FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 februari 2014

Robert ten Brink faalt met hond

Robert ten Brink heeft vanavond een enorme pleefiguur geslagen. Zo deed hij of hij verstand had van honden. Het bleek echter een heel andere hond te zijn.

Zoals iedere zaterdagavond keek uw schrijver vanavond weer All You Need Is Love. Elke week gaat Robert ten Brink met een grote groep Nederlanders naar Australië. Zo ook deze aflevering.

Ditmaal kwam de presentator een huiskamer in Friesland binnen. Zijn oog viel op een lelijke zwartwitte hont. "Ah, een Friese staander?", vroeg Robert.

De beste man keek de liefdesbrenger zo aan en zei: "Nee, dat is een Friese stabij!" "Oh, een stabij", antwoordde Robert, niet wetende dat een staander altijd Duits is.

Verder telde deze aflevering zowaar nog een leuk moment. Robert probeerde bij hetzelfde stel nog een glimp op te vangen van de vrouw des huizes, die boven aan het douchen was.

Aflevering terugkijken? Het bewuste fragment begint hier op 49 minuten

Lego-film scoort in Amerika

Er is door velen al lang op gewacht en dat is dan ook te zien in de eerste box-office cijfers uit Amerika voor The Lego Movie

Op de eerste vrijdag wist de film een geschatte 17 miljoen dollar binnen te halen. Dit meldt Box Office Mojo.

The Lego Movie volgt het vrolijke Lego-poppetje Emmet Brickowski, die per ongeluk aan wordt gezien voor een held. Dit leidt natuurlijk tot een groot avontuur.

The Lego Movie is vanaf 12 februari in de Nederlandse bioscopen te bewonderen.

Nederlandse filmposter The Lego Movie (Foto: Novum)

Nederlandse filmposter The Lego Movie (Foto: Novum)

Travolta wil graag in Bond-film

John Travolta zou graag nog een keer de rol van Bondschurk willen spelen, dit meldt hij aan The Telegraph.

Hij heeft zelfs al met een van de producenten van de Bond-films, Barbara Broccoli, gesproken over het soort slechterik.

Travolta zou misschien al in een van de komende Bond-films te zien kunnen zijn: ''Ik heb Barbara Broccoli gesproken en ze vindt mijn idee leuk. Ik zou het geweldig vinden."

De 24e Bondfilm draait vanaf 23 oktober 2015 in de Nederlandse bioscopen

Travolta in The Taking of Pelham 123Travolta in The Taking of Pelham 123

Betogers steunen onafhankelijke zender Rusland

Enkele tientallen mensen hebben zaterdag in het centrum van Moskou gedemonstreerd tegen het besluit van grote kabel- en satellietzenders de tv-zender Dodzjd (TV Regen) uit de lucht te halen. Op vrouwen en kinderen na werden zeker twintig mensen direct ingerekend.

De betogers kwamen bijeen op het Rode Plein en openden daar paraplu's, een verwijzing naar de naam van de zender. Volgens hen heeft de politiek te veel druk uitgeoefend op het belangrijkste onafhankelijke televisiestation in Rusland.

Kramer: "Mijn beste race ooit"

Sven Kramer was vandaag oppermachtig op de vijf kilometer en werd daardoor olympisch kampioen. De Fries was zelf ook zeer tevreden met zijn race. "Dit zat de hele week al zo in mijn hoofd. Na de eerste dagen wist ik dat 6.10 de winnende tijd moest worden. Voor mijn gevoel heb ik nergens iets laten liggen. Mijn beste race ooit ja."

Jorrit Bergsma kwam direct na Kramer in actie en was van plan die tijd aan te vallen: "Ik begon met rondjes 28. Te snel, eigenlijk wel ja. Maar het ging zo lekker", aldus Bergsma. "Ik probeerde later nog wel te versnellen, maar ging juist trager. Daarna heb ik geprobeerd te redden wat er te redden viel."

Het zilver ging uiteindelijk naar Jan Blokhuijsen, na een mooi gevecht met de Belg Bart Swings. "Een ideale race was het niet", aldus Blokhuijsen, "maar dat is ook de spanning van de Spelen. Ik zag Jorrit kapot gaan en probeerde daar wel een beetje rekening mee te houden. Maar toen Swings opeens onderdoor kwam, wist ik dat het toch een man-tegen-man gevecht zou worden. Ik ben heel blij met zilver."

Judoka Van Emden wint brons in Parijs

Judoka Anicka van Emden heeft zaterdag brons gewonnen op het prestigieuze Grand Slam toernooi van Parijs. De beste Nederlandse in de klasse tot 63 kilogram versloeg de Japanse Miki Tanaka in de beslissende strijd om de derde plaats op yuko.

Van Emden judode en sterk toernooi in de hoofdstad van Frankrijk. Ze bereikte de halve eindstrijd door overwinningen op Braziliaanse Katherine Campos, Maëlle Di Cintio uit Frankrijk en de Chinese Junxia Yang. Van Emden miste de finale door een nederlaag tegen Clarisse Agbegnou uit Frankrijk. Vorig jaar won Van Emden nog zilver in Parijs.

Jeroen Mooren (-60 kg) eindigde op een zevende plek nadat hij de herkansing verloor van Ilgar Muskiyev uit Azerbeidzjan. Mikos Salminen (-60 kg) en Miranda Wolfslag (-52 kg) verloren in de eerste ronde. Juul Franssen (-57 kg) haalde nog de tweede ronde. Zondag verschijnen onder andere nog Henk Grol (-100 kg) en Marhinde Verkerk (-78 kg) op de tatami. 

Uitslag Feyenoord - N.E.C. Nijmegen

Feyenoord nam het in eigen huis op tegen N.E.C. Nijmegen. De Rotterdammers wonnen met 5-1. De gasten kwamen nog wel op voorsprong, maar met de rust had Feyenoord de voorsprong al te pakken. Hieronder vind je naast de uitslag van dit duel ook de bijbehorende karakteristieken.

Feyenoord

5 - 1

N.E.C. Nijmegen

 26' Immers
 35' Pellè
 55' Boëtius
 59' Pellè
 78' Boëtius
   11' Rieks 
 
 Gele kaart: Janmaat, Boëtius (Feyenoord), H. Mulder, v. Eijden (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.000
Arbiter: Wiedemeijer
Bijzonderheden: Pellè (Fey/39') en Rieks (N.E.C./64') missen strafschop
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Kongolo
Nelom
Goossens (Bakkal/67)
Immers
Vilhena
Schaken (W. Verhoek/81)
Pellè (Te Vrede/76)
Boëtius
  Johnsson
Vermijl (Gravenberch/46)
v. Eijden
Nielsen
Conboy
Koolwijk (H. Mulder/46)
Foor
Rieks
Hemlein (Jahanbakhsh/74)
Higdon
Jantscher

[Overzicht] Uitslagen Sochi dag 1

Vandaag was de eerste echte dag van Olympische Winterspelen in Sochi. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Voor Nederland stond vandaag uiteraard in het teken van de vijf kilometer schaatsen bij de mannen. Sven Kramer was met overmacht de sterkste en prolongeerde zijn olympische titel. Het zilver ging naar Jan Blokhuijsen, het brons was voor Jorrit Bergsma. Daarmee was er voor de tweede keer in de geschiedenis van de Winterspelen een volledig Nederlands podium. Eerder gebeurde dat in 1998 in Nagano op de tien kilometer. Achter de Nederlanders legde de Belg Bart Swings beslag op de vierde plaats.

Ole Einar Bjørndalen schreef vandaag geschiedenis bij het biatlon. Hij won de tien kilometer sprint, wat alweer zijn zevende gouden medaille in zijn carrière betekende. In totaal is het zijn twaalfde olympische medaille, en daarmee evenaart hij het record van langlaufer Bjørn Dæhlie. Achter Bjørndalen ging het zilver vandaag naar de Oostenrijker Dominik Landertinger, de Tsjech Jaroslav Soukup maakte het podium vol.

Langlaufster Marit Bjørgen prolongeerde haar titel op de 15 km skiatlon. Het is haar vierde gouden en achtste olympische medaille in haar loopbaan, waardoor ze zich nu de succesvolste olympische wintersportster ooit uit Noorwegen mag noemen. Verder was er nog een opvallend podium in het freestyleskiën bij het onderdeel moguls. Het goud ging naar de Canadese Justine Defour-Lapointe terwijl haar zus Choè zilver won. Er deed ook nog een derde zus mee, maar Maxime, die weliswaar de oudste is van de drie, werd pas twaalfde.

Uitslagen Finales:

Sport Onderdeel Man/vrouw Goud Zilver Brons
Biatlon 10 km sprint mannen Ole Einar Bjørndalen (Noo) Dominik Landertinger (Oos) Jaroslav Soukup (Tsj)
Freestyleskiën Moguls vrouwen Justine Defour-Lapointe (Can) Chloé Defour-Lapointe (Can) Hannah Kearney (VS)
Langlaufen 15 km skiatlon vrouwen Marit Bjørgen (Noo) Charlotte Kalla (Zwe) Heidi Weng (Noo)
Schaatsen 5000m mannen Sven Kramer (Ned) Jan Blokhuijsen (Ned) Jorrit Bergsma (Ned)
Snowboarden Slopestyle mannen Sage Kotsenburg (VS) Staale Sandbech (Noo) Mark McMorris (Can)

Medaillespiegel:

# Land
1 Noorwegen 2 1 1 4
2 Canada 1 1 1 3
- Nederland 1 1 1 3
4 Verenigde Staten 1 0 1 2
5 Oostenrijk 0 1 0 1
- Zweden 0 1 0 1
7 Tsjechië 0 0 1 1

Getrouwde homo's VS krijgen bijbehorende rechten

Getrouwde homostellen in de Verenigde Staten krijgen dezelfde rechten als getrouwde heterostellen. Dat houdt onder meer in dat ze samen een faillissement kunnen aanvragen en in een proces niet kunnen worden gedwongen tegen elkaar te getuigen. De Amerikaanse minister van justitie Eric Holder heeft dat besloten na een uitspraak van het hooggerechtshof.

Voor een getrouwde homoseksueel in de gevangenis geldt voortaan dezelfde omgangsregeling met zijn partner als voor een getrouwde heteroseksueel in de gevangenis. Het nieuwe beleid geldt voor alle gevangenissen en rechtbanken in de Verenigde Staten. Maandag geeft het ministerie van justitie een memo uit met instructies voor het personeel om dit duidelijk te maken.

[JL] Willem II moeizaam langs Achilles

Willem II heeft in de strijd om de titel in de Jupiler League geen steek laten vallen. De Tilburgers hadden de handen weliswaar vol aan de semiprofs van Achilles'29, maar wonnen uiteindelijk wel met 3-2. Terell Ondaan kroonde zich een kwartier voor tijd tot matchwinnaar.

Voor rust was Willem II ook al twee keer op voorsprong gekomen. De treffers van Jonas Heymans en Ondaan werden namens Achilles beantwoord door Frank Hol en Remon van Bochoven.

Door de overwinning houdt Willem II de achterstand op koploper FC Dordrecht, dat vrijdag met 6-1 won bij FC Emmen, beperkt tot vier punten. Bovendien blijft de ploeg in de race voor de derde periode. Achilles is de hekkensluiter in de Jupiler League.

[PL] Swansea wint derby na ontslag Laudrup

Swansea City heeft aan de eerste wedstrijd na het ontslag van trainer Michael Laudrup drie punten overgehouden. Met Garry Monk op de bank werd de derby van Wales tegen Cardiff City met 3-0 gewonnen. Na doelpunten van Wayne Routledge en Nathan Dyer zorgde voormalig Vitesse-spits Wilfried Bony voor het slotakkoord.

Swansea, dat vier van de laatste vijf wedstrijden had verloren, maakt een sprong op de ranglijst en staat nu tiende in de Premier League. Cardiff bivakkeert onder de degradatiestreep en heeft alleen Fulham onder zich.

[Bundesliga] Van Marwijk verder in het nauw na nieuw verlies

Bert van Marwijk krijgt Hamburger SV maar niet aan de praat. De Bundesligaclub verloor zaterdag voor de zesde keer op rij. In Hamburg was het Hertha BSC van Jos Luhukay met 3-0 te sterk, waardoor HSV voorlaatste blijft.

De eindstand stond al na 38 minuten op het bord. Sami Allagui scoorde na een kwartier, waarna spits Adrian Ramos tweemaal het net vond. Voordat de score werd geopend had Ramos al een strafschop gemist.

Oud-bondscoach Van Marwijk had met aanvoerder Rafael van der Vaart, Ola John en Ouasim Bouy drie Nederlanders in de basis geposteerd. Hij wisselde Bouy als enige, direct na rust.

HSV vestigde met de nederlaag een nieuwe clubrecord. Nooit eerder incasseerde de club in vijf opeenvolgende Bundesligaduels minstens drie doelpunten. Hertha doet het dit seizoen met een zevende plek uitstekend.

Uitslagen Eredivisie 08/02/2014

Vanavond stonden in de Eredivisie om 19.45 uur twee wedstrijden op het programma. NAC Breda boekte een broodnodige zege door in eigen huis medeconcurrent Roda JC met 2-0 te verslaan. Ook Go Ahead kon de punten goed gebruiken. De Deventenaren klopten verrassend AZ met 2-1.

NAC Breda

2 - 0

Roda JC

 73' Tighadouini
 87' Perica
   
 
 Gele kaart: Seuntjens, Sarpong (NAC Breda)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.550
Arbiter: Van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Buijs
Van der Weg
Matic
Seuntjens (Perica/73)
Suk
Verbeek
Poepon (Swerts/82)
Sarpong (Tighadouini/65)
  Kurto
Letschert
Luijckx
Biemans
Van Peppen
Hupperts
Bonevacia
Donald
Sutchuin Djoum
A. Jansen (Höcher/21)
Pluim (Shkurtaj/88)

Go Ahead Eagles

2 - 1

AZ

 35' Schmidt
 86' Antonia
   90+4' Beerens
 
 Gele kaart: Avdic (AZ)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7.938
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Andersen
Schmidt
Vriends
Van der Linden
Schenk
Falkenburg
Overgoor (Amevor/87)
Turuc
Godee (Antonia/74)
Kolder (Rijsdijk/67)
Houtkoop
  Esteban
Reijnen
Gouweleeuw
Wuytens (Poulsen/73)
Viergever
Gudelj
Ortiz (Gudmundsson/79)
Elm
Berghuis (Lewis/73)
Avdic
Beerens

Flappy Bird kapt ermee

Morgen zal er zich een ramp voltrekken voor vele FOK!kers en anderen zonder leven. De stekker wordt namelijk uit Flappy Bird getrokken.

