Jeremy Clarkson: Ik word ontslagen

Top Gear-presentator Jeremy Clarkson heeft een laatste waarschuwing van de BBC gekregen voor het vermeende gebruik van het 'n-woord' in een rijmpje. Hij zegt dat het onmogelijk zal zijn om voortaan nooit meer iemand te beledigen en verwacht ontslag bij de omroep.

In een niet-uitgezonden filmpje uit 2012 waar The Daily Mirror de hand oplegde zegt Clarkson de Engelse versie van iene miene mutte: "Eeny meeny miny moe." Daar lijkt hij vervolgens mompelend "Catch a n****r by his toe" aan toe te voegen. De presentator ontkent het woord in de mond te hebben genomen. "We hebben er geen twijfel over mogelijk gelaten hoe serieus deze kwestie voor ons is", zegt de BBC echter in een reactie.

De omroep heeft Clarkson dan ook een allerlaatste waarschuwing gegeven. "Als ik nog eenmaal een beledigende opmerking maak, waar of wanneer dan ook, krijg ik de zak", aldus Clarkson. "Maar zelfs voor de aartsengel Gabriël zou dat een zwaard van Damocles zijn. Het is onvermijdelijk dat er op een dag iemand ergens zal zeggen dat ik diegene heb beledigd, en dan is het gewoon gedaan met me."

Clarkson heeft een lange voorgeschiedenis van botte opmerkingen. Zo noemde hij een antikernwapenvereniging 'een stelletje lesbies', en toen er door ambtenaren werd gestaakt zei hij over de stakers: "Die moeten hun huis uit worden gesleept en voor de ogen van hun familie worden doodgeschoten." Dat leverde een ware stortvloed aan klachten bij de BBC op en destijds werd al verwacht dat de omroep Clarkson de laan uit zou sturen.