[Eredivisie] Preview speelronde 34

Sjors (Sj0rSz)

Komend weekend staat de allerlaatste speelronde van de Eredivisie uit het seizoen 2013/2014 op het programma. De landskampioen is inmiddels bekend: Ajax. Maar welke ploeg degradeert direct en welke ploeg pakt het laatste directe ticket voor de Europa League? Wij blikken nog één keer vooruit.

Wie mag direct naar de voorrondes van de Europa League?

Op dit moment maken nog drie ploegen kans op directe deelname aan de voorrondes van de Europa League: PSV, Vitesse en sc Heerenveen. De Eindhovenaren hebben op dit moment de beste papieren, aangezien zij vierde staan. Vorige week was dit Vitesse nog, maar zij speelden gelijk tegen Go Ahead Eagles, waar PSV wel wist te winnen van PEC Zwolle. sc Heerenveen won daarnaast van FC Utrecht en kroop dichter naar Vitesse toe.


Welke ploeg gaat direct naar de Europa League? Wordt het PSV ... (PRO SHOTS / Ronald Bonestroo)

Het verschil tussen deze drie ploegen bedraagt op dit moment twee punten. Mochten PSV en Vitesse in het slechtste geval punten morsen én sc Heerenveen weet te winnen, dan gaan de Friezen naar de voorrondes van de Europa League.

Zeker is wel dat FC Groningen en AZ gaan strijden om het laatste overgebleven ticket. Na afloop van de competitie starten de play-offs voor het laatste Europa League-ticket, waar de nummers vijf tot en met negen aan deel gaan nemen. De verliezers van dit weekend krijgen dus nog een kans om zich te plaatsen voor Europa. Wie gun jij deze eer?

En welke ploeg degradeert direct?

N.E.C. Nijmegen en Roda JC strijden dit weekend om de laatste plaats. Op dit moment staan de Limburgers op de minst begeerde positie in de Eredivisie. Zij hebben drie punten minder dan de ploeg uit Nijmegen, die tegen Ajax voldoende heeft aan één punt om directe degradatie te voorkomen. De Nijmeegse formatie zal dan nog wel een aantal wedstrijden moeten spelen in de strijd om lijfsbehoud.


... springt Vitesse er overheen ... (PRO SHOTS / Ronald Bonestroo)

Mochten N.E.C. Nijmegen en Roda JC op gelijke hoogte komen, dan zal het doelsaldo doorslaggevend zijn. Op dit moment is dit in het voordeel van de Limburgers. Zij maakte 43 doelpunten en kregen er 69 om de oren. De Nijmeegse ploeg maakte weliswaar 52 doelpunten, maar kreeg er veel meer tegen: 80. Hierdoor is het doelsaldo van de rood-zwart-groenen dus iets slechter, wat negatief uit kan gaan vallen.

Tot slot is ook NAC Breda, dat nu op de vijftiende plaats staat, nog niet helemaal veilig. In theorie zijn de Bredanaars echter wel veilig, want RKC Waalwijk (nu nog 16e) moet met erg grote cijfers van sc Heerenveen winnen om de play-offs te ontlopen. Gezien het spel van de Friezen is dat de vraag of dat lukt, aangezien zij dus nog spelen om Europees voetbal.


... of trekt sc Heerenveen alsnog aan het langste eind? (PRO SHOTS / Ronald Bonestroo)

De laatste speelronde in de Eredivisie zal dus alles behalve saai gaan verlopen. Welke ploeg pakt het ticket voor de Europa League en wie gaat er direct uit? Laat je mening onder dit bericht achter en discussieer mee. Wij wensen je in elk geval een mooi laatste voetbalweekend toe en zien je in het nieuwe seizoen graag weer.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Ook in dit laatste weekend maakt FOX Sports gebruik van een schakelkanaal, waardoor je volledig op de hoogte wordt gehouden van de actuele situatie op de verschillende velden. De duels tussen Ajax en N.E.C. Nijmegen (FOX Sports 3) en PSV en NAC Breda (FOX Sports 5) worden overigens wel live uitgezonden, dus hiervan hoef je geen seconde te missen.

Alle overige duels kun je via de website van FOX Sports aankopen en vervolgens bekijken.