In dit razend populaire spelletje voor Android en iPhone moet je een vogeltje door een stel verticale buizen loodsen. Niet zo eenvoudig, want het heeft ondergetekende al een telefoon gekost.

En nu heeft de maker besloten de game offline te halen. Rond acht uur vanavond deelde Dong Nguyen dit mee via Twitter. Dus morgenavond geen fladderende vogeltjes meer op je scherm!

Turks protest tegen internetcensuur neergeslagen

De Turkse politie heeft waterkanonnen en traangas ingezet tegen demonstranten die protesteerden tegen strengere internetregelgeving. Dat gebeurde toen enkele honderden demonstranten in een mars naar het Taksimplein in Istanbul probeerden te lopen.

De demonstranten gooiden voetzoekers en stenen naar agenten die het plein hadden afgezet. De regels waartegen de demonstratie was gericht komen volgens critici neer op het censureren van internet. Velen riepen ook leuzen over een corruptieschandaal waar voormalig ministers bij betrokken waren en riepen de regering op af te treden.

Premier Recep Tayyip Erdogan ontkende zaterdag het internet te censureren. Volgens hem maakt de nieuwe wetgeving internet juist veiliger en vrijer.

Haas en Cilic naar finale in Zagreb

Tommy Haas en Marin Cilic strijden zondag om de titel op het ATP-toernooi in Zagreb. De als eerste geplaatste Haas versloeg Daniel Evans zaterdag met 5-7, 6-4 en 6-3. Titelverdediger Cilic was met 6-3 en 6-4 te sterk voor qualifier Björn Phau.

De Kroaat Cilic won het toernooi in eigen land liefst drie keer, in 2009, 2010 en 2013. Tegen Haas is hij echter de underdog. De Duitser bezet de twaalfde plek op de wereldranglijst, Cilic de 37e. Haas won daarnaast twee van de drie eerdere ontmoetingen.

Sochi dag 2, de leukste tweets

Elke dag verzamelen we hier op FOK!sport de leukste tweets over de Olympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Vandaag zijn de Olympische Spelen echt begonnen, al zou je in het geval van Koen Verweij anders kunnen denken:

Ook zijn team- en kamergenote Ireen Wüst is nog niet met haar gedachten bij de race die zij morgen moet verrijden:

Hun teamgenoot Sven Kramer had vandaag al wat te vieren in het Holland Heineken House:

Gisteren hadden we het over de boomlange ijshockeyer Zdeno Chara. De Slowaak is een ware attractie in Sochi #PicswhitZdeno:

Maar hoe slaapt hij eigenlijk, want zijn de bedden in het olympisch dorp wel lang genoeg?

In het biatlon schreef de Noor Ole Einar Bjørndalen geschiedenis door met 40 jaar en twaalf dagen de oudste atleet te worden die individueel goud heeft behaald. De Noor heeft nu op vijf Spelen in totaal zeven gouden medailles verzameld:

Wie vandaag ook voldoende beweging kregen waren Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima:

Bobsleeër Johnny Quinn heeft zo zijn eigen voorbereiding op de wedstrijden:

Broer en zus Hårvard en Hege Bøkko deden op geheel eigen wijze van zich spreken:

In de toiletten was het al verboden te vissen, maar wat mag nog meer niet?

Tot slot heeft ijshockeyer Ryan Miller hulp ingeroepen van Puck:

Kunstrijders Rusland steviger aan kop

Na vijf van de acht onderdelen gaat Rusland nog steeds aan de leiding bij het kunstrijden voor landenteams. Het Russische koppel Ksenia Tsolbova en Fedor Klimov won bij het ijsdansen de vrije kür.

Kirsten Moore-Towers en Dylan Moscovitch uit Canada eindigden als tweede, gevolgd door het Italiaanse duo Stefania Berton en Ondrej Hotarek.

Rusland heeft in de tussenstand nu zes punten voorsprong op Canada. Morgen staan de vrije kür voor de mannen, de vrije kür voor vrouwen en de afsluitende vrije dans bij het ijsdansen gepland.

Bosniërs ruimen puin na rellen

Na dagen van gewelddadige protesten hebben Bosniërs in de noordelijke stad Tuzla de brokken van het oproer opgeruimd. Toch zijn velen nog steeds woedend over het hoge werkloosheidscijfer van veertig procent en de privatisering na de oorlog in de jaren negentig, waardoor enkele tycoons fortuin hebben gemaakt, maar de middenklasse verarmd is geraakt.

Honderden mensen hielden zaterdag in de hoofdstad Sarajevo en andere steden een vreedzame demonstratie. Vrijdag staken demonstranten nog overheidsgebouwen in brand, waaronder het presidentieel kantoor in Sarajevo.

Roze pelikanen waarschijnlijk ontsnapt in België

De roze pelikanen die in Zeeland en Noord-Brabant zijn gezien zijn waarschijnlijk ontsnapt uit een dierenpark in het zuiden van België. "Bij een van de vogels is een ring geconstateerd", zei journalist en vogelkenner Embert Messelink zaterdag in het Radio 1-programma Dit is de Dag.

In België is volgens Messelink een park waar al jaren roze pelikanen rondvliegen. "Die worden normaal gekortwiekt om te voorkomen dat ze wegvliegen. Maar soms groeien de veren sneller dan de parkbewaarders denken. Daardoor doen ze nu ons land aan."

Vrijdag werden in Zeeland twee roze pelikanen gezien en zaterdag een in Breda. Het is niet te zeggen of het om dezelfde vogel gaat of dat er meerdere zijn. Het Vogelrevalidatiecentrum Zundert, dat de pelikaan in Breda bekeek, zei eerder juist aan te nemen dat het om een wild exemplaar gaat.

Medewerkers hadden op afstand geen ringen aan de poten van het dier gezien en toen ze vis naar de vogel gooiden vloog die weg. Tamme pelikanen zouden dat juist gewend zijn en zouden de vis juist opeten. Roze pelikanen komen van nature meer voor in het zuiden van Europa. Alleen in de broedtijd kleuren ze roze. Het komt zelden voor dat ze in hun zoektocht naar een partner in Nederland belanden, maar het is niet onmogelijk.

Uitslag PSV - FC Twente

Vanavond om 18.45 uur begon de wedstrijd tussen PSV en FC Twente, die in het Philips Stadion werd gespeeld. Hieronder vind je naast de uitslag van dit duel ook de bijbehorende karakteristieken.


Jürgen Locadia viert de 2-0 van PSV (Foto: PRO SHOTS / Joep Leenen)

PSV

3 - 2

FC Twente

 7' Ariás
 23' Locadia
 52' Willems
   40' Promes
 68' Ebecilio 
 
 Gele kaart: Rosales (FC Twente)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: n.n.b.
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Ariás
Bruma
Hendrix
Willems
Hiljemark
Schaars
Park
Ruiz (Narsingh/81)
Locadia (Matavz/90)
Depay
  Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Schilder (Koppers/85)
Ebecilio
Tadic
Gutiérrez
Promes
Castaignos (Børven/77)
Mokhtar (Eghan/46)

Justine Dufour-Lapointe pakt goud op moguls

Justine Dufour-Lapointe heeft bij de Olympische Winterspelen in Sochi de olympische titel bij de moguls gepakt. Met een score van 22,44 was de 19-jarige Canadese de beste.

De zus van Justine, Chloe Dufour-Lapointe, pakte met een score van 21,66 zilver. De winnares van het olympisch goud in 2010, de Amerikaanse Hannah Kearney, moest door wat foutjes die ze maakte genoegen nemen met een bronzen plak.

Amersfoort is inbraakkampioen

Nergens in Nederland wordt zo veel ingebroken als in Amersfoort. Dat concludeert RTL Nieuws zaterdag uit een vergelijking van de inbraakcijfers per gemeente.

In Amersfoort werd vorig jaar bij 11,4 op de duizend huishoudens ingebroken. Na Amersfoort volgt Almere met 10,7 inbraken per duizend huishoudens. Ede staat met 10,2 inbraken derde.

De Amersfoortse wijk Kruiskamp heeft het bijzonder zwaar te verduren. Daar werden dertig inbraken per duizend huishoudens gepleegd. Het gemiddelde in Nederland is zes. Per dag worden 250 inbraken geleegd. Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius raadde de inwoners van zijn gemeente in de uitzending aan altijd 112 te bellen als ze iets verdachts zien. "Liever een keer te vaak dan een keer te weinig."

Vorige maand zei korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman dat het aantal woninginbraken vorig jaar met vijf procent is gedaald. Ook het aantal straatroven en overvallen is volgens hem gedaald. Bouman gaf aan 'hartstikke tevreden' te zijn met de resultaten. "De cijfers kunnen nog verder omlaag, maar ik ben heel tevreden", zei hij in de talkshow Knevel en Van den Brink.

Kearney als beste door bij moguls

Hannah Kearney heeft zich als beste voor de derde en laatste finaleronde geplaatst van de moguls voor vrouwen bij het freestyle skiën. De wereldkampioene kwam tot een score van 21,93.

De zusjes Chloe en Justine Dufour-Lapointe gingen als de nummers twee en drie door met scores van respectievelijk 21,70 en 21,64. De derde zus, Maxime, slaagde er niet in zich bij de beste zes te scharen.

Nys wint Krawatencross

Veldrijder Sven Nys heeft de Krawatencross op zijn naam geschreven. In de koers die meetelt voor de Bpost Bank-trofee klopte de Belg de Nederlander Lars van der Haar en de Belg Tom Meeusen in de sprint.

Nys viel in de slotronde aan, maar kon Meeusen niet kwijtraken. Van der Haar profiteerde van de strijd en sloot aan bij het leidende duo waarvan Meeusen inmiddels pech had gekregen. Nys won de sprint en zegevierde voor de vijfde maal in zeven Bpost Bank-wedstrijden. Dit klassement wordt op 23 februari afgesloten met een wedstrijd in Oostmalle.

Ook de vrouwen stonden aan de start van de Krawatencross. De zege daar was voor Sanne Cant die in de sprint te sterk was voor wereldkampioene Marianne Vos. Het duo had al in de beginfase afstand genomen van de rest van het veld.

CD: John Butler Trio - Flesh + Blood

Zou John Butler zijn nieuwe plaat ook zien als zijn nieuwe geesteskindje? Het inmiddels zesde studioalbum van het John Butler Trio draagt niet voor niets de naam Flesh + Blood. Butler heeft voor deze plaat meer naar zichzelf en zijn directe omgeving gekeken en er inspiratie uit geput. Wellicht dat de plaat daarom ook meer weg heeft van zijn eigen vlees en bloed. Naar eigen zeggen hebben de felle en boze geesten plaatsgemaakt voor introspectie, gemoedsrust en bezinning. Zijn kinderen en zijn oma dienden als inspiratiebron voor enkele van zijn nummers. 

Cohen speelt Den Uyl

Job Cohen speelt PvdA-coryfee Joop den Uyl in een toneelstuk over de positie van Molukkers in Nederland. Zijn tekst is de regeringsverklaring die toenmalig premier Den Uyl uitsprak nadat een trein die de Molukkers in 1977 bij De Punt hadden gekaapt door militairen was bestormd. Dat zei Cohen tegen de lokale omroep van Amsterdam AT5.

De voorstelling gaat voornamelijk over wat aan de kaping voorafging. "Het is een bijzondere tekst", zei Cohen over de regeringsverklaring. "Hij wist van te voren dat het mensenlevens zou kosten als de trein op deze manier bestormd moest worden. In zijn tekst komt nog een keer tot uitdrukking dat hij voorziet wat voor enorme consequenties dat ook heeft voor de Molukse gemeenschap."

De voorstelling wordt dit weekeinde opgevoerd in de Stadsschouwburg. Naast Cohen spelen onder meer Pieter Hilhorst, Maartje van Weegen en wethouder Carolien Gehrels mee.

De trein die op weg was van Assen naar Groningen werd op 23 mei 1977 bij De Punt in Drenthe gekaapt. De hoofdconducteur, de machinist en veertig reizigers mochten de trein verlaten, maar 54 mensen moesten blijven. Op hetzelfde moment werden 105 leerlingen en vijf leraren in een school in Bovensmilde gegijzeld.

Na drie weken besloot de regering tot een bevrijdingsactie bij De Punt. Met luidruchtig overvliegende straaljagers werden de kapers afgeleid, zodat mariniers ongezien de trein konden bestormen. Bij de schietpartij die volgde, kwamen zes kapers en twee gijzelaars om. De gijzelnemers in de school gaven zich over.

Titelverdediger Loch pakt leiding bij rodelen

De Duitse rodelaar Felix Loch heeft na de tweede van vier runs de leiding gepakt. Na de eerste run stond hij nog op de tweede plek achter thuisfavoriet Albert Demchenko, maar deze wist hij in de tweede afdaling in te halen.

In de eerste run was Loch de enige die bij Demchenko in de buurt kon blijven. De Rus is bezig aan zijn zevende Olympische Spelen en doet dat op een perfect voor hem geschikte baan. Op de derde plek stond ook een bijzondere man, Armin Zöggeler. De Italiaan heeft als doel om voor de zesde keer op rij een olympische medaille te winnen bij het rodelen. Zöggeler moest echter al wel veel toegeven op Demchenko en Loch, ruim drie tienden van een seconde.

In de tweede run bestond de top-drie wederom uit Loch, Demchenko en Zöggeler. Dit keer was het echter de Duitser die de snelste was. Demchenko maakte een grote fout in het begin van zijn run, waardoor hij te weinig snelheid op kon bouwen. Uiteindelijk wist hij de schade relatief beperkt te houden en staat hij op 0,294 seconden van Loch stevig op plek twee. Zöggeler staat met een achterstand van 0,744 seconden op de derde plek. De Italiaan is tevens de laatste die binnen een seconde van Loch zit, want Andi Langenhan staat op de vierde plek al op 1,038 seconden.

