Vijf eredivisieduels verplaatst vanwege kerntop

Vijf wedstrijden in de Eredivisie gaan in het weekeinde van 21 maart niet door vanwege de nucleaire top die in Den Haag wordt gehouden. Dat heeft de KNVB vrijdag gemeld. Heracles Almelo - Feyenoord, FC Twente - ADO Den Haag, Go Ahead Eagles - NAC Breda, FC Utrecht - SC Cambuur en RKC Waalwijk - Ajax zijn verplaatst, omdat er te weinig agenten beschikbaar zijn.

De duels AZ - PEC Zwolle, sc Heerenveen - NEC, FC Groningen - Vitesse en PSV - Roda JC kunnen vooralsnog wel doorgang vinden, maar mogelijk zijn er wel aanvullende voorwaarden zoals combiregelingen of beperkte kaartverkoop. Ook de ontmoetingen tussen Almere City FC en Excelsior en MVV Maastricht en FC Den Bosch in Jupiler League zijn verplaatst.

De afgelasting van de wedstrijden hing al in de lucht. De burgemeesters van de negen speelsteden wilden de speelronde aanvankelijk volledig schrappen, maar op aandringen van de KNVB gingen de partijen toch weer met elkaar in overleg.

De KNVB is teleurgesteld. "Eind maart bevinden de competities zich in de beslissende fase als het gaat om de strijd om de titels, promotie en degradatie", meldt de voetbalbond in een verklaring.

"Juist dan zijn sportieve uitgangspunten zoals het bewaken van het uit- en thuisritme, maximale rust tussen de wedstrijden en een gelijk aantal wedstrijden in de competitie van cruciaal belang." De KNVB baalt van de sportieve impact op de competitie en wil de duels zo snel mogelijk inhalen.

Vanwege de beperkte inhaalmogelijkheden worden Heracles Almelo - Feyenoord, FC Twente - ADO Den Haag, Go Ahead Eagles - NAC Breda en FC Utrecht - SC Cambuur nu in principe woensdagmiddag 2 april om 15.45 uur gespeeld. RKC - Ajax gaat in principe naar donderdag 3 april, maar dat hangt nog af van de Europese verplichtingen van de Amsterdammers. Anders staat dit duel voor 16 april 19.45 uur op de rol.

De nucleaire top, die op 24 en 25 maart wordt gehouden in Den Haag, heeft geen gevolgen voor de halve finales van de KNVB-beker.