Langverwachte olympische 'rematch' uitgesteld

David Rudisha heeft zich af moeten melden voor de Diamond League in Doha op 9 mei. De wereldrecordhouder en olympisch kampioen op de 800 meter heeft afgelopen week een lichte blessure opgelopen tijdens de trainingen in zijn thuisland Kenia.

"Het spijt me te moeten mededelen dat ik in Doha niet aan de start kan verschijnen. Ik weet dat veel fans erop gewacht hebben en het spijt me dat ik ze moet teleurstellen", aldus de Keniaan. Volgens manager James Templeton ging het de laatste maanden steeds beter en waren de pijlen gericht op de wedstrijd in Doha, maar door de in de training opgelopen kuitblessure gaat dat niet door.

Rudisha kon in 2013 slechts twee races lopen. Na de Diamond League in New York, op 25 mei, raakte hij geblesseerd aan zijn knie. Sindsdien is hij niet meer in actie gekomen. Hij zou vrijdag een wedstrijd lopen in Kenia, maar ook dat kon geen doorgang vinden vanwege de nieuwe, lichte blessure. Rudisha wil daar geen risico mee nemen en wacht daarom met zijn comeback.

In Doha zou eindelijk een tweede ontmoeting gepland staan tussen Rudisha en de jonge Nijel Amos uit Botswana. Amos pakte in 2012 olympisch zilver achter de Keniaan. 

De Diamond League in Doha staat nog wel vol met internationale sterren. Zo zullen de Kenianen Silas Kiplagat en Asbel Kiprop een nieuw duel uitvechten op de 1500 meter. Op de 3000 meter steeplechase zijn alle Keniaanse wereldtoppers aanwezig met Ezekiel Kemboi, Conseslus Kipruto, Paul Kipsiele Koech, Brimin Kipruto en Abel Mutai. Ook de Nederlandse verspringer Ignisious Gaisah doet mee in Doha.