Petitie voor scootervrije fietspaden

Scooters moeten van de fietspaden verdwijnen. Om dat te bereiken is GroenLinks een online petitie gestart voor acht grote steden. Volgens de partij maken de voertuigen fietspaden 'onveilig en ongezond'.

Inwoners van Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Arnhem, Haarlem en Leiden kunnen op de website fietspadscootervrij.nl hun handtekening zetten als zij de actie ondersteunen.

Fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam Arno Bonte heeft er vertrouwen in dat de petitie een succes wordt. "Scooters op het fietspad zijn een van de grootste ergernissen van fietsers. Ook zijn scooters de grootste veroorzakers van ongelukken op fietspaden en zorgen ze ervoor dat fietsers schadelijke stoffen inademen."

Al enige tijd is veel te doen over scooters in het verkeer. Zo maakten de vier grote steden in december bekend dat ze een eind willen maken aan het gevaar van opgevoerde snorscooters. De vier grote steden roepen het kabinet in een brief op een helm verplicht te maken.

Ook willen ze dat het mogelijk wordt om een scooter van de weg te halen als de politie ziet dat ze veel te hard rijden. Nu mag dat nog alleen als er een test wordt gedaan op een rollerbank. Met de hardere aanpak van scooterrijders hopen de vier gemeenten de overlast in het verkeer te kunnen beperken.

Amsterdam experimenteert bovendien al in stadsdeel West met scootervrije fietspaden. Als de proef succesvol is, wordt die uitgebreid naar andere delen van de stad. Al liet burgemeester Eberhard van der Laan begin dit jaar weten dat hij hoe dan ook af wil van scooters op het fietspad en dat een helm wat hem betreft verplicht wordt.