Judoka's kennen regels kwalificatie Rio 2016

De regels omtrend de kwalificatie voor het judotoernooi op de Olympisch Spelen in Rio de Janeiro zijn bekendgemaakt. Het zijn dezelfde regels die golden tijdens de kwalificatie richting de Spelen van Londen. 

Per gewichtsklasse mag ieder land maximaal één judoka inschrijven, mits hij of zij voldoet aan de eisen. Sta je bij de heren in de top 22 van de wereldranglijst, dan ben je zeker van de plaats. Bij de dames is de top 14 zeker van deelname. Het gaat hierbij op een geschoonde ranking. 

Buiten de directe kwalificatie om kunnen judoka's nog worden toegelaten via de continentale kwalificatie. Ook zijn er nog enkele tickets beschikbaar voor de kleine judolanden. De kwalificatie begint op 1 juni van dit jaar en duurt twee jaar. De resultaten van de judoka's in het eerste jaar tellen voor één keer mee richting Rio. Alle prestaties van 1 juni 2015 t/m 31 mei 2016 tellen twee keer mee. 

Nederland had vier jaar geleden negen judoka's op de tatami in Londen. Henk Grol en Edith Bosch kregen een bronzen medaille omgehangen.