Gasquet treft Monfils in finale Montpellier

Het ATP-toernooi van Montpellier krijgt een Franse finale. Titelverdediger Richard Gasquet en Gaël Monfils plaatsten zich zaterdag voor de eindstrijd.

De als eerste geplaatste Gasquet was de Pool Jerzy Janowicz (3) met 7-6 (6) en 7-6 (4) de baas. Monfils (5), de winnaar van 2010, won met 6-2, 3-6 en 6-1 van de Fin Jarkko Nieminen (6).

Gasquet won het toernooi behalve vorig jaar ook ook in 2006. De finale belooft een spannende strijd te worden. In negen eerdere onderlinge ontmoetingen zegevierde Monfils vijfmaal.

[Bundesliga] Bayern München simpel langs Verbeeks Nürnberg

Gertjan Verbeek heeft met FC Nürnberg niet voor een stunt kunnen zorgen tegen Bayern München. De koploper won de uitwedstrijd zaterdag met 2-0 door doelpunten van Mario Mandzukic en aanvoerder Philipp Lahm. Arjen Robben werd na tachtig minuten gewisseld.

Bayern kan zich in alle rust opmaken voor de tweede opeenvolgende titel. De ploeg van Pep Guardiola heeft dertien punten voorsprong op nummer twee Bayer Leverkusen. Nürnberg, dat de afgelopen twee wedstrijden wist te winnen, staat met de zestiende plek in de degradatiezone.

Borussia Dortmund liet weinig heel van Eljero Elia's Werder Bremen: 1-5. Robert Lewandowski en Henrikh Mkhitaryan scoorden allebei twee keer. Arne Friedrich vond ook het net. Elia werd na 55 minuten bij 0-3 gewisseld. Dortmund heeft 39 punten, vier minder dan Leverkusen. Bremen staat drie punten voor op Nürnberg en is de nummer dertien.

Bas Dost scoorde voor VfL Wolfsburg, dat FSV Mainz in eigen huis met 3-0 versloeg. De Nederlander tekende voor de 2-0, na de treffer van Ricardo Rodriguez en voor de goal van Luiz Gustavo. Wolfsburg staat zesde op zes punten van Dortmund.

Freiburg ruilde van plek met Nürnberg door een punt te pakken tegen 1899 Hoffenheim: 1-1. Freiburg staat nu een punt boven de degradatiestreep.

Schansspringer Hayböck wint olympische kwalificatie

De Oostenrijkse schansspringer Michael Hayböck heeft de kwalificatie op de normale schans gewonnen. Hij was net beter dan de Duitser Andreas Wank en Reruhi Shimizu uit Japan. Hayböck maakte tijdens de trainingen al grote indruk, en dat wist hij nu om te zetten in een eerste plek.

Opvallend was de negende plaats voor Thomas Morgenstern. De Oostenrijker viel minder dan een maand geleden nog hard op zijn hoofd, maar werd toch geselecteerd voor de Spelen. Met zijn negende plek kwalificeerde hij zich makkelijk voor de wedstrijd van zondag, de beste veertig mochten door.

Kunstrijders Rusland verstevigen leiding

Bij de landenwedstrijd bij het kunstrijden heeft koploper Rusland de verplichte kür voor vrouwen gewonnen. Hierdoor lopen ze nu uit op Canada. Het verschil is nu vijf punten.

Het vijfde onderdeel van de landenwedstrijd, de vrije kür voor paren, staat ook vandaag gepland. Morgen volgen dan de vrije kür voor mannen, de vrije kür voor vrouwen en de vrije dans bij het ijsdansen.

Veel minder pc's verkocht in 2013

Ondanks een opleving aan het einde van het jaar, zijn vorig jaar in Nederland twaalf procent minder pc's verkocht. Zakelijke en particuliere klanten kochten 2,45 miljoen pc's, tegen 2,78 miljoen een jaar eerder. Dat schrijft NuTech.nl zaterdag op basis van cijfers van onderzoeksbureaus Gartner en IDC.

In het vierde kwartaal werd nog wel een eindspurt gemaakt. Geheel tegen de internationale marktontwikkelingen in steeg de afzet de laatste maanden van vorig jaar in Nederland. Dat komt vooral door het nakende einde van besturingssysteem Windows XP, dat vanaf april niet meer wordt ondersteund.

Softwarebedrijf Microsoft stopt per april met het uitvoeren van updates en reparaties voor XP, waardoor het in 2001 gelanceerde systeem onveiliger wordt. Microsoft wil zich gaan richten op meer recente systemen. Vorig jaar maakte veertig procent van de Nederlandse zakelijke markt nog gebruik van Windows XP als besturingssysteem, melden de onderzoekers. Veel bedrijven willen door de beslissing van Microsoft hun software, en daarmee vaak hun pc's, vervangen.

Wereldwijd kromp het aantal verkochte pc's in het vierde kwartaal met 6,9 procent, in West-Europa met 4,4 procent. In Nederland verkocht de Chinese computerfabrikant Lenovo de laatste maanden van 2013 61,2 procent meer pc's. De afzet steeg ook bij concurrenten HP, Acer en Asus, maar wel minder hard, zeggen de onderzoekers.

Brabantse zuipbus rijdt weer niet

Vanuit Noord-Brabant rijden ook dit weekend geen 'zuipbussen' om jongeren naar Belgische discotheken te brengen. Voor de tweede week op rij zijn er te weinig aanmeldingen, meldt Omroep Brabant zaterdag.

Jongeren onder de 18 jaar mogen sinds 1 januari niet meer drinken in Nederland. De initiatiefnemers dachten dat er onder 16- en 17-jarigen daarom wel animo zou zijn voor een busrit naar België, waar zij wel mogen drinken. Maar dat blijkt tegen te vallen. Volgens Omroep Brabant wijten zij de gebrekkige interesse aan het ontbreken van toezicht, waardoor de jongeren nog gewoon in Nederland zouden kunnen drinken.

In Zeeland zou de animo juist enorm zijn gestegen. Vanaf daar rijden al langer bussen naar België. De ritten werden daar opgezet, omdat er in Antwerpen meer is te doen dan in Zeeuws-Vlaanderen. Organisator Sebastiaan Keijmel meldde vorige week dat hij voorheen maar twee bussen vol kreeg en dat dit was gestegen naar zeven.

Waar hij vorige week nog 366 passagiers telde, zijn er alleen vrijdagavond al 350 gegaan, zegt hij tegen Omroep Zeeland.

Anglicaanse kerk stemt over vrouwen

Bijna een half millennium na haar stichting stemt de Kerk van Engeland, beter bekend als de Anglicaanse Kerk, dinsdag over het openstellen van het bisschopsambt voor vrouwen. Maandag komt de Synode, het wetgevende orgaan van de kerk, bijeen voor een driedaags beraad. Als twee derde van de 467 leden van de Synode vóór stemmen, kan in december de eerste vrouwelijke bisschop worden benoemd.

De kerk noemt het agendapunt zelf het 'belangrijkste thema' van de bijeenkomst. Het spreekt ook meer tot de verbeelding dan andere onderwerpen, zoals 'het gebruik van klerikale kledij' en 'doelgerichte zakelijke investeringen'.

In 1993 verraste de kerk Groot-Brittannië door het priesterambt open te stellen voor vrouwen. Ook dit besluit kwam pas tot stand na een heftig debat tussen de progressieve en conservatieve vleugels van de kerk. Het jaar daarop werden niet minder dan 32 vrouwen tot priester benoemd. De bisschop die de eerste benoeming deed, gokte dat het nog zo'n tien jaar zou duren voordat de eerste vrouwelijke bisschop zou worden aangesteld.

Inmiddels zijn er twintig jaren verstreken en is de omstreden bisschopskwestie al vaak binnen de anglicaanse kerk ter sprake gekomen. Aartsbisschop van Canterbury Justin Welby, het religieuze hoofd van de kerk, is voorstander van het openstellen van het bisschopsambt voor vrouwen. Onder zijn voorganger Rowan Williams werd een vergelijkbaar voorstel op de Synode van november 2012 met slechts zes stemmen verschil verworpen.

Zou het dit keer anders gaan? Veel anglicanen zijn optimistisch. Christina Rees, lid van de Synode en een prominent activist voor het openstellen van het bisschopsambt, denkt dat het besluit dit keer wordt aangenomen. "Ik verwacht dat de eerste vrouwelijke bisschop voor Kerstmis gekozen en benoemd zal worden", aldus Rees.

Dat is prima mogelijk. Als de Synode dinsdag voor het besluit stemt, kan de Britse wet veranderd worden. Een nieuw wetsvoorstel zal in juli worden ingediend, waarna het in november moet worden goedgekeurd door de bisdommen en het parlement. In december worden zes nieuwe bisschoppen benoemd en hier kan de eerste vrouwelijke anglicaanse bisschop tussen zitten.

De afgelopen jaren heeft de Anglicaanse Kerk een voorzichtige progressieve beweging gemaakt. In 2010 waren er voor het eerst meer vrouwelijke dan mannelijke anglicaanse priesters. Ook gaan er meer stemmen op om homoseksuele priesters te benoemen en een vorm van anglicaans homohuwelijk in te stellen.

Maar niet alle anglicaanse geestelijken lopen warm voor dit modernisme. De meeste oppositie tegen vrouwelijke bisschoppen komt van conservatieve evangelische groepen binnen de kerk. Volgens deze minderheid verbiedt de Bijbel het vrouwen om leidende posities binnen de kerk te bekleden.

Buiten religieuze kringen is discriminatie op grond van sekse al langer taboe. Religieuze instanties staan erom bekend enkele decennia en soms zelfs eeuwen achter te lopen waar het gaat om fatsoenlijke maatschappelijke inzichten.

De Anglicaanse Kerk werd in 1534 opgericht door de Britse koning Hendrik VIII. Door te breken met de Rooms-Katholieke Kerk kon hij scheiden van zijn vrouw. De kerk is de staatskerk van Engeland en wordt momenteel officieel geleid door de Britse koningin Elizabeth II.

Adele verdient miljoenen zonder nieuw materiaal

De muziek van Adele heeft vorig jaar bijna veertien miljoen pond opgebracht. En dat terwijl de Britse zangeres in 2013 geen album of single uit heeft gebracht. Bij Adele's bedrijf Melted Stone werd 13,8 miljoen pond op de rekening bijgeschreven, schrijft de Britse krant The Telegraph op basis van cijfers van het bedrijf.

21, het tweede album van Adele, doet het wereldwijd nog steeds goed. De plaat, die in januari 2011 verscheen, breekt nog steeds records. Zo werd 21 vorige maand het eerste album dat digitaal ruim drie miljoen keer werd aangeschaft en is het nog steeds de bestverkochte Britse cd van de 21e eeuw. Van de plaat werden wereldwijd meer dan 26 miljoen exemplaren verkocht.

Adele keerde zichzelf vorig jaar ruim zeven miljoen pond dividend uit. In 2012 was dat nog maar twee miljoen pond. Uit de cijfers van Melted Stone blijkt verder dat de 25-jarige zangeres 5,1 miljoen pond aan belasting moet betalen. Hoe ze op die belastingaanslag reageert, is nog maar de vraag.

Adele biechtte in 2011 op dat ze versteld stond toen ze een belastingaanslag ontving na het succes van haar eerste album 19, dat in 2008 verscheen. "De treinen zijn altijd te laat, de meeste publieke scholen zijn slecht en ik moet jullie iets van vier miljoen pond belasting betalen. Is dit een grapje?", zei Adele in een interview. "Ik was in staat naar een winkel te lopen om een vuurwapen te kopen en lukraak te gaan schieten."

[PL] Chelsea koploper na ruime zege op Newcastle

Chelsea heeft zaterdag de koppositie in de Premier League overgenomen. De Blues wonnen op Stamford Bridge met 3-0 van Newcastle United. Eden Hazard nam de hele productie van de Londenaren voor zijn rekening. Voor rust scoorde de Belg twee keer, na rust verschalkte hij Tim Krul vanaf de strafschopstip voor de derde keer.

Newcastle kende naast Krul nog meer Nederlandse inbreng. Luuk de Jong en Vurnon Anita stonden ook aan de aftrap voor de Magpies.

Manchester City verloor verrassend punten bij Norwich City: 0-0. Door het gelijkspel blijft de ploeg een punt achter Arsenal op de derde plaats staan.

Aston Villa, waar Leandro Bacuna de enige Nederlandse inbreng vormde, verloor thuis met 2-0 van West Ham United. Kevin Nolan scoorde vlak na rust beide doelpunten.

Crystal Palace was met 3-1 te sterk voor West Bromwich Albion, terwijl Southampton en Stoke City gelijkspeelden. Aan de Engelse zuidkust werd het 2-2. Die stand was al in de eerste helft bereikt. Sunderland verloor met 2-0 van Hull City.

[Upd] BLØF dreigt Poetin met nieuwe single

BLØF kan de situatie in Rusland niet langer aanzien. Als het land niet voor het einde van de Olympische Spelen iets doet aan de mensenrechtenschendingen of de anti-homowetgeving, zal de Zeeuwse band een nieuwe single uitbrengen.

"Natuurlijk brengen we liever geen nieuwe single uit", laat zanger Paskal Jakobsen weten. "Maar zo kan het niet langer. Als Poetin niet zijn land wil hervormen, moeten we overgaan tot deze drastische maatregel."

"De eerste regels van het nummer zijn al klaar", vertelt Jakobsen. "'Ben je pot of kween, dan moet je hier niet heen.' Ook denken we eraan de regel 'Ben je van de verkeerde kant, dan ben je niet welkom in Rusland' eraan toe te voegen. En uiteraard weer iets met vliegtuigstoelen, gejatte schoenen en een konijnenpak."

Hierbij dus een dringende oproep aan Poetin. Stop met die martelingen, Nederland is BLØF zat!

Update 17.55 uur:
Het nieuws is ook Frank Boeijen niet ontgaan. "Hunnggggg mmmmmbbbb hnnnnnngg lllluuuubbbbggggg", vertelt hij voor de camera.

Later heeft de Nijmegenaar ook per e-mail nog gereageerd. "Strak plan, ik doe mee!", belooft hij.

