Evacuatie burgers begonnen in Syrische stad Homs

Vrijdag is begonnen met de evacuatie van tientallen burgers uit de belegerde en van de buitenwereld afgesloten Syrische stad Homs. Dat zei de gouverneur van Homs, Talal Barrazi, vrijdag op de Syrische staatstelevisie. Volgens Barrazi waren alle maatregelen getroffen om de evacuatie veilig te laten verlopen. Mannen tussen de leeftijd van 15 en 55 jaar zijn van de evacuatie uitgesloten.

De eerste groep van tweehonderd burgers zal de door rebellen gecontroleerde wijk Jouret el-Shayah naar verwachting vandaag verlaten. De eerste twee bussen met ten minste 35 vrouwen, kinderen en ouderen kwamen vandaag aan bij de frontlinie die de grens vormt tussen de gebieden in handen van de rebellen en de regering van de Syrische president Bashar Assad. Zij werden begeleid door de Syrische Rode Halvemaan.

Volgens Barrazi zijn de geëvacueerde mensen vrij om te gaan waar ze willen en is er opvang voor vierhonderd mensen beschikbaar. Het begin van de evacuatie kwam een dag nadat de regering van Assad had gezegd een overeenkomst met de Verenigde Naties te hebben bereikt. Daar werd afgesproken dat honderden burgers Homs zouden mogen verlaten en dat de VN hulpgoederen aan de stad mochten leveren. Barrazi omschreef de sfeer als 'positief'.