Hoogopgeleiden teleurgesteld in nieuwe werkgever

Hoogopgeleiden zijn vaak teleurgesteld bij een nieuwe werkgever. Door een slechte sfeer op het werk pakken velen van hen al in de eerste twee jaar hun biezen. Dat heeft wervingsbureau Yacht vrijdag gemeld op basis van een enquête onder honderden werkgevers en duizenden werknemers in Nederland.

Binnen een jaar na het aantreden vertrekt vijftien procent van de hoogopgeleide werknemers. In de eerste twee jaar vertrekken zelfs zes van de tien medewerkers.

Dat hoogopgeleiden snel hun biezen pakken kost bedrijven volgens directeur van Yacht Dick Koopman veel geld. "Het kost een bedrijf gemiddeld twintigduizend euro om een sollicitant aan te nemen. Een werkgever maakt die kosten voor selectie en om een nieuwe kracht in te werken. Dan is het kostbaar als vijftien procent binnen een jaar weer vertrekt."

Om teleurstelling te voorkomen adviseert Yacht sollicitanten een dag met hun potentiële werkgever mee te lopen. Ook kunnen zij zich op sociale media een beeld vormen van de bedrijfscultuur of vragen met hun toekomstige collega's te mogen lunchen. Werkgevers moeten beter kijken naar het karakter van sollicitanten en een eerlijk beeld van het bedrijf geven.

Kandidaten hechten veel waarde aan de sfeer op het werk, meldt het onderzoek. Alleen het salaris is een belangrijker criterium bij het zoeken naar een baan. Interessant en uitdagend werk en een vast contract staan ook hoog op het verlanglijstje.