Openingsceremonie Winterspelen vol spektakel

De openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sochi is vrijdag om 17.15 uur Nederlandse tijd van start gegaan. In een show vol spektakel werd de toekomst van Rusland getoond door de ogen van een jong meisje. De Russische president Vladimir Poetin en IOC-voorzitter Thomas Bach werden speciaal welkom geheten.

De sporters betraden iets over 17.30 uur het stadion, aangevoerd door de Grieken. Een halfuur later was Nederland als 52e aan de beurt. Onder aanvoering van vlaggendraagster Jorien ter Mors kwam de 31-koppige delegatie het Fisjt-stadion in. Premier Mark Rutte werd op de tribune breeduit lachend in beeld gebracht.

Niet alle Nederlandse sporters zijn bij de openingsceremonie aanwezig. Schaatsers als Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen, die zaterdag op de vijf kilometer in actie komen, prefereerden de rust van hun hotelkamers in het olympisch dorp. Naar verwachting wordt het olympisch vuur rond 19.30 uur ontstoken.

Aan het begin van de openingsceremonie haperde een van de vijf olympische ringen. De rechterring, die staat voor ethiek, ging niet open waardoor alleen een bloemachtig patroon waarneembaar was.