Vijf jaar cel voor slag op keel politieagent

Een 41-jarige man uit Ede die een politieman op zijn strottenhoofd sloeg, moet vijf jaar de cel in. Volgens de rechtbank in Arnhem is de man schuldig aan onder meer poging tot doodslag. Het Openbaar Ministerie had ook tbs geëist, maar de rechtbank vindt dat de man niet aan een psychische stoornis lijdt.

De Edenaar werd twee jaar geleden in Nijmegen door agenten betrapt toen hij een ruit van een auto vernielde bij een poging tot inbreken. Hij werd opgepakt en sloeg kort daarna op het politiebureau een agent die hem naar een cel moest brengen hard tegen zijn keel. De politieman moest met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis.

De advocaat van de man vond dat hij zich alleen schuldig had gemaakt aan 'eenvoudige mishandeling'. De rechter stelde echter dat de man had kunnen overlijden bij zo'n gerichte slag op het strottenhoofd. De man kon nog nauwelijks slikken na de slag, aldus de rechtbank.

De man moet van de rechter ook een schadevergoeding aan de politieman betalen. In zijn veroordeling zijn ook het beledigen van agenten, het mishandelen van een medegevangene en twee diefstallen meegenomen.