Bonden noteren honderden stakers FloraHolland

Bij bloemenveiling FloraHolland hebben in totaal zeshonderd tot achthonderd werknemers hun werk neergelegd. Dat meldt bestuurder van vakbond CNV Dienstenbond Kitty Huntjens vrijdagochtend. De werknemers van de bloemenveiling staken voor een beter sociaal plan.

FNV-bestuurder Celil Çoban laat weten dat er op de veiling in Naaldwijk vierhonderd werknemers staken. Volgens de vakbond loopt het aantal stakers nog steeds op. Op de veilingen in Aalsmeer en Rijnsburg zouden ook de veilingmeesters het werk volgens FNV Bondgenoten een halfuur hebben neergelegd.

De staking bij het bedrijf zorgt voor vertragingen bij de bloemenveiling, laat FloraHolland vrijdag weten. Doordat een deel van het personeel het werk heeft neergelegd loopt het bedrijf langzamer dan normaal. Ook kan de veiling vrijdag niet alle klachten afhandelen.

De werknemers willen vrijdag om 18.00 uur weer aan de slag gaan. De vakbonden eisen van FloraHolland een uitnodiging voor onderhandelingsgesprekken. Als de bonden die van het bedrijf niet krijgen, gaat de staking volgens CNV-bestuurder Huntjens maandag verder.

Werknemers van FloraHolland staken omdat ze een betere ontslagvergoeding eisen in het nieuwe sociaal plan van het bedrijf. De onderhandelingen over het plan strandden in november.

Vooraf hadden volgens Huntjens ongeveer een paar honderd mensen aangegeven bereid te zijn actie te voeren. Bij Flora Holland werken ongeveer vierduizend mensen.