Britse immigratieminister opgestapt

De Britse minister van immigratie Mark Harper is opgestapt, nadat hij in verlegenheid was gebracht door het visum van zijn schoonmaker. Dat melden Britse media zaterdag. De schoonmaker beschikt niet over de juiste papieren om in Groot-Brittannië te mogen werken.

Volgens Downing Street 10, het kantoor van premier David Cameron, is er geen aanwijzing dat 'Harper doelbewust een illegale immigrant in dienst nam'. Cameron liet weten het ontslag van zijn minister te aanvaarden en te betreuren.

'Grotere gemeenten nodig voor behoud democratie'

Om de democratie te behouden, moeten gemeenten groter worden in plaats van allerlei samenwerkingsverbanden aan te gaan. Alleen dan hebben kiezers weer controle over wat er in hun stad of dorp gebeurt, zei D66-leider Alexander Pechtold zaterdag in een toespraak op het congres van zijn partij.

Het grootste gevaar voor de lokale democratie zit volgens Pechtold in 'het woud aan samenwerkingsverbanden tussen gemeenten'. Die vormen volgens de D66-leider een 'sluipmoordenaar'. "Kleine gemeenten die koste wat kost zelfstandig willen blijven, gaan regionaal van alles samen doen."

Gemeenten werken onder meer vaker samen als het gaat om de gezondheidszorg, de afvalverwerking of de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Omdat steeds meer taken van het rijk naar gemeenten gaan, krijgen vooral kleinere gemeenten te maken met zaken waar zij geen expertise in hebben en zien zij zich gedwongen die taak onder te brengen in een samenwerkingsverband waar de gemeenteraad geen zeggenschap over heeft.

"Ondemocratisch", concludeert Pechtold. "Macht verschuift van de lokale democratie naar een bovenlokale bureaucratie."

Pechtold wees erop dat de gemeente Bunnik in elf gemeenschappelijke regelingen zit. "Etten-Leur in twaalf. En Delfzijl zelfs in zeventien. Hoe zelfstandig ben je dan nog. Is dit geen schijnzelfstandigheid?" Het is volgens de partijleider vooral handig voor bestuurders. "Die hebben geen last van een sturende en kritische gemeenteraad. Maar zijn de inwoners daar het beste mee gediend. Wat hebben mensen aan een gemeente die zogenaamd zelfstandig is, maar nauwelijks nog ergens over gaat?"

Het gevaar bestaat volgens Pechtold dat gemeenten ontstaan waar bestuurders het laatste woord hebben in plaats van de gemeenteraad. "De oplossing ligt voor de hand. Al is die niet overal populair. Grotere gemeenten. Meer bestuurskracht. En meer democratie. Terug van vergaderzalen in anonieme kantoren naar de raadszaal in het gemeentehuis."

Poetin: opening Spelen groots, maar duur

De Russische president Vladimir Poetin noemde de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sotsji "grandioos" en een spektakel dat "Ruslandwaardig" was. Toch uitte hij ook kritiek. De president erkende dat de opening "financieel te duur" was. Dat meldde persbureau RIA Novosti.

De president riep de organisatoren van de Spelen op niet uit te rusten, maar juist nu de schouders eronder te zetten. "Dit is slechts het begin", zei Poetin. Met ook het oog op de Paralympische Spelen die in maart worden gehouden, ligt er "kolossaal werk" in het verschiet voor de vrijwilligers en medewerkers in Sotsji.

Wüst op 3000m tegen Ishizawa

Ireen Wüst komt morgenmiddag op de 3000 meter schaatsen in de eennalaatste rit in actie tegen de Japanse Shiho Ishizawa. In de achtste rit bijt Annouk van der Weijden voor Nederland de spits af, zij schaatst tegen Bente Kraus uit Duitsland. De derde Nederlandse die in actie komt is Antoinette de Jong. In de rit na Wüst sluit zij met Masako Hozumi de 3000 meter af.

De grootste concurrentes van Wüst, Martina Sáblíková en Claudia Pechstein, starten dus voor de Nederlandse. Pechstein neemt het in de elfde rit op tegen de Noorse Ida Njåtun, en titelverdedigster Sáblíková start in de rit daarna tegen de Poolse Katarzyna Bachleda-Curus.

De eerste rit begint om 12.30 uur Nederlandse tijd.

Volledige loting

# Binnenbaan Nat. Buitenbaan Nat.
1 S. Fujimura Jap Y. Shikhova Rus
2 A. Rokita Oos A. Ringsred VS
3 I. Blondin Can K. Bo Reum ZKo
4 F. Lollobrigida Ita S. Beckert Dui
5 M. Hemmer Noo N. Seon Yeong Zko
6 Y. Skokova Rus Y. Shin Young Zko
7 L. Zlotkowska Pol B. Schüssler Can
8 A. van der Weijden NED B. Kraus Dui
9 J. Peeters Bel N. Czerwonka Pol
10 O. Graf Rus J. Rookard VS
11 C. Pechstein Dui I. Njåtun Noo
12 M. Sáblíková Tsj K. Bachleda-Curus Pol
13 I. Wüst NED S. Ishizawa Jap
14 M. Hozumi Jap A. de Jong NED

Blokhuijsen: "Niet echt een beste rit"

Jan Blokhuijsen won achter de oppermachtige Sven Kramer zilver op de olympische 5.000 meter in Sochi, maar was na afloop niet erg enthousiast over zijn rit. "Niet echt een beste rit. Er ligt nu behoorlijk zacht ijs. Ik moest toch een beetje werken, het werd aan het einde wel zwaar", zei hij tegen de NOS.

Blokhuijsen begon naar zijn mening te snel aan de race. "Ik wilde eigenlijk geen 28'ers rijden", zei hij over de rondetijden. "Ik opende 27,9 en haalde daarna het gas eraf. Daardoor ging ik gooien met 't lichaam."

Later was de Noord-Hollander toch iets milder over zijn eigen prestatie. "Ik denk dat dit het maximale is, het was gewoon een solide rit." Kramer bleef Blokhuijsen uiteindelijk bijna vijf seconden voor. Jorrit Bergsma werd een kleine tel achter Blokhuijsen derde.

Oorlogsbodems Iran richting VS

Iran heeft oorlogsbodems richting de Atlantische Oceaan gestuurd, naar een plek niet ver van de zeegrenzen van de Verenigde Staten. Dat heeft de commandant van de Iraanse Noordelijke Vloot, admiraal Afshin Rezayee Haddad, gezegd, meldde persbureau IRNA zaterdag.

De oorlogsschepen zijn onderweg en bevinden zich inmiddels in de wateren rond Zuid-Afrika. De vloot bestaat uit een torpedobootjager en een helikopterdekschip. De missie duurt drie maanden.

Iran zegt de missie te zien als een antwoord op de positionering van Amerikaanse oorlogsschepen in de buurt van Iraanse kustwateren. De Amerikaanse Vijfde Vloot ligt voor anker in Bahrein.

Kaper wilde vrijlating Oekraïense betogers

Een Oekraïner die vrijdag probeerde een toestel dat onderweg was naar Istanbul te kapen, wilde met zijn actie de vrijlating van Oekraïense demonstranten bewerkstelligen. Dat hebben de Turkse autoriteiten zaterdag gezegd. Waarschijnlijk opereerde de man in zijn eentje en heeft hij geen banden met terreurorganisaties, zei de Turkse minister van vervoer.

De 45-jarige Oekraïner, Artem Hozlov, schermde in het toestel met een bom en wilde de koers verleggen richting Sochi, waar de Olympische Winterspelen worden gehouden. De bemanning wist hem te misleiden, waarna hij na de landing in Istanbul kon worden gearresteerd. Een explosief werd niet aangetroffen.

De man werd zaterdag door de Turkse politie verhoord. Wanneer hij wordt aangeklaagd is nog niet bekend.

"De passagier eiste de vrijlating van 'gijzelaars' in Oekraïne", zei Maksim Lenko, hoofd van de onderzoeksafdeling van de Oekraïense veiligheidsdienst. "Hij dreigde anders het toestel op te blazen."

De Turkse tv-zender NTV citeerde een van de andere passagiers die zei dat de man de vrijlating van gevangenen in Oekraïne eiste, onder wie van voormalig premier Joelia Timosjenko.

Zevende goud voor Bjørndalen

Biatleet Ole Einar Bjørndalen heeft in Sochi het goud gepakt op de sprint. De Noor pakte hiermee maar liefst zijn zevende olympische titel, en na 1998 en 2002 zijn derde op de sprint. De negentienvoudig wereldkampioen bleef niet foutloos, maar was snel genoeg om zijn fout goed te maken.

Bjørndalen maakte in de tweede schietbeurt een fout, maar in de slotronde kon hij zijn opgelopen achterstand goedmaken. De twee topfavorieten lieten het enigszins afweten. Martin Fourcade uit Frankrijk maakte in de eerte schietbeurt al een fout, maar was erg snel op de ski's. Hij had voor het schieten totaal echter maar liefst vijftien seconden meer nodig dan Bjørndalen, waardoor de Fransman alsnog buiten de medailles viel. Emil Hegle Svendsen, landgenoot van Bjørndalen, leek onderweg naar een goed resultaat, maar raakte slechts vier van de vijf schijven in de tweede schietbeurt. Svendsen moest uiteindelijk een halve minuut toegeven op zijn illustere landgenoot.

Bjørndalen was zelf de man die er in slaagde om Dominik Landertinger van de eerste plaats te verdringen. De Oostenrijker bleef foutloos, maar was aan de finish 1,3 seconden te langzaam en pakte zilver. Het grootste gevaar leek vervolgens te komen uit het gastland. Anton Shipulin maakte in de tweede schietbeurt een fout, maar was toch nog vijf seconden sneller dan Bjørndalen. In de slotronde moest hij echter teveel toegeven. Shipulin viel zelfs terug tot achter de Tsjech Jaroslav Soukup, die brons won. 

Canadese ijshockeyvrouwen winnen met speels gemak

De Canadese ijshockeyvrouwen zijn de Olympische Spelen sterk begonnen. Zwitserland werd met gemak met 5-0 verslagen.

De ploeg uit Canada stelde al snel de overwinning veilig door na twee periodes een voorsprong van vijf goals veilig te stellen.  Alle goals werden door verschillende speelster gescoord. De derde goal was zelfs een shorthanded goal. In de derde periode blezen de Canadezen druk zetten maar misten de scherpte uit de voorgaande periodes. Er werd vooraf al gerekend op een flinke overwinning. De Canadese ploeg, favoriet voor het goud, speelt maandag hun volgende poulewedstrijd tegen Finland.

Finland werd eerder op de dag verslagen door de Verenigde Staten met 3-1. Ook deze uitslag was geen verrassing. De Amerikanen pakten evenals de Canadezen een overtuigende voorsprong na twee periodes. Pas in de laatste periode lieten ze de touwtjes wat vieren en kregen ze een goal tegen. De wedstrijd tussen de Canadezen en de Amerikanen zal zeer waarschijnlijk bepalen wie er nummer één in poule A wordt. Deze wedstrijd zal aankomende woensdag gespeeld worden.

[PL] Liverpool vernedert Arsenal op Anfield

Liverpool heeft thuis op Anfield Road een verpletterende nederlaag bezorgd aan koploper Arsenal. De ploeg van Brendan Rodgers pakte na één minuut spelen al een 1-0 voorsprong, en twintig minuten na het eerste fluitsignaal stond er zelfs een 4-0 stand op het scorebord.

De eerste helft bleef verder doelpuntloos, maar in het tweede bedrijf ging Arsenal op zoek naar doelpunten. Zo kwam er ruimte voor de Reds en al na zeven minuten spelen maakte de ploeg via Sterling zijn vijfde doelpunt van de middag. Arsenal kwam in de 69e minuut nog wel tot scoren doordat Oxlade-Chamberlain in de zestien werd neergehaald, waarna Arteta aan mocht leggen vanaf elf meter en zo de eindstand op 5-1 bepaalde.

Ondanks de vijf doelpunten van Liverpool kwam Luis Suarez niet tot scoren. De gevierde mannen op Anfield waren dit keer Martin Škrtel en Raheem Sterling die beiden twee keer scoorden, en ook Daniel Sturridge pikte een doelpuntje mee.

Arsenal moet nu opnieuw vrezen voor zijn koppositie. De Gunners staan slechts twee punten voor op achtervolgers Manchester City en Chelsea, maar die clubs spelen vanmiddag nog.

Roze pelikaan duikt op in Brabant

In Breda is een roze pelikaan gesignaleerd. Het gaat om een wild exemplaar dat in goede gezondheid verkeert, zegt dierverzorger Annie Tillieu van het Vogelrevalidatiecentrum in het nabijgelegen Zundert zaterdag. Pelikanen worden in Nederland zelden in het wild gezien.

"We werden vanochtend gebeld, omdat mensen de pelikaan zagen in het water aan de Blokvucht in Breda-Noord", zegt Tillieu. "Toen zijn wat medewerkers opgetrommeld om te kijken of het om een wild exemplaar ging of een uit gevangenschap ontsnapte vogel."

Dat werd getest door een visje naar het dier te gooien. "Als ze die dan opvangen zijn ze het dus gewend en weet je dat het om een tam exemplaar gaat, maar deze vloog snel weg", zegt Tillieu. Het is niet duidelijk waar de vogel heen is gevlogen. De pelikaan had geen ringetje om de poten en leek in goede gezondheid te verkeren. "Hij vloog met krachtige slagen, zat goed in de veren en was mooi op kleur. De snavel zag er ook goed uit."

Vrijdag werd in Zeeland al een roze pelikaan gezien, maar het is niet te zeggen of het om dezelfde pelikaan als in Breda gaat. "In het broedseizoen kleuren vrouwelijke en mannelijke pelikanen roze, ze gaan dan op zoek naar een partner", legt Tillieu uit. "Het is dus mogelijk dat meerdere pelikanen in hun zoektocht naar Nederland zijn uitgeweken."

Moslima doet aangifte van discriminatie

De Zeeuwse Leila Kallal heeft zaterdag bij de politie in Roosendaal aangifte gedaan van discriminatie. Ze zou geweigerd zijn voor een stage omdat ze dan een hoofddoek zou dragen. De 18-jarige moslima zegt tegen het ANP dat ze haar situatie bij de politie heeft uitgelegd. De aangifte gaat nu met andere stukken naar de officier van justitie.

