VN: Mexico martelt gevangenen

Redactie

In Mexico worden veel gevangenen gemarteld, met name tijdens hun voorarrest. Dat heeft de speciale VN-rapporteur voor marteling, Juan Mendez, vrijdag na een onderzoek geconcludeerd.

Uit het onderzoek bleek dat gevangenen worden geschopt en geslagen met ijzeren staven. Ook krijgen gedetineerden soms een plastic zak over hun hoofd getrokken, waardoor ze het gevoel krijgen te stikken. Er waren zelfs gevallen waarbij gevangenen elektrische schokken op hun genitaliën kregen.

Mendez was door de Mexicaanse regering gevraagd om het onderzoek te doen. Hij sprak op een persconferentie in het land en riep de regering op het wijdverbreide probleem aan te pakken. Het Mexicaanse ministerie van buitenlandse zaken zegt de aanbevelingen te zullen opvolgen en er alles aan te doen om marteling in Mexico uit te bannen.

Mensenrechtenorganisaties roepen Mexico al jaren op om marteling aan te pakken. In 2011 registreerde Human Rights Watch 170 martelingen, 39 gedwongen verdwijningen en 24 buitengerechtelijke executies.