Sochi vandaag - vrijdag 7 februari

Na de openingsdag van gisteren zal er vandaag geen sporter in actie komen bij de Olympische Spelen van Sochi. Vandaag is het namelijk de dag van de openingsceremonie. Om 20.14 uur plaatselijke tijd (17.14 uur Nederlandse tijd) zal de ceremonie in het Fisht Olympic Stadium van start gaan. 

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport
17.14 uur Openingsceremonie


Nederlanders in actie

Op deze sportloze dag komen er uiteraard ook geen Nederlanders in actie, maar wel zal een groot deel van de 41 Nederlandse deelnemers meelopen bij de openingscermonie. De Nederlandse driekleur zal door Jorien ter Mors naar binnen worden gedragen, gevolgd door de rest van de sporters die aanwezig zijn en de Nederlandse officials. 

Niet elke Nederlander mag en zal meelopen. Sporters die binnen 48 uur van de start van de openingsceremonie in actie komen mogen niet meelopen van Chef de Mission Maurits Hendriks. Dit betekent dat onder meer Sven Kramer, Ireen Wüst, Jorrit Bergsma en Cheryl Maas sowieso niet aanwezig mogen zijn. Daarnaast zijn er ook een aantal sporters die er niks voor voelen om enkele uren in de kou te moeten wachten voordat hij of zij het stadion mogen betreden. 

Maurits Hendriks met de Nederlandse vlag bij de overdracht van het olympisch team. (PROSHOTS/ANP)

Opmerkelijk

Er doet maar één Nederlander mee aan de Spelen die eerder bij de openingsceremonie de vlag droeg. Nicolien Sauerbreij mocht de driekleur in 2002 bij de Spelen van Salt Lake City, na vele afzeggingen van anderen, het stadion binnendragen. Ze was ook de laatste Nederlandse vrouw die bij een Spelen (zowel zomer, als winter) de vlag mocht dragen.

Het belangrijkste moment tijdens de ceremonie is het ontsteken van het olympisch vuur. Dit vuur kwam pas voor het eerst voor tijdens de opening van de Spelen van 1928 in Amsterdam. Destijds werd die ontsteking nog niet voorafgegaan door een estafette, dat gebeurde pas in 1936 voor het eerst. Vroeger werden er ook traditioneel duiven losgelaten, maar nadat in 1988 vele duiven het net ontstoken vuur invlogen, worden er geen echte duiven meer losgelaten.

In 1994 werd bij de openingsceremonie van de Spelen van Lillehammer het olympisch vuur op een spectaculaire manier het stadion binnengedragen. De skispringer Stein Gruben 'vloog' met het vuur het stadion in. Die taak was oorspronkelijk opgelegd aan Ole Gunnar Fidjestøl, maar hij moest afhaken nadat hij geblesseerd raakte bij een oefensprong.


Stein Gruber springt met olympisch vuur het stadion in. (Bron: YouTube)