Een uitzendbureau uit Roosendaal wilde niet in zee gaan met het meisje, omdat ze misschien een hoofddoek op zou doen tijdens het werk. Het uitzendbureau zegt dat het om een misverstand gaat.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zei vrijdag de moslima te steunen om de zaak in de openbaarheid te brengen. "Als de feiten kloppen, dan is dit een ernstige zaak."

Kramer kon niet slapen

Sven Kramer prolongeerde vanmiddag zijn olympische titel op de 5.000 meter. De Fries zei na afloop dat hij zich voor zijn race vandaag "diep ongelukkig" voelde.

"De druk was zo gigantisch. Maar dit is nu zo fantastisch," zo zei de Fries tegenover de camera's van de NOS. "Ik heb de hele nacht wakker gelegen met het idee dat ik 6:10 moest gaan rijden, met rondjes van 29,2 ".

Kramer kwam in een tijd van 6.10,76 over de finish en daarmee was hij vijf tellen sneller dan de nummer twee Jan Blokhuijsen. "Ik was zo gefocust, maar het ging allemaal volgens het boekje."

Broer Noorse langlaufster Jacobsen overleden

De broer van de Noorse langlaufster Astrid Uhrenholdt Jacobsen is vrijdag onverwacht overleden. Dat heeft het Noorse olympische team zaterdag bekendgemaakt. Vrijdagavond gaf Jacobsen in een bijeenkomst aan dat ze wil dat haar teamgenoten 'zich concentreren op de race van zaterdag'. Het is onduidelijk of ze zelf in Sochi blijft.

Jacobsen staat tweede in de wereldbekerstand algemeen. Desondanks was ze niet geselecteerd voor de skiatlon van zaterdag, die door landgenote Marit Bjørgen werd gewonnen. Normaal gesproken is ze wel een vast lid van het Noorse team in de estafette en de teamsprint.

Bjørgen droeg haar zege op de skiatlon op aan de broer van haar ploeggenote. Na afloop viel ze haar ploeggenoten in de armen en lieten de Noorse vrouwen hun tranen de vrije loop. "Astrid en haar familie wilden dat we voor haar broer zouden racen en dat hebben we goed gedaan", zei Bjørgen na afloop. "Natuurlijk is dit emotioneel. We deden het voor haar, haar familie en haar broer."

Ook Heidi Weng, die brons won, deed een duit in het zakje. "Vandaag skiede ik voor Astrid en ik beloofde haar hard te gaan", liet de 22-jarige olympische debutante weten. "Ik had meer kracht vandaag omdat ik voor Astrid skiede."

Spaanse prinses in rechtbank om fraudezaak

De Spaanse prinses Cristina is zaterdag in Palma in de rechtbank verschenen voor een verhoor over belastingontduiking en witwassen. De zitting spitst zich toe op het bedrijf Aizoon, dat in bezit is van Cristina en haar echtgenoot Iñaki Urdangarin, waar een stichting van Urdangarin miljoenen euro's voor aanbestedingen naar zou hebben doorgesluisd.

Cristina wordt zelf verdacht van fraude en witwassen. Zij is het eerste lid van het Spaanse koningshuis dat voor de rechter moet verschijnen. In de rechtszaal zal zij achter de rechter aan de muur een portret van haar vader, koning en staatshoofd Juan Carlos, zien hangen.

De prinses arriveerde met de auto en werd voor de ingang van de rechtbank afgezet. Voor het gerechtsgebouw hadden zich tientallen antimonarchisten verzameld die op fluitjes bliezen en leuzen tegen het koningshuis scandeerden als 'Koninklijk bloed, schijngerechtigheid' en 'Weg, weg met de Spaanse kroon'.

Onderzoeksrechter José Castro heeft maandenlang een vracht aan bewijsmateriaal verzameld. Daaruit moet onomstotelijk aangetoond worden dat het bedrijf van Urdangarin en Cristina de miljoenen die het via de stichting ontving, witwaste. Castro wil Cristina ondervragen over de financiën van Aizoon, dat volgens de onderzoeksrechter diende als dekmantelbedrijf.

Doden bij ongeluk met Franse toeristentrein

Een toeristische trein is zaterdag in de Franse Provence ontspoord door een vallend rotsblok. Daarbij zijn volgens plaatselijke media twee doden gevallen. Een van de 20 gewonden is er ernstig aan toe.

De trein liep uit de rails in de buurt van Annot, in de uitlopers van de Alpen ten noordwesten van Nice. Het treintje van de Spoorwegen van de Provence is bekend onder de naam 'Le train des Pignes' en verbindt langs een toeristische route de badplaats Nice met Digne-les-Bains, 95 kilometer ten noordwesten van Nice. Volgens de regionale autoriteiten had het treintje zaterdag 23 mensen aan boord.

Kramer prolongeert olympische titel 5.000m

Sven Kramer heeft bij de Olympische Spelen in Sochi zijn eerste gouden plak binnen. Kramer reed op de 5.000 meter met 6.10,76 een nieuw olympisch record en prolongeerde daarmee zijn titel van Vancouver vier jaar geleden. Het werd een 1,2,3 voor Nederland, want Jan Blokhuijsen pakte het zilver en Jorrit Bergsma brons.

Bergsma begon snel aan zijn race, maar na drie kilometer was hij voor het eerst langzamer dan de Fries, die als eerste van de favorieten aan de bak moest, en uiteindelijk kwam hij in een tijd van 6.16,66 over de meet.

De rit erop was het Jan Blokhuijsen die het op moest nemen tegen de Belg Bart Swings. Net als Bergsma begonnen beide mannen sneller dan Kramer aan de race, maar na zo'n drie kilometer verloren ze tijd op Kramer. Desalniettemin was het een boeiende strijd tussen de Nederlander en de Belg. Blokhuijsen won de race en was met 6.15,71 bovendien sneller dan Bergsma. Swings moest met 6.17,79 Bergsma voor zich laten.

De laatste rit ging tussen de Duitser Patrick Beckert en de Koreaan Lee Seung-hoon, maar zij slaagden er niet in het Nederlandse feestje te verpesten.

Uitslag 5.000 meter

# Naam Land Tijd
1 Sven Kramer NED 6.10,76
2 Jan Blokhuijsen NED 6.15,71
3 Jorrit Bergsma NED 6.16,66
4 Bart Swings Bel 6.17,79
5 Sverre Lunde Pedersen Noo 6.18,84
6 Denis Yuskov Rus 6.19,51
7 Ivan Skobrev Rus 6.19,83
8 Patrick Beckert Dui 6.21,18

Brandweerman trekt kies olifant

Een brandweerman heeft onlangs in het Gelderse Apeldoorn een kies van een circusolifant getrokken. Een gespecialiseerde veearts die vanuit Oostenrijk was ingevlogen had de hulp van de brandweer ingeroepen, omdat hij geen gereedschap bij zich had om de bek van het dier open te houden, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

De olifant van het Wintercircus Apeldoorn had al vijf dagen niet gegeten. Diverse veeartsen uit Nederland hadden het dier al onderzocht maar konden niet ontdekken wat er loos was. Daarom schakelde het circus een veearts uit Oostenrijk in. Die wilde de olifant onder narcose brengen en de bek openen om te zien of daar iets mis was, maar daar was gereedschap voor nodig.

Daarom meldde zich drie weken geleden een medewerker van het circus bij de brandweerkazerne aan de Vosselmanstraat. "Het was nogal een vreemde melding", schrijft brandweerman Jan Hendriks op de website van de veiligheidsregio. De medewerker vroeg of de brandweer een mechanische spreider kon uitlenen. Die wordt normaal gebruikt om bijvoorbeeld verongelukte auto's open te breken.

De brandweer ging ter plaatse, maar toen bleek de spreider te groot. Toen ontstond het idee een zogenoemde plug te gebruiken. Dat is een soort stevige ballon die normaal wordt gebruikt om een put snel te dichten als daar gevaarlijke gassen uit komen. Door de plug in de bek van de olifant te stoppen en op te pompen lukte het die open te houden.

Met de bek van het dier open ontdekte de veearts dat een pijnlijke kies ervoor zorgde dat de olifant niet kon eten. Het lukte hem met zijn eigen gereedschap echter niet de kies te trekken. Hierop waagde Hendriks een poging. Met een draaibeweging met een tang kreeg hij de kies uiteindelijk los.

Een paar dagen later bracht de vrouw die altijd met de olifant werkt gebak naar de brandweerkazerne. Ze werkt volgens de veiligheidsregio al enkele tientallen jaren met het dier en was nog geëmotioneerd van wat het dier had doorstaan. Volgens haar was het dier overleden als niet snel een oplossing was gekomen.

De sukkels van Frans Timmermans

En ook minister Frans Timmermans kan wat mij betreft even naar de Kamer. Om uit te leggen, hoe het komt dat een stel duurbetaalde ambtenaren in Brussel het voor mekaar kreeg, de bezwaartermijn tegen een Europese beslissing te laten verlopen, zodat een brief vol smoesjes niet eens in behandeling werd genomen, want niet ontvankelijk. Iets vaags met een foute datum in een stempel, of zoiets. Kleuterschoolgepruts onder auspiciën van onze Minister van Buitenlandse Zaken.

Schapers bondscoach tennissers Oostenrijk

Michiel Schapers wordt de nieuwe bondscoach van de Oostenrijkse tennissers. De Eemnesser tekent maandag een contract voor onbepaalde tijd. Hij was in het verleden in verschillende functies werkzaam bij de KNLTB. Tussen 1998 en 2000 was de oud-prof captain van het Nederlandse Davis Cup-team.

"Ik krijg een omvangrijke taak in Oostenrijk, het opzetten van een jeugdprogramma, de ontwikkeling van jong talent zoals dat in Nederland met Jong Oranje gebeurt en ondersteuning van het Davis Cup-team", laat de 54-jarige Schapers zaterdag weten aan Tennis.nl.

Schapers kan geen Davis Cup-coach van de Oostenrijkers worden, omdat die functie is voorbehouden aan coaches met dezelfde nationaliteit als de spelers.

Heerenveen-verdediger Zomer wacht kijkoperatie

Sc Heerenveen moet het waarschijnlijk een tijdje zonder Ramon Zomer stellen. De centrale verdediger heeft al langere tijd last van een pijnlijke knie en ondergaat maandag een kijkoperatie, meldt de Friese club zaterdag. De operatie moet uitsluitsel geven over de aard van de blessure en de hersteltijd.

De 30-jarige Zomer kwam dit seizoen zeven keer in actie voor de ploeg van coach Marco van Basten. Zijn laatste wedstrijd was de met 3-1 verloren Friese derby tegen SC Cambuur twee weken geleden. Zomer speelde eerder voor FC Twente en N.E.C. Nijmegen.

'Vervang bedrijfsarts door arbeidsgeneeskundige'

Ziek personeel moet voortaan door een onafhankelijke arbeidsgeneeskundige worden behandeld. De Sociaal Economische Raad geeft dit advies dit voorjaar aan minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). De functie van bedrijfsarts verdwijnt dan in zijn huidige vorm. Dat schrijft Het Financieele Dagblad zaterdag op basis van een nog geheime notitie.

De SER wil dat bedrijfsartsen zich voortaan bezighouden met preventietaken. De arbeidsgeneeskundige werkt volgens de krant idealiter bij een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum en ziet patiënten van verschillende bedrijven. Minister Asscher had de SER zelf gevraagd met plannen te komen. In het voorjaar moet het advies klaar zijn.

Vakbonden willen al langer dat er een nieuw systeem komt om zieke werknemers te behandelen. Volgens vakcentrale FNV maken bedrijfsartsen vaak geen melding van beroepsziekten omdat ze niet onafhankelijk genoeg zijn aangezien het bedrijf hun salaris betaalt. FNV vindt bovendien dat er te weinig arbeidsinspecteurs zijn die zich met veiligheid en gezondheid bezighouden.

CDA-jongeren tegen gekozen burgemeester

Het CDJA is geen voorstander van een gekozen burgemeester. De jongerenorganisatie van het CDA vindt een gekozen burgemeester 'gevaarlijk voor goed bestuur'. CDA-leider Sybrand Buma kondigde begin deze maand juist aan naar een 'open verkiezing' te willen.

CDJA-voorzitter Julius Terpstra zei zaterdag op BNR dat de jongerenorganisatie met een resolutie op het volgende CDA-congres wil voorkomen dat de plannen van Buma worden overgenomen. Als het CDJA voldoende steun krijgt wordt het heel lastig om het voorstel voor een gekozen burgemeester door de Tweede Kamer te loodsen, zegt hij.

Een burgemeester wordt nu nog na aanbeveling van de gemeenteraad voorgedragen door de minister van Binnenlandse Zaken en benoemd door de koning. Door de draai van het CDA is er nu een twee derde Kamermeerderheid voor een gekozen burgemeester.

Koning Willem op dieet

Willem Allexander is blijkbaar op dieet. In het schaatstadion van Sotsji was onze koning te zien met een flesje cola light in zijn handen.

De koning zit momenteel te genieten van het schaatsen. Hij zit aan de kant tussen mattie Camiel en vrouwlief Maxima. En ze hebben dikke pret.

Maar hoogstwaarschijnlijk vindt Maxima manlief toch iets te zwaar. Blijkbaar heeft Max dus de broek aan, want geen enkele man drinkt vrijwillig cola light.

Nieuw ontwerp Kuip: 240 miljoen euro

De strijd om de prestigieuze opdracht voor een nieuwe voetbaltempel in Rotterdam gaat verder. VolkerWessels heeft zaterdag zijn hernieuwde plan voor een nieuwe Kuip gepresenteerd. Volgens de bouwer moet de bouw van het stadion 240 miljoen euro kosten, zonder dat er een garantstelling van de gemeente voor nodig is. Dat blijkt uit het de plannen voor de 'Superkuip', zoals de bouwer en architectenbureau MVSA het prestigeproject noemen.

De gemeente hoeft niet garant te staan voor het budget van 240 miljoen euro, meldt VolkerWessels. Mochten Feyenoord en de gemeente Rotterdam het budget willen verhogen, bijvoorbeeld door een dak te bouwen, is een beperkte garantstelling van de gemeente echter nodig.

Het al dan niet garant staan door de gemeente is het grootste obstakel voor de bouw van een nieuw stadion. In juli verwierp de Rotterdamse gemeenteraad de plannen van VolkerWessels voor de nieuwe Kuip, omdat er te veel financiële risico's voor de gemeente aan de plannen kleefden. Vorige maand presenteerde concurrent BAM al zijn ontwerp voor de Kuip. Daarin kost de bouw 185 miljoen euro, eveneens zonder garantstelling.

Het nieuwe stadion van VolkerWessels zou 75 jaar meegaan en 63 duizend toeschouwers kunnen herbergen. In het plan zeggen de makers rekening te houden met toekomstige groei. Zo is het mogelijk om binnen het budget van 240 miljoen het aantal zitplaatsen verder uit te breiden. Ook zou het mogelijk zijn om een dak te bouwen dat open en dicht kan. Zonder toevoegingen kan er voor 175 miljoen euro worden gebouwd, ramen de ontwerpers.

VolkerWessels zegt nu goed te hebben geluisterd naar de wensen van de inwoners en de supporters van Feyenoord, dat de Kuip als thuisbasis heeft. Het bouwbedrijf en architectenbureau MVSA spreken van een 'typisch Rotterdams' bouwwerk van 'rauwe architectuur uit staal en beton'. De nieuwe Kuip moet enerzijds elementen van de huidige Kuip herbergen, maar ook worden gemoderniseerd, vinden de ontwerpers.

FOK!sport foto-onderschrift week 6

Elke maandag beginnen we de week hier op FOK!sport met een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was DuDe4U met het volgende onderschrift: "Zwitserlevengevoel Nadal achter de rug"

De opgave van deze week:

Volgens goede traditie kreeg de winnende coach na de Super Bowl een flinke plens Gatorade in zijn nek. Pete Carroll kreeg een flinke bak van het gele goedje over zich heen. Wat zou een geschikt onderschrift zijn bij deze foto? (Foto: Pro Shots)
Volgens goede traditie kreeg de winnende coach na de Super Bowl een flinke plens Gatorade in zijn nek. Pete Carroll kreeg een flinke bak van het gele goedje over zich heen. Wat zou een geschikt onderschrift zijn bij deze foto? (Foto: Pro Shots)

Van Geel: "Alle opties liggen open"

Feyenoord sluit niet uit dat Jean-Paul van Gastel toch de nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord wordt. De Rotterdammers zoeken nog een opvolger voor Ronald Koeman.

Zaakwaarnemer Guido Albers zei vrijdag nog tegen RTV Rijnmond dat Van Gastel in eerste instantie niet tot de mogelijke kandidaten behoort. "Martin van Geel is wat dat betreft altijd heel duidelijk tegen ons geweest. In de fase waarin Feyenoord zit is een ervaren trainer nodig."

"Pas als Feyenoord er niet in slaagt een ervaren trainer vast te leggen, komt Van Gastel weer in beeld." Van Geel laat zaterdag aan het Algemeen Dagblad weten dat Van Gastel wel degelijk in beeld is. "Alle opties liggen gewoon nog open", aldus de technisch directeur.

Ronald Koeman, die vorige week bekendmaakte dat hij na dit seizoen vertrekt, liet zich eerder al positief over Van Gastel uit. "Jean-Paul heeft natuurlijk wel ervaring, omdat hij al heel lang bij Feyenoord werkzaam is. Hij heeft in de jeugd al gewerkt met spelers die nu in het eerste elftal spelen", sprak de coach in het Algemeen Dagblad.

"Ik denk dat Jean-Paul capabel genoeg is om leiding te geven aan Feyenoord." Onder meer Louis van Gaal, Co Adriaanse en Marco van Basten werden ook al genoemd als opvolger van Koeman in De Kuip.

Griekenland in de lift als vakantiebestemming

Griekenland raakt weer in trek als bestemming voor de zomervakantie. In de eerste 5 weken van dit jaar zijn 30 procent meer zomervakanties geboekt naar Griekse bestemmingen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, zo meldt een woordvoerster van de ANVR, de koepel van reisorganisaties zaterdag.

De verhoogde interesse begon al half december. Tussen half december en 4 februari is 30 procent meer gezocht op reizen naar Griekenland. Dat komt naar voren uit cijfers van vakantiebeoordelingssite Zoover. Er mag dus worden gesproken van een rechtstreeks verband tussen zoeken en boeken, aldus Zoover en de ANVR.

De interesse in Griekenland was gekelderd sinds eind 2011 door de financiële en economische problemen in het land. "Mensen waren daardoor bang dat ze op vakantie geen geld konden pinnen", zegt de ANVR-woordvoerster.

[vid] Testikels schieten in Sniper Elite 3

Een van de leukste dingen aan Sniper Elite V2 was natuurlijk de X-Ray killcam, waarmee je de organen bij wijze van spreken uit elkaar zag spatten binnen het lichaam van je slachtoffers. De ontwikkelaar bevestigde dat ook Sniper Elite 3 weer killcams krijgt en dat ook het slopen van de testikels weer mogelijk is.

Sniper Elite 3 speelt zich af in Noord-Afrika en komt later dit jaar uit voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Meer burgerslachtoffers in Afghanistan

De oorlog in Afghanistan heeft vorig jaar aanzienlijk meer burgers het leven gekost. Het aantal vrouwen en kinderen dat er door de oorlog omkwam, steeg met meer dan 33 procent ten opzichte van 2012. Dit meldde een rapport van de Verenigde Naties zaterdag.

De oorzaak is vooral dat er steeds meer wordt gevochten in dichter bevolkte gebieden. Het toont dat de geleidelijke terugtrekking van buitenlandse troepen in het land, de burgers kwetsbaarder maakt. Voor vrouwen en kinderen was 2013 het dodelijkste jaar sinds 2009. De VN schatten dat er in 2013 bijna 3000 burgers zijn gedood en dat er meer dan 5600 gewond raakten. Geïmproviseerd explosieven zoals bermbommen eisen nog steeds de meeste slachtoffers.

Bobber beukt badkamerdeur stuk

De Amerikaanse bobsleeër Johnny Quinn heeft zaterdag de kwaliteit van de deuren in de het olympisch dorp getest. De oud-NFL-speler raakte opgesloten toen hij aan het douchen was, schreef hij op Twitter.

Zijn kamergenoten waren niet aanwezig om te helpen. "Zonder telefoon om om hulp te bellen, heb ik mijn bobsleeduwtechniek gebruikt om uit te breken", was de tekst die een foto van een compleet gesloopte deur vergezelde. Hoe de deur in het slot was gevallen, vertelt Quinn niet.

Quinn doet sinds 2010 aan bobsleeën. De remmer doet mee aan zijn eerste Olympische Spelen.

Rutte: media moeten Russische rechtszaken volgen

Premier Mark Rutte heeft de Nederlandse media zaterdag in Sochi opgeroepen rechtszaken in Rusland goed te blijven volgen om te controleren of er geen mensenrechten worden geschonden. Hij deed dat op verzoek van de mensenrechtenorganisaties waarmee hij eerder op de dag sprak.

"Ook als die zaken ver van Moskou zijn", zo zei Rutte, doelend op onder meer het feit dat vorige week in Krasnodar, de regio waarin Sochi ligt, twee activisten tegen de Olympische Spelen zijn opgepakt en vastgezet. Rutte voerde zaterdagochtend overleg met Amnesty International, Ecowatch en de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial.

Vrijdag al had Rutte een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin. Rutte zei daarover zaterdag dat hij de zorg van de Nederlandse regering en bevolking over de positie van homoseksuelen in Rusland onder de aandacht van Poetin heeft gebracht. Ook heeft hij de intrekking van de zogeheten antihomowet die Rusland vorig jaar invoerde, bepleit bij het Russische staatshoofd.

Hoewel de premier niet wilde ingaan op de reactie van Poetin, vond hij het ook in het eigenbelang van Rusland om de mensenrechten te waarborgen. "Uit het oogpunt van investeringen en de opbouw van de economie is dat belangrijk voor Rusland zelf. Want ook het Nederlandse bedrijfsleven dat in Rusland investeert uit zijn zorgen over de mensenrechtensituatie daar."

Ondanks de vele kritiek op de zware delegatie die Nederland naar de Olympische Spelen heeft afgevaardigd, zei Rutte zich niet ongemakkelijk te hebben gevoeld tijdens de openingsceremonie. "Ik zat naast de Turkse, Japanse en Italiaanse premier en met hen heb ik prima gesprekken gehad. De president van Wit-Rusland (Loekasjenko, red.) zat achter me, maar met hem heb ik niet gesproken." Wit-Rusland wordt beschouwd als de laatste dictatuur van Europa. "Deze Spelen worden de show van Sven Kramer, niet die van Poetin."

Rutte bezoekt zaterdag nog een schaatswedstrijd en vliegt dan terug naar Nederland. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima blijven tot dinsdag in Sochi.

Drang naar erkenning neemt af bij Patty Brard

Patty Brard is naarmate ze ouder wordt minder uit op erkenning. "Ik weet nu beter van mezelf wat ik waard ben", vertelt de 58-jarige presentatrice zaterdag in het AD. "Ik moet wel iets kunnen, anders was ik er niet meer geweest."

Brard noemt overleven haar specialiteit. "Ik zal niet vanwege één eigenschap de geschiedenis ingaan. Eerder als een kat met negen levens." Vorig jaar zette SBS6 de presentatrice op straat, wat voor Brard als een verrassing kwam. "Ik heb een dag zelfmedelijden gehad, maar toen dacht ik: je kunt bij de pakken neer gaan zitten, maar je kunt die pakken ook optillen en doorgaan."

En dus stond Brard op de duikplank voor Sterren Springen. "Als ik niet op die duikplank was geklommen, had niemand het waarschijnlijk ooit nog over me gehad. Ik vond het nog lang geen tijd om achter de geraniums te gaan zitten."

Dat Brard inmiddels weer onder contract staat bij SBS6 terwijl andere oud-collega's van televisie verdwenen zijn, komt volgens de presentatrice door haar vechtersmentaliteit. "Bij oud-collega's zie ik heel vaak de houden 'graag of niet'. Die zijn echt gekrenkt door hun ontslag. Stap eroverheen, denk ik dan. Ik had ook beledigd kunnen zijn, maar dan zat ik nu met mijn gelijk op de bank."

'Antibetogers' verzamelen zich in Kiev

Enkele duizenden mensen die de al maanden aanhoudenden demonstraties tegen de Oekraïense regering beu zijn, hebben zich zaterdag verzameld bij een van de barricades van de protestbeweging. Het lijkt erop dat ze aansturen op een confrontatie met de betogers, die aan de andere kant van de barricade hun tentenkamp hebben opgeslagen.

Naar schatting tweeduizend mensen hielden het verkeer op de belangrijkste straat in de Oekraïense hoofdstad tegen en legden banden op het wegdek. De groep wil op vreedzame wijze duidelijk maken tegen de demonstraties te zijn, zei Igor Polisjtsjoek, een van de deelnemers.

De 'antidemonstranten' zijn van mening dat de protestacties het land in een politieke crisis hebben gedompeld en klagen dat de politie te mild optreedt tegen de demonstranten, die bijvoorbeeld het gemeentehuis van Kiev al lange tijd bezetten.

FOK!toen: zelfmoord Del Shannon

Ooit was hij een muzikaal baanbrekende rock-'n-roll-superheld in de hele Westerse wereld. Vandaag in 1990 was zijn carrière echter definitief voorbij toen hij depressief en aan de Prozac met zijn geweer zelfmoord pleegde in zijn huis in Californië. Del Shannon werd 55 jaar oud.

Del ShannonI'm-a walkin' in the rain, tears are fallin' and I feel the pain
Wishing you were here by me to end this misery
And I wonder why she ran away
And I wonder where she will stay, my little runaway

Van dienstplicht naar wereldfaam 
Shannon werd op 30 december 1934 geboren als Charles Weedon Westover in het stadje Grand Rapids, Michigan. Hij speelde al vroeg allerlei muziekinstrumenten als de ukelele. In '54 moest hij het leger in en speelde op een basis in Duitsland veel gitaar, zoals o.a. Elvis Presley en Johnny Cash dat ook deden.

Twee generaties later kennen de meesten nog steeds zijn grootste hit “Runaway”, waarmee hij in 1961 de wereldwijde hitlijsten bestormde. Het jaar ervoor hadden hij en zijn band na jaren toeren, naam en bandleden wijzigen en keer op keer blijven proberen, eindelijk een platencontract aangeboden gekregen. De jaren ervoor werkte Westover parttime in een nachtclub als gitarist en was hij onder meer vrachtwagenchauffeur en tapijtverkoper.

Het label Big Top Records, waar ook Johnny and the Hurricanes gecontracteerd waren, stelde voor Shannon's shownaam van Charlie Johnson te veranderen naar Del Shannon. Shannon had sinds 1959 keyboardspeler Max Crook in zijn band, die een zelfgebouwde, zeer vroege synthesizer bespeelde. Die noemde hij 'Musitron'. De rest is geschiedenis: op 21 januari 1961 nam de groep een bewerking van hun oude nummer “Little Runaway” op met harder gitaargeluid en een belangrijke plek voor Crooks Musitron.

Spaanse Del Shannon-Best Of
Spaanse Del Shannon-Best Of (eigen foto)

De Kennedyjaren in muziek
De jaren '60-'63 werden in de Amerikaanse popmuziek gekenmerkt door een tijdelijk zeer pop-achtige periode tussen twee rock-'n-rollgolven in. Holly, Valens en de Big Bopper waren dood, Elvis het leger in, Jerry Lee Lewis met zijn nichtje getrouwd, enkele anderen zaten in de gevangenis of werden dominee (sic!).

De Britse invasie van Beatles, Stones, Petula Clark, Kinks, Monkeys en andere bands die jaren hadden voortgeborduurd op die aanvankelijke golf aan rock, zou nog enkele jaren op zich laten wachten. In dat rock-gat sprong Shannon met zijn enorme vocale bereik maar tegelijk rauwe stem, harder dan gewoonlijk gitaargeluid en unieke Musitron-secties.

Hij was kortom een frisse rock-'n-rollwind in die relatief zoete muziekjaren vol surfrock (Beach Boys, Jan & Dean), dansjesgektes (Twist, Locomotion, Mashed Potato, Fly, enzovoorts), zoetgevooisde mooiboys (Dion, Paul Anka, Ricky Nelson), R&B-damesgroepjes (Shirelles, Ronettes), instrumentele muziek (Booker T. & The MG's, Ventures, Shadows), hartverscheurende dames (Leslie Gore, Brenda Lee, Sue Thompson) en country (Patsy Cline, Jim Reeves.).

"Runaway" enige nummer één-hit
Runaway” kwam in de VS, Australië, het VK en andere landen op één terecht, maar was ook meteen de laatste nummer één-hit in de VS ooit voor Shannon. Hij scoorde nog enkele andere hits in de VS maar werd vooral beroemd in het VK en (vasteland-)Europa.

De video's embedden mogen we helaas niet van de hyena's bij BREIN, maar linken kan (nog) wel. Daarom hieronder een popup-overzichtje van zijn grotere hits, met de notering op de Amerikaanse en Engelse hitlijsten erachter. (De Nederlandse Top 40 bestond nog niet.)

10th Anniversary Album
10th Anniversary Album (eigen foto)

1961 (dikgedrukt de grootste hits):
Runaway” (VS: 1, VK: 1)

Hats Off to Larry” (5, 6)

1962:
The Swiss Maid” (64, 2) [later gecoverd door André van Duin]
Little Town Flirt” (12, 4)

1963:
Two Kinds of Teardrops” (50, 5)
Beatles-cover: “From Me to You” (77, –)

1964:
Bobby Freeman-cover: “Do You Wanna Dance?” (43, –)
Keep Searchin' (We'll Follow the Sun)” (9, 3)

Er moet opgemerkt worden dat de latere nummers van Shannon en zijn band duidelijk softer dan waren dan de eerste twee hits in '61.

Covers, jammerlijk einde en Hall of Fame 
Shannon coverde ook het Paul Simon/The Seekers-nummer “Red Rubber Ball” (bekend in de uitvoering van The Cyrkle uit 1966), Roy OrbisonsPretty Woman”, The Lovin' Spoonful's “Summer in the City” en het Box Tops-nummer “The Letter”. Daarnaast bracht in '81 een cover uit van Phil Phillips' “Sea of Love”, die op 33 kwam in de VS-lijsten. Daarmee is het helaas wel gezegd qua hits, hoewel hij nog jaren muziek bleef maken en o.a. met Jeff Lynne van Electric Light Orchestra samenwerkte.

Toch haalde niets het succes meer van die eerste paar wereldhits van '61 tot '64. Del raakte aan de drank en leed aan ernstige depressies. Daarvoor slikte hij ook Prozac. In de jaren '80 probeerde hij zijn carrière uit het slop te krijgen en toerde hij ook weer, maar het mocht niet baten. Zijn eigen demonen werden hem uiteindelijk teveel en wonnen definitief de strijd toen hij een .22-kaliber kogel door zijn hoofd schoot, vandaag precies 24 jaar geleden.

Het Del Shannon Memorial. Copyright Wiki-user Rossograph.

In 1999 werd Shannon opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. De (early) sixties zouden niet hetzelfde klinken zonder zijn unieke toevoegingen aan het toch al ijzersterke muziekspectrum van dat decennium.

Hier vind je alle eerdere FOK!toen-stukken terug. 

Inter en technisch directeur Branca uit elkaar

Marco Branca is niet langer de technisch directeur van Internazionale. De Milanese grootmacht heeft dat via de officiële website bekendgemaakt. Inter schrijft dat beide partijen 'na een onderling overleg' uit elkaar zijn gegaan. Branca kreeg vorige maand veel kritiek van de Inter-fans te verduren vanwege een omstreden ruildeal.

De club wilde Fredy Guarin met Juventus ruilen voor Mirko Vucinic, maar Branca zorgde ervoor dat dat niet doorging. Uiteindelijk wist Branca niet te voldoen aan de verwachting om enkele topspelers binnen te halen. Clubpresident Erick Thohir heeft daarom ingegrepen. De taken van de technisch directeur worden nu overgenomen door sportief directeur Piero Ausilio.

"De club wil Marco Branca bedanken voor de waardevolle bijdrage die hij heeft geleverd, eerst als speler en vervolgens als directeur. We wensen hem veel geluk bij de volgende stap in zijn carrière", luidt het statement van Inter.

Marco Branca (49) was al sinds 2002 werkzaam bij Internazionale. Hij was onder meer betrokken bij de transfers van Samuel Eto'o en Wesley Sneijder naar Milaan. In zijn loopbaan als speler verdedigde de Italiaan tussen 1996 en 1998 de clubkleuren van de Nerazzurri.

Kittel sprint naar dagsucces, eindzege Phinney

Marcel Kittel heeft zaterdag zijn derde dagsucces in de Ronde van Dubai geboekt. De Duitser van Giant-Shimano bleef in de massasprint van de vierde en laatste etappe de Australiër Mark Renshaw en de Italiaan Andrea Guardini voor. Taylor Phinney, die maandag de tijdrit won, stelde de eindzege veilig.

Net als de vorige twee dagen was de 25-jarige Kittel in de sprint een maatje te groot voor de concurrentie. De Italiaan Roberto Ferrari spurtte na 120,5 kilometer naar de vierde plaats.

BMC-renner Phinney overtuigde in de tijdrit en zag zijn leidende positie daarna niet meer bedreigd worden. De Amerikaan houdt zijn Britse ploeggenoot Stephen Cummings en de Noor Lasse Norman Hansen achter zich.

Portal 2 binnenkort ook zonder portalen

De community van Portal 2 blijft bezig met het modden van de game. Nu heeft Motanum een mod ontworpen genaamd Aperture Tag waar je zonder portals aan de slag moet. In plaats hiervan krijg je de beschikking over de bekende oranje en blauwe gels, waar je het verhaal mee doorloopt.

Er is momenteel de mogelijkheid om te stemmen op de mod in Steam Greenlight. Een eventuele prijs is nog niet bekend. Bekijk hieronder de Greenlight trailer van Aperture Tag.

Rutte denkt dat Plasterk het redt

Premier Mark Rutte gaat ervan uit dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) het debat over zijn afluistermisser overleeft. Dat zei hij zaterdag in het radioprogramma van Edwin Evers op Radio 538. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei er vrijdag al vertrouwen in te hebben dat Plasterk het debat overleeft.

De minister-president zei veel vertrouwen te hebben in de afloop van het debat. Hij erkende wel dat het een stevig debat zal worden. Asscher liet zich een dag eerder in vergelijkbare bewoordingen uit.

Rutte reageerde vanuit het Russische Sotsji op kwestie, waar hij is voor de Olympische Winterspelen. Hij woonde vrijdag de openingsceremonie bij en sprak onder meer met de Russische president Vladimir Poetin. Zaterdagavond komt hij weer naar Nederland.

Plasterk moest deze week bekennen dat niet de Amerikaanse geheime dienst NSA data over 1,8 miljoen telefoontjes had onderschept, maar dat Nederlandse diensten dat zelf hebben gedaan. Tot die tijd beweerde Plasterk het tegenovergestelde.

PS4-versie Dynasty Warriors 8 in april

Dynasty Warriors 8: Xtreme Legends Complete Edition komt op 4 april uit in Europa. Zo'n lange titel schept verwachtingen. De PS3-game krijgt à la Tomb Raider een betere versie op de PS4. De game is wat mooier gemaakt en bevat ook de uitbreiding 'Xtreme Legends'.

De game komt op 4 april ook uit op de PS Vita. Mocht je nog een save-file hebben op de PS3, je kunt die overzetten naar je PS4 of Vita.


Sochi vandaag - zaterdag 8 februari

Vandaag is de derde dag van de Winterspelen in Sochi en na de paar wedstrijden van donderdag de eerste echte volledige sportdag. In dit dagelijkse overzicht op FOK!sport lees je alles over de Nederlanders en prominenten die in actie komen, opmerkelijke feitjes en wanneer de wedstrijden van vandaag plaatsvinden.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.30 uur Snowboarden Slopestyle halve finale run 1 mannen Nee
07.24 uur Snowboarden Slopestyle halve finale run 2 mannen Nee
09.00 uur IJshockey Groep A vrouwen: Verenigde Staten - Finland Nee
09.45 uur Snowboarden Slopestyle finale run 1 mannen Nee
10.19 uur Snowboarden Slopestyle finale run 2 mannen Ja
11.00 uur Langlaufen 15 km skiatlon vrouwen Ja
12.30 uur Schaatsen 5000m mannen Ja
14.00 uur IJshockey Groep A vrouwen: Canada - Zwitserland Nee
15.00 uur Freestyle skiën Moguls kwalificatie vrouwen Nee
15.30 uur Biatlon 10 km sprint mannen Ja
15.30 uur Kunstrijden Teamevenement: ijsdansen verplichte dans Nee
15.30 uur Rodelen Individueel run 1 mannen Nee
17.10 uur Kunstrijden Teamevenement: vrouwen korte kür Nee
17.30 uur Schansspringen Kwalificatie normale schans mannen Nee
17.40 uur Rodelen Individueel run 2 mannen Nee
19.00 uur Freestyle skiën Moguls finale 1 vrouwen Nee
19.05 uur Kunstrijden Teamevenement: paren vrije kür Nee
19.35 uur Freestyle skiën Moguls finale 2 vrouwen Nee
20.10 uur Freestyle skiën Moguls finale 3-4 vrouwen Ja


Nederlanders in actie

Er komt vandaag een drietal Nederlanders in actie, allen op het eerste schaatsonderdeel van deze Spelen: de 5000m. Dit kan meteen medaillekansen voor Nederland opleveren, want met titelverdediger Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma zijn we sterk vertegenwoordigd op de eennalangste schaatsafstand en is misschien wel een oranje podium mogelijk.

Prominenten in actie

Vanochtend start om 11 uur het langlaufen bij de vrouwen. De 15 kilometer skiatlon kan een mooie strijd opleveren tussen Marit Bjørgen, de winnares van het goud in Vancouver, en Therese Johaug. Johaug is winnares van de Tour de Ski, een zevendelige etappewedstrijd bij het langlaufen. Bjørgen meldde zich af voor de start van de vierde wedstrijd, omdat haar vorm naar eigen zeggen niet goed genoeg was.

De biatlonmannen verdelen vandaag ook al het eerste goud. Rond het Laura Cross Country Ski & Biathlon Center wordt tien kilometer gesprint, waarbij de grootste kanshebbers gezocht moeten worden bij de Fransman Martin Fourcade en de Noor Emil Hegle Svendsen. Svendsen won in Vancouver het zilver en is de huidige wereldkampioen op de sprint. Fourcade staat momenteel eerste in de stand om de World Cup, met een ruime voorsprong op Svendsen. 

Opmerkelijk

Bij het rodelen staat ook Albert Demchenko op de deelnemerslijst. De Rus deed voor het eerst mee aan de Spelen in Albertville in 1992 en start vandaag al voor de zevende achtereenvolgende keer. In 2006 (Turijn) won Demchenko zilver en vier jaar geleden eindigde de 42-jarige rodelaar met een vierde plaats net naast het podium. Vandaag zijn de eerste twee runs, morgen vinden de resterende twee runs plaats.

Demchenko won bij de Spelen in Turijn zilver bij het rodelen (PRO SHOTS/GEPA)

Eerste goud Sochi voor Amerikaanse snowboarder

Snowboarder Sage Kotsenburg heeft zaterdag de eerste gouden medaille van de Olympische Spelen in Sochi gewonnen. De 20-jarige Amerikaan was de beste op het spectaculaire onderdeel slopestyle. Het zilver ging naar de Noor Staale Sandbech, het brons was voor Mark McMorris uit Canada.

Kotsenburg kreeg voor zijn eerste afdaling in het parcours van slides, jumps, grabs en triple-corkscrews 93,50 punten. Daar beet de concurrentie zich in de tweede run op stuk. Sandbech kreeg 91,75 punten, terwijl de beste omloop van McMorris werd beoordeeld met 88,75 punten. De Zweed Sven Thorgren en de Canadees Maxence Parrot vielen net naast het podium.

De slopestyle maakt in Sochi voor het eerst deel uit van het olympische programma. Bij de vrouwen doet de Nederlandse Cheryl Maas mee. Zij komt zondag weer in actie.

Comeback Harrie Jekkers 'in prematuur stadium'

De plannen van Harrie Jekkers en Jeroen van Merwijk voor een comeback in de theaters bevinden zich volgens Van Merwijk 'nog in een prematuur stadium'. Dat laat de cabaretier weten aan het AD.

"Wij gaan rustig schrijven en schaven", vertelt Van Merwijk. "We moeten eerst maar eens zorgen dat de voorstelling er ook echt komt. Tot die tijd mogen jullie gokken."

Jekkers kondigde vrijdag aan de theaters weer in te duiken. De 62-jarige cabaretier trad al bijna vijftien jaar niet meer op. Met de 58-jarige Van Merwijk zou Jekkers werken aan een voorstelling over de onderlinge verschillen tussen de twee. Volgens het AD gaat het om een dertigtal shows waarmee Jekkers en Van Merwijk in het voorjaar van 2015 in de theaters staan.

'Toyota schikt in Amerikaans gaspedaalonderzoek'

Toyota schikt mogelijk binnen enkele weken voor meer dan een miljard dollar in een Amerikaans onderzoek over falende gaspedalen. Dat hebben anonieme bronnen vrijdag tegen The Wall Street Journal gezegd. De manier waarop de Japanse autofabrikant klachten over mankementen van auto's overlegde aan Amerikaanse toezichthouders was onvolledig, volgens Amerikaanse autoriteiten.

Met de schikking zou een vier jaar durend onderzoek worden afgerond, dat draaide om klachten van Toyota-rijders over blokkerende gaspedalen. Nog niet alle punten in de zaak zijn uitonderhandeld en de hoogte van het schikkingsbedrag kan nog wel worden bijgesteld, meldt de krant.

In 2009 kreeg Toyota veel klachten binnen over problemen met het gaspedaal bij merken van Toyota. Sluitend bewijs voor mechanische of elektronische mankementen is nooit gevonden. Volgens Toyota zelf lag in veel gevallen lag de mat verkeerd of maakte de bestuurder een fout.

In de VS ontstond ophef rondom de problemen met de auto's toen een gezin uit Californië verongelukte toen het gaspedaal bleef haken, schrijft CBS. Toyota kreeg in totaal honderden schadeclaims aan de broek.

Jiao naar halve finales Europe Cup

De Nederlandse Li Jiao is vandaag in Lausanne doorgedrongen tot de halve finales van de Europe Cup. In de kwartfinale was zij de baas over de Magarjta Pesotska uit Oekraine. Jiao won uiteindelijk in vier sets met 11-8, 11-7, 11-5 en nogmaals 11-7.

Later vandaag zal de tafeltennister uitkomen tegen Liu Jia uit Oostenrijk. Jiao wist in 2007, 2008, 2010 en 2011 het toernooi al op haar naam te schrijven.

Knegt krijgt geen straf na obsceen gebaar

Shorttracker Sjinkie Knegt wordt door de de Internationale schaatsunie ISU niet bestraft vanwege het obscene gebaar dat hij bij het EK in Dresden maakte. Dit liet de sportdirecteur van de KNSB, Arie Koops, vandaag weten. Knegt heeft enkel een officiële waarschuwing gekregen.

Bij het EK vorige maand werd de Nederlandse shorttracker gediskwalificeerd omdat hij tijdens de aflossing, toen hij de finish overging, zijn middelvinger opstak. Knegt eindigde als derde in de eindstand, maar werd door zijn obscene gebaar uit de uitslag geschrapt.

Positieve Sigthórsson blijft geduldig

Kolbeinn Sigthórsson is dit seizoen niet altijd zeker van een basisplek bij Ajax. Toch dacht de IJslandse spits er in de winterstop niet aan om te vertrekken.

"Meerdere clubs (onder meer QPR, Fulham en Rubin Kazan, red.) toonden afgelopen transferperiode concrete belangstelling, maar het was mijn intentie om bij Ajax te blijven", vertelt Sigthórsson in De Telegraaf. "We hebben weer een grote kans om kampioen te worden, dus zie ik geen reden om nu weg te gaan."

Ondertussen probeert de aanvaller klaar te staan als coach Frank de Boer hem nodig heeft, zoals donderdag tegen FC Groningen. Als invaller maakte Sigthórsson in de ArenA het winnende doelpunt. "Ik ben op zoek naar het niveau dat ik moet halen. Ik blijf geduldig, maak gelukkig wel een belangrijk doelpunt en zo wil ik doorgaan."

"Hopelijk komt mijn beste periode er nu ook nog aan. Daar ben ik positief over gestemd", gaat Sigthórsson verder. "Met het team en mijzelf kan het alleen nog maar beter gaan. We groeien elk seizoen als elftal, maar moeten daar wel voor blijven werken, want het gaat niet automatisch."

Zondag wacht alweer de volgende competitiewedstrijd, uit bij PEC Zwolle. "Zwolle heeft drie keer op rij gewonnen, is de ploeg in vorm en heeft vertrouwen. Zoals elke club geven ze alles tegen ons. Ik verwacht een wedstrijd met veel strijd. We zullen snel afstand moeten nemen, de tegenstander vroeg een harde tik moeten geven."

The Division mede ontwikkeld door Driver-studio

Zo'n 40% van de Ubisoft ontwikkelaarsstudio Reflections achter de Driver: San Francisco-game werkt mee aan The Division. Dit is niet de eerste keer dat de studio hulp biedt aan andere studio's binnen Ubisoft.

Zo was Reflections ook verantwoordelijk voor de bootgevechten in Assassin's Creed III en werkt de studio momenteel ook aan de rijmechanieken in Watch_Dogs. De studio werkt bij The Division aan verschillende dingen zoals de hoofdpersonages, vijanden, omgevingen en online-mechanieken.

Volgens Ubisoft zijn er geen problemen met de ontwikkeling van The Division. Ubisoft begint initieel projecten met kleine teams en zodra een project in volledige ontwikkeling gaat worden de teams aangevuld met mensen uit anderen teams die het project gaan ondersteunen.

Bjørgen prolongeert langlauftitel

Marit Bjørgen heeft het eerste langlaufgoud in Sochi gepakt. De Noorse titelverdedigster was duidelijk te sterk voor al haar concurrenten, en kon in de sprint relatief eenvoudig afrekenen met de Zweedse Charlotte Kalla. 

Na de eerste 7,5 kilometer - in klassieke stijl - kwam een kopgroep van zeven vrouwen als eerste aan bij de skiwissel. Kalla was de snelste, namens Noorwegen waren Bjørgen, Therese Johaug en Heidi Weng aanwezig. Ook de Finse vrouwen Aino-Kaisa Saarinen en Kerttu Niskanen zaten evenals de Poolse Jusztyna Kowalczyk voorin. 

Na de skiwissel - waar Kowalczyk nog over één van de Finse dames struikelde - moesten Kowalczyk en Niskanen de kopgroep al snel laten gaan. De Poolse kon nog weer aanklampen, maar op de eerste klim moest ze definitief loslaten. Op de voorlaatste klim probeerde Johaug een sprint te voorkomen, maar ze kreeg de concurrentie niet losgeschud. Op de slotklim viel Kalla aan, waarop alleen Bjørgen wist te volgen. In de slotmeters had de Noorse, eveneens regerend wereldkampioene, geen kind aan de Zweedse, die blij was met het zilver. De bronzen medaille ging naar de Noorse Heidi Weng, die Johaug en Saarinen versloeg in de sprint.

Tyton mikt op transfer naar Bundesliga

Przemyslaw Tyton heeft coach Phillip Cocu laten weten dat hij wil vertrekken bij PSV. De Poolse doelman is niet tevreden met zijn rol als reserve. PSV nam Tyton in de zomer van 2011 over van Roda JC. De 27-jarige keeper kwam aanvankelijk veel aan spelen toe, maar mede door blessures veranderde dat snel. Dit seizoen geeft Cocu in het eerste team de voorkeur aan de jonge Jeroen Zoet.

Tyton wil daarom ergens anders speelminuten gaan maken. "Ik heb onlangs met Cocu gesproken en ik heb hem verteld dat ik niet blij ben met deze situatie", zegt de international tegen de Poolse sportkrant Przeglad Sportowy. "De club zou het me niet moeilijk mogen maken, want ik ben gehaald als eerste keeper."

"De coach begrijpt mijn situatie, al wil hij wel dat ik blijf. Maar voor mij is dat geen optie. De reserverol past niet bij mij. Ik heb weinig uitzicht om terug te keren in de basis, dus ik kan alleen maar op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging. Ik wil graag naar de Bundesliga."

Przemyslaw Tyton speelde tot nu toe in totaal 38 officiële wedstrijden voor PSV. In het shirt van Roda JC kwam hij tot 53 optredens, waarvan 46 in de Eredivisie. De Pool stond in Kerkrade vier jaar onder contract.

Wat zit er onder Rosalina's jurk?

Welkom viezerik. Rosalina is de prinses uit Mario Galaxy 1 en 2. Ze waakt over het ruimte observatorium en over de Luma's. De laatste tijd verschijnt ze in steeds meer Mario-games. Ze zit straks in Mario Kart 8 en in de nieuwe Super Smash Bros.

De regisseur van Smash Bros., Mashiro Sakurai, heeft via Miiverse nu onthuld wat er onder Rosalina's jurkje schuilt. Neen, geen slipje. Het is de kosmos! Zie het bewijs hieronder.

CoD-patch levert performance problemen

De Onslaught-DLC voor Call of Duty: Ghosts komt samen met een patch die wat problemen moet oplossen. Helaas is niks minder waar en lijkt de bijgevoegde patch bij Xbox One-gebruikers voor problemen te zorgen.

Zo is de FPS op verschillende nieuwe maps normaliter 60FPS maar dit kan tot 40FPS zakken tijdens het spelen. Als je inzoomt als sniper zijnde dan kan de FPS zelfs nog dalen tot de 30FPS. Naast de FPS-drops zijn er ook enkele andere grafische probleempjes die zich vooral voordoen op de nieuwe map Stonehaven. Volgens velen is de patch geen spelbreker maar kan het wel vervelend zijn.

Nutricia roept partij jodiumrijke babyvoeding terug

Nutricia roept een partij babyvoeding terug vanwege een te hoog jodiumgehalte. Het gaat om Nutrilon Nenatal 1. Dat is flesvoeding voor premature kinderen. Baby's kunnen last krijgen van de jodiumrijke voeding, waarschuwt het voedingsbedrijf op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Nutricia raadt ouders die de voeding aan hun kind hebben gegeven aan een arts te raadplegen als het kind bijvoorbeeld minder wil drinken, minder actief is of meer slaapt dan gebruikelijk. Het bedrijf heeft tot nu toe geen meldingen van gezondheidsproblemen gehad.

Het product is alleen verkrijgbaar via apotheken, ziekenhuizen en facilitaire bedrijven en het gaat alleen om verpakkingen met de houdbaarheidsdatum 04-05-2015. Volgens Nutricia is dat een kleine partij. Mensen die de voeding hebben gekocht kunnen de verpakking gratis terugsturen. Het bedrijf neemt dan contact met ze op.

Bloedige luchtaanval in Aleppo

Een helikopter van het Syrische leger heeft zaterdag bomvaten gegooid op een opstandelingenwijk in Aleppo. Daarbij vonden ten minste vijftien mensen de dood. Dat hebben activisten van de Lokale Coördinatiecomités en het Aleppo Mediacentrum gezegd.

Volgens de Coördinatiecomités vonden twintig mensen de dood bij de aanval in de wijk Masaken Hanano. Het Mediacentrum hield het op vijftien doden.

Activisten plaatsten beelden van de aanval op sociale media. Daarop is te zien hoe een gebouw door de explosieven - vaten gevuld met explosieven, brandstof en metaalschroot - in puin wordt gelegd.

Haai doodt speervisser

Een man die zaterdag met een groepje anderen aan het speervissen was aan de kust van Zuid-Australië is zelf de prooi van een haai geworden. Het 28-jarige slachtoffer overleefde de confrontatie met het roofdier niet. Dat heeft de politie gezegd.

Getuigen zagen hoe de man uit Adelaide door de haai werd aangevallen, maar in allerijl ingeschakelde reddingsdiensten vernamen later geen spoor meer van hem.

In Australië komen gemiddeld minder dan twee personen per jaar om het leven door een aanval door haaien. In november werden in een week tijd twee mannen gedood, maar zij waren de enige slachtoffers in 2013. De politie waarschuwt recreanten die in de hete zomers verkoeling langs de kust zoeken uit het water te blijven.

Zeldzaam hevige sneeuwval in Tokyo

De regio rond Tokyo is zaterdag getroffen door ongekend hevige sneeuwval. In de middag was er zo'n tien centimeter sneeuw gevallen. Dienstregelingen van de spoorwegen liepen in het honderd en vliegtuigen bleven aan de grond.

De Japanse meteorologische dienst vaardigde een weeralarm af wegens de sneeuw - voor het eerst in dertien jaar. Sneeuw- en regenval zouden tot in de nachtelijke uren aanhouden, maar zondag wordt beter weer voorspeld.

Vanwege de vertragingen op het spoor besloten meerdere universiteiten in Tokyo geplande toelatingsexamens uit te stellen. Japanse media maakten melding van tientallen gewonden als gevolg van glijpartijen of verkeersongelukken.

Sainsbury maand uitgeschakeld bij PEC Zwolle

Pech voor Trent Sainsbury en PEC Zwolle. De Australische verdediger heeft bij zijn debuut tegen FC Utrecht zijn knieschijf gebroken. Sainsbury, die in januari overkwam van Central Coast Mariners, maakte donderdag in de Galgenwaard zijn debuut voor PEC Zwolle. Tijdens het duel viel hij met zijn knie op één van de sproeikopen die in de grasmat verstopt zitten.

Onderzoek in het ziekenhuis wees vrijdag uit dat er een breuk in de knieschijf zit, meldt de NOS. Sainsbury kan daardoor drie tot vier weken niet in actie komen voor PEC Zwolle.

In Utrecht kon Zwolle al niet beschikken over Kamohelo Mokotjo. De Zuid-Afrikaan is deze week geopereerd aan zijn meniscus. Ook hij is ongeveer vier weken uit de roulatie. PEC Zwolle, de nummer acht op de ranglijst, speelt zondag een thuiswedstrijd tegen koploper Ajax.

Opnieuw wedstrijd afgelast in KPN Grand Prix-serie

De KPN Grand Prix-serie in het marathonschaatsen heeft dit jaar weinig geluk. Twee weken terug werd de tweede wedstrijd, die zou worden gehouden op de Weissensee, niet door door sneeuwval en nu is de derde wedstrijd van morgen in Biddinghuizen ook afgelast.

Door de regen en hoge temperaturen is het onmogelijk om een goede kunstijslaag te creëren op de drie kilometer langer baan. Daarop werd besloten de wedstrijd af te gelasten. De Grand Prix bestaat normaal gesproken uit vier wedstrijden. De eerste wedstrijd werd gehouden op de Weissensee en gewonnen door Gary Hekman en Carla Zielman. De laatste wedstrijd wordt volgende week gehouden in het Zweede Falun.

Shakhtar-aanvaller Maicon (25) omgekomen

Shakhtar Donetsk-aanvaller Maicon Pereira de Oliveira is zaterdagochtend om het leven gekomen bij een verkeersongeluk. Dat meldt de Oekraïense club. De 25-jarige Braziliaan speelde dit seizoen op huurbasis voor Illichivets Mariupol, waarvoor hij in tien wedstrijden drie keer scoorde.

"Hij was een getalenteerd voetballer. Een open en vriendelijke jongen", laat Shakhtar in een verklaring weten. "Een tragische en absurde dood heeft ons deze geweldige persoon ontnomen." Maicon speelde eerder onder meer voor Steaua Boekarest. Er zijn geen details over het ongeluk bekendgemaakt.

Schaatsers niet op sociale media tijdens Spelen

Schaatsers Michel Mulder en Jorien ter Mors willen zich tijdens de Olympische Spelen niet laten afleiden door sociale media. "Fietsend in de zon met uitzicht op de Zwarte Zee en dolfijnen ga ik mijn telefoon uitzetten voor de Olympische Spelen", zei de wereldkampioen sprint vrijdag op Twitter.

Ook Ter Mors liet kort voor aanvang van de openingsceremonie weten zich op het schaatsen te gaan richten. "Vlaