FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 februari 2014

Vandaag geen Miley-nieuws!

Ze heeft haar uiterste best gedaan, maar het is haar vandaag niet gelukt het nieuws te halen. 7 februari 2014 zal dan ook de geschiedenisboeken ingaan als de dag waarop er geen nieuws over Miley Cyrus is.

Geen tieten, geen lesbische zoen en zelfs geen nippleslip. En dat is jammer, want juist een Miley-nieuwtje maakt de dag compleet.

Er zit dus niets anders op dan de dag van morgen af te wachten. Welterusten en alsnog een prettig weekend!

Baby-etende tovenaar ter dood veroordeeld

Een tantrische tovenaar uit West-Bengalen, India, heeft een vrij bijzondere methode ontwikkeld om tot geestelijke verruiming en bevrijding van het aardse te komen. Waar anderen het woordje 'tantra' gebruiken als excuus om extatische seks te kunnen hebben, ziet deze spiritualist meer heil in het drinken van babybloed.

De zelfbenoemde sadhoe werd gevonden terwijl hij met een heilig ritueel bezig was: hij dronk het bloed uit een hoofdje dat hij zojuist van de rest van het babylichaampje gescheiden had. Op een begraafplaats had hij een houtje-touwtje tempel in elkaar geflanst en het kinderkopje aan een boom gehangen.

Nieuwsgierige buurtbewoners ontdekten de man en konden het gebeuren niet erg waarderen. De politie moest eraan te pas komen om een lynchpartij voor te zijn. Niet dat dit de metafysische ontdekkingsreiziger erg heeft geholpen; een rechter heeft hem alsnog veroordeeld tot de doodstraf. Het is nog maar de vraag of dit door onthoofding of door een stuk touw gaat gebeuren.

Kannibalistische taferelen en bloedoffers komen niet vaak voor in India, maar soms lopen ook hier Indiase versies van Arwin Meiwes rond. Vorig jaar in deelstaat Uttar Pradesh bijvoorbeeld, vond een kerel het nodig om zijn acht maanden spruit te offeren aan Godin Kali. In een ander deel van het subcontinent werd een jochie van zeven jaar oud van kant gemaakt, zodat het offeren van zijn lever wellicht voor een betere oogst zou kunnen zorgen.

In de buurt waar bovengenoemde mannelijke heks gearresteerd werd, stond de man bekend als iemand die in een donker steegje een abortus kon regelen en werd hij ervan verdacht zwarte magie te praktiseren met zijn moeder.

[JL] Dordrecht maakt gehakt van FC Emmen

Koploper FC Dordrecht heeft vrijdag indruk gemaakt in de Jupiler League. De ploeg van coach Harry van der Ham trakteerde FC Emmen op een 1-6 thuisnederlaag. Na tien minuten stond het al 0-3 door goals van Giovanni Korte, Robin Gosens en Jeffrey Fortes.

Nog voor het halfuur tilde Paul Gladon de marge naar vier. Wout Weghorst deed kort na rust iets terug voor Emmen, maar het slotakkoord was andermaal voor Dordrecht via Korte en Erixon Danso.

Subtoppers FC Eindhoven en Sparta Rotterdam gingen beide thuis met 1-2 onderuit. Eindhoven zag Almere City FC er met de buit vandoor gaan, terwijl Sparta in MVV zijn meerdere moest erkennen.

Alle doelpunten op het Kasteel waren overigens van Limburgse makelij. Sjoerd Winkens scoorde in de eerste helft in eigen goal. Ploeggenoten Sven Braken en Tom Van Hyfte stelden na rust orde op zaken.

Overige uitslagen Jupiler League vrijdag:

FC Oss - De Graafschap 2-2

Fortuna Sittard - Telstar 5-0

House MD helpt met diagnose

Vijf seizoenen lang hebben fans kunnen genieten van de tv-serie House, waarin asociale dokter Gregory House onoplosbare medische zaken oplost. Daarna kwamen nog drie seizoenen middelmatige brol. Laat het nou juist die laatste seizoenen zijn waarmee een Duitse dokter een leven heeft gered.

De zaak klinkt als een echte aflevering van House: een 55-jarige Duitser presenteerde zich met hartproblemen. Daarnaast werd de man langzaam blind en doof. De enige aanwijzing was dat de man enkele jaren terug een dubbele heupprothese heeft gekregen. Verschillende dokteren stonden al voor een raadsel.

Maar dokter Jürgen Schäfer heeft kennelijk zijn aandacht erbij kunnen houden tijdens een aflevering uit het zevende seizoen van House. Daarin wordt de moeder van Cuddy, House' vriendin, opgenomen met dezelfde symptomen. Tussen alle melodrama door lost House de zaak ook even op: de oorzaak is een kobaltvergiftiging door haar heupprothese.

De Duitsers besloten de man daarop eens te testen en verhip, het bleek ook bij hem juist te zijn! De man werd behandeld en zijn hartproblemen zijn nu verholpen. Helaas zijn de blind- en doofheid niet verdwenen.

Overigens staat Schäfer onder zijn studenten al langer bekend als de Duitse House. Hij verwijst in zijn college's namelijk vaak naar de show. Helemaal blij met zijn bijnaam is hij niet, vanwege de nogal ruwe sociale vaardigheden van de tv-dokter. Van de andere kant, zo zegt Schäfer: "Het is belangrjk om vriendelijk te zijn, maar patiënten worden niet gezond alleen door vriendelijk te doen."

FOK!toen: Bonfire of the Vanities

Op 7 februari 1497 vond in de Noord-Italiaanse stad Florence het beruchtste Vreugdevuur van de IJdelheden ooit plaats. Hoewel er maar weinig details over bekend zijn, wordt de gebeurtenis tot op vandaag de dag gebruikt in allerlei media van Hollywoodfilms tot HBO-series en Ubisoft-games tot literatuur. Daarom kennen de meesten de gebeurtenis onder de Engelse naam: Bonfire of the Vanities.

Standbeeld van Savonarola in zijn geboorteplaats Ferrara. Copyright Wiki-user Daderot.
Standbeeld van Savonarola in zijn geboorteplaats Ferrara. Copyright Wiki-user Daderot.

Voor we op de man die het vuur aanwakkerde -Girolamo Savonarola- en het vreugdevuur zelf in kunnen gaan, eerst een korte omschrijving van het tijdsbeeld waarin dit plaatsvond: de scharnierdecennia vol geestelijke corruptie en drang tot hervorming die uiteindelijk tot de Reformatie zouden leiden.

De Kerk: corrupte totaaldictatuur
Rond 1500 was het Vaticaan in 1200 jaar tijd uitgegroeid tot het grootste machtsorgaan van Europa. Edelen en koningen konden doen wat ze wilden, behalve tegen de Kerk ingaan: boven welke koning ook had de paus altijd het laatste woord, zijnde de officiële afgezant van God. In plaats van een instituut dat de vreedzame leer van Jezus ten uitvoer brengt en predikt, was de Katholieke Kerk meer een dictatuur of gekozen monarchie geworden.

In de 14e en 15e Eeuw probeerden diverse groeperingen en personen als Jan Hus en John Wycliffe de Kerk te hervormen of te verlaten met nieuwe, gezuiverde bewegingen. Men wilde af van de corruptie en terug naar een vrome, pure interpretatie van de Bijbel. Daartoe werden ook vertaalpogingen ondernomen, gezien de meeste burgers geen Latijn verstonden en de pastor hen daarom alles wijs kon maken.

Die initiatieven werden al eeuwenlang de kop in gedrukt en vervolgd tot de allerlaatste belijder doodgemarteld was of samen met zijn vertalingen op de brandstapel was gegooid.

Borgiapaus Alexander VI
Borgiapaus Alexander VI  

Borgia's én De' Medici's tegen Savonarola
Tegelijkertijd nam de macht van Rome alleen maar toe en zwiepte de Renaissance ladingen nieuwe kunst vol (niet erg functioneel) naakt en andere goddeloze zaken over Europa heen. Vanaf 1492 was de eerste Borgia-paus aan de macht en die naam alleen al impliceert een half millennium later nog steeds corruptie, meedogenloosheid en goddeloosheid. 

Het Banket van de Kastanjes is daar het beruchtste voorbeeld van, maar de Florentijnse priester Girolamo Savonarola had veel meer beef met de Kerk (en stierf drie jaar vóór dat Banket plaatsvond). Hij was tegen de modernistische Renaissance, tegen de vanuit de Florentijnse De' Medici-overheid gesubsidieerde goddeloze kunst, tegen de verkoop van aflaten, tegen celibaatschending, Vaticaanse alomtegenwoordige corruptie en ga zo maar door.

“Liever dood dan kardinaal”
Dat maakte hem geen geliefd man in de machtskringen van destijds en al gauw maakte hij vijanden van dé twee belangrijkste families in Italië. Hij werd door Paus Alexander VI het kardinaalschap aangeboden onder het motto 'if you can't beat them, join them', maar sloeg dat resoluut af: “De rode kardinaalshoed? Ik verkies liever een hoed van bloed!”

Die hoed kreeg hij twee jaar later in 1498, toen hij en zijn volgelingen op hetzelfde plein waar het Bonfire of the Vanities een jaar eerder plaatsvond op de brandstapel werden geëxecuteerd.

Giacomo SavonarolaGiacomo Savonarola

Verbrand alles wat goddeloos is
Een significant onderdeel van Savonarola's boeteprediking over het lot van de goddeloze wereld anno de jaren 1490, was het herhaaldelijk verzamelen en in de fik steken van alles wat goddeloos was. Zo zou zelfs Botticelli enkele schilderijen hebben verbrand bij zo'n Florentijns Vreugdevuur van IJdelheden in 1492.

Toen de stad Florence zich in 1494 moest overgeven aan koning Karel VIII van Frankrijk, joegen de burgers de De' Medici-familie de stad uit. Ze vestigden zich tijdelijk in Venetië en in dit machtsvacuüm sprong Savonarola gretig. Enkele jaren lang was hij feitelijk alleenheerser in de stad en voerde hij een uniek, uiterst geestelijk maar tegelijk ook democratisch machtssysteem in.

Savonarola, Erasmus, Machiavelli, More, Luther...
Het Vaticaan probeerde hem eerst goedschiks, later kwaadschiks te bestrijden en slaagde daar uiteindelijk in. Daarmee kon ook Savonarola niet voorkomen dat de welig tierende losbandigheid en corruptie verergerde tot op het punt dat wéér een geërgerde priester, dit keer in Duitsland, in 1517 zijn 95 stellingnames tegen de Kerk op de deur van de lokale kerk spijkerde:

Maarten Luther Maarten Luther

De losbandige periode direct voor 1517 leidde ook tot het schrijven van enkele der bekendste werken aller tijden, waaronder Erasmus' Lof der Zotheid (1511), Niccolò Machiavelli's De Prins (1513), Thomas More's Utopia (1516) en (flink later, maar zeer anti-Vaticaans) Christopher Marlowe's Dokter Faustus (1604).

Met Luther begon de Reformatie in 1517 dan wel écht, maar mede door priesters als Savonarola (en wangedrag van de Borgia-Kerktop) zat dat er al een kwart eeuw (of, feitelijk, al eeuwenlang) aan te komen. Calvijn (jaren 1520), Zwingli, een stel anderen én een verwoestende burgeroorlog die ook tot onze eigen onafhankelijkheid leidde volgden. De al snel gewapende strijd tussen Gereformeerden/Hervormden en Katholieken zou pas in de tweede helft van de 17e Eeuw staken.

Hoogtepunt van Savonarola: 7-2-1497
Vandaag in 1497 vond op het regeringsplein van het Florence van toen, de Piazza della Signoria, het beruchtste en grootste Vreugdevuur plaats. Boeken, schilderijen, meubilair, artefacten en werkelijk alles wat goddeloos gevonden werd, werd in het vuur gegooid en door de vlammen verteerd.

De vreugdevuren vielen meestal in de carnavalstijd en ook dit was dat het geval: die dag werd Mardi Gras gevierd, ofwel de Vette Dinsdag vóór aswoensdag. In de zomer brak de pest uit in Florence, maar werden kinderen nauwelijks ziek. Opnieuw ging Savonarola tegen de zonde van leer en riep hij in boetepreken dat de toekomst bij de (nog onbesmette) kinderen lag.

De executie van Savonarola in 1498
De executie van Savonarola in 1498

Savonarola gevangen, gemarteld en geëxecuteerd
Rome was het ondertussen zat en liet Savonarola en zijn gevolg gevangennemen. Ze werden op de strekbank gemarteld en daarmee tot bekentenissen gedwongen: ze zouden de pauselijke autoriteit aangetast hebben, ketters zijn, een kerkschisma veroorzaken en prediken over ontoelaatbare zaken. Het enige niet tot breken toe gestrekte lichaamsdeel van Savonarola was zijn rechterarm, zodat hij onder de zeven aanklachten zijn handtekening kon zetten.

In gevangenschap schreef hij zijn bekendste werken en probeerde men hem eerst aan het Vaticaan uit te leveren, maar werd uiteindelijk besloten hem op exact hetzelfde plein waar hij zijn Vreugdevuur had gehouden te executeren. Het vonnis werd op de dag voor Hemelvaart, op woensdag 23 mei 1498, voltrokken en luidde ophanging en dood door vuur. Veel belangrijke Italianen waren daarbij.

Niccolo MachiavelliOok Niccolo Machiavelli was getuige en schreef er later over.

19 jaar later barstte het alsnog los
Zoals al gezegd heeft het uiteindelijk niet geholpen: Beeldenstormen en geloofsoorlogen volgden in de 150 jaar daarna en de Katholieke Kerk verloor permanent controle over heel noordelijk Europa. De oorlogen waren bitter en ongelooflijk gewelddadig. Zo werden grote delen van Duitsland verwoest in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) en verloor het land 25 tot 40 procent van haar inwoners aan geweld, honger en ziekte.

In 1558 gaf de toenmalige paus al aan dat Savonarola in zijn ogen geen ketter was en in 2007 nog werd een onderzoek ingesteld om hem alsnog zalig te verklaren – helaas too little, too late voor priester Savonarola zelf. Toch wakkerde hij met zijn daden een Europawijde revolutie aan, waardoor ook Nederland zich onder het juk van Rome uit worstelde.

Een gedenksteen op de plek van Savonarola's executie. Copyright Wiki-user Greg O'Beirne.Een gedenksteen op de plek van Savonarola's executie. Copyright Wiki-user Greg O'Beirne.

Hier vind je alle eerdere FOK!toen-stukken terug. 

Gasquet en Monfils verder in Montpellier

Richard Gasquet heeft voor eigen publiek de halve finale van het tennistoernooi in Montpellier bereikt. De nummer één van de plaatsingslijst was met 6-4 en 6-2 te sterk voor landgenoot Albano Olivetti. Jerzy Janowicz (3) voorkwam een nieuwe Franse opponent voor Gasquet. De Pool versloeg Édouard Roger-Vasselin (7) met 6-2 en 6-4.

Toch heeft Frankrijk nog een ijzer in het vuur. De als vijfde ingeschaalde Gaël Monfils reikte tot de laatste vier door een 6-4 en 6-4 zege op Denis Istomin uit Oezbekistan. Hij stuit nu op de Fin Jarkko Nieminen (6) die de Fransman Marc Gicquel in drie sets de baas was: 6-3, 3-6 en 7-6 (5).

In Zagreb bereikte de nummer een van de plaatsingslijst eveneens de halve eindstrijd. Duitser Tommy Haas klopte Andrej Koeznetsov uit Rusland met 6-4 en 7-6 (4) en stuit nu op de Brit Daniel Evans. De andere halve finale gaat tussen de Kroaat Marin Cilic (5) en Bjorn Phau uit Duitsland.

NSA kan telefoongesprekken niet bijhouden

De NSA verzamelt nog geen dertig procent van de metadata van in de VS gevoerde telefoongesprekken. De Amerikaanse inlichtingendienst kan de onstuimige groei van het gebruik van mobiele telefoons niet bijhouden, schrijven de Washington Post en de Wall Street Journal vrijdag op gezag van ingewijden.

In 2006 kon de NSA nog beschikken over de verkeersgegevens van bijna alle telefoongesprekken, maar dat lukt al lang niet meer. Dat stelt Amerikanen met zorgen over hun privacy misschien gerust, maar zaait ook twijfel aan het succes van het inlichtingenwerk van de NSA. Bij het verzamelen van metadata is juist het brede sleepnet belangrijk, benadrukten inlichtingenfunctionarissen de afgelopen tijd keer op keer. ''Als je speurt naar de speld in een hooiberg moet je wel in de hele hooiberg kunnen zoeken'', zei de Amerikaanse onderminister van justitie James Cole eerder.

De Amerikaanse regering stelt alles in het werk om het aantal verzamelde verkeersgegevens weer op het oude peil te brengen. Aanbieders van internettelefonie die nog geen metadata overdragen aan de NSA kunnen binnenkort mogelijk rekenen op een rechterlijk bevel, schrijft de Washington Post.

De NSA richtte zich aanvankelijk vooral op gesprekken via het vaste telefoonnetwerk. Maar dat ligt er steeds vaker stilletjes bij, omdat veel Amerikanen liever mobiel bellen.

Filiaal McDonald's in Vietnam

Fastfoodketen McDonald's opent zaterdag zijn eerste restaurant in Vietnam. Hiermee verovert McDonald's voor het eerst in twee decennia een nieuw Zuidoost-Aziatisch land. Het eerste restaurant wordt geopend in Ho Chi Minhstad, het vroegere Saigon en de grootste stad van Vietnam.

McDonald's hoopt met de opening een concurrentiestrijd met Burger King aan te gaan, dat in drie jaar tijd al 29 restaurants in Vietnam heeft geopend. Henry Nguyen, de eigenaar van McDonald's' lokale partner Good Day Hospitality, hoopt binnen tien jaar honderd restaurants in Vietnam te openen. Nguyen is de schoonzoon van de Vietnamese premier Nguyen Tan Dung. Een van zijn eerste baantjes als tiener in de Verenigde Staten was bij McDonald's.

McDonald's is in Vietnam een relatieve laatkomer. Andere Amerikaanse bedrijven als Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut en Starbucks hebben er al vestigingen.

Uitslag Vitesse - ADO Den Haag

Vitesse is er thuis niet in geslaagd om van ADO Den Haag te winnen. De nummer drie bleef tegen de nummer laatst op een 0-0 gelijkspel steken. Mocht Ajax zondag in Zwolle winnen van PEC, dan zal de achterstand op de koploper zeven punten bedragen.

Vitesse

0 - 0

ADO Den Haag

 
 Gele kaart: Pröpper, v.d.Struijk, Labyad, v.Aanholt (Vitesse), Bakker, Alberg, Beugelsdijk (ADO Den Haag)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16753
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
v.d.Struijk
Kashia
v.d.Heijden
v.Aanholt
Pröpper
Vejinovic (Labyad/46)
Atsu
Ibarra
Traoré (Havenaar/66)
Piazón (Djurdjevic/88)
  Coutinho
Zuiverloon
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers
Malone
Holla
Bakker (v.Haaren/76)
Schet
v.Duinen
Alberg (Kanon/90+1)

Beroepscommissie handhaaft straf Ronaldo

De beroepscommissie van de Spaanse voetbalbond heeft de straf van drie wedstrijden schorsing voor Cristiano Ronaldo gehandhaafd. Dat meldt de Spaanse krant Marca vrijdag. De Portugees kreeg de sanctie naar aanleiding van zijn directe rode kaart vanwege een slaande beweging in de wedstrijd van Real Madrid tegen Athletic Bilbao, afgelopen zondag. De Koninklijke kan nog één keer in beroep gaan.

De 29-jarige Ronaldo sloeg in het duel in de richting van tegenstander Carlos Gurpegi. Bij het verlaten van het veld maakte de wereldvoetballer van het jaar een denigrerend gebaar naar de arbitrage. Door die reactie valt de straf hoger uit. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 1-1 gelijkspel.

De scheidsrechter die de prent uitdeelde, Ayza Gamez, is volgens diverse media een maand geschorst door de Spaanse voetbalbond. Hij mag tevens de rest van het seizoen geen wedstrijden van Real Madrid meer fluiten. De arbiter krijgt de straf omdat hij zijn verhaal over het incident zou hebben gewijzigd. Eerst beweerde Gamez dat de kaart volgde op de slaande beweging, later kwam hij met een verklaring dat het om een duw tegen een andere speler ging.

Dordtse ambtenaren bedreigd met kogelbrief

Twee ambtenaren van de milieudienst Zuid-Holland Zuid zijn met de dood bedreigd. Ze kregen dinsdag op hun woonadres een kogelbrief thuisgestuurd gericht aan de gemeente Dordrecht, bevestigt een woordvoerder vrijdagavond. De twee hebben aangifte gedaan.

Het is niet de eerste keer dat ambtenaren van de milieudienst slachtoffer worden van bedreiging. Sinds 2010 is de dienst meerdere malen belaagd. Zo werden er auto's in brand gestoken, handgranaten gevonden en brieven gestuurd. Er is enige tijd een verdachte in beeld geweest, maar er waren niet genoeg bewijzen dat de bedreigingen uit die hoek kwamen.

Verantwoordelijk wethouder Piet Sleeking noemt de bedreiging 'laf' en 'zeer kwalijk'. Hij benadrukt dat de gemeente 'niet zwicht voor terreur'.

Turkse politie arresteert 'vliegtuigkaper'

De Oekraïense passagier die een vlucht van Charkov naar Istanbul zou hebben willen kapen is aangehouden. De man liet zich op vliegveld Sabiha Gökcen in Istanbul, waar het toestel was geland, overhalen zich over te geven, meldt de Turkse staatstelevisie.

De Oekraïener schermde onderweg met een bom en probeerde de koers van het vliegtuig richting de olympische speelstad Sochi verleggen, meldde de Turkse onderminister van vervoer eerder. Hij is volgens staatszender TRT inmiddels in handen van de politie.

De passagier stond tijdens de vlucht op uit zijn stoel, riep dat er een bom aan boord was en probeerde vervolgens in de afgesloten cockpit te komen, zei onderminister Habib Soluk. De piloot merkte de kaappoging op en waarschuwde het vliegveld. Dat sloeg groot alarm.

De man was zwaarbeschonken, berichtte het Russische persbureau Interfax op gezag van de Oekraïense Veiligheidsdienst. Zowel Interfax als NTV meldde al eerder dat de passagier was overmeesterd. Volgens Interfax bleek hij geen wapens of explosieven bij zich te dragen.

Sochi dag 1, de leukste tweets

Elke dag verzamelen we hier op FOK!sport de leukste tweets over de Olympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Bob de Jong heeft inmiddels een alternatief gevonden voor het dragen van de vlag:

Sven Kramer gebruikt alles om te winnen, ook een beetje psychologische oorlogsvoering is geoorloofd:

De kleine kunstschaatster Kirsten Moore-Towers liep in het olympisch dorp de boomlange ijshockeyer Zdeno Chára tegen het lijf. Dat leverde een mooi plaatje op:

Terwijl veel atleten op weg waren naar openingsceremonie gebruikte Ireen Wüst haar tijd anders:

De atleten moesten enige tijd wachten voordat ze naar binnen mochten. De sporters uit Nieuw-Zeeland gebruikten hun tijd nuttig:

Eenmaal in het stadion vermaakten de Nederlandse sporters zich prima:

Niet iedereen genoot evenveel van het enorme slotvuurwerk:


Fed Cup-ploeg verslaat ook Luxemburg

De Nederlandse tennissters hebben vrijdag in de Fed Cup tegen Luxemburg ook hun derde groepswedstrijd gewonnen. In Boedapest won Richel Hogenkamp met 6-3 en 6-1 van Sharon Pesch. Kiki Bertens was vervolgens Tiffany Cornelius met tweemaal 6-1 de baas. 

Het koppel Misa Krajicek en Lelsey Kerkhove maakte er 3-0 van door Pesch en Cornelius slechts één game in het dubbelspel te gunnen. Nederland was na twee eclatante 3-0 overwinningen al zeker van de eerste plaats in groep I van de Europees/Afrikaanse zone. Zondag speelt Nederland tegen Wit-Rusland. De winnaar van dit treffen neemt het in april op tegen een land uit de Wereldgroep II.

Neusbeertje wil graag weer het gevang in

Een neusbeertje dat ongeveer vijf weken geleden ontsnapte uit Zoo Parc Overloon is gisterenmiddag plotseling opgedoken bij de vrouwengevangenis in de gemeente Horst aan de Maas. Kennelijk wilde het diertje graag weer achter tralies. 

In de weken nadat het beestje verdween, zijn er bij de dierentuin meerdere tips binnengekomen over zijn verblijfplaats. Het neusbeertje werd echter nooit aangetroffen. Het lijkt erop dat het diertje gisteren zelf weer genoeg had van zijn vrijheid en daarom zo slim was zichzelf op te sluiten in vrouwengevangenis Evertsoord. 

Inmiddels is het neusbeertje weer terug waar hij vandaan kwam: veilig in zijn verblijf in Zoo Parc Overloon. Hopelijk is het beestje de lust tot avontuur inmiddels vergaan.

AZ stapt naar KNVB vanwege kerntop

AZ heeft vrijdag bij de KNVB geprotesteerd vanwege de beslissing om in het weekeinde van 21 maart vijf eredivisieduels vanwege de nucleaire top af te gelasten. De Alkmaarders vinden het oneerlijk dat zij wel in actie moeten komen tegen PEC Zwolle, maar dat het duel van Ajax bij RKC is uitgesteld. AZ wil een gelijke behandeling in de aanloop naar de halve finale van de KNVB op 27 maart.

Naast RKC - Ajax zijn ook Heracles Almelo - Feyenoord, FC Twente - ADO Den Haag, Go Ahead Eagles - NAC Breda en FC Utrecht - SC Cambuur verplaatst, omdat er te weinig agenten beschikbaar zijn. De nucleaire top wordt op 24 en 25 maart in Den Haag gehouden.

"We spelen daardoor drie duels in acht dagen", vertelt een woordvoerder tegen De Telegraaf. "We moeten of allebei spelen, of allebei niet op basis van sportieve gronden." AZ was zelf later niet meer voor een reactie bereikbaar.

Sterfgeval door relikneuterige regeltjes

Een studente in Saoedi-Arabië is overleden omdat hulpdiensten de ruimte waar zij druk bezig was dood te gaan, niet mochten betreden. De vrouw kreeg een hartinfarct op een vrouwenafdeling, een plek die haram is voor mannelijke hulpverleners.

De medici werden twee uur lang opgehouden door beveiligingspersoneel. Dit gebeurde allemaal voor de toegang van de vrouwenafdeling van de Koning Saud Universiteit. De reden hiervan zou zijn geweest dat veel vrouwen op de afdeling ongesluierd rondwandelden. In theorie mogen hulpdiensten wel in noodgevallen enkele fatsoensregels schenden, maar de praktijk is in het islamgekke land vaak anders.

In het strengreligieuze Saoedi-Arabië sterven wel vaker vrouwen door strengreligieuze wetjes. De hulpdiensten bestaan vrijwel alleen uit mannen en mogen (dus) ruimtes waar het zwakke geslacht zich ophoudt, niet betreden. Bij een ongeluk, brand of een medisch noodgeval worden de getroffen dames vaak aan hun lot overgelaten.

Russische politie pakt vier homoactivisten op

De Russische politie heeft op de openingsdag van de Olympische Winterspelen vier voorvechters van de homorechten aangehouden. De activisten hadden in Sint-Petersburg een spandoek uitgevouwen met daarop het discriminatieverbod uit het olympisch handvest.

De protestactie op het Vasiljevski-eiland in de voormalige Russische hoofdstad werd al snel door de politie beëindigd. Die arresteerde de vier actievoerders, zei Natalia Tsimbalova, een plaatselijke pleitbezorger van rechtsgelijkheid voor elke seksuele geaardheid.

Rusland voerde onlangs een wet in die verbiedt om homoseksualiteit onder minderjarigen te 'propageren'.

Facebook na je overlijden?

Het is altijd een drukte van belang bij een sterfgeval. Kaartjes moeten gedrukt en verstuurd worden, er moet een knappe uitvaart geregeld worden en diverse instanties moeten worden ingelicht. Maar wat dient er te gebeuren met het Facebook-account van de overledene?

In veel gevallen overleeft het account de oorspronkelijke eigenaar. Na het wegvallen van de gebruiker hebben de nabestaanden twee mogelijkheden:
Men kan ervoor kiezen om het account te gebruiken als digitaal condoleanceregister. Het account wordt dan niet meer weergegeven in de vriendensuggesties en kan niet meer aangepast worden. Vrienden kunnen er nog wel berichten op plaatsen.
Optie twee is het volledig verwijderen van het account. Hiervoor kan een schriftelijk verzoek ingediend worden. Dit kan alleen worden gedaan door een familielid en er dient een legitimatiebewijs en overlijdensakte meegezonden te worden.

Het account kan niet worden overgenomen. Zelfs ouders die een jaartje geleden hun zoon verloren, de jongen had zelfmoord gepleegd, konden hiernaar fluiten. Het idee was om te kunnen achterhalen wat zoonlief tot deze nogal radicale daad gebracht had. Facebook weigerde, zelfs na een gerechtelijk bevel hield men vast aan het stricte beleid.

Wat je wel zelf kan doen: de If I Die-App downloaden. Met behulp van dit programmaatje kan je van tevoren regelen wat er na je dood met je account gaat gebeuren. Ook is het mogelijk videoboodschappen op te nemen, zodat je na je overlijden je werkgever kan laten weten hoe je wèrkelijk over hem/haar denkt. Om misbruik te voorkomen zit op de app uiteraard een veiligheidsmaatregel: van vooraf aangewezen vrienden wordt verwacht dat ze je overlijden gaan verifiëren.

Cambuur maand zonder Ogbeche in degradatiestrijd

SC Cambuur kan de komende maand niet beschikken over Bartholomew Ogbeche. De Nigeriaanse spits heeft woensdag in de wedstrijd tegen PSV een hamstringblessure opgelopen, meldde de Friese club vrijdag. Ogbeche raakte al vroeg in het duel geblesseerd en werd in de negentiende minuut gewisseld. Cambuur staat vijftiende in de Eredivisie.

De 29-jarige aanvaller kreeg na een succesvolle stageperiode in de winterstop een contract van Cambuur. Zijn debuut in de Eredivisie maakte Ogbeche op 26 januari in de derby tegen sc Heerenveen. Daarin was hij meteen goed voor een doelpunt en een assist. In de wedstrijden daarna, tegen FC Twente en PSV, scoorde de spits niet.

Ogbeche, die in het verleden voor onder meer Paris Saint-Germain, Middlesbrough en Valladolid uitkwam, mist waarschijnlijk de competitieduels tegen Heracles Almelo, PEC Zwolle, Roda JC en FC Groningen.

Flater stadspas in Amsterdam

Zo'n elfduizend Amsterdammers hebben afgelopen week ten onrechte een stadspas van de gemeente gekregen. De pas voor huishoudens met een minimuminkomen en 65-plussers belandde door een fout van automatiseerder Capgemini in de verkeerde brievenbussen, zegt een woordvoerder van de gemeente vrijdag.

De kosten van ongeveer honderdduizend euro worden door Capgemini vergoed, zegt het bedrijf in een verklaring. Capgemini is al twintig jaar betrokken bij de Stadspas, die aan zo'n 180 duizend mensen in Amsterdam en omgeving wordt verstrekt, en betreurt de foute uitgifte 'ten zeerste'. De Amsterdammers die de pas ten onrechte hebben ontvangen krijgen komende week een brief waarin ze worden opgeroepen de passen terug te sturen in een retourenvelop.

Met de stadspas ontvingen de Amsterdammers twaalf maandbonnen, waarmee ze gebruik kunnen maken van aanbiedingen bij bijvoorbeeld bioscopen, zwembaden en musea. Ook die moeten worden teruggestuurd. De gratis pas is bedoeld om de drempel tot sport, recreatie en cultuur in de hoofdstad en omgeving te verlagen voor groepen die in een sociaal en cultureel isolement dreigen te raken.

In Amsterdam ging het in december ook al fout. Toen werd onterecht 188 miljoen euro aan woonkostenbijdragen overgemaakt. Ruim negenduizend inwoners van de hoofdstad ontvingen een te hoog bedrag. Bij het uitkeren van de bijdragen was iets misgegaan met 'komma's en punten', verklaarde de gemeente. Nog altijd is meer dan een miljoen niet teruggestort.

Openingsceremonie Winterspelen vol spektakel

De openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sochi is vrijdag om 17.15 uur Nederlandse tijd van start gegaan. In een show vol spektakel werd de toekomst van Rusland getoond door de ogen van een jong meisje. De Russische president Vladimir Poetin en IOC-voorzitter Thomas Bach werden speciaal welkom geheten.

De sporters betraden iets over 17.30 uur het stadion, aangevoerd door de Grieken. Een halfuur later was Nederland als 52e aan de beurt. Onder aanvoering van vlaggendraagster Jorien ter Mors kwam de 31-koppige delegatie het Fisjt-stadion in. Premier Mark Rutte werd op de tribune breeduit lachend in beeld gebracht.

Niet alle Nederlandse sporters zijn bij de openingsceremonie aanwezig. Schaatsers als Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen, die zaterdag op de vijf kilometer in actie komen, prefereerden de rust van hun hotelkamers in het olympisch dorp. Naar verwachting wordt het olympisch vuur rond 19.30 uur ontstoken.

Aan het begin van de openingsceremonie haperde een van de vijf olympische ringen. De rechterring, die staat voor ethiek, ging niet open waardoor alleen een bloemachtig patroon waarneembaar was.

Vliegtuigkaping Sochi voorkomen

Volgens de Turkse autoriteiten zou een passagier aan boord van een vliegtuig van Pegasus Airlines dat onderweg was van Oekraïne naar Turkije gedreigd hebben met een bom. Hij wou dat het vliegtuig koers zou zetten naar Sochi. In Sochi beginnen vandaag de Olympische Spelen en zou volgens Rusland een doel voor terroristen zijn.

Het vliegtuig zou inmiddels veilig zijn geland op de internationale luchthaven Sabiha Gökçen, Turkije. De passagiers zouden de man hebben overgehaald zich over te geven.

Bosnische betogers steken overheidsgebouw in brand

Woedende betogers hebben vrijdag in de Bosnische stad Tuzla een overheidsgebouw bestormd en in brand gestoken. De demonstranten protesteren al sinds woensdag tegen de hoge werkloosheid, de welig tierende corruptie en het graaigedrag van de politieke elite.

De protesten zijn inmiddels overgeslagen naar andere delen van Bosnië. Niet alleen in Tuzla, maar ook in Zenica en in de hoofdstad Sarajevo bekogelden duizenden betogers de afgelopen dagen overheidsgebouwen met stenen. Bij schermutselingen met de politie vielen tientallen gewonden.

De vlam sloeg in Tuzla in de pan door het bankroet van vier geprivatiseerde staatsbedrijven. De grote werkgevers waren door de staat van de hand gedaan, maar werden vervolgens uitgekleed en opgesplitst en gingen failliet.

Bijna veertig procent van de Bosnische beroepsbevolking heeft geen werk.

Bastille na Pinkpop ook op Rock Werchter

Bastille doet een maand na Pinkpop ook Rock Werchter aan. De komst van de Britse band werd vrijdag aangekondigd door de organisatie van Werchter. Ook Biffy Clyro en Miles Kane werden vrijdag toegevoegd aan de line-up van het Belgische festival.

Rock Werchter kondigde bovendien aan dat ook The Wombats, London Grammar en Midlake in juli naar België komen. Op het affiche van Werchter prijken tot nu toe 37 namen, daarmee is de helft van de line-up bekend. De festivalorganisatie maakt binnenkort meer namen bekend.

De komst van acts als Metallica, Kings of Leon, Pearl Jam en Imagine Dragons werd eerder al bekendgemaakt. Rock Werchter vindt dit jaar plaats van donderdag 3 juli tot en met zondag 6 juli. Voor het festival zijn nog kaarten te koop.

Sonic Boom richt zich op het Westen

Sonic Boom wordt ontwikkeld met de Westerse markt in gedachten. Dit geeft Takashi Iizuka, supervisor van de ontwikkeling, aan in een interview met Polygon. 

Iizuka geeft aan dat de reden om Sonic Boom uit te besteden aan Big Red Button (Wii U versie) en Sanzaru Games (3DS versie) is om een compleet nieuwe tak van de Sonic franchise in het leven te roepen welke is gericht op de Westerse markt. Verder geeft hij aan dat de game hetzelfde publiek moet aanspreken als de nieuwe tv serie van Sonic: ''Our previous series, Sonic X, was made in Japan and influenced by Japanese anime; the main audience it was made for was in Japan, although it came to the West as well. So Sonic Boom is something made specifically for the Western audience. For the TV series to be successful, we pretty much had to make it for that audience, and the games tie into that strategy.''

Producer Stefan Frost gaat in op de natuur van de game. Zo zal niet alleen snelheid centraal staan, maar zal ook onder andere het verhaal prominenter aanwezig zijn dan in eerdere titels. ''Speed is an important aspect of it, but exploration, combat and the strong narrative of the storyline are very big aspects of the game, more so than I would say in the past.''

CEO van Big Red Button Bob Rafei gaat in op de co-op van Sonic Boom: "There's moments where you're funneled back to the main gameplay and we have to do that also for the necessity of cooperative play, where we didn't want to have the two characters venture off in two different directions." Rafei geeft verder aan dat de game voor alle fans toegankelijk moet zijn, maar genoeg uitdaging biedt voor mensen die meer willen: ''We want you to be able to finish the game but for fans who want more, you will have to find the additional, the secondary paths and all the hidden secrets.''

Sonic Boom komt in 2014 exclusief naar Nintendo 3DS en Nintendo Wii U. Hieronder is de aankondigingstrailer te bekijken.Woningen in Weert ontruimd om explosiegevaar

De Limburgse politie heeft vrijdag enkele woningen in Weert ontruimd vanwege mogelijk explosiegevaar. In een huis zijn onbekende stoffen gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoekt de zaak.

De verdachte stoffen werden aangetroffen in een woning aan de Pastoor Rieterstraat. De politie stuitte op de spullen na een tip dat mogelijk vuurwapens in het huis lagen. Een 29-jarige man en een 27-jarige vrouw, de vermoedelijke bewoners, zijn aangehouden, meldt de politie.

Nederland adviseert Britten over wateroverlast

Nederland gaat de Britse regering adviseren over het aanpakken van de aanhoudende wateroverlast in het zuidwesten van Engeland. Een delegatie van Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen (UVW) en technologisch instituut Deltares praat zondag met de Britse overheid.

"In Nederland hebben wij veel ervaring met het beheersen van de waterveiligheid. Graag gaan wij met onze Britse collega's in gesprek of en hoe wij onze hulp kunnen aanbieden", zegt directeur Roeland Allewijn van Rijkswaterstaat in een verklaring. "Het gesprek zal gaan over de achtergronden van de huidige problemen en eventuele oplossingsrichtingen op korte en langere termijn."

Rijkswaterstaat laat het aan de Britten of het gesprek een vervolg krijgt en of Nederland ook daadwerkelijk gaat helpen.

De Britten hebben te kampen met de ergste overstromingen in twintig jaar. In Somerset zijn verschillende dorpen van de buitenwereld afgesneden. Een gebied zo groot als de stad Zwolle staat al meer dan een maand onder water.

Evacuatie burgers begonnen in Syrische stad Homs

Vrijdag is begonnen met de evacuatie van tientallen burgers uit de belegerde en van de buitenwereld afgesloten Syrische stad Homs. Dat zei de gouverneur van Homs, Talal Barrazi, vrijdag op de Syrische staatstelevisie. Volgens Barrazi waren alle maatregelen getroffen om de evacuatie veilig te laten verlopen. Mannen tussen de leeftijd van 15 en 55 jaar zijn van de evacuatie uitgesloten.

De eerste groep van tweehonderd burgers zal de door rebellen gecontroleerde wijk Jouret el-Shayah naar verwachting vandaag verlaten. De eerste twee bussen met ten minste 35 vrouwen, kinderen en ouderen kwamen vandaag aan bij de frontlinie die de grens vormt tussen de gebieden in handen van de rebellen en de regering van de Syrische president Bashar Assad. Zij werden begeleid door de Syrische Rode Halvemaan.

Volgens Barrazi zijn de geëvacueerde mensen vrij om te gaan waar ze willen en is er opvang voor vierhonderd mensen beschikbaar. Het begin van de evacuatie kwam een dag nadat de regering van Assad had gezegd een overeenkomst met de Verenigde Naties te hebben bereikt. Daar werd afgesproken dat honderden burgers Homs zouden mogen verlaten en dat de VN hulpgoederen aan de stad mochten leveren. Barrazi omschreef de sfeer als 'positief'.

Veldkamp ziet kansen voor Swings op 5.000m

Morgen staat bij de Winterspelen in Sochi bij het langebaanschaatsen de 5.000 meter voor mannen op het programma. Trainer Bart Veldkamp beschouwt zijn pupil Bart Swings als outsider voor een podiumplek.

"Een derde plek is alleen haalbaar als hij zelf top is en iemand anders een steek laat vallen", zo zei de oud-schaatser. Morgen treft Swings op de 5.000 meter in de twaalfde rit Jan Blokhuijsen. "Jan is een uitstekende tegenstander voor Bart. Hij weet wat hij doet en schaatst met een constante snelheid. Bart heeft het nodig om te schaatsen tegen iemand van ongeveer hetzelfde niveau", aldus Veldkamp.

Game met 240 fps naar Wii U

Waar PlayStation 4 en Xbox One moeten vechten om 60 fps (frames per seconde) te halen haalt Wii U binnenkort het vierdubbele. Developer Shin'en heeft namelijk aangekondigd dat Art of Balance op maar liefst 240 fps zal gaan draaien.

Art of Balance is een game die eerder al voor Wii en 3DS verscheen en hoge ogen gooide. Het doel blijft voor de Wii U-versie hetzelfde: blokken van verschillende vormen op elkaar stapelen. Nieuw zijn de online-opties en de mogelijkheid om met vijf man tegelijk te spelen.

Uiteraard zal de game ook zonder tv te spelen zijn op alleen de gamepad.

Depp speelt misdaadkoning Whitey Bulger

Johnny Depp gaat de hoofdrol van bendeleider Whitey Bulger spelen in de op feiten gebaseerde misdaadthriller Black Mass. Tom Hardy is in beeld voor de rol van John Connolly, een foute FBI-agent en oude jeugdvriend van Bulger. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline vrijdag.

De inmiddels 84-jarige Whitey, die in oktober werd veroordeeld tot tweemaal levenslang, is schuldig bevonden aan negentien moorden en was jarenlang een vooraanstaand maffiabaas in Boston. Vanaf 1975 was hij echter informant voor de FBI. Connolly werd in 2008 veroordeeld wegens afpersing en samenwerking met de criminele organisatie van Bulger.

Scott Cooper, bekend van Crazy Heart en Out of the Furnace, gaat de film regisseren. Depp was al aan het project verbonden toen Barry Levinson nog de beoogd regisseur was, maar dat kwam om financiële redenen niet van de grond.

Bulger was al de inspiratie van talloze filmpersonages, waaronder dat van Jack Nicholson in The Departed van Martin Scorsese en dat van Pete Postlethwaite in The Town van Ben Affleck. Affleck is overigens bezig met zijn eigen verhaal over Bulger met Matt Damon in de hoofdrol.


Johnny Depp speelt misdaadkoning Whitey Bulger (Foto: Novum)

Winkels Polare blijven dicht

De winkels van Polare houden hun deuren gesloten. Een redding van de in problemen verkerende boekhandelsketen is niet gelukt. Dinsdag wordt uitstel van betaling aangevraagd, maakten de commissarissen van investeringsmaatschappij Procures, eigenaar van de winkels, bekend. Het Centraal Boekhuis (CB) en de drie grote uitgeverijen wilden volgens hen niet meewerken aan een redding.

Alleen als bijvoorbeeld dinsdag nog een grote investeerder wordt gevonden, kan de surseanceaanvraag nog worden voorkomen, zei commissaris Carel Bikkers tijdens de persconferentie. Hij riep daarbij de politiek en de boekensector op goed na te denken. "Die kunnen faillissement toch niet laten gebeuren?"

Het CB krijgt van de commissarissen de volle laag. Volgens Bikkers en medecommissaris Cor Molenaar werkten de betrokken banken, ING en ABN AMRO, wel goed mee aan het reddingsplan voor de boekenwinkels. Het CB heeft echter 'slordig onderhandeld'. "Ze hebben niet teruggebeld, geen alternatief geboden, en zijn geen gesprek aangegaan", zei de advocaat van Procures tijdens de persconferentie. Vrijdag kwam het definitieve bericht dat het CB niet wilde meewerken met het reddingsplan.

Molenaar hekelde ook de rol van de drie grote uitgeverijen. Die gaven volgens Procures donderdagavond laat aan geen vertrouwen te hebben in het reddingsplan. Volgens de commissaris 'moest kennelijk de marktleider sterven'. "Waarom? Dan is het waarschijnlijk makkelijker onderhandelen met de losse boekwinkels die dan overblijven."

Volgens het reddingsplan dat Procures had afgesproken met de banken zou twee derde van de schuld van 21 miljoen euro van Polare worden kwijtgescholden. Vier miljoen daarvan was een lening van het CB. De overige zeven miljoen euro schuld wilde Polare wel terugbetalen.

In het plan was geen sprake van een nieuwe financier. Wel is de afgelopen weken onderhandeld met tien partijen, waarvan er vier geïnteresseerd waren in een voortzetting van het huidige bedrijf. De onderhandelingen liepen echter uiteindelijk spaak op de onzekere positie van Polare.

Polare besloot vorige week dinsdag de voormalige Selexyz-winkels te sluiten, om ruimte te geven voor een 'strategische heroriëntatie'. De keten kreeg geen boeken meer van het CB, omdat de boekenleverancier geen vertrouwen meer had dat de boekhandel zijn schulden - mede afkomstig uit het faillissement van Selexyz - ging voldoen.

Polare bestaat uit het vorig jaar door Procures overgenomen failliete Selexyz en De Slegte. De voormalige winkels van De Slegte blijven wel open. Als de surseance wordt uitgesproken, bepaalt een bewindvoerder wat er met alle winkels gaat gebeuren.

Meer dan tien miljoen verkeersboetes in 2013

Meer mensen hebben vorig jaar een boete gekregen voor een verkeersovertreding. In 2013 zijn 10.334.619 boetes opgelegd voor door rood licht rijden, fout parkeren, het niet dragen van een gordel of helm, bellen met de telefoon in de hand of het ontbreken van fietsverlichting. In 2012 ging het nog om 9.661.094 boetes, blijkt uit het jaaroverzicht dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag heeft gepubliceerd.

Bij het merendeel van de boetes gaat het om snelheidsovertredingen: 8.442.360. Ook dat is een toename ten opzichte van de 7.600.173 overtredingen in 2012. Bij een kwart daarvan (2.159.897) betreft het automobilisten die werden geflitst tijdens een trajectcontrole.

Het geld stroomde vooral binnen op de A4 bij Leidschendam en de A2 tussen Amsterdam en Utrecht. Op de A4 werden 815.968 voertuigen werden geflitst en bij de A2 trapten 990.870 automobilisten het gaspedaal te ver in.

Andere trajectcontroles stonden vorig jaar deels uit wegens onderhoud of vervanging. De systemen op de A10, A20 en A13 worden dit jaar weer aangezet. Dat wordt ruim van te voren aangekondigd. Ook op de A12 bij Den Haag, de A12 bij Utrecht, de A4 bij Nieuw Vennep, de A58 bij Bergen op Zoom en in Zeeland keert de trajectcontrole mogelijk terug. Daar staan nu verouderde systemen die zijn uitgezet.

Vijf eredivisieduels verplaatst vanwege kerntop

Vijf wedstrijden in de Eredivisie gaan in het weekeinde van 21 maart niet door vanwege de nucleaire top die in Den Haag wordt gehouden. Dat heeft de KNVB vrijdag gemeld. Heracles Almelo - Feyenoord, FC Twente - ADO Den Haag, Go Ahead Eagles - NAC Breda, FC Utrecht - SC Cambuur en RKC Waalwijk - Ajax zijn verplaatst, omdat er te weinig agenten beschikbaar zijn.

De duels AZ - PEC Zwolle, sc Heerenveen - NEC, FC Groningen - Vitesse en PSV - Roda JC kunnen vooralsnog wel doorgang vinden, maar mogelijk zijn er wel aanvullende voorwaarden zoals combiregelingen of beperkte kaartverkoop. Ook de ontmoetingen tussen Almere City FC en Excelsior en MVV Maastricht en FC Den Bosch in Jupiler League zijn verplaatst.

De afgelasting van de wedstrijden hing al in de lucht. De burgemeesters van de negen speelsteden wilden de speelronde aanvankelijk volledig schrappen, maar op aandringen van de KNVB gingen de partijen toch weer met elkaar in overleg.

De KNVB is teleurgesteld. "Eind maart bevinden de competities zich in de beslissende fase als het gaat om de strijd om de titels, promotie en degradatie", meldt de voetbalbond in een verklaring.

"Juist dan zijn sportieve uitgangspunten zoals het bewaken van het uit- en thuisritme, maximale rust tussen de wedstrijden en een gelijk aantal wedstrijden in de competitie van cruciaal belang." De KNVB baalt van de sportieve impact op de competitie en wil de duels zo snel mogelijk inhalen.

Vanwege de beperkte inhaalmogelijkheden worden Heracles Almelo - Feyenoord, FC Twente - ADO Den Haag, Go Ahead Eagles - NAC Breda en FC Utrecht - SC Cambuur nu in principe woensdagmiddag 2 april om 15.45 uur gespeeld. RKC - Ajax gaat in principe naar donderdag 3 april, maar dat hangt nog af van de Europese verplichtingen van de Amsterdammers. Anders staat dit duel voor 16 april 19.45 uur op de rol.

De nucleaire top, die op 24 en 25 maart wordt gehouden in Den Haag, heeft geen gevolgen voor de halve finales van de KNVB-beker.

Olympisch biatlonparcours blijkt te kort

In Sochi is ruim twee dagen voor de start van de eerste biatlon wedstrijd, de 7,5 kilometer sprint voor vrouwen, gebleken dat het olympische parcours te kort is. Er is in alle haast besloten om vrijwilligers in te schakelen om nog 40 meter toe te voegen aan het ongeveer 2,5 kilometer lange traject. 

In de regels staat dat er een afwijking is toegestaan van vijf procent, maar ondanks dat moest er ingegrepen worden. Het nieuwe traject zal in nog vijf andere onderdelen worden gebruikt, waaronder drie estafettes. 

De chef de mission van de Amerikaanse ploeg, Per Nilsson, sprak vol verbazing over deze fout: "Dit zijn toch echt wel de Winterspelen hoor. Je verwacht toch dat ze ruim vantevoren alles wel gecheckt en gedubbelcheckt hebben."

Nog niets vernomen van stelend raadslid Dinkelland

Het stelende raadslid uit de gemeente Dinkelland dat ervandoor ging met de kas van de begrafenisvereniging lijkt nog altijd spoorloos. "We hebben helemaal niets van hem gehoord. Dan ga je je toch afvragen of er niets ernstigs is gebeurd", zegt fractievoorzitter Jos Johannink van zijn partij Lokaal Dinkelland.

"Maar aan de andere kant kan hij ook ergens zitten en zich heel goed voelen", zegt Johannink. "Wij zijn er nu verder niet mee bezig. Wij hebben hem geschorst als lid en als fractielid, maar zijn raadszetel kunnen we niet afnemen." De partij heeft er weinig schade van ondervonden, aldus de fractieleider. Misschien gebeurt dat straks op 19 maart bij de gemeenteraadsverkiezingen."

De 53-jarige Arwin van G. uit Denekamp vertrok afgelopen januari met de kas van begrafenisvereniging Helpt Elkander waar hij penningmeester was. Hij nam 21.000 euro mee.

De Twentsche Courant Tubantia spoorde hem nog op in Zwitserland, maar daar was Van G. ook al snel vertrokken."Via via heb ik gehoord dat hij drie weken geleden nog geld heeft opgenomen van zijn privérekening, maar sindsdien heb ik niks meer gehoord", aldus Johannink.

De begrafenisvereniging heeft aangifte gedaan van fraude en verduistering. Het bestuur heeft een accountant ingeschakeld om alle cijfers en feiten boven tafel te krijgen. RTV Oost meldt dat er vrijdagavond een besloten bijeenkomst is voor leden van de vereniging. Hier komt de hoogte van de schade aan de orde en het verloop van het opsporingsonderzoek.

Armin van Buuren maakt kans op danceprijzen

Armin van Buuren is genomineerd voor tien International Dance Music Awards. De dj maakt tijdens de 29e editie van de prijzenregen in Miami Beach kans op de prijzen voor beste dancenummer, beste compilatie, beste dj wereldwijd, beste trance-dj, beste podcast, beste soloartiest, beste zang op een nummer en beste videoclip.

Ook het platenlabel Armada Music, waar Van Buuren mede-eigenaar van is, werd genomineerd. De maatschappij is genomineerd in de categorie beste platenlabel wereldwijd en won de prijs de afgelopen vijf jaar. Van Buuren won vorig jaar vijf prijzen.

De dj is niet de enige Nederlander die kans maakt op 27 maart in de prijzen te vallen. Zo werd onder anderen Martin Garrix genomineerd voor vier muziekprijzen. Hardwell neemt mogelijk vijf prijzen mee naar huis en Nicky Romero maakt kans op drie beeldjes. Ook Afrojack, Tiësto, Joris Voorn, Laidback Luke, Rehab werden genomineerd.

Hiddink gaat PSV-coach Cocu adviseren

Guus Hiddink gaat PSV-coach Phillip Cocu tot het einde van het seizoen bijstaan. Dat meldt de Eindhovense club vrijdag op de website. Cocu heeft in overleg met de directie besloten Hiddink te vragen voor de adviseursrol. De 67-jarige Varssevelder zal het komende halfjaar op regelmatige basis de technische staf van PSV ondersteunen.

De oefenmeester zal één keer per week aanwezig zijn op het complex, maar niet op de bank plaatsnemen bij wedstrijden. Cocu geeft op de clubsite aan dat er al eerder contact was. "Guus en ik hadden de afgelopen maanden al regelmatig telefonisch contact. Ik ben blij dat hij nu bereid is om het bestaande contact te intensiveren."

Hiddink was vrijdag aanwezig op het trainingscomplex van PSV. "Je merkt dan meteen dat spelers naar hem toe gaan voor advies", vervolgt de huidige PSV-trainer. "Zelf heb ik als speler ook ontzettend veel van hem geleerd."

Hiddink was in het verleden in twee periodes, 1987-1990 en 2002-2006, succesvol coach bij de Eindhovenaren. In totaal wonnen de Brabanders onder zijn leiding de Europacup (voorloper van de Champions League), zes kampioenschappen en vier nationale bekers. Hiddink was verder onder meer trainer bij Real Madrid en de nationale teams van Nederland, Zuid-Korea, Australië, Rusland en Turkije.

Anzji Machatsjkala was de laatste ploeg die Hiddink onder zijn hoede had. Afgelopen zomer nam hij ontslag bij de Russische club. De Achterhoeker geldt als de grootste kandidaat om Louis van Gaal na het WK van komende zomer op te volgen als bondscoach van Oranje.

Cocu volgde afgelopen zomer Dick Advocaat op als trainer van PSV. Na een sterk begin van het seizoen, viel de ploeg ver terug. De Eindhovenaren spelen geen rol van betekenis meer in de titelstrijd en werden eerder al uitgeschakeld in de Europa League en de KNVB-beker.

Politie ontslaat stelende medewerker

Een medewerker van de politie in Oost-Nederland is vrijdag ontslagen omdat ze buiten werktijd heeft gestolen. De vrouw heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan 'ernstig plichtsverzuim', laat de politie vrijdag in een verklaring weten. De politie wil niet zeggen of het om een agent gaat.

De vrouw was eerder buiten functie gesteld toen ze was aangehouden voor diefstal. Integriteitsonderzoekers van de politie concludeerden na het uitzoeken van de zaak dat de vrouw moest worden ontslagen.

Huta Galung derde Nederlander in Ahoy

Jesse Huta Galung heeft de laatste wildcard voor het ABN AMRO World Tennis Tournament gekregen. De 28-jarige Haarlemmer, nummer 92 op de wereldranglijst, is de derde Nederlandse deelnemer in Rotterdam. Eerder ontvingen Igor Sijsling en Thiemo de Bakker een wildcard van toernooidirecteur Richard Krajicek.

"We proberen altijd zo veel mogelijk landgenoten in het toernooi uit te laten komen", liet Krajicek vrijdag weten. "Er ontstaat iets bijzonders met een Nederlander op het centre court van het Sportpaleis van Ahoy. Voor het publiek een absolute meerwaarde."

De Canadees Milos Raonic heeft zich op het laatste moment afgemeld. De nummer elf van de wereld kampt met een enkelblessure. Ook de Oostenrijker Jürgen Melzer moet vanwege een kwetsuur aan zijn schouder verstek laten gaan. De 41e editie van het tennistoernooi begint maandag in Ahoy.

Mishandelde diplomaat weg uit Rusland

De diplomaat Onno Elderenbosch, die afgelopen najaar werd mishandeld in zijn appartement in Moskou, vertrekt uit Rusland. Hij wordt vertegenwoordiger van Nederland bij de Raad van Europa in Straatsburg. De ministerraad heeft vrijdag met zijn benoeming ingestemd.

Volgens vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) was Elderenbosch, de tweede man van de ambassade, toe aan een volgende post in de buitenlandse dienst. "Voor zover mij bekend is er geen relatie met wat er in Moskou is gebeurd", zei Asscher vrijdag na de ministerraad.

Elderenbosch werd in oktober door twee onbekende mannen mishandeld in zijn huis in Moskou. Het incident vond plaats toen de betrekkingen tussen Nederland en Rusland op een dieptepunt verkeerden en volgde op de arrestatie van de Russische diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag. Borodin verliet Nederland begin december.

Het Russische onderzoek naar de mishandeling van Elderenbosch loopt nog, zei de Russische vicepremier Arkadi Dvorkovitsj vorige week tijdens een bezoek aan Den Haag.

'Onderzoek naar Nederlandse relschoppers in België'

Belgische autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar 43 Nederlandse voetbalsupporters die rellen zouden hebben veroorzaakt bij de bekerwedstrijd Oostende - Lokeren. Waarschijnlijk gaat het om supporters van NAC Breda, meldt de NOS vrijdag. Mogelijk heeft een aantal van hen een stadionverbod in Nederland.

De Bredase club zou goede banden hebben met Sporting Lokeren, schrijft de NOS. Supporters van beide clubs bezoeken elkaars wedstrijden regelmatig. Tijdens de bekerwedstrijd van woensdag braken rellen uit nadat een goal van Oostende werd afgekeurd.

In Belgische media zegt directeur van de Lokerse club Marc Vanmaele dat de supporters constant werden uitgedaagd door aanhang van de tegenstander. Bovendien waren de rellen helemaal niet zwaar, zegt hij. Volgens Vanmaele wordt Lokeren 'systematisch aangepakt' door de Belgische voetbalbond.

Het is niet de eerste keer dat supporters van de Brabantse club in België in opspraak raken. In 2012 werd een wedstrijd tussen Leuven en NAC verboden door Belgische autoriteiten toen bleek dat NAC-fans voor rellen hadden gezorgd bij voetbalwedstrijden rondom de wedstrijden van Lokeren, aldus Omroep Brabant.

Feyenoord heeft Schaken terug tegen N.E.C.

Feyenoord-trainer Ronald Koeman kan in het thuisduel tegen N.E.C. Nijmegen weer over Ruben Schaken beschikken. De aanvaller is volledig hersteld van de nekklachten, die hem dinsdag tijdens de 2-1 zege op Roda JC aan de kant hielden. Dat zei Koeman vrijdag op een persconferentie, meldt de Rotterdamse club.

Joris Mathijsen en Ruud Vormer zijn er zondag niet bij in de Kuip. De ervaren verdediger heeft nog te veel last van zijn oog, terwijl Vormer op de weg terug is van een liesblessure. Bruno Martins Indi ontbreekt vanwege een schorsing.

Haage Hogeschool onderzoekt tentamenfraude

De Haagse Hogeschool laat een onderzoeksbureau tentamenfraude opsporen. Aanleiding is een bericht van Omroep West vrijdag dat studenten aan de Academie voor ICT & Media, onderdeel van de hogeschool, jarenlang tentamens vooraf konden inzien. De school laat in een verklaring weten nog niet op de hoogte te zijn geweest van fraude.

"Het was nog nooit voorgekomen dat het tentamen niet van tevoren al bekend was bij de klas", zegt een anonieme bron tegen de omroep. Studenten konden ongezien zo'n vier jaar lang inbreken in computers van docenten. Er zitten 2260 studenten op die school, schrijft de omroep.

De school neemt de melding heel serieus, laat een woordvoerder desgevraagd weten. "De Haagse Hogeschool is in het verleden streng opgetreden tegen fraude om de waarde van de behaalde diploma's en de goede reputatie van de hogeschool te waarborgen", staat in een verklaring van de school. "Als het onderzoek daar aanleiding toe geeft, zullen we dat nu weer doen."

Verkrachte Indiase doorzeefd bij rechtbank

Een jonge Indiase vrouw is doorzeefd met kogels toen ze naar de rechtbank liep om tegen haar verkrachter te getuigen. De 20-jarige vrouw overleed ter plekke. Haar moeder raakte zwaargewond, meldden Indiase media vrijdag. De moeder zegt dat zij de verdachte kort voor de schietpartij in de stad Mathura, in het noorden van het land, voorbij zag rijden.

De Indiase overheid maakte vrijdag bekend dat hooggerechtshoven in het land momenteel bijna 24.000 verkrachtingszaken behandelen. In India wonen ruim 1,2 miljard mensen. Een groepsverkrachting in december 2012 kostte het leven aan een jonge vrouw. Dat zorgde zowel in India als daarbuiten voor veel ophef. Vier mannen hebben daarvoor de doodstraf gekregen.

Tuberculose-epidemie in Indiase dorpen

De arme dorpen in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh waren lang bekend om hun kleurrijke traditionele satijnen gewaden. Nu halen ze hun bekendheid uit een tuberculose-epidemie. Bijna de helft van de regionale bevolking, zo'n honderdduizend mensen, lijdt aan de ziekte. Een nieuwe gezondheidscrisis in India is hiermee een feit.

Uttar Pradesh heeft met zo'n tweehonderd miljoen inwoners een van de hoogste bevolkingsdichtheden in de wereld. De deelstaat is vanwege de epidemie onder officiële quarantaine geplaatst, maar de dorpen rondom de oude stad Varanasi worden toch al zelden door buitenstaanders bezocht.

Het hoge percentage tuberculosebesmettingen is zelfs voor Indiase begrippen hoog. Per jaar sterven in India ongeveer driehonderdduizend mensen aan de ziekte. De snelle verspreiding van de epidemie heeft ook te maken met de Indiase weeftraditie van traditionele gewaden. Duizenden wevers werken de hele dag op elkaar gepropt in kleine werkruimten. De kamers zijn slecht geventileerd en de wevers ademen schadelijke stoffen in, waardoor hun weerstand keldert en ze makkelijker besmet raken.

Hoewel India de laatste jaren belangrijke vooruitgang heeft geboekt op het gebied van volksgezondheid kreeg het land geen greep op tuberculose. Eén op de vier gevallen van tbc in de wereld breekt uit in India. De overheid investeert in bestrijdingsprogramma's, maar veel patiënten maken hun behandeling niet af of laten zich behandelen door kwakzalvers. Ook zijn veel Indiërs resistent tegen antibiotica.

Eerste Britse standbeeld Charles Dickens onthuld

Het eerste standbeeld in Groot-Brittannië van schrijver Charles Dickens is onthuld in zijn geboortestad Portsmouth. Het was de nadrukkelijke wens van de beroemde Brit geen gedenkteken te krijgen om zijn werk te bejubelen. Twintig jaar geleden ontstond het idee die wens te negeren en de schrijver alsnog te eren met een beeld.

De nakomelingen van de schrijver zijn blij met het beeld, meldt de BBC. "We hopen dat dit geweldige beeld vele generaties zal stimuleren en inspireren om zijn geniale werk te ontdekken", zei Mark Charles Dickens, de zoon van de achterachterkleinzoon van de schrijver.

Het bronzen kunstobject is levensgroot. De Oliver Twist-schrijver zit op een stapel boeken en kijkt uit over de zee. Het werk is gemaakt door Martin Jennings en kostte 140.000 pond (168.000 euro). Het beeld werd onthuld op de verjaardag van Dickens, die 202 jaar geleden werd geboren.

Diablo III verkoopt in totaal 15 miljoen exemplaren

Diablo III, de hack and slash game van Blizzard Entertainment, is sinds de release op pc in mei 2012 ruim vijftien miljoen keer over de toonbank gegaan voor alle platformen. Dit heeft Activision Blizzard bekendgemaakt.

Na de release op pc kwam de game ook nog naar Xbox 360 en PlayStation 3 in september 2013. Diablo III zal ook next-gen te spelen zijn in 2014. De PlayStation 4-versie is al in ontwikkeling, maar over een eventuele Xbox One-versie is nog niks bekend.

De uitbreiding Diablo III: Reaper of Souls komt op 25 maart naar pc en Mac. Ook is bevestigd dat deze uitbreiding naar PlayStation 4 komt. Over een versie van Diablo III: Reaper of Souls voor Xbox 360 en PlayStation 3 is nog niks bekend.

Naughty Dog overweegt The Last of Us 2

Misschien dat Naughty Dog een vervolg maakt op The Last of Us, misschien ook niet. Het post-apocalyptische actiespel The Last of Us is alom gewaardeerd door critici en commercieel een van de succesvolste spellen van 2013. 

''We zijn net klaar met Left Behind, ikzelf en Bruce Straley, de game director, hebben hier vier jaar aan gewerkt. Dus het is nu tijd voor een pauze en de batterijen op te laden.'' vertelt Neil Druckmann. ''We zijn aan het brainstormen over nieuwe dingen. Sommige zijn een vervolg en andere zijn een nieuw IP.'' 

De twee heren zijn nog niet klaar om The Last of Us achter zich te laten. De mogelijkheiden voor een nieuw IP zijn er maar de vraag die Neil Druckmann zichzelf stelt luidt: ''kunnen we wel een verhaal schrijven dat de moeite waard is, dat zichzelf niet herhaalt? En als dat niet lukt, waar krijgen we dan inspiratie vandaan? Wat is iets wat ons echt uitdaagt en het vertellen van verhalen op dit medium een stap vooruit zet?''

De single-player DLC van The Last of Us, genaamd Left Behind, komt uit op 14 februari.

 

'Lastercampagne tegen Bredaas kandidaat-raadslid'

De Bredase politicus John Stubenitsky, lijsttrekker van Gemeentebelangen Breda, vindt dat de media zijn nummer twee Paul de Jong met rust moeten laten. "Er is nu genoeg laster geweest tegen die jongen", zegt Stubenitsky vrijdag.

De lijsttrekker doet zijn uitspraken op de dag dat kandidaat-raadslid De Jong (25) een kort geding heeft aangespannen tegen Omroep Brabant na berichten over zijn criminele verleden. De Jong vindt deze berichten 'onrechtmatig' en eist dat ze van de website van de omroep worden gehaald. Het kandidaat-raadslid betitelt zijn misstappen als jeugdzonden en stelt dat hij nu op het rechte pad is.

Lijsttrekker Stubenitsky spreekt van 'riooljournalistiek'. "Die jongen moet een kans krijgen, hij heeft ook goede dingen gedaan. Nu is er alleen aandacht voor wat hij als snotneus heeft uitgehaald." Stubenitsky legt ook een link met de gemeenteraadsverkiezingen van maart. "Het lijkt wel of mensen mijn partij willen pakken. De Jong is de nummer twee op mijn lijst en deze zaak slaat terug op mijn partij."

Omroep Brabant bracht afgelopen januari het nieuws dat De Jong als tiener werd veroordeeld voor diefstallen, inbraak, poging tot diefstal met bedreiging en aanranding. De zender baseerde zich daarbij op een anoniem toegestuurd reclasseringsrapport. In dezelfde maand kwam naar buiten dat De Jong in 2006 werd veroordeeld wegens carjacking en in 2010 voor dronken rijden. Hij reed toen in op een groep mensen, waarbij een persoon zwaargewond raakte.

De omroep stelt op de eigen website dat er geen sprake is van een lastercampagne en dat is gehandeld in het algemeen belang. "Wij controleren slechts zijn gegevens en die hebben wij gepubliceerd", stelt eindredacteur Joris Gerritsen.

De rechter doet binnen een week uitspraak.

Bettany speelt The Vision in Avengers 2

Paul Bettany heeft getekend voor de rol van The Vision in het superheldenepos The Avengers: Age of Ultron. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. The Vision is een mensachtige robot en lid van het superheldenteam The Avengers, waar ook Captain America, The Hulk, Thor en Iron Man toe behoren.

Bettany is wellicht het bekendst als de moordzuchtige albinomonnik Silas in de boekverfilming The Da Vinci Code uit 2006. Hij was al in The Avengers en de drie Iron Man-films te horen als Jarvis, het hyperintelligente computerprogramma van Tony Stark, beter bekend als Iron Man.

The Vision komt al vanaf de begindagen in de verhalen van The Avengers voor, en maakte zijn debuut in de strip The Avengers nummer 57. In de strips trouwt hij met Scarlet Witch, een rol van Elizabeth Olsen. Het is echter goed mogelijk dat regisseur Joss Whedon het verhaal in de film omgooit.

De productie van The Avengers: Age of Ultron gaat officieel volgende maand van start. Ditmaal moeten de Avengers het opnemen tegen Ultron, een superschurk uit de stripverhalen van Marvel. Ook Ultron is een geavanceerde robot, waarmee allerlei interssante plotwendingen mogelijk zijn met betrekking tot The Vision.

Over het plot is echter verder niets bekend. De film verschijnt volgend jaar mei in de bioscoop.


Paul Bettany speelt The Vision in Avengers 2 (Foto: Novum)

Blatter wil door als voorzitter FIFA

Sepp Blatter staat open voor een vijfde termijn als voorzitter van de FIFA. Als de nationale bonden hem vragen zegt de Zwitser geen nee. Dat heeft hij vrijdag laten weten aan de Zwitserse radiozender RTS. De 77-jarige Blatter staat al sinds juni 1998 aan het hoofd van de wereldvoetbalbond.

"Ik verkeer in goede gezondheid en zie niet in waarom ik nu zou stoppen", vertelde Blatter. Op 10 juni tijdens een bijeenkomst in São Paulo krijgen de 209 aangesloten bonden de kans hem te vragen zijn kandidatuur in te dienen. De verkiezingen zijn in mei 2015.

Blatter kan in de jacht op een nieuwe termijn wel op concurrentie rekenen. De Fransman Jérôme Champagne heeft al gezegd dat hij de Zwitser wil opvolgen. Ook zijn landgenoot Michel Platini stelt zich mogelijk kandidaat. De huidige preses van de UEFA hakt pas na het WK in Brazilië de knoop door.

Blatter kondigde in 2011 nog aan geen nieuwe periode als voorzitter te ambiëren. Later kwam hij daar echter al voorzichtig van terug.

DiCaprio's verleden naar eigen zeggen drugsvrij

Leonardo DiCaprio mag in The Wolf of Wall Street dan een cokesnuivende en pillenslikkende aandelenhandelaar spelen, zelf heeft hij het spul naar eigen zeggen nog nooit aangeraakt. "Dat komt omdat ik als 3-jarige knul elke dag overal drugs zag", zegt hij over zijn jeugd in een arme wijk tegen de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

De inmiddels 39-jarige acteur groeide op in een arme wijk in Los Angeles waar drugsverslaafden en prostituees deel waren van het dagelijks straatbeeld. "Dus Hollywood was een eitje voor me. Natuurlijk zag ik vaak drugs op feestjes en ja, het is wel eens verleidelijk." Maar DiCaprio heeft er nooit aan geroken.

"Hollywood is een zeer hectische plek, waar alle acteurs graag ergens bij willen horen", gaat de acteur verder. "Vooral als je jong bent, of zelfs puber, ben je heel gevoelig voor kritiek. We hebben daar veel mensen aan onderdoor zien gaan en het is dieptreurig."

The Wolf of Wall Street draait momenteel volop in de Nederlandse bioscopen.


DiCaprio's verleden naar eigen zeggen drugsvrij (Foto: Novum)

Geen onderzoek naar brood met mensenhaar

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) gaat geen onderzoek doen naar Chinees mensenhaar in Nederlands brood. De inspectiedienst vindt het niet aannemelijk dat Nederlandse fabrikanten van bakkerijgrondstoffen het mensenhaar uit Chinese fabrieken verwerken. Daardoor kan het haar niet in Nederlands brood zitten, zegt een woordvoerder vrijdag.

"De fabrikanten van bakkerijgrondstoffen zeggen zelf dat zij geen zaken doen met fabrieken die mensenhaar verwerken", zeg de woordvoerder. "Wij hebben verder geen aanwijzingen gekregen. Bakkers hebben de garantie gekregen dat er geen mensenhaar in het brood zit." Het is verboden om menselijke producten in voedsel te verwerken, zegt de woordvoerder.

Eerder deze week meldde het programma Keuringsdienst van Waarde dat Chinese fabrieken adverteerden met broodgrondstoffen uit eendenveren, een dierlijk product, maar in plaats daarvan mensenharen verwerken tot aminozuur. Aminozuur is een 'broodverbeteraar', dat bakkers toevoegen aan hun brood.

Vicevoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen Cees Hack zei eerder al dat bijna alle Nederlandse bedrijven die aminozuur toevoegen een plantaardig product gebruiken. "Er gebruikt maar eentje dierlijke producten. Dat is een kleine speler op onze markt", zei Hack. "Het kan niet dat zij mensenhaar gebruiken."

Ook zei Hack dat Nederlandse grondstoffenfabrikanten zwart op wit hebben dat hun aminozuur niet uit mensen komt. Mocht dat wel zo zijn, dan is er sprake van fraude. "Dan wordt het Nederlandse bedrijf opgelicht en moet de NVWA direct ingrijpen in China", aldus Hack.

'Efteling vol negerhaat'

Een Amerikaanse journaliste zal haar bezoekje aan de Efteling niet snel vergeten. Volgens Gisela Williams zit het familiepretpark vol negerhaat.

Williams is werkzaam bij de gerenommeerde krant de Wall Street Journal. Op zich heeft de dame zich best vermaakt in 's lands grootste pretpark, ware het niet dat het park ook de Monsieur Cannibale telt. Deze attractie is volgens de journaliste uiterst racistisch.

Bij deze kinderattractie zitten de bezoekers in kookpotten die draaien rond een enorme neger. Compleet met lepel door de neus. "Het betreft een racistische verwijzing naar de dagen van de VOC", zo schrijft ze.

Volgens de Efteling zelf valt het wel mee. "We maken in ons park uitvergrotingen van karakters uit verhalen, mythes en sages", laat een woordvoerder weten. "We generaliseren niet, we beelden alleen deze karakters uit. Wij denken dus ook niet dat alle stiefmoeders slechte mensen zijn, zoals bij Sneeuwwitje, of dat alle mensen met obesitas veel papier eten, zoals Holle Bolle Gijs."

Pure negerhaat!

'Kwalificatie Formule 1 aangepast'

Het lijkt erop dat de kwalificatie in de Formule 1 vlak voor het seizoen 2014 nog op de schop gaat. Volgens de Daily Mirror gaat het met name om het derde segment waar sommige coureurs om banden te sparen of tactische redenen weigeren naar buiten te gaan om een tijd neer te zetten.

Dit is Formule 1-baas Bernie Ecclestone een doorn in het oog. Daarom zal hij op 21 februari met autosportfederatie FIA een overleg over het onderwerp voeren. De teams kunnen meedenken over de verschillende ideeën die dan ter tafel zullen komen, waaronder de terugkeer van het oude systeem van een uur kwalificatie. Ook zou het kunnen dat speciaal voor Q3 een setje banden beschikbaar is, waardoor coureurs wel gedwongen worden om een goede tijd te klokken.

Ook het omstreden systeem van de dubbele punten in de laatste race staat dan weer op de agenda. Ecclestone pleit wederom voor zijn idee om dit uit te breiden naar drie wedstrijden, maar de kans is klein dat er iets verandert, omdat de Mercedes-teams dwars zouden liggen.

Rutte spreekt Poetin over mensenrechten

Premier Mark Rutte (VVD) heeft vrijdag in Sochi met de Russische president Vladimir Poetin gesproken over mensenrechten in Rusland. Hij heeft zijn zorgen geuit, 'specifiek' over de rechten van homo's, zo laat hij weten via Twitter.

Rutte heeft Poetin te kennen gegeven dat de Nederlandse regering 'grote bezwaren heeft' tegen de Russische antihomowet, die het maken van propaganda voor zogenoemde niet-traditionele seksuele relaties verbiedt. Ook heeft Rutte in het gesprek benadrukt dat 'alle Russische burgers ongeacht hun seksuele geaardheid bescherming moeten krijgen van de Russische autoriteiten en de politie', staat in een verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Aanvankelijk zou Rutte na zijn ontmoeting met Poetin de pers te woord staan, maar dat ging niet door. Zaterdagochtend spreekt Rutte met mensenrechtenorganisaties in Sochi. Vooralsnog staat daarna wel een ontmoeting met de pers gepland.

Rutte is in Rusland voor de opening van de Olympische Winterspelen later vrijdag. Ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima zijn aanwezig. Ook minister van Sport Edith Schippers (VVD) komt naar Sochi.

Op de zware Nederlandse delegatie was veel kritiek. Rutte beloofde daarop de situatie van de mensenrechten onder de aandacht te brengen bij zijn bezoek.

Tbs-kliniek ontruimd om brandend matras

Een tbs-kliniek in Poortugaal, vlak bij Rotterdam, is vrijdagmiddag ontruimd geweest door een brand in een van de cellen. De brandweer heeft de brand geblust en daarna het gebouw geventileerd. Naar de verwachting kunnen de bewoners snel weer terug in hun cellen. Het is nog niet bekend of er slachtoffers zijn.

In een van de cellen van de kliniek aan de Albrandswaardsedijk stond een matras in brand, zegt de woordvoerder. Hoe dat kon gebeuren, is nog niet bekend.

User DJMO wordt bedankt voor de submit.

Snowboarder Krainer afgevoerd na crash op slopestylebaan

Het blijft blessures regenen op de olympische slopstylebaan in Sochi. De Oostenrijker Adrian Krainer kwam vrijdag op de training ten val bij de derde jump en blesseerde beide hielen. Daarnaast liep hij enkele schrammen in het gezicht op.

Krainer kwam nog wel op eigen kracht beneden, maar werd vervolgens per helikopter afgevoerd. Eerder deze week brak de Noor Torstein Horgmo zijn sleutelbeen op de piste en raakte favoriet Shaun White geblesseerd aan zijn ribben. White besloot zich vervolgens terug te trekken voor de competitie. Bij de dames kwam de Finse Merika Enne dinsdag al hard ten val, maar ondanks dat ze met hoofdletsel werd afgevoerd stond ze gisteren wel aan de start in de kwalificaties.

Wilde pelikanen gespot in Oosterschelde

Verschillende vogelspotters hebben donderdag en vrijdag twee roze pelikanen gezien bij de Oosterschelde in Zeeland. Volgens een boswachter van Natuurmonumenten gaat het waarschijnlijk om wilde exemplaren.

Volgens de boswachter zijn de vogels extreem schuw en hebben ze nog een intact verenpak, in tegenstelling tot exemplaren uit dierentuinen. De vogels zijn bovendien niet geringd, zo onderbouwt de boswachter zijn vermoedens.

De vogels hebben een spanwijdte van drie meter en zijn vermoedelijk afkomstig van de kust van de Zwarte Zee in Bulgarije en Roemenië. Eerder werden ze ook al vlak over de grens in België gezien, bij Gent.

Vijf jaar cel voor slag op keel politieagent

Een 41-jarige man uit Ede die een politieman op zijn strottenhoofd sloeg, moet vijf jaar de cel in. Volgens de rechtbank in Arnhem is de man schuldig aan onder meer poging tot doodslag. Het Openbaar Ministerie had ook tbs geëist, maar de rechtbank vindt dat de man niet aan een psychische stoornis lijdt.

De Edenaar werd twee jaar geleden in Nijmegen door agenten betrapt toen hij een ruit van een auto vernielde bij een poging tot inbreken. Hij werd opgepakt en sloeg kort daarna op het politiebureau een agent die hem naar een cel moest brengen hard tegen zijn keel. De politieman moest met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis.

De advocaat van de man vond dat hij zich alleen schuldig had gemaakt aan 'eenvoudige mishandeling'. De rechter stelde echter dat de man had kunnen overlijden bij zo'n gerichte slag op het strottenhoofd. De man kon nog nauwelijks slikken na de slag, aldus de rechtbank.

De man moet van de rechter ook een schadevergoeding aan de politieman betalen. In zijn veroordeling zijn ook het beledigen van agenten, het mishandelen van een medegevangene en twee diefstallen meegenomen.

Bayern mist Ribéry in duel met Nürnberg

Franck Ribéry speelt zaterdag niet mee in de wedstrijd van Bayern München tegen FC Nürnberg. De Franse aanvaller werd donderdag geopereerd aan een bloeduitstorting op zijn bil, zo heeft de Duitse club vrijdag bekendgemaakt. De ingreep was noodzakelijk omdat de bloeduitstorting op een zenuw drukte.

De 30-jarige Europees voetballer van het jaar moet tot zondag in het ziekenhuis blijven. "Ik hoop dat hij snel weer met ons kan meetrainen", liet coach Pep Guardiola weten op de website van de Rekordmeister. Arjen Robben reist naar verwachting gewoon mee met de regerend landskampioen.

Bayern neemt het zaterdag in de Beierse derby op tegen FC Nürnberg. De ploeg uit München gaat onbedreigd aan de leiding in de Bundesliga met dertien punten voorsprong op de nummer twee Bayer Leverkusen. Het FC Nürnberg van trainer Gertjan Verbeek staat vijftiende in de Duitse competitie, maar won de laatste twee duels.?

Telefonist meldkamer hoeft geen Fries te spreken

Telefonisten van de Meldkamer Noord-Nederland in Drachten hoeven niet allemaal Fries te kunnen spreken. Dat heeft het bestuur van de Friese veiligheidsregio besloten, meldt een woordvoerder vrijdag. De belangenorganisatie Ried van de Fryske Beweging had voor meertalige medewerkers gepleit.

Het verplichten van medewerkers tot het spreken van Fries zou volgens het bestuur kunnen leiden tot discriminatie. Wel wordt geïnventariseerd of telefonisten die geen Fries spreken, dit willen leren. De cursus moet vervolgens buiten werktijd worden gevolgd.

De Ried van de Fryske Beweging bracht zijn advies uit na enkele taalgerelateerde incidenten bij de meldkamer. In dat advies werd gepleit voor meertalige medewerkers, of voor een keuzemenu waarbij bellers naar de meldkamer aan het begin van het gesprek kunnen aangeven welke taal ze willen spreken.

Burgemeester Crone had gevraagd op een rijtje te zetten hoe nieuwe incidenten konden worden voorkomen. De zegsman van de veiligheidsregio kan niet zeggen of nu wordt nagedacht over andere oplossingen. In het advies van de Friese belangenorganisatie werd behalve voor meertalige telefonisten of een keuze menu ook gepleit voor onder meer een tweetalige website en voor berichten op sociale media in het Nederlands en het Fries.

Op de meldkamer is altijd minimaal een persoon aanwezig die Fries verstaat en/of spreekt, zo zei burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân Ferd Crone eind 2012. Bellers die hun verhaal alleen in het Fries kunnen of willen doen, kunnen dus een Friessprekende telefonist aan de lijn krijgen.

De Meldkamer Noord-Nederland krijgt telefoontjes uit Drenthe, Groningen en Friesland.

Tienermeisje deelt naaktselfies op Twitter

Een 16-jarig meisje uit de Amerikaanse staat Virginia heeft een snoeiharde les geleerd. Het naïeve tienermeisje uit James City County heeft namelijk naaktfoto's van haarzelf verspreid via Twitter. Het arme kind wordt nu echter aangeklaagd wegens kinderporno.

Het meisje had onlangs een paar uiterst pikante selfies gemaakt. Eind vorige week zette zij de kiekjes online. Direct hierna ontving de politie een anonieme tip.

Bromsnor ging hierop op onderzoek uit en bracht een bezoekje aan het meisje en haar moeder. Beiden bevestigden dat het hier inderdaad om de blote kont van het tienermeisje ging.

Het arme kind heeft ook toegegeven enkele naaktfoto's te hebben gestuurd naar een paar jongens die ze kent. Ze hoopte hiermee indruk op hen te kunnen maken.

Het meisje wordt nu als minderjarige berecht voor ondere het bezit en verspreiden van kinderporno. Volgens sommige buurtbewoners neemt men de wet iets te letterlijk, aangezien het meisje zelf nog een kind is.

Huis Doorn zoekt spullen uit WO I

De Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918) is in het neutrale Nederland beter voelbaar geweest dan wel eens wordt aangenomen. Er brak schaarste uit, een miljoen Belgen vluchtte naar Nederland en 50.000 Engelse, Duitse, Belgische en Franse militairen zaten in Nederland geïnterneerd. Museum Huis Doorn is op zoek naar spullen uit die tijd.

Huis Doorn is de nationale plaats van herinnering aan de Eerste Wereldoorlog, die 100 jaar geleden uitbrak. De voormalige garage van keizer Wilhelm II, de laatste bewoner van het huis, is het speciale tentoonstellingspaviljoen. In september gaat daar de eerste expositie over Nederland in WO I open. Tot 2018 volgen meer projecten.

Huis Doorn zoekt spullen uit WO I
Huis Doorn zoekt spullen uit WO I (Foto: ANP)

Zwaarste windstoot haalt 96 km/u in Limburg

De zware windstoten waar het KNMI vrijdag voor waarschuwt zijn het hardst in het Limburgse Ell. Daar worden windstoten van 96 kilometer per uur gemeten, meldt weeronline.nl. Normaal wordt die snelheid alleen langs de kust geregistreerd.

Meldingen van schade vallen tot nu toe erg mee, meldt een woordvoerder van de brandweer in Noord-Limburg. Het KNMI riep voor de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel code geel uit vanwege de wind. In de loop van de avond wordt het droog en neemt de wind geleidelijk af.

De winter is tot nu toe een van de warmste winters ooit gemeten. Met een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden was het alleen in 1990 en 2007 milder. Vorig jaar kwam de gemiddelde wintertemperatuur uit op 2,9 graden.

Klant kan zorgkosten 2013 niet meer opvragen

Veel Nederlanders die recent van zorgverzekeraar zijn gewisseld kunnen hun zorgkosten van vorig jaar niet meer opvragen. Voormalige klanten van verzekeraars als Achmea, Menzis en Zorg en Zekerheid kunnen hun declaraties niet meer online bekijken. Dat heeft de Consumentenbond vrijdag gemeld op basis van een inventarisatie.

De Consumentenbond laakt het afsluiten van persoonlijke pagina's van voormalige klanten door de zorgverzekeraars. Volgens een woordvoerder hebben klanten inzicht nodig in eerder gemaakte zorgkosten. "Consumenten moeten kunnen zien of ze een declaratie al hebben gedaan en of ze het eigen risico al hebben verbruikt. Sommige klanten hebben bovendien een overzicht van hun zorgkosten nodig voor hun belastingaangifte."

Volgens de Consumentenbond geeft ASR Verzekeringen het goede voorbeeld. Bij die verzekeraar kunnen voormalige klanten nog vijf jaar lang op hun persoonlijke pagina's inloggen. Ook bij andere verzekeraars hebben klanten nog een tot drie jaar toegang tot de gegevens over hun zorgkosten.

De verzekeraars melden de Consumentenbond in een reactie hun voormalige klanten toegang tot hun declaraties te willen geven. Achmea en Menzis hebben de kwestie op de agenda gezet. Klanten van verzekeraar Zorg en Zekerheid kunnen een overzicht op papier opvragen.

Achmea en Menzis waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

Daniël Lohues zoekt foto's platteland

Daniël Lohues is op zoek naar foto's van het platteland. De Drentse zanger stelt wel een paar eisen aan de kiekjes. "Het liefst foto's zonder mensen, dieren, gebouwen, machines en vliegtuigstrepen in de lucht", licht Lohues toe in een verklaring.

Lohues gaat de foto's gebruiken voor een Youtube-video bij zijn nieuwe single Op 't Platteland. "Historische foto's zijn ook te gek", gaat de zanger verder. "Hoeft niet per se van het platteland in Nederland te zijn. Platteland is universeel. En het mag ook best heuvelen. Gewoon de mooiste foto's van het platteland, waar ook ter wereld."

Op 't Platteland staat op de nieuwe cd van Lohues, D, die vrijdag 21 februari verschijnt. Tot die datum heeft het publiek ook de tijd foto's in te sturen.

Kendrick & Wilson terug in Pitch Perfect 2

Anna Kendrick en Rebel Wilson pakken hun hoofdrollen weer op in vervolg op Pitch Perfect. Kendrick keert terug als Beca, Wilson is weer te zien als Fat Amy. Ook Elizabeth Banks keert in Pitch Perfect 2 naar verluidt terug, zij het niet als producent, maar als regisseur. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood.

Pitch Perfect uit 2012 gaat over Beca, die net op de Barden University zit en zich aansluit bij de meiden van zanggroep Bellas. Het blijkt een schot in de roos, want Beca weet hun brave repertoire zodanig op te stoten dat ze het durven opnemen tegen een concurrerende groep op de universiteit. Over de plot van de tweede film is nog niets bekend.

Pitch Perfect 2 verschijnt volgend jaar mei in de Amerikaanse bioscoop. Een Nederlandse premièredatum is nog onbekend.


Kendrick & Wilson terug in Pitch Perfect 2 (Foto: Novum)

Eddie the Eagle en andere markante figuren op Spelen

Tijdens de Olympische Spelen zijn het niet alleen de medaillewinnaars, maar vaak ook de vreemde eenden in de bijt die de aandacht op zich weten te vestigen. Vlak voor de openingsceremonie in Sochi is hier een greep uit de lijst met opmerkelijkste deelnemers uit de historie van de Winterspelen.

1. Franz Krienbühl

Schaatser Franz Krienbühl was al 38 jaar toen hij in 1968 op de Olympische Spelen van Grenoble zijn olympische debuut maakte. De markante Zwitser deed nooit mee om de prijzen, maar maakte naam met de introductie van het strakke, aerodynamische schaatspak en de verstelbare schaats. Bovendien werd hij op de Olympische Spelen van 1976 keurig achtste op de 10.000 meter. Krienbühl was toen 46 jaar en staat daarmee te boek als een van de oudste olympiërs ooit. Bij een fietsongeluk in 1989 raakte de Zwitser zwaargewond. In 2002 overleed hij.

2. Eddie the Eagle

Niet de Finse kampioen Matti Nykänen, maar de Brit Michael Edwards was bij de Olympische Spelen van 1988 in Calgary de meest besproken schansspringer. De Brit, getooid met een immer aangeslagen bril met jampotglazen, sprong als een houten klaas van de schans en iedereen zat thuis op het puntje van de stoel te kijken of hij weer veilig beneden zou komen. Eddie the Eagle eindigde op zowel de zeventig- als negentigmeterschans als laatste, maar werd enorm populair. Voor het IOC vormde het optreden van Edwards aanleiding om de regels voor deelname aan de Olympische Spelen drastisch aan te scherpen.

Eddie the Eagle in actie tijdens de Spelen van Calgary in 1988 (Bron: YouTube)

3. Prins Albert van Monaco

Prins Albert II van Monaco was jaren lid een vast lid van het bobsleeteam van zijn land. Hij deed van Calgary (1988) tot en met Salt Lake City (2002) vijf keer op rij mee aan de Olympische Winterspelen. Tijdens het evenement stond de prins er altijd op geen speciale behandeling te krijgen. Hij slaagde er niet in om Monaco de eerste olympische medaille in de geschiedenis te bezorgen. In Sochi is Albert er ook weer bij, maar dan als toeschouwer bij de openingsceremonie.

4. Bobsleeteam Jamaica

Jamaica verbaasde in 1988 vriend en vijand door in Calgary te debuteren op de Winterspelen. Het land, waar sneeuw en ijs vreemde verschijnselen zijn, deed mee met een bobsleeteam. Daarvoor moesten wel materialen van andere ploegen worden geleend. Jamaica kreeg door een crash in een van de runs weliswaar geen plaats in de eindklassering, maar het optreden van het team vormde wel de inspiratie voor de succesvolle film Cool Runnings. Ook na Calgary was het bobsleeteam steevast van de partij, maar in 2006 en 2010 werd geen kwalificatie afgedwongen. In Sochi zijn ze er weer bij, mede dankzij de tachtigduizend euro die via crowdfunding werd opgehaald om het materiaal te bekostigen.

De Jamaicaanse bob tijdens hun debuut op de Spelen van Calgary in 1988 (Bron: YouTube)

5. Vanessa-Mae

Ook in Sochi is er weer het debuut van een opvallende olympische klant te vieren. Violiste Vanessa Vanakorn, beter bekend als Vanessa-Mae, doet namens Thailand mee aan de reuzenslalom. De 35-jarige Mae is sinds haar kindertijd een bekend violiste en verdiende een vermogen met haar mengeling van klassieke muziek met popmuziek. Mae is al jaren een fanatiek skiester, maar is in Rusland geen serieuze kandidate voor eremetaal.

PSH digitaal in laatste scènes The Hunger Games

De makers van The Hunger Games: Mockingjay Part 2 hebben een oplossing gevonden voor een omvangrijke scène met de zondag overleden Philip Seymour Hoffman die nog moest worden opgenomen. De acteur, die waarschijnlijk overleed aan een overdosis heroïne, wordt digitaal toegevoegd. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Post.

Eerder werd nog geopperd dat de scène, een van de laatste in de film, ingrijpend zou moeten worden herschreven. Hoffman speelt Plutarch Heavensbee, de leider van het verzet dat de tieners van hun bestaan als gladiatoren wil bevrijden.

Heavensbee komt niet prominent in beeld in de genoemde scène. Het digitale knip- en plakwerk blijft daarmee waarschijnlijk beperkt tot enkele shots waarin Heavensbee op de achtergrond aanwezig is of conversaties heeft waarbij wordt scherpgesteld op een ander personage.

The Hunger Games: Mockingjay Part 2 staat gepland voor volgend jaar november. Eerst verschijnt nog The Hunger Games: Mockingjay Part 1, dat op 19 november in première gaat. Hoffman had zijn scènes daarvoor al maanden geleden afgerond.


Hoffman digitaal in laatste scènes The Hunger Games (Foto: Novum)

Op zijn hondjes in Super Smash Bros.

Dagelijks worden er updates geplaatst op de website van Super Smash Bros. De updates gaan over nieuwe items, stages of personages. Deze week stond de bekendmaking van een veteraan centraal: Lucario.

Lucario kende zijn introductie in Super Smash Bros. Brawl en was de vervanger van Mewtwo. Dit ging gepaard met veel weerstand van de fanbase, maar daar trekken de developers zich niets van aan. Zij hebben besloten dat Lucario weer als vechtersbaas aanwezig is in de nieuwe Smash Bros. Bekijk hieronder een aantal screenshots van Lucario in actie.

De nieuwe Super Smash Bros. wordt ontwikkeld voor zowel Nintendo 3DS en Nintendo Wii U en wordt gereleased in 2014.

Double team

Brabants uitzendbureau hekelt klacht over hoofddoek

Het uitzendbureau dat tegen een 18-jarige studente zou hebben gezegd dat ze niet welkom is met hoofddoek, zegt dat haar klachten een 'vooropgezet plan' zijn. "In het sollicitatiegesprek hebben wij al tegen haar gezegd dat werknemers met hoofddoek welkom zijn, ook al droeg zij geen hoofddoek", zegt eigenaar Omer Dasguney vrijdag.

Een medewerkerster van het Roosendaalse uitzendbureau waar de vrouw stage wilde lopen als intercedente zei in een opgenomen telefoongesprek dat een Nederlands bedrijf 'gewoon mag eisen' dat een werknemer geen hoofddoek draagt. In dagblad Spits zei de studente dat ze niet van plan was een hoofddoek te dragen, maar zich toch gediscrimineerd voelde. Ze heeft aangifte gedaan tegen het bureau.

Volgens Dasguney, die zelf niet in de opname te horen is, is het een vooropgezet plan dat de studente nu de media opzoekt om te klagen over discriminatie. "Ik ben zelf ook moslim", zegt hij. "En waarom zou een moslim een andere moslim weigeren? In mijn familie dragen de vrouwen ook hoofddoeken. Ik snap deze actie niet."

Daarnaast had het gesprek niet opgenomen mogen worden, zegt hij. "Dat geeft ons eigenlijk nog meer het gevoel dat ze expres aan de telefoon vroeg of ze een hoofddoek mocht dragen. Bovendien mag je van de wet op de privacy niet zomaar telefoongesprekken opnemen."Ondanks alle ophef is de studente nog steeds welkom bij het uitzendbureau, aldus Dasguney.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) liet vrijdagochtend weten dat hij de vrouw steunt. "Als de feiten kloppen, dan is dit een ernstige zaak. Discriminatie en uitsluiting op basis van geloof, geslacht en leeftijd is verboden", schrijft Asscher in een verklaring. "In Nederland is iedereen voor de wet gelijk. Het is dan ook goed dat ze aangifte heeft gedaan."

Geen advocaattoeslag meer voor boetewanbetalers

Mensen die de cel dreigen in te gaan omdat ze hun verkeersboetes niet betalen, krijgen niet langer een vergoeding om een advocaat te kunnen betalen. Dat heeft de Raad voor de Rechtsbijstand besloten, schrijft de NOS vrijdag.

De nieuwe werkinstructie geldt al sinds 1 februari, laat een woordvoerder weten aan de omroep. Alleen mensen die naast de verkeersboetes nog andere problemen hebben, kunnen nog aanspraak maken op een advocaatvergoeding.

De Vereniging van Strafrechtadvocaten spreekt tegenover de NOS haar woede uit over de maatregel. Secretaris Geertjan van Oosten noemt de maatregel een schending van de mensenrechten. "Ik denk dat zelf Noord-Korea geen mensen opsluit zonder er een advocaat naast te zetten."

Mensen die hun boetes niet betalen kunnen worden vastgezet om ze toch tot betalen te dwingen. In 2012 gebeurde dat ongeveer 35.000 keer.

NAC onder verscherpt toezicht van de KNVB

NAC Breda, De Graafschap, Excelsior en Fortuna Sittard staan er financieel niet goed op bij de KNVB. De vier clubs zijn door de licentiecommissie ingedeeld in de zorgwekkende categorie 1, meldde de voetbalbond vrijdag. Ze moeten een plan van aanpak opstellen dat er op is gericht ze binnen drie jaar structureel naar categorie 2 of 3 te brengen.

NAC bezet momenteel de elfde plaats in de Eredivisie. De Graafschap, Excelsior en Fortuna spelen in de Jupiler League. Als de clubs zonder toestemming van het plan van aanpak afwijken, kunnen sancties volgen variërend van een waarschuwing tot punten in mindering. De indeling is samengesteld op basis van de jaarcijfers over het seizoen 2012-2013 en de prognosecijfers voor 2013-2014.

Vorig jaar maakten vijf clubs deel uit van categorie 1. Van de clubs die destijds tot de financiële zorgenkindjes behoorden, staat alleen Fortuna Sittard nog onder verscherpt toezicht.

Negentien clubs krijgen van de KNVB een voldoende, waaronder de eredivisieteams Vitesse, Feyenoord, FC Utrecht, FC Groningen, PEC Zwolle, NEC, RKC Waalwijk, Roda JC, SC Cambuur en ADO Den Haag.

In categorie drie, voor de financieel gezonde clubs, zitten Ajax, PSV, AZ, sc Heerenveen, Heracles Almelo, Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam, Almere City FC, FC Oss en Telstar.

"De KNVB merkt dat clubs in het algemeen hard werken aan hun financiële beleid", zegt Mark Boetekees, bestuurssecretaris betaald voetbal. "De KNVB juicht dat toe, want dat is in het belang van het gehele Nederlandse voetbal. Het mooiste zou zijn als al die inspanningen er in zouden resulteren dat er geen enkele club meer tot categorie 1 behoort, maar gezien het economische klimaat moeten we daarin realistisch zijn."

De licentiecommissie deelt FC Twente vooralsnog niet in. De definitieve besluitvorming over hun indeling volgt op een later moment, meldt de KNVB.

De indeling:

Categorie 1: De Graafschap, Excelsior, Fortuna Sittard en NAC Breda.

Categorie 2: ADO Den Haag, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam, Feyenoord, Helmond Sport, MVV Maastricht, N.E.C., PEC Zwolle, RKC Waalwijk, Roda JC, SC Cambuur, Vitesse, VVV-Venlo en Willem II.

Categorie 3: Ajax, Almere City FC, AZ, FC Oss, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PSV, sc Heerenveen, Sparta Rotterdam en Telstar.

Zieke Nimoy zit niet bij pakken neer

Leonard Nimoy is ondanks zijn chronische longaandoening niet van plan de hele dag op bed te blijven liggen. "Het gaat goed met me, ik kan alleen geen lange afstanden meer lopen", twitterde de 82-jarige acteur, vooral bekend als Mr. Spock in de originele Star Trek-films en -series. Vorige week werd bij hem COPD vastgesteld.

Nimoy drukt rokers op het hart zo snel mogelijk hun slechte gewoonte af te leren. "Als je pas stopt met roken als je een longaandoening hebt, is het te laat. Opa zegt: leer mijn les. Stop nu." Vorige week liet Nimoy weten al dertig jaar geleden met roken te zijn gestopt. "Niet vroeg genoeg dus", twitterde hij toen.

Nimoy was voor het laatst te zien in Star Trek: Into Darkness uit 2013. Daarin speelde hij de oudere versie van Spock, die middels tijdreizen in contact kwam met zijn jongere zelf, gespeeld door Zachary Quinto. Nimoy heeft geen films op de planning staan.


Zieke Leonard Nimoy zit niet bij pakken neer (Foto: Novum)

Kittel oppermachtig in sprint Ronde van Dubai

Marcel Kittel heeft vrijdag zijn tweede opeenvolgende ritzege in de Ronde van Dubai geboekt. De Duitser in dienst van het Nederlandse Giant-Shimano was ook in de derde etappe de sterkste in de massasprint. Na ruim 162 kilometer bleef hij de Spanjaard Juan Jose Lobato en de Slowaak Peter Sagan voor.

Dylan van Baarle was de beste Nederlander. De 21-jarige coureur uit Zoetermeer werd verdienstelijk vierde. Wout Poels kwam als zesde over de streep.

In het algemeen klassement blijft de Amerikaan Taylor Phinney, die woensdag de tijdrit won, aan de leiding voor de Brit Stephen Cummings en de Noor Lasse Norman Hansen. Zaterdag is de slotetappe van de Ronde van Dubai.

Dubbel protest bij provinciehuis in Den Bosch

Boze varkensboeren en inwoners van Brabant hebben vrijdagochtend geprotesteerd bij het provinciehuis in Den Bosch. De boeren voerden enkele uren actie voorafgaand aan een debat over strengere regels voor intensieve veehouderij. Dat meldt een woordvoerder van de provincie. Het protest zou vredig zijn verlopen.

De boeren zijn boos over de voorgenomen plannen van de provincie. Ze zeggen dat hun kosten omhooggaan als strengere regels worden ingevoerd. Daarom blokkeerden ze vrijdagochtend de parkeerplaats van het provinciehuis met strobalen.

Bewoners van enkele gebieden in Brabant vinden de nieuwe regels daarentegen nog niet streng genoeg. In overbelaste gebieden is volgens hen hoe dan ook geen extra ruimte voor meer dieren.

Zo'n dertig boeren en vijftig bewoners zouden zich vrijdag hebben verzameld. Ze werden voor aanvang van het debat van Provinciale Staten nog even kort toegesproken door commissaris van de koning Wim van de Donk. "Hij heeft gezegd dat er wordt geluisterd naar de klachten van beide partijen", aldus de zegsman van de provincie.

De toekomst van de veehouderij is in Brabant niet van de bestuurlijke agenda te krijgen sinds een burgerinitiatief tegen megastallen in 2010.

Sochi vandaag - vrijdag 7 februari

Na de openingsdag van gisteren zal er vandaag geen sporter in actie komen bij de Olympische Spelen van Sochi. Vandaag is het namelijk de dag van de openingsceremonie. Om 20.14 uur plaatselijke tijd (17.14 uur Nederlandse tijd) zal de ceremonie in het Fisht Olympic Stadium van start gaan. 

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport
17.14 uur Openingsceremonie


Nederlanders in actie

Op deze sportloze dag komen er uiteraard ook geen Nederlanders in actie, maar wel zal een groot deel van de 41 Nederlandse deelnemers meelopen bij de openingscermonie. De Nederlandse driekleur zal door Jorien ter Mors naar binnen worden gedragen, gevolgd door de rest van de sporters die aanwezig zijn en de Nederlandse officials. 

Niet elke Nederlander mag en zal meelopen. Sporters die binnen 48 uur van de start van de openingsceremonie in actie komen mogen niet meelopen van Chef de Mission Maurits Hendriks. Dit betekent dat onder meer Sven Kramer, Ireen Wüst, Jorrit Bergsma en Cheryl Maas sowieso niet aanwezig mogen zijn. Daarnaast zijn er ook een aantal sporters die er niks voor voelen om enkele uren in de kou te moeten wachten voordat hij of zij het stadion mogen betreden. 

Maurits Hendriks met de Nederlandse vlag bij de overdracht van het olympisch team. (PROSHOTS/ANP)

Opmerkelijk

Er doet maar één Nederlander mee aan de Spelen die eerder bij de openingsceremonie de vlag droeg. Nicolien Sauerbreij mocht de driekleur in 2002 bij de Spelen van Salt Lake City, na vele afzeggingen van anderen, het stadion binnendragen. Ze was ook de laatste Nederlandse vrouw die bij een Spelen (zowel zomer, als winter) de vlag mocht dragen.

Het belangrijkste moment tijdens de ceremonie is het ontsteken van het olympisch vuur. Dit vuur kwam pas voor het eerst voor tijdens de opening van de Spelen van 1928 in Amsterdam. Destijds werd die ontsteking nog niet voorafgegaan door een estafette, dat gebeurde pas in 1936 voor het eerst. Vroeger werden er ook traditioneel duiven losgelaten, maar nadat in 1988 vele duiven het net ontstoken vuur invlogen, worden er geen echte duiven meer losgelaten.

In 1994 werd bij de openingsceremonie van de Spelen van Lillehammer het olympisch vuur op een spectaculaire manier het stadion binnengedragen. De skispringer Stein Gruben 'vloog' met het vuur het stadion in. Die taak was oorspronkelijk opgelegd aan Ole Gunnar Fidjestøl, maar hij moest afhaken nadat hij geblesseerd raakte bij een oefensprong.


Stein Gruber springt met olympisch vuur het stadion in. (Bron: YouTube)

Man schopt vriendin uit bed

Een Belg is gisteren veroordeeld wegens een bizarre actie. De beste man heeft tijdens een dronken bui zijn vriendin uit bed geschopt.

De man kwam een jaar geleden in beschonken toestand zijn huis in De Haan binnen. Omdat de man blijkbaar meer ruimte in bed wilde (die vrouwen liggen altijd overdwars), trapte hij zijn vriendin uit bed. Toen ze weer wilde gaan liggen, schopte hij haar nogmaals uit bed.

Hierbij klapte de vrouw vol met haar bakkes op haar nachtkastje. Hierop ontstond een opstootje, waarna de dronkenlap de vrouw haar nek wilde omdraaien.

Uiteindelijk moest de politie tussenbeide komen om het stel uit elkaar te halen. De beste man moest gisteren voor de rechter verschijnen. Hij moet nu 65 uur schoffelen om het weer goed te maken.

Aanklager wil Sarota een duel schorsen

De aanklager betaald voetbal van de KNVB wil FC Utrecht-speler Adam Sarota een duel schorsen. De Australiër werd donderdag in de wedstrijd tegen PEC Zwolle van het veld gestuurd. Hij kreeg van scheidsrechter Jeroen Sanders in de 58e minuut een rode kaart na een tackle op Guyon Fernandez.

Als de 25-jarige middenvelder zich neerlegt bij de straf, mist hij de ontmoeting met RKC Waalwijk zondag. Sarota en Utrecht hebben tot 13.30 uur de tijd om te reageren op het voorstel, meldt de KNVB vrijdag.

De rode kaart van Sarota bleek tegen Zwolle een keerpunt te zijn. De domstedelingen leidden op dat moment met 1-0, maar gingen in eigen huis uiteindelijk met 2-1 onderuit.

Plasterk buigt zich over Kamervragen

Jokkebrok Ronald Plasterk gaat de komende dagen de vragen beantwoorden die de Tweede Kamer heeft gesteld over het afluisterschandaal. Dat zei de minister van Binnenlandse Zaken vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. Inhoudelijk wilde hij niets kwijt.

"Er zijn een heleboel vragen gesteld door de Tweede Kamer en die ga ik de komende dagen heel rustig beantwoorden samen met mijn collega Jeanine Hennis. Verder heb ik niets te zeggen." Op alle vragen over zijn onder vuur liggende positie wilde hij niets kwijt. "Ik ga er inhoudelijk helemaal niets over zeggen."

Op de vraag of Plasterk denkt dat hij de Kamer dinsdag weet te overtuigen tijdens het debat over de kwestie antwoordde hij dat het uiteindelijk altijd aan de Kamer is 'om te beoordelen wat ze ervan vinden'. Verder zei hij dat het kabinet 'altijd met één mond' spreekt en dat hij zich gesteund voelt door zijn collega's.

Het was de eerste keer dat Plasterk de media te woord stond sinds hij woensdag een brief naar de Tweede Kamer stuurde waarin hij opbiechtte dat niet de Amerikaanse geheime dienst NSA data over 1,8 miljoen telefoontjes had geregistreerd maar dat dit door Nederlandse diensten is gebeurd. Tot die tijd beweerde Plasterk het tegenovergestelde.

Donderdag werd bekend dat minster van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) Plasterk eerder heeft gewaarschuwd om geen om geen stellige uitspraken te doen over het afluisterschandaal. Dat wilde Hennis voorafgaand aan de ministerraad niet herhalen. Wel zei ze dat het kabinet het 'eens' is en herhaalde wat Plasterk zei. "We gaan nu Kamervragen beantwoorden en dinsdag is het debat. Dat is de volgorde."

"Hennis en Plasterk zitten in de ministerraad naast elkaar en zijn echt goede collega's die op een prima manier samenwerken", zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). Kamp staat nog vierkant achter Plasterk. "Ik vind dat hij het als minister goed doet, dus op mijn steun kan hij volop rekenen." Ook ontkende Kamp dat sprake is van een crisis.

Andere bewindslieden verschuilen zich eveneens naar de Kamervragen. "De collega's zijn druk bezig met het beantwoorden van de vragen en ik heb daar heel veel vertrouwen in", zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Zieke Leonard Nimoy zit niet bij pakken neer

Leonard Nimoy is ondanks zijn chronische longaandoening niet van plan de hele dag op bed te blijven liggen. "Het gaat goed met me, ik kan alleen geen lange afstanden meer lopen", twitterde de 82-jarige acteur, vooral bekend als Mr. Spock in de originele Star Trek-films en -series. Vorige week werd bij hem COPD vastgesteld.

Nimoy drukt rokers op het hart zo snel mogelijk hun slechte gewoonte af te leren. "Als je pas stopt met roken als je een longaandoening hebt, is het te laat. Opa zegt: leer mijn les. Stop nu." Vorige week liet Nimoy weten al dertig jaar geleden met roken te zijn gestopt. "Niet vroeg genoeg dus", twitterde hij toen.

Nimoy was voor het laatst te zien in Star Trek: Into Darkness uit 2013. Daarin speelde hij de oudere versie van Spock, die middels tijdreizen in contact kwam met zijn jongere zelf, gespeeld door Zachary Quinto. Nimoy heeft geen films op de planning staan.

Hoogopgeleiden teleurgesteld in nieuwe werkgever

Hoogopgeleiden zijn vaak teleurgesteld bij een nieuwe werkgever. Door een slechte sfeer op het werk pakken velen van hen al in de eerste twee jaar hun biezen. Dat heeft wervingsbureau Yacht vrijdag gemeld op basis van een enquête onder honderden werkgevers en duizenden werknemers in Nederland.

Binnen een jaar na het aantreden vertrekt vijftien procent van de hoogopgeleide werknemers. In de eerste twee jaar vertrekken zelfs zes van de tien medewerkers.

Dat hoogopgeleiden snel hun biezen pakken kost bedrijven volgens directeur van Yacht Dick Koopman veel geld. "Het kost een bedrijf gemiddeld twintigduizend euro om een sollicitant aan te nemen. Een werkgever maakt die kosten voor selectie en om een nieuwe kracht in te werken. Dan is het kostbaar als vijftien procent binnen een jaar weer vertrekt."

Om teleurstelling te voorkomen adviseert Yacht sollicitanten een dag met hun potentiële werkgever mee te lopen. Ook kunnen zij zich op sociale media een beeld vormen van de bedrijfscultuur of vragen met hun toekomstige collega's te mogen lunchen. Werkgevers moeten beter kijken naar het karakter van sollicitanten en een eerlijk beeld van het bedrijf geven.

Kandidaten hechten veel waarde aan de sfeer op het werk, meldt het onderzoek. Alleen het salaris is een belangrijker criterium bij het zoeken naar een baan. Interessant en uitdagend werk en een vast contract staan ook hoog op het verlanglijstje.

Merkel niet langer Duitslands populairste politicus

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is niet langer de populairste politicus in het land. Die eer gaat naar minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier, meldde de publieke omroep ARD donderdagavond.

Steinmeier kan in een opiniepeiling rekenen op de steun van 71 procent van de ondervraagden. Dat is één procent meer dan Merkel kreeg. De peiling werd begin februari gehouden onder meer dan duizend mensen.

Uit dezelfde peiling kwam naar voren dat de eurosceptische partij Alternativ für Deutschland de gunst van zes procent van de ondervraagden krijgt. Dat is ruim boven de kiesdrempel van drie procent die geldt in de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei.

Angela Merkel (Foto: Novum)
Angela Merkel (Foto: Novum)

Molen in 's-Gravenzande verliest wieken

De wieken van een korenmolen in 's-Gravenzande zijn donderdagavond allemaal afgebroken. Het incident vond rond 22.00 uur plaats. Niemand is gewond geraakt, zo meldt een woordvoerder van de brandweer. Over de oorzaak is nog niets bekend, volgens de woordvoerder had het niet per se met de wind te maken.

De molenaar was in de molen aanwezig toen de wieken afbraken. Hij was aan het proefdraaien, omdat er vrijdag zou worden gemalen. Toen hij de wieken wilde stilzetten, hoorde hij een 'donderend' geluid. De as brak af en daarna kwamen de wieken naar beneden.

De molen uit 1908 is gelegen aan de Naaldwijkseweg. Volgens de woordvoerder van de brandweer is het 'een wonder' dat er geen gewonden zijn gevallen. "Het is best een drukke weg. Als de wieken rond 17.00 uur waren afgebroken, had ik nog moeten zien of het goed was afgelopen."

Burgemeester Sjaak van der Tak is zeer verwonderd over hoe het incident heeft kunnen gebeuren. "De molen heeft vorig jaar nog een opknapbeurt gehad", zei hij tegen de lokale nieuwssite Regio 15.

Het incident heeft een ravage opgeleverd. Een gespecialiseerd bedrijf is met een hijskraan aanwezig om de rommel op te ruimen. De omgeving van de molen is voor de veiligheid afgezet.

Koperdiefstal op het spoor veertig procent gedaald

De diefstal van koper op het spoor is vorig jaar met veertig procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Hierdoor had het treinverkeer 67 uur minder vertraging dan in 2012. Dat heeft ProRail vrijdag bekendgemaakt.

Volgens de netbeheerder komt de daling door een flink aantal maatregelen die afgelopen jaar zijn genomen. Zo moeten koperverkopers zich kunnen identificeren, zodat anoniem verpatsen van gestolen koper niet meer mogelijk is. Het koper dat ProRail gebruikt is bovendien met synthetisch dna gemarkeerd, zodat de afkomst kan worden bepaald.

Ook heeft ProRail veel meer controles gehouden, onder meer met nachtkijkers, infraroodcamera's en bewegingsmelders, en zijn hekken neergezet. Ook de gedaalde koperprijs speelt volgens ProRail een rol.

ProRail wil de overlast door koperdiefstal in de komende jaren nog verder terugdringen door andere materialen te gaan gebruiken. Bij de verbouwingen van aantal stations wordt bijvoorbeeld al gebruikgemaakt van aluminium.

Vrouw doet elke nacht 5 kabouters

Freddy Ndyeni uit Tembisa is woedend op een vijftal tuinkabouters. Volgens de Zimbabwenees wordt zijn vrouw iedere nacht door het kwintet genomen. Dit meldt de gezaghebbende nieuwssite The Zim Diaspora vandaag.

Het begon allemaal in 2011, toen de beste man met zijn vrouw op bezoek ging bij een profeet. De geestelijke moest het stel afhelpen van hun huwelijksproblemen. "Mijn vrouw kreeg twee touwtjes, een rode en een witte", vertelt Ndyeni. "Deze moest ze om haar middel binden. Sindsdien is zij verliefd op de profeet."

En nu beleeft de vrouw in kwestie iedere nacht een gangbang met vijf tuinkabouters. Iedere nacht staan zij in de rij om vrouwlief om beurten snoeihard te nemen. Met hun geslachtsorgaan zo groot als een ezel.

Volgens Ndyeni zijn de kabouters klein en dik en hebben ze een behaarde huid. Iedere nacht droomt de arme drommel weer hoe hij aan het knokken is met de dwergen.

Volgens zijn vrouw is Ndyeni bezeten door demonen. "Zoiets is slecht voor je huwelijk." Nu zij ook nog eens ontieglijk stinkt, zijn ze ieder in een ander dorp gaan wonen. Desondanks zijn ze nog wel getrouwd.

[Eredivisie] Preview speelronde 23

Na een midweekse speelronde in de Eredivisie gaat het voetbalgeweld dit weekend gewoon verder. Zoals je van ons gewend bent, blikken we ook speelronde 23 vooruit. Dat doen we vandaag met de wedstrijd tussen twee geel/zwarte clubs: NAC Breda - Roda JC.

Roda JC kent tot dusver een teleurstellend seizoen. De Limburgers staan op de zestiende plaats in de Eredivisie. Daarnaast werd trainer Ruud Brood op 15 december jl. de laan uitgestuurd, vanwege tegenvallende resultaten. Na het vertrek van de oefenmeester wonnen de Limburgers echter maar drie wedstrijden.


Guus Hupperts is uit op een vrije trap tegen NAC Breda (Foto: PROSHOTS / Paul Roling)

Ook bij NAC Breda ging het aan het begin van het seizoen niet crescendo, maar de Bredanaars hebben de stijgende lijn tot op heden ook nog niet gevonden. In het nieuwe kalender jaar werd pas twee keer gewonnen en twee keer verloren. Daarnaast nog één keer gelijk gespeeld.

Voor beide ploegen staat in elk geval veel op het spel. Roda JC springt met een zege op NAC Breda weg uit de degradatiezone, maar de Bredase club wil graag in de middenmoot blijven staan en jaagt logischerwijs ook op drie punten. Toch behaalden beide ploegen in de midweekse ronde een matig resultaat. Roda JC verloor met 1-2 van Feyenoord, maar deed niet voor de Rotterdammers onder. NAC Breda moest de punten met N.E.C. Nijmegen delen.


Mats Seuntjens maakt de 1-3 tegen Roda JC (Foto: PROSHOTS / Paul Roling)

In het verleden eindigde een wedstrijd tussen Roda JC en NAC Breda tot twee keer toe in 5-1, waar beide ploegen een keer aan het langste eind trokken. In 1996 waren de Limburgers het sterkste, waar Tijanni Babangida drie keer scoorde. Zeventien jaar later waren het de Brabanders, die er met de zege vandoor gingen. Onder meer Kees Kwakman en Stipe Perica vonden het net.

Onderlinge duels vanaf het seizoen 2000/2001:

NAC Breda vs Roda JC
9 Winst 11
10 Gelijk 10
47 Gemaakte doelpunten 47


Maar er is nog veel meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van de wedstrijd tussen PSV en FC Twente in het Philips stadion? Ook de Derby van het Noorden tussen FC Groningen en sc Heerenveen wordt dit weekend gespeeld. En hoe heeft Vitesse de nederlaag tegen AZ verteerd? In eigen huis wacht ADO Den Haag. Zondagavond rond de klok van 18.30 uur weten we meer.

Welk programm wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
7 feb om 20.00 uur Vitesse - ADO Den Haag FOX Sports 1
7 feb om 20.30 uur Voetbal International RTL 7
7 feb om 23.05 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 2
8 feb om 18.45 uur PSV - FC Twente FOX Sports 1
8 feb om 19.45 uur NAC Breda - Roda JC Kerkrade FOX Sports 3
8 feb om 19.45 uur Go Ahead Eagles - AZ FOX Sports 5
8 feb om 20.45 uur Feyenoord - N.E.C. Nijmegen FOX Sports 1
8 feb om 22.30 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
9 feb om 01.15 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 3
9 feb om 12.30 uur Heracles Almelo - sc Cambuur Leeuwarden FOX Sports 1
9 feb om 14.30 uur PEC Zwolle - Ajax FOX Sports 1
9 feb om 14.30 uur RKC Waalwijk - FC Utrecht FOX Sports 3
9 feb om 16.30 uur FC Groningen - sc Heerenveen FOX Sports 1
9 feb om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
9 feb om 20.00 uur 90 Minuts FOX Sports

Meteorietenveiling brengt 25.000 euro op

Een online veiling van vijftig zeldzame meteorieten heeft donderdagavond 25.000 euro opgebracht. Het topstuk was een stuk van de Esquelmeteoriet, die in 1955 in Argentinië werd gevonden. Het stuk ging voor meer dan vijfduizend euro naar een Nederlandse bieder, laat veilinghuis Catawiki vrijdag weten.

Een meteoriet van Mars van 0,47 gram werd verkocht voor vijfhonderd euro. De meteoriet werd in 2011 gevonden in Marokko.

"Het was een spannende veiling waarbij veel meteorieten meer opbrachten dan vooraf ingeschat", zegt veilingmeester Luc Hennion in een verklaring. "Ook chondrietmeteorieten, die in principe het minst zeldzaam zijn, brachten soms het dubbele van de verwachting op." Voor de veiling was veel internationale belangstelling.

Gokbedrijf koopt Nederlandse online casino's

Het Maltese gokbedrijf Betsson koopt de op Nederland gerichte online casino's Kroon en Oranje. Op die manier wil Betsson toegang krijgen tot de Nederlandse markt, waar gokken op internet vanaf 2015 mogelijk legaal wordt. Het bedrijf betaalt ongeveer 130 miljoen euro voor Kroon Casino en Oranje Casino, zo maakte het vrijdag bekend.

De overname van Kroon en Oranje, allebei eveneens gevestigd in Malta, moet ergens in het eerste kwartaal rondkomen. De goksites zijn nu nog in handen van drie investeerders, die na de overname betrokken blijven als adviseur. Oranje en Kroon boekten vorig jaar samen een omzet van ruim 32 miljoen euro en een winst voor aftrek van belastingen van 22 miljoen.

Betsson denkt door de overname van de goksites 'een van de grootste spelers op de Nederlandse markt te kunnen worden', zo schrijft het bedrijf. Momenteel is het nog verboden om online te gokken, maar in 2015 komt daar verandering in. Wel moeten bedrijven een vergunning hebben om gokspelen te mogen aanbieden, zo staat in de opzet van de nieuwe Wet op de kansspelen.

Bonden noteren honderden stakers FloraHolland

Bij bloemenveiling FloraHolland hebben in totaal zeshonderd tot achthonderd werknemers hun werk neergelegd. Dat meldt bestuurder van vakbond CNV Dienstenbond Kitty Huntjens vrijdagochtend. De werknemers van de bloemenveiling staken voor een beter sociaal plan.

FNV-bestuurder Celil Çoban laat weten dat er op de veiling in Naaldwijk vierhonderd werknemers staken. Volgens de vakbond loopt het aantal stakers nog steeds op. Op de veilingen in Aalsmeer en Rijnsburg zouden ook de veilingmeesters het werk volgens FNV Bondgenoten een halfuur hebben neergelegd.

De staking bij het bedrijf zorgt voor vertragingen bij de bloemenveiling, laat FloraHolland vrijdag weten. Doordat een deel van het personeel het werk heeft neergelegd loopt het bedrijf langzamer dan normaal. Ook kan de veiling vrijdag niet alle klachten afhandelen.

De werknemers willen vrijdag om 18.00 uur weer aan de slag gaan. De vakbonden eisen van FloraHolland een uitnodiging voor onderhandelingsgesprekken. Als de bonden die van het bedrijf niet krijgen, gaat de staking volgens CNV-bestuurder Huntjens maandag verder.

Werknemers van FloraHolland staken omdat ze een betere ontslagvergoeding eisen in het nieuwe sociaal plan van het bedrijf. De onderhandelingen over het plan strandden in november.

Vooraf hadden volgens Huntjens ongeveer een paar honderd mensen aangegeven bereid te zijn actie te voeren. Bij Flora Holland werken ongeveer vierduizend mensen.

Vermeer: "Nog een jaar op de bank zie ik niet zitten"

Kenneth Vermeer is niet van plan nog een jaar op de bank te gaan zitten bij Ajax. Vermeer verloor eerder dit seizoen zijn basisplaats aan Jasper Cillessen.

"Het is wat anders dan wat ik gewend was. Ik heb altijd veel gespeeld en dan beland je op de bank", zei Vermeer na afloop tegenover de camera's van de NOS. "Het is niet leuk maar het gebeurt. Dan moet je je focussen op hard trainen en jezelf zien te hervinden en er voor zorgen dat als je moet spelen er gewoon weer staat."

Een vertrek aan het einde van het seizoen wil Vermeer niet uitsluiten. "Het is nu afwachten tot aan het einde van het seizoen. Dan zien we wel wat er gaat gebeuren. Maar om nog een jaar op de bank te zitten zie ik niet zitten", aldus Vermeer, die een vertrek overweegt. "Ja, de kans is er zeker. Maar zo ver is het nog niet en daar denk ik ook nog niet aan."

Door een blessure van de eerste doelman mocht Vermeer donderdagavond weer plaats nemen tussen de palen in het duel met FC Groningen. De reserve-keeper speelde een prima wedstrijd en hield Ajax meerdere keren op de been.

"Het was weer een poosje geleden. Ik heb er wel van genoten. We begonnen aardig aan de wedstrijd en creëerden een aantal kansen. Voor rust hadden we met 3-0 voor moeten staan. Dat gebeurt dan niet en dan maakt Groningen vlak voor rust 1-1. Dan weet je dat je het lastig gaat krijgen. Groningen speelde heel gesloten en loerde op de counter. Uiteindelijk win je de wedstrijd en mag je tevreden zijn."

FC Eindhoven huurt Chileen van Chelsea

FC Eindhoven heeft zich tot het eind van het seizoen verzekerd van de diensten van het Chelsea-talent Cristian Cuevas. De 18-jarige Chileense linksback komt op huurbasis over van de Engelse topclub, zo melden de Brabanders vrijdag. Eerder dit seizoen was Cuevas al verhuurd aan Vitesse, maar de verdediger kon daar de stap naar het eerste elftal niet zetten.

Chelsea nam Cuevas afgelopen zomer over van het Chileense Deportivo O'Higgins. De vleugelverdediger die acht keer uitkwam voor Jong Chili trainde al een week mee bij de eerstedivisionist uit Eindhoven. "Het is een jonge, talentvolle speler die we langere tijd volgden bij Vitesse", laat technisch manager Hans Smulders weten. "We zijn zeer blij dat Cuevas en Chelsea vertrouwen hebben gekregen in onze ambities en werkwijze."

FC Eindhoven staat momenteel vierde in de Jupiler League. Hij is vrijdag in de wedstrijd tegen Almere City FC al speelgerechtigd voor het team van trainer Jean-Paul de Jong.

Proef met rekeningrijden in België

Een langverwachte proef met rekeningrijden in België gaat op 17 februari van start. Een rit kan in de toekomst op de snelweg vijf cent per kilometer gaan kosten, oplopend tot negen cent in stedelijke gebieden. Dat meldt de krant De Morgen, die de plannen van het Brussels, het Vlaams en het Waals Gewest kon inzien.

De proef wordt in en rond Brussel uitgevoerd en duurt twee maanden. In totaal doen twaalfhonderd personen mee met het experiment. Hun voertuigen worden uitgerust met een speciaal gps-kastje dat de ritgegevens doorseint naar een centrale server.

De Morgen rekent vrijdag voor dat wie van Mechelen naar Brussel rijdt 1,70 euro moet betalen. Een week forenzen kost dan zeventien euro. Wie vanuit Gent komt, moet rekenen op een bedrag van dertig euro.

De kilometerheffing wordt in 2016 ingevoerd voor vrachtwagens. De proef die binnenkort van start gaat, moet uitwijzen of het rekeningrijden ook wordt toegepast op personenauto's.

Van Gerwen: "Taylor is en blijft een legende"

Michael van Gerwen kon zich geen beter start van het Betway Premier League Darts-seizoen voorstellen. Onze landgenoot maakte gehakt van rivaal Phil Taylor. Het werd 7-0 voor de Nederlander.

"Het is ongelooflijk om de Premier League met een 7-0 zege op Phil Taylor te beginnen!", liet Mighty Mike na afloop weten. De huidig wereldkampioen vervolgde: "Ik hoop dat ik deze vorm de komende 15 weken kan vasthouden."

Voor het duel met Taylor, zestienvoudig wereldkampioen, merkte Van Gerwen dat hij werd gezien als de grote favoriet om de partij te winnen. " Maar dat maakte me niets uit en ik speelde gewoon goed", aldus onze landgenoot.

Van Gerwen verwacht niet dat het Taylor-tijdperk afgelopen is. "Ik kan me niet herinneren dat iemand ooit met 7-0 won van Phil, maar hij is een legende en zal er uiteindelijk weer staan. Al kost het hem misschien een paar weken."

Eierwerper Bieber mogelijk vervolgd voor vandalisme

De politie van Los Angeles heeft de zaak van het eierengooien van Justin Bieber overgedragen aan de openbaar aanklager. De agenten adviseren dat de zanger wordt aangeklaagd wegens vandalisme, meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Het Canadese tieneridool zou begin vorige maand het huis van zijn buurman hebben bekogeld met eieren. Bieber richtte hierbij rond de twintigduizend dollar schade aan. Dat geldt als ernstig misdrijf. Als de 19-jarige Bieber schuldig wordt bevonden van zo'n misdrijf levert dat hem een strafblad op. Ook kan hij in de cel belanden.

Bieber heeft nog meer problemen met justitie. Zo moet hij volgende maand voor de rechter in Florida verschijnen omdat hij eind vorige maand werd opgepakt. De zanger zat onder invloed van marihuana en medicijnen achter het stuur, verzette zich tegen de arrestatie en reed met een ongeldig rijbewijs.

Ook in zijn vaderland Canada moet hij naar de rechtbank. Hij gaf zichzelf vorige week aan omdat hij een limousinechauffeur meerdere malen zou hebben geslagen.

Google Doodle in regenboogkleuren

Het kenmerkende logo van Google, dat wereldwijd op de website van de zoekgigant verschijnt, toont vrijdag tekeningen van sporters tegen een achtergrond in regenboogkleuren. Google lijkt daarmee een standpunt te hebben ingenomen tegen de antihomowetgeving in Rusland.

Het bedrijf wilde zelf geen reactie geven op de Google Doodle en zei dat de afbeelding voor zich spreekt. Het is echter moeilijk een andere conclusie te trekken dan dat Google zo vlak voor het begin van de Olympische Winterspelen in Sochi voorvechters van homorechten een hart onder de riem steekt.

Onder het logo staan op de Nederlandstalig site de zinnen: "Het beoefenen van sport is een mensenrecht. Ieder individu moet de mogelijkheid hebben om sport te beoefenen, zonder discriminatie van welke aard dan ook en in de geest van de Olympische gedachte. Dit vereist wederzijds begrip in de geest van vriendschap, solidariteit en fair play." - Vertaald door Google op basis van het Olympisch Handvest

Robben rekent op akkoord met Bayern

Arjen Robben (30) verwacht binnenkort een nieuw contract te ondertekenen bij Bayern München. Beide partijen zijn in hoofdlijnen akkoord over een langer verblijf. Robben heeft op dit moment nog een contract tot medio 2015, maar zijn verblijf wordt zo goed als zeker met twee jaar verlengd.

De vleugelaanvaller blijft zo'n acht miljoen euro per jaar verdienen in München. Robben verwacht binnen niet al te lange tijd zijn handtekening te zetten onder een nieuwe verbintenis. "Er zal waarschijnlijk nog één gesprek zijn. Als we dan allemaal blij zijn, gaat het door. Het gaat nog alleen om nuances, niet om geldzaken. Dat is onzin. Het gaat bij salaris niet altijd om de hoogte ervan", zegt Robben in gesprek met BILD. "Het gaat ook om erkenning en waardering."

"Een voorbeeld. Als een werknemer duizend euro verdient en zijn baas wil hem bij een contractverlenging nog maar achthonderd euro betalen, dan vraag je je af wat je verkeerd hebt gedaan. ‘Is hij wel tevreden over mij?’ Het gaat niet om duizend of een miljoen euro; het gaat bovenal om erkenning."

Het lijkt erop dat Robben zijn loopbaan bij Bayern gaat afsluiten. "Ik ben hier gelukkig. We hebben een Super-Super-Mannschaft. De toekomst ziet er zeer goed uit. Ik wil nog een paar prijzen pakken en daarvoor ben ik bij de juiste club. Bovendien kan ik ook niet meer hoger."

"Als jonge speler wilde je altijd maar meer, naar steeds betere clubs. Maar beter dan Bayern is er gewoonweg niet. Ik heb op jonge leeftijd al voor Chelsea en Real Madrid gespeeld. En nu ben ik bij de beste club ter wereld. Ik kan mij niet meer verbeteren", aldus de 72-voudig international.

FC Groningen hoopt stiekem dat Robben in de toekomst terugkeert bij de club waar hij in het betaald voetbal debuteerde. "De technisch directeur van FC Groningen zegt altijd dat hij wil dat ik zijn opvolger word", zegt Robben over Henk Veldmate. "Maar ik weet het nog niet. Ik zal altijd aan de club verbonden blijven. Maar hoe, dat weet ik nog niet. En ook niet wat ik later zal doen.”

Pechstein ziet Wüst en Sáblíková als favoriet

Voor de Duitse schaatsster Claudia Pechstein zijn Martina Sáblíková en Ireen Wüst zondag favoriet voor de titel op de 3000 meter maar de 41-jarige routinier vlakt zichzelf niet helemaal uit. "Als er twee vechten om een been...", verklaarde een ontspannen Pechstein vrijdag.

Twee dagen voor de 3000 meter is er van zenuwen weinig te bespeuren bij de Duitse veelvoudig olympisch kampioene. De schaatsster die in 1992 al een bronzen plak veroverde op de 5000 meter, had graag de Duitse vlag gedragen bij de openingsceremonie maar ziet ook in dat dat niet verstandig zou zijn geweest. "In het licht van de voorbereidingen op de wedstrijd ben ik erg blij dat ik het niet doe."

Poulsen: "Sterkste selectie tot nu toe"

De invallers moesten het voor Ajax doen tegen FC Groningen. Routinier Christian Poulsen was met een assist van grote waarde. De Deen looft dan ook de breedte van de Ajax-selectie. Ajax pakte na het gelijkspel in Utrecht weer drie punten, maar sprankelend was het tegen FC Groningen allerminst.

Zoals vaker de laatste weken trok de ploeg pas in de slotfase naar zich toe. Ditmaal was het invaller Kolbein Sigthórsson die de winnende maakte, op aangeven van een andere invaller; Christian Poulsen. "In de eerste helft hadden we een grotere voorsprong moeten pakken", zegt Poulsen tegen Goal. "Maar Groningen kwam op 1-1 en toen hadden we het weer moeilijk. Zo moeilijk had het niet hoeven zijn, want met 2-0 of 3-0 voetbal je natuurlijk een stuk makkelijker."

Poulsen en Sigthórsson kwamen na 66 minuten in de ploeg en zeven minuten voor tijd gaf de routinier de beslissende pass, waarna Sigthórsson de 2-1 inkopte. "Kolbeinn vroeg aan mij of ik hem in de diepte kon vinden en aanspelen", zegt Poulsen over het moment dat de twee het veld betraden. "Het was meer een voorzet vanaf de zijkant, maar ik heb hem zeker gevonden!", lacht de 33-jarige Deen.

Na de goal zochten veel Ajacieden uiteraard doelpuntenmaker Sigthórsson op, maar een gedeelte sprintte richting Poulsen. "Erg mooi ja. De opluchting was groot na die goal, want het was een stroef duel maar we pakken toch drie belangrijke punten. Nu slaan we weer een gaatje met de concurrentie."

Dat Frank de Boer spelers als Poulsen, Sigthórsson, maar ook Lerin Duarte kan laten invallen, zegt veel over de breedte van de Ajax-selectie. "Absoluut. We hebben een grote, sterke selectie. Niet alleen de zes jongens die vanavond op de bank zitten, maar ook de spelers die de selectie net niet halen. We hebben twintig tot 22 spelers die allemaal goed genoeg zijn voor het eerste. Ik zit hier pas twee jaar, maar ik denk dat de huidige selectie de sterkste is die ik heb meegemaakt."

Die brede selectie is geen overbodige luxe. Ajax strijdt immers nog om drie prijzen en er staat een drukke periode voor de deur. "We willen op alle fronten meestrijden. In de Europa League, de competitie, maar we willen dit jaar ook eindelijk weer eens de beker winnen."

De ervaring van Poulsen komt daarbij goed van pas, ondanks dat hij door Daley Blind uit de basis is verdreven. "Ik voel me nog altijd onderdeel van het team, ook al zit ik veel op de bank. Als de coach me nodig heeft, sta ik er. De komende weken spelen we veel wedstrijden, dus ik denk dat ik wat vaker nodig ben. Ik zorg in elk geval dat ik mijn kans grijp, zodra ik die krijg."

Diamanti verlaat Serie A voor Chinese competitie

Alessandro Diamanti verruilt per direct de Serie A voor de Chinese competitie. De Italiaanse spits verlaat Bologna voor Guangzhou Evergrande, de ploeg waar zijn landgenoot Marcelo Lippi aan het roer staat.

De Chinese club betaalt een bedrag tussen de acht en negen miljoen euro voor Diamanti. De Italiaan, die vijftien keer uitkwam voor de Italiaanse nationale ploeg, is blij met de overstap. "Ik ben trots dat ik de mogelijkheid krijg om dit nieuwe avontuur met mijn familie aan te gaan", aldus de dertigjarige spits. "Ik wil Bologna bedanken voor wat ze voor me gedaan hebben. Ik heb me op en buiten het veld belangrijk gevoeld."

Bij zijn nieuwe werkgever heeft hij zijn handtekening onder een driejarige verbintenis gezet.

Kramer vroeg van start op 5000 meter

Sven Kramer zal morgen als eerste van de topfavorieten in actie moeten komen op de 5000 meter bij de Olympische Spelen. Kramer komt in de tiende rit in actie tegen de Amerikaan Jonathan Kuck. Vier jaar geleden in Vancouver moest Kramer ook vroeg de baan op, toen won hij de gouden medaille.

Opvallend bij de loting is dat geen van de topfavorieten tegen elkaar uitkomt. Van de outsiders komen eerst de Russen Denis Yuskov (rit zeven) en Ivan Skobrev (rit acht) in actie. Vervolgens is het aan Kramer om een onklopbare tijd neer te zetten.

Daarna komt in rit elf Jorrit Bergsma de baan in. Hij moet het opnemen tegen de Noor Sverre Lunde Pedersen. Een rit later moet de derde Nederlandse troef Jan Blokhuijsen het opnemen tegen Bart Swings. In de slotrit komt de Zuid-Koreaan Seung-Hoo Lee, winnaar van het zilver in Vancouver, in actie tegen de Duitser Patrick Beckert.

De 5000 meter is morgen de eerste schaatsafstand op de Spelen. De wedstrijd begint om 12.30 uur Nederlandse tijd.

Volledige loting

# Binnenbaan  Nat. Buitenbaan  Nat.
1 S. Druszkiewicz Pol P. Meel VS
2 M. Giroux Can J. Szymanski Pol
3 E. Fernandez Fra A, Giovanni Ita
4 S. Williamson Jap C.M. Kum ZKo
5 A. Baumgaertner Dui S. Spielen Nilsen Noo
6 M. Geisreiter Dui H. Bokko Noo
7 E. Lehman VS D. Yuskov Rus
8 S. Dobbin NZe I. Skobrev Rus
9 D. Babenko Kaz A. Rumyantsev Rus
10 J. Kuck VS S. Kramer NED
11 J. Bergsma NED S.L. Pedersen Noo
12 J. Blokhuijsen NED B. Swings Bel
13 P. Beckert Dui S-H. Lee ZKo

Tachtig procent van olympische kaartjes verkocht

Meer dan tachtig procent van alle tickets voor de Olympische Winterspelen van Sochi is verkocht. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend. De Russen tonen verreweg het meeste belangstelling voor het evenement in eigen land. Zij hebben zeventig procent van alle kaartjes in handen.

Supporters kunnen hun kaartje in Sochi ophalen op het vliegveld, op de treinstations en in het olympisch park. Ook in Moskou is er gelegenheid de tickets te ontvangen.

Mensen moeten volgens de organisatie wel rekening houden met flinke wachttijden. Een inwoonster van het district Adler, waar het olympisch park aan de kust zich bevindt, stond vier uur in de rij voor haar kaartje voor de openingsceremonie, dat meer dan vierhonderd euro kostte.

Start Transformers Universe bèta-inschrijvingen

Jagex kondigt vandaag de trailer aan van Transformers Universe. De game is een Massively Online Tactical Action game (MOTA) en staat gepland voor 2014.

In de game draait het volgens de ontwikkelaar om snelle, tactische actie waarbij gevechten centraal staan met gamemodi voor core gamers, casual gamers en Transformers-liefhebbers. Als bevelhebber van een nieuw team bestaande uit bots, moet je nieuwe leden werven, je team behouden en vechten tegen anderen met een unieke collectie van Transformers. Deze nieuwe robots zijn in samenwerking met Hasbro gecreëerd.

Tranformers Universe staat gepland voor deze zomer. Je kunt je nu inschrijven voor de bèta via de Transformer Universe-site.

De Boer: "Hadden met rust 3-0 voor moeten staan"

Ajax pakte donderdagavond drie belangrijke punten in de strijd om de landstitel. Trainer Frank de Boer was blij met de punten, maar niet met het optreden van zijn ploeg.  "De eerste helft was goed, de tweede helf niet", zei De Boer direct na afloop van de wedstrijd tegenover de camera's van FOX Sports.

"Groningen kwam hier heel defensief naar toe. Dat is hun goed recht. Wij creëerden vijf honderd procent kansen in de eerste helft en die gaan er niet in. We hadden met een 3-0 voorsprong de rust in moeten gaan. In plaats daarvan staat het 1-1." Vlak voor rust tekende Filip Kostic voor de gelijkmaker. De Boer is niet te spreken over het handelend optreden van zijn verdedigers bij de goal van de Serviër.

"De spits kreeg veel te veel ruimte. De bal viel er half tussen en dan staan er drie mensen van ons te kijken", haalt de trainer de situatie terug. "Dan moet iemand er naar toe stappen en zijn linkerbeen afdekken. Kostic heeft een fantastische trap, die moet je geen ruimte geven. Hij kan een bal goed om een verdediger heen krullen en dat deed hij ook. Vermeer was kansloos."

De beste kansen in de tweede helft waren voor Groningen. "Iedereen denkt dat je geen kansen gaat weggeven. Maar als je zo aanvallend speelt dan geef je veel ruimte weg. Dan heb je altijd wel momenten dat een tegenstander speldenprikjes uitdeelt. Dat is helemaal niet erg."

Het spel van Ajax werd er in het tweede bedrijf niet beter op. "Drie tot vier spelers werden slordig. Dan sluipt er onzekerheid in de ploeg. We verloren de bal in de eerste en tweede fase en dan sta je achterin helemaal open. Daar profiteerde Groningen goed van. We kwamen een paar keer goed weg, waarbij ik de complimenten moet geven aan Kenneth Vermeer."

Vermeer verving de geblesseerde Jasper Cillessen en keepte een prima wedstrijd. "Zo zie je maar weer dat we het doen met 24 man. Dat is vandaag wel weer bewezen met Kenneth die ons een paar keer redt, Christian Poulsen die een assist geeft en Sigthorsson die scoort."

[NBA] San Antonio verliest terrein

San Antonio Spurs heeft donderdag de wedstrijd in de NBA tegen Brooklyn Nets verloren. De basketbalploeg uit New York was in eigen stadion met 103-89 te sterk voor de Texanen. De Spurs, momenteel tweede in de Western Conference, hebben door de verliespartij nu drie nederlagen meer dan koploper Oklahoma City Thunder.

San Antonio speelde tegen de Nets zonder zijn vier topscorers. Tony Parker, Tim Duncan, Manu Ginobili en Kawhi Leonard lieten allemaal verstek gaan. Desondanks bleven de Spurs goed bij tot aan het begin van het vierde kwart. Het verschil was toen nog beperkt tot vijf punten, waarna de Nets, de nummer zeven van de Eastern Conference, uiteindelijk toch vrij gemakkelijk wegliepen.

In de enige andere wedstrijd van donderdag in de NBA won Golden State Warriors met 102-87 van Chicago Bulls. Stephen Curry was met 34 punten de grote man bij de ploeg die in de eerste helft van de partij nog met zestien punten achterstond. De Warriors staan op een zesde plek in het westen, terwijl de Bulls de zesde positie in de Eastern Conference bezetten.

Mogelijk toch trein Den Haag-Brussel door fout

De internationale trein van Arriva tussen Den Haag en Brussel kan mogelijk toch snel gaan rijden. Een bezwaarschrift van de Nederlandse regering tegen een besluit hierover van de Europese Commissie is door een fout niet ontvankelijk verklaard, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aan de Tweede Kamer.

De trein is een initiatief van de gemeente Den Haag samen met vervoerder Arriva. De Nederlandse regering wilde de trein tegenhouden, omdat met de trein ook binnenlandse reizen zouden kunnen worden gemaakt. Nederland vindt dat dat te veel concurreert met het hoofdrailnet, waar de NS op rijdt.

De Europese Commissie besloot vorig jaar echter dat de Nederlandse regels om het hoofdrailnet te beschermen in strijd zijn met de Europese regels. Timmermans kondigde daarop aan bezwaar aan te tekenen. Naar nu blijkt zijn er echter fouten gemaakt bij dat bezwaarschrift. Door een verkeerde datum op een stempel, kwam het bezwaar te laat binnen bij de commissie en is deze niet ontvankelijk verklaard.

Timmersmans laat weten de gang van zaken te betreuren. "Er is uitgebreid nagegaan hoe dit heeft kunnen gebeuren", schrijft hij aan de Kamer. De procedure voortzetten heeft echter geen zin, geeft de minister toe. Wel heeft Timmermans in een spoedoverleg met de commissie de Nederlandse inzet nogmaals 'onder de aandacht gebracht'.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven rouwt niet om de fout. "Het is natuurlijk knullig van het kabinet, maar ik ben er blij mee. Mogelijk komen er nu meer treinen naar België en Duitsland. De reizigers winnen bij deze fout van Timmermans."

SBM werd afgeperst met fraudedocument

Een ontevreden oud-medewerker heeft SBM Offshore in maart 2013 geprobeerd af te persen met een document waarin de maritiem dienstverlener wordt beschuldigd van het betalen van steekpenningen. De medewerker wilde drie miljoen euro hebben, anders zou hij het document publiceren. SBM is niet op de dreigementen ingegaan, zo maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Het document, waarover zakenblad Quote donderdag schreef, is niet door SBM zelf vervaardigd, maar wel afkomstig uit het bedrijf. Hoewel SBM niet inhoudelijk op de beschuldigingen kan ingaan, 'is het veilig om te zeggen dat de gegevens uit de context zijn gehaald'. Daarnaast is het geschrift 'verouderd', schrijft het bedrijf in een verklaring.

SBM zou tussen 2005 en 2011 meer dan 250 miljoen dollar (184 miljoen euro) aan steekpenningen hebben betaald in onder meer Angola, Irak, Kazachstan en Brazilië, zo schreef Quote. Uit transcripties van 'opnames' zou blijken dat enkele bestuurders en toezichthouders van het bedrijf al jaren op de hoogte waren van de fraude.

De beschuldigingen uit het document zijn volgens SBM onderdeel van een lopend onderzoek naar 'onjuiste verkooppraktijken', schrijft het bedrijf. Dat SBM zich bezighield met malafide praktijken is namelijk niet nieuw, maar de omvang van de fraude is echter wel groter dan tot dusver gedacht.

Curiosity maakt foto's van aarde in Marsnacht

De rover Curiosity heeft foto's gemaakt van de nachtelijke hemel boven Mars. De aarde straalt daarop helderder dan de sterren aan het firmament. Vlak onder de aarde is zelfs de maan waarneembaar. Ruimtevaartorganisatie NASA plaatste de foto's op zijn website.

De foto's zijn op 31 januari gemaakt, zo'n tachtig minuten na zonsondergang. Op dat moment bevond de aarde zich op ruwweg 160 miljoen kilometer afstand van Mars.

De Curiosity is op zoek naar aanwijzingen dat Mars ooit over de juiste omstandigheden beschikte om de ontwikkeling van leven mogelijk te maken.

Vriend Hoffman klaagt National Enquirer aan

Een vriend van Philip Seymour Hoffman heeft het blad National Enquirer aangeklaagd. Dat meldt entertainmentzender E!. In de meest recente editie laat het het Amerikaanse blad David Bar Katz namelijk zeggen dat hij een affaire had met de 46-jarige Hoffman. Katz zegt echter geen interview te hebben afgegeven.

Katz was degene die zondag het levenloze lichaam van de acteur aantrof. In het zogenaamde interview in het blad zegt de vriend dat hij de aan drugs verslaafde acteur de avond voor zijn dood cocaïne zag gebruiken. Ook zou hij er meerdere keren getuige van zijn geweest dat Hoffman heroïne gebruikte.

Katz eist een schadevergoeding van vijftig miljoen dollar van National Enquirer omdat het artikel niet waar zou zijn. "Er heeft nooit een interview plaatsgevonden", is te lezen in de aanklacht. "Bar Katz en Hoffman waren geen geliefden. Hij heeft Hoffman geen cocaïne zien gebruiken de avond voordat hij overleed. Bar Katz heeft Hoffman nooit heroïne of cocaïne zien gebruiken."

Donderdagavond werd een wake gehouden voor de acteur. Onder anderen actrices Amy Adams en Michelle Williams waren bij de besloten wake in New York. Hoffman wordt vrijdag begraven na een privéceremonie. Later deze maand volgt een openbare herdenking. De acteur is waarschijnlijk overleden aan een overdosis, hoewel dit nog niet kon worden bevestigd door de lijkschouwer.

Murray met wildcard naar ABN AMRO WTT

Lang leek toernooidirecteur Richard Krajicek het zonder een ‘top-4’ speler te moeten doen op het ABN AMRO-tennistoernooi. Maar vandaag werd bekend dat de Brit Andy Murray alsnog zal deelnemen aan het toernooi, dat maandag van start gaat.

Murray doet op basis van een wildcard mee in Rotterdam en is daarmee een welkome vervanger voor Stanislas Wawrinka. De Zwitserse winnaar van de Australian Open moest eerder deze week afzeggen vanwege een blessure. Met Murray, toernooiwinnaar in 2009, heeft Krajicek nu zeven spelers uit de top twaalf van wereld in zijn spelersveld.

“De afgelopen week heb ik contact opgenomen met Murray en zijn management", zei Krajicek op de website van het toernooi. "Omdat hij tussen de Australian Open en Acapulco geen toernooi in de planning had en fit uit Australië kwam, leek het ons beiden een goed idee als hij naar Rotterdam kwam. Na overleg met zijn coach Ivan Lendl hakte hij de knoop door. Het is natuurlijk een prachtige toevoeging op ons toch al ijzersterke veld. Een buitenkans.”

Petitie voor scootervrije fietspaden

Scooters moeten van de fietspaden verdwijnen. Om dat te bereiken is GroenLinks een online petitie gestart voor acht grote steden. Volgens de partij maken de voertuigen fietspaden 'onveilig en ongezond'.

Inwoners van Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Arnhem, Haarlem en Leiden kunnen op de website fietspadscootervrij.nl hun handtekening zetten als zij de actie ondersteunen.

Fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam Arno Bonte heeft er vertrouwen in dat de petitie een succes wordt. "Scooters op het fietspad zijn een van de grootste ergernissen van fietsers. Ook zijn scooters de grootste veroorzakers van ongelukken op fietspaden en zorgen ze ervoor dat fietsers schadelijke stoffen inademen."

Al enige tijd is veel te doen over scooters in het verkeer. Zo maakten de vier grote steden in december bekend dat ze een eind willen maken aan het gevaar van opgevoerde snorscooters. De vier grote steden roepen het kabinet in een brief op een helm verplicht te maken.

Ook willen ze dat het mogelijk wordt om een scooter van de weg te halen als de politie ziet dat ze veel te hard rijden. Nu mag dat nog alleen als er een test wordt gedaan op een rollerbank. Met de hardere aanpak van scooterrijders hopen de vier gemeenten de overlast in het verkeer te kunnen beperken.

Amsterdam experimenteert bovendien al in stadsdeel West met scootervrije fietspaden. Als de proef succesvol is, wordt die uitgebreid naar andere delen van de stad. Al liet burgemeester Eberhard van der Laan begin dit jaar weten dat hij hoe dan ook af wil van scooters op het fietspad en dat een helm wat hem betreft verplicht wordt.

Judoka's kennen regels kwalificatie Rio 2016

De regels omtrend de kwalificatie voor het judotoernooi op de Olympisch Spelen in Rio de Janeiro zijn bekendgemaakt. Het zijn dezelfde regels die golden tijdens de kwalificatie richting de Spelen van Londen. 

Per gewichtsklasse mag ieder land maximaal één judoka inschrijven, mits hij of zij voldoet aan de eisen. Sta je bij de heren in de top 22 van de wereldranglijst, dan ben je zeker van de plaats. Bij de dames is de top 14 zeker van deelname. Het gaat hierbij op een geschoonde ranking. 

Buiten de directe kwalificatie om kunnen judoka's nog worden toegelaten via de continentale kwalificatie. Ook zijn er nog enkele tickets beschikbaar voor de kleine judolanden. De kwalificatie begint op 1 juni van dit jaar en duurt twee jaar. De resultaten van de judoka's in het eerste jaar tellen voor één keer mee richting Rio. Alle prestaties van 1 juni 2015 t/m 31 mei 2016 tellen twee keer mee. 

Nederland had vier jaar geleden negen judoka's op de tatami in Londen. Henk Grol en Edith Bosch kregen een bronzen medaille omgehangen.

Vidic na dit seizoen weg bij Manchester United

Nemanja Vidic vertrekt aan het einde van het seizoen bij Manchester United. De 32-jarige Servische verdediger is toe aan een nieuwe uitdaging, liet hij vrijdag weten op de website van zijn club. "Ik wil mijzelf weer prikkelen en er de komende jaren nog het beste uit halen." Vidic veroverde in 2008 de Champions League met Manchester United.

De mandekker verruilde Spartak Moskou in januari 2006 voor Manchester United. Zijn grootste succes was de winst van de Champions League. Edwin van der Sar keerde in de finale tegen Chelsea de beslissende strafschop. Vidic werd daarnaast vijf keer kampioen van Engeland, won het WK voor clubs, legde drie keer beslag op de League Cup en pakte vijf keer de Community Shield.

Als gevolg van twee zware knieblessures kwam de 56-voudig Servisch international de laatste seizoenen relatief weinig in actie. Hij vervolgt zijn loopbaan in ieder geval niet in Engeland. "De enige club waar ik hier voor wil spelen is Manchester United." Zijn volgende bestemming lijkt in Italië te liggen. Onder meer Internazionale zou belangstelling hebben getoond.

Mogelijk vertrekken in navolging van Vidic meerdere verdedigers bij de regerend Engels kampioen, waar ook Robin van Persie speelt. Rio Ferdinand en Patrice Evra zijn tevens in het bezit van een aflopend contract, terwijl het nog niet duidelijk is of de 40-jarige middenvelder Ryan Giggs doorgaat.

Taliban ontvoeren NAVO-hond

De Taliban hebben een hond van de NAVO-troepenmacht in Afghanistan 'ontvoerd'. De viervoeter werd vorige maand tijdens een gevecht in de provincie Laghman, ten oosten van de hoofdstad Kabul, gevangengenomen, zei Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahid vrijdag.

De opstandelingen verstuurden per e-mail een video van de hond, die door een Talibanstrijder aan de lijn wordt gehouden. Het bruine dier draagt een geavanceerd pantser met een videocamera. Volgens de voiceover wordt de hond 'Kolonel' genoemd.

De Taliban lieten weten dat het beestje in goede gezondheid verkeert en niet wordt mishandeld.

De NAVO liet vrijdag weten dat een van haar militaire honden inderdaad vermist wordt sinds een missie in december.

[pic] Politie krijgt Bugatti Veyron

Het gaspedaal intrappen op de snelwegen van Dubai heeft voortaan geen zin meer. Het wagenpark van de politie van het emiraat is namelijk uitgebreid met een Bugatti Veyron.

De Bugatti Veyron is de snelste in serie gebouwde auto aller tijden. Met een snelheid van ruim boven de 400 km/h laat hij iedere hardrijder in het stof happen.

Het model dat de Dubaise politie heeft aangeschaft is ook nog eens het topmodel. Met een weerzinwekkende topsnelheid van maar liefst 431 km/h is Mohamed el-Bromsnor nu iedereen de baas.

De Veyron is niet de eerste supercar van de politie van Dubai. De politievloot telt namelijk ook twee Ferrari's FF, een Bentley Continental GT, een Lamborghini Aventador, een Mercedes SLS en een Aston Martin One.

VeyronMooie wagen! (foto: Politie Dubai)

[Upd] Ook nieuw logo voor Duckstad

Groot feest in Duckstad! De gemeente heeft een nieuw logo.

Duckstad heeft het beeldmerk vandaag gepresenteerd op Facebook. "Met grote trots presenteert de gemeente Duckstad haar nieuwe logo", luidt de aankondiging.

Het nieuwe beeldmerk is dan ook geheel vernieuwd. Er is namelijk een punt aan toegevoegd.

Duckstad is niet de eerste gemeente die haar vignet heeft vernieuwd. Eerder oogstte Amsterdam al veel lof met hun logo, dat maar liefst een ton heeft gekost om te ontwerpen. En daar was slechts een entertje aan toegevoegd.

logoHet oude en nieuwe logo van Duckstad


Update 21.45 uur:
Het lijkt een nieuwe rage te gaan worden, een 'geheel nieuw' logo met slechts een kleine aanpassing. Radio Veronica heeft namelijk vandaag ook hun nieuwe logo gepresenteerd.

logo veronicaHet nieuwe logo van Veronica

Update 8.35 uur:
Ook FOK! heeft een nieuw logo. Dit is ontworpen door D.. DM je je bankrekeningnummer even?

Nieuw FOK!logoHet nieuwe FOK!logo, naar een ontwerp van D.

Kustplaatsen vrezen toerisme door windmolenparken

De kustgemeenten Wassenaar, Katwijk, Noordwijk en Zandvoort zijn tegen de bouw van windmolenparken op enkele kilometers van de kust. Dat meldt de Volkskrant vrijdag. Een 'maritiem industrieterrein' kan volgens de gemeenten leiden tot 210 miljoen euro minder bestedingen in de toeristische sector en tot het verlies van 5900 banen.

Bijna duizend extra windmolens moeten tot 2020 in zee worden gebouwd voor het opwekken van duurzame energie. Dat is ten minste het plan van het kabinet. Dit voorjaar verschijnt een haalbaarheidsstudie naar geschikte locaties. De kustgemeenten hebben echter nu al 'ambtelijke signalen' gekregen dat het kabinet positief gaat adviseren over windmolenparken tot 22 kilometer uit de kust.

"In de praktijk zijn dat gevaartes van 180 meter hoog die 5 tot 6 kilometer van de kust worden gebouwd", zegt wethouder Bas Brekelmans van Noordwijk namens de kustgemeenten. "Er blijft vrijwel geen enkel stukje strand in Nederland over met een vrij uitzicht over de Noordzee."

De gemeenten lieten twee bureaus onderzoek doen naar de effecten van nieuwe windmolenparken. Ecofys kwam tot de conclusie dat er nog voldoende ruimte is voor extra windmolens in windmolenparken die verder uit de kust liggen. Bijvoorbeeld bij Borssele, IJmuiden en Hollandse Kust. Wel is het 85 tot 174 miljoen euro goedkoper om de windmolens dichter bij de kust te plaatsen.

Buck Consultants berekende dat hoe dichter de windmolenparken op de kust komen, hoe groter het negatieve effect. Plaatsing op 6 kilometer uit de kust leidt tot 210 miljoen minder bestedingen en tot het verlies van 5900 banen.

Een woordvoerster van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) noemt de onrust bij de gemeenten 'voorbarig'. "Het is niet op voorhand gezegd dat de windmolens binnen de 22 kilometer worden gebouwd."

VS: geen vloeistoffen aan boord vlucht naar Rusland

Het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid staat niet langer toe dat voor vluchten van de Verenigde Staten naar Rusland vloeistoffen worden meegenomen in de handbagage. Het verbod volgt op een waarschuwing dat terroristen mogelijk explosieven aan boord van vliegtuigen zouden willen smokkelen in tubes tandpasta.

Delta Airlines, de enige Amerikaanse luchtvaartmaatschappij met een vaste rechtstreekse dienstregeling op Rusland, plaatste de waarschuwing van de Transportation Security Administration donderdag op zijn website. Eventuele terroristen zouden explosieven tijdens de vlucht of vlak na de landing in het Russische Sotsji tot ontploffing willen brengen. In Sotsji gaan vrijdag de Olympische Winterspelen van start.

Het ministerie liet weten niet op de hoogte te zijn van een 'specifieke dreiging'.

Nederlandse komt om bij busongeluk Filipijnen

Een Nederlandse vrouw is vrijdag in de Filipijnen om het leven gekomen bij een busongeluk. Dat hebben de autoriteiten van het land gemeld. Een Nederlander die met de vrouw mee reisde is gewond geraakt en naar een ziekenhuis gebracht.

Bij het ongeluk kwamen ook twaalf andere mensen om het leven. 31 passagiers zijn met verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. In totaal waren er ongeveer 47 mensen aan boord, al zijn de autoriteiten niet helemaal zeker van dat aantal. Er wordt nog gezocht naar meer slachtoffers.

De bus reed op een bergweg in het noorden van de Filipijnen toen het voertuig van de weg raakte en een vijfhonderd meter diep ravijn in reed.

Het ongeluk vond plaats in Bontoc, een badplaats 280 kilometer ten noorden van de hoofdstad Manila. Het plaatsje is bekend vanwege de rijstterrassen in de omliggende bergen. De weersomstandigheden waren goed ten tijde van het ongeluk. Onderzocht wordt of het ongeluk veroorzaakt is door technische problemen of een fout van de buschauffeur.

Titanfall komt twee weken later op 360

Respawns eerste game, Titanfall, komt twee weken later dan gepland uit op Xbox 360. Electronic Arts liet dat weten via Twitter. Ontwikkelaar Bluepoint is verantwoordelijk voor de port naar Xbox 360 en heeft extra tijd nodig om de game zijn finishing touch te geven.

"In these last few weeks before launch, Respawn is in the final stages of polishing the Xbox One and PC versions of the game. Bluepoint is doing the same with the Xbox 360 version. To give them the time they need to put the finishing touches on the current-gen version of the game, we are moving the Xbox 360 ship date to March 25 in North America and March 28 in Europe. The extra two weeks will ensure the full world of Xbox gamers has an awesome experience," zo laat Patrick Söderlund van Electronic Arts weten in een verklaring.

Titanfall komt dus op 13 maart uit voor pc en Xbox One en op 28 maart voor Xbox 360.

Titanfall en zulks

The Witcher-ontwikkelaars verlaten studio

Twee van de hoofdontwikkelaars van de The Witcher-serie hebben de Poolse studio CD Projekt RED verlaten. Zij zijn overgestapt naar de eveneens Poolse ontwikkelaar 11 Bit Studios. Het gaat om lead gameplay designer Maciej Szcześnik en gameplay producer Marek Ziemak.

"I'm absolutely looking forward to working here", zegt Maciej Szcześnik. Hij wordt de lead designer voor een een nieuwe game die in ontwikkeling is bij 11 Bit. "I'll be responsible for the entire design of a game that took shape in my imagination. It's a really exciting feeling to create a new world from scratch, make its characters and rules and to know that I have this blank page to fill with my ideas and then bring them to life."

11 Bit Studios is in 2010 opgericht door mensen van CD Projekt RED en Metropolis Software. De studio richt zich vooral op mobiele games en is het bekendst van hun mobiele tower-defensegames in de Anomaly-serie.

Het is onduidelijk of 11 Bit zich met het aantrekken van deze twee mensen nu meer wil gaan richten op consolegames, of dat de twee ontwikkelaars zich juist meer willen richten op de mobiele markt. Het is ook nog niet duidelijk wat deze stap betekent voor de ontwikkeling van The Witcher 3: Wild Hunt bij CD Projekt RED.

Team Ninja werkt aan PS4-game

Team Ninja werkt aan een nieuwe game voor PlayStation 4, zo laat Yosuke Hayashi weten in een interview aan Dengeki Online. Geheel verrassend is het niet, maar helaas zijn er nog geen details over de game bekendgemaakt.

"First, we will release Yaiba: Ninja Gaiden Z for PS3 and Xbox 360, which we joint developed with the Inafune-led company Comcept. Please look forward to this ridiculous 'zombie x ninja' game," aldus Hayashi. "Additionally, we’re developing a PlayStation 4 title internally, so please look forward to future updates."

Hayashi heeft in het verleden laten weten dat de ontwikkelaar zeker weer een nieuwe Ninja Gaiden-game gaat maken, maar het kan natuurlijk ook een nieuwe Dead or Alive of een totaal nieuwe game zijn.

Yaiba: Ninja Gaiden Z (Foto: Tecmo Koei)

“First, we will release Yaiba: Ninja Gaiden Z for PS3 and Xbox 360, which we joint developed with the Inafune-led company Comcept,” Hayashi told Dengeki Online. “Please look forward to this ridiculous ‘zombie x ninja’ game.
Read more at http://gematsu.com/2014/02/team-ninja-developing-playstation-4-game#RlPfmZsK7d43bhfu.99
“First, we will release Yaiba: Ninja Gaiden Z for PS3 and Xbox 360, which we joint developed with the Inafune-led company Comcept,” Hayashi told Dengeki Online. “Please look forward to this ridiculous ‘zombie x ninja’ game.
Read more at http://gematsu.com/2014/02/team-ninja-developing-playstation-4-game#RlPfmZsK7d43bhfu.99
“First, we will release Yaiba: Ninja Gaiden Z for PS3 and Xbox 360, which we joint developed with the Inafune-led company Comcept,” Hayashi told Dengeki Online. “Please look forward to this ridiculous ‘zombie x ninja’ game.
Read more at http://gematsu.com/2014/02/team-ninja-developing-playstation-4-game#RlPfmZsK7d43bhfu.99

'NS werkt aan gratis bewaakte fietsenstalling'

Als het aan de NS ligt, kunnen treinreizigers binnenkort gratis hun fiets parkeren in bewaakte stallingen bij de treinstations. De spoorwegen willen op die manier de wildgroei aan fietsen rondom de stations terugdringen. Ze doen dit in samenwerking met ProRail en de gemeenten. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken waar De Telegraaf vrijdag over schrijft.

"Fietsen worden makkelijk en snel gedumpt buiten de fietsenrekken rond het station. Dat verontreinigt het aangezicht van het station en de gemeente", schrijft de NS volgens de krant.

Parkeren is gratis voor reizigers die hun fiets binnen 24 uur weer ophalen. Wie zijn fiets langer laat staan, moet wel betalen. Volgens berekeningen van de NS blijven op dit moment dagelijks dertigduizend plekken onbezet in bewaakte fietsenstallingen.

Advocaat: Joran krijgt geen tweeling

Joran van der Sloots vriendin Leidy Figueroa is niet zwanger van een tweeling. Zijn advocaat Máximo Altez laat weten dat het om roddels gaat en dat noch Van der Sloot noch zijn vriendin hier uitspraken over hebben gedaan.

Donderdag meldde RTL Boulevard dat Figueroa zwanger zou zijn van een tweeling. Ze zou in september bevallen. "Het zijn allemaal leugens. Ik heb zojuist met Leidy gesproken en zij zegt dat het om roddels gaat", stelt Altez.

Altez bevestigt dat de trouwplannen van Van der Sloot en Figueroa er nog steeds zijn. De twee zouden in het voorjaar in het huwelijksbootje willen stappen. Figueroa heeft al een zoontje, naar eigen zeggen van iemand anders.

Van der Sloot zit in de Peruaanse hoofdstad Lima een gevangenisstraf van 28 jaar uit voor de moord op Stephany Flores in 2010. Hij is nog altijd hoofdverdachte in de verdwijningszaak van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005.

Dieven aan de haal met Haagse bushokjes

Dieven hebben het in Den Haag voorzien op bus- en tramhaltes. De afgelopen weken zijn 27 hokjes gestolen. Dat schrijft het AD vrijdag. Vermoedelijk zijn de diefstallen het werk van Oost-Europese criminelen die het hebben voorzien op het roestvrij staal waarvan het geraamte van de hokjes is gemaakt.

Ook de leuningen en bankjes van de wachthokjes worden meegenomen. Het staal levert ongeveer 75 cent per kilo op. Volgens de politie en de eigenaar van de hokjes, het bedrijf JCDecaux, zijn de stalen constructies niet makkelijk uit elkaar te halen. Ze vermoeden dan ook dat de dieven in het bezit zijn van speciaal gereedschap.

De volgens de politie 'hondsbrutale diefstallen' komen alleen voor in Den Haag en omgeving. Alleen daar is een aanzienlijke hoeveelheid rvs in de wachthokjes verwerkt. JCDecaux wil niet kwijt hoeveel schade het bedrijf heeft opgelopen door de diefstallen. De politie houdt het op enkele tienduizenden euro's.

IJsmeester verwacht geen wereldrecords in Adler Arena

Bij de komende Winterspelen worden bij het langebaanschaatsen geen wereldrecords gereden. Althans, dat is de stellige overtuiging van de ijsmeester van Thialf, Beert Boomsma. "Het is een stabiele baan, maar Thialf is sneller", liet hij weten. De Adler Arena in Sochi is het decor van het olympisch schaatstoernooi, dat zaterdag met de 5000 meter bij de mannen van start gaat.

"Het is een puzzel waarbij alles in elkaar moet passen", vertelt de ijsmeester. "Er zijn verschillende aspecten die een rol spelen, zoals de luchtdruk, het ijs en het water waar het ijs van gemaakt is. Die zijn op dit moment beter in Thialf dan in Sochi. Het is ook nog een laaglandbaan, dus wereldrecords verwacht ik niet." Alle wereldrecords bij het langebaanschaatsen zijn gereden in Calgary of Salt Lake City.

Het weer werkt de eerste dag ook nog niet mee. Zaterdag is de luchtdruk in Sochi hoog, meldt weeronline.nl. Zondag daalt die echter weer een stukje. Bij een hoge luchtdruk worden er over het algemeen minder snelle tijden gereden dan bij een lage luchtdruk. Al moet de invloed van het weer volgens Boomsma niet worden overdreven. "Wat voor weer het ook is, met zo'n nieuwe hal heb je daar minder last van."

Vorig jaar februari werd het WK afstanden in Sochi verreden. De meeste baanrecords in de Adler Arena dateren van dat toernooi. Bij vijf van de tien individuele olympische afstanden staat het baanrecord in Sochi op naam van een Nederlander. Daarnaast waren de Nederlandse teams bij de ploegenachtervolging ook de snelste ooit op de ijsbaan.

De accommodatie wordt niet in twijfel getrokken door Boomsma. "De ijsbanen in Rusland zijn een soort moderne kopieën van Thialf. Ik heb zelf nog meegeholpen aan de banen in Kolomna en Astana, maar niet bij Sochi. Wat ik ervan weet is dat het een gloednieuwe ijsbaan is, waar ze met alles rekening hebben gehouden."

Sprinter Jan Smeekens deelt de mening van Boomsma over de hal. "Het is een hartstikke goed complex met een perfecte baan", aldus de 500 meterspecialist. "Het is gebouwd met de nieuwste technieken, daar heb ik echt niets op aan te merken."

De bouw van de Adler Arena, die in 2010 werd geopend, kostte iets meer dan 24 miljoen euro. De hal biedt plaats aan achtduizend toeschouwers. Na de Winterspelen wordt het bouwwerk omgetoverd tot een handels- en expositiecentrum.

Waar bij het voetbal altijd wordt gesproken over de twaalfde man, kan bij het schaatsen het publiek ook voor betere prestaties zorgen. Zo heeft dweilorkest Kleintje Pils volgens Boomsma een toegevoegde waarde. "Als er allemaal Russen in de hal zitten die nog nooit een schaatswedstrijd hebben gezien, zorgt dat natuurlijk niet voor de goede sfeer. Kleintje Pils kan die sfeer wel brengen."

Dibaba breekt ook op 3000 meter wereldrecord

Hardloopster Genzebe Dibaba heeft voor de tweede keer binnen een week een wereldrecord op een indoorbaan gebroken. De Ethiopische haalde donderdag tijdens een galawedstrijd in Stockholm op de 3000 meter meer dan zeven seconden af van de oude toptijd van haar landgenote Meseret Defar: 8.16,60 minuten om 8.23,72.

De 22-jarige Dibaba had zaterdag het wereldrecord op de 1500 meter verbeterd naar 3.55,17 minuten. Ze is hard op weg in de voetsporen van haar zussen te treden. Meervoudig wereldkampioene Tirunesh Dibaba won onder meer drie gouden olympische medailles. Ejegayehu Dibaba veroverde in 2004 in Athene olympisch zilver op de 10.000 meter.

Call of Duty gaat naar driejarige cyclus

De Call of Duty-franchise gaat van een tweejarig naar een driejarige ontwikkelcyclus. Dat heeft de baas van Activision Publishing, Eric Hirshberg, bekendgemaakt tijdens een investeerdersgesprek vandaag. Sledgehammer Games wordt de derde lead-developerstudio. Treyarch en Infinity Ward zijn de andere twee ontwikkelaars.

Het Call of Duty-spel van dit jaar is ontwikkeld door Sledgehammer Games, die al eerder Infinity Ward meegeholpen heeft met Call of Duty: Modern Warfare 3. De ontwikkeling van eerdere titels is geleid door Infinity Ward en Treyarch. De twee studio's wisselde elkaar elk jaar de release van de shooter af. Die studio's worden vaak geholpen door andere Activision-studio's, waaronder Raven Software en Neversoft.

"De verandering zal onze ontwerpers meer tijd geven om eem visie te maken en te innoveren bij elke titel", zei Hirshberg. "Het zal onze contentmakers meer richten op DLC en micro-DLC die ... grote en hoge margemogelijkheden geven en belangrijke schakels zijn geworden. Het zal onze teams meer tijd om bij te schaven, om ervoor te zorgen dat wij elke keer de best mogelijke ervaring aan onze fans leveren."

Sledgehammer Games, gesticht door twee ex-medewerkers van Visceral games, die gewerkt hebben aan de eerste Dead Space, wordt nog even een veer in de reet gestoken. "Ze hebben hun bekwaamheid bij Call of Duty: Modern Warfare 3 en hun vorige zeer gewaardeerde games gedemonstreerd", zei Hirshberg. "Ze zijn de perfecte keuze om onze nieuwe aanpak te ondersteunen en brengen frisse ideeën en creativiteit naar deze geweldige franchise en verhogen de lat voor next-gen games in het algemeen."

De nieuwe Call of Duty is nog niet voorgesteld, maar dat zal vast niet lang meer duren. Het zal niemand verbazen dat er in ieder geval een 'next-gen' versie van de game van dit jaar in ontwikkeling is.

Call of Duty: Ghosts-preview (Foto: Activision)

FOK! wat een weer... Zeer onstuimig

Goedemorgen! Het is uitermate onrustig vandaag en feitelijk is er tot op heden nog helemaal niets veranderd in de weerkaarten voor de komende tijd. Het is en het blijft gewoon herfstweer. De winter heeft werkelijk geen schijn van kans en ik begin er voor de schaatsliefhebbers voor te vrezen dat we niet meer op het ijs gaan staan dit seizoen.

Eigenlijk is het in heel Europa onrustig weer, vanaf Ierland tot aan de Balkan en vanaf Spanje tot aan Griekenland. Vrijwel overal is er in meer of mindere mate sprake van overlast door het weer. In de Alpen en op de Balkan voornamelijk door sneeuw en ijzel, terwijl de overige gebieden vrijwel voortdurend te maken hebben met heftige buien en stormwinden.

Kijken we even naar onze eigen omgeving dan zien we dat wind ook bij ons weer hoog van de toren blaast. In het binnenland staat er een krachtige tot soms harde wind, maar langs de kust waait het met windkracht 8 nog wat harder. Héél misschien tipt de wind zelfs even kortdurend aan windkracht 9. Uiteraard moeten we allemaal weer eens rekening gaan houden met zware windstoten. De wind komt daarbij eerst uit zuid- tot zuidwest, maar draait later bij naar west- tot zuidwest.

Verder overheerst de bewolking en valt er van tijd tot tijd regen. Aan het einde van de dag moet het dan toch langzaamaan droger en rustiger gaan worden, want er nadert een rug van hogedruk. Zeker in het westen sluit ik een fraaie zonsondergang niet uit. Vanochtend is het met 10 graden nog erg zacht, maar na passage van de storing zakt het kwik een aantal graden.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 ZonsoZ
Cerby zag vanuit Zwolle de zonsopkomst en maakte daar deze prachtige foto's van.

ZonsoZ2
Alsof de hemel in brand staat...

 ZonsoZ3
Vuur!

 

 

 

'Mighty Mike' rolt Taylor op

Wereldkampioen Michael van Gerwen heeft donderdagavond in de eerste ronde van de Premier League de Britse dartkoning Phil Taylor een pijnlijke lesje gegeven. De titelverdediger uit Brabant zegevierde in de Echo Arena in Liverpool met liefst 7-0.

Vorig jaar was Mighty Mike in de finale van de PLD ook al te sterk voor The Power, die na de strafexpeditie een ontgoochelde indruk maakte. De veelvoudige wereldkampioen verloor nog nooit met 7-0 in de Premier League. Van Gerwen eindigde met een zeldzaam gemiddelde van 109.59.

Raymond van Barneveld begon met een ijzersterke zege tegen de Schot Gary Anderson: 7-2. De Hagenaar gooide met een indrukwekkend gemiddelde van ruim 108 punten.

'Mighty Mike' rolt Taylor op
'Mighty Mike' rolt Taylor op (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
CD: Possessed - Revelations Of Oblivion
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
©FOK.nl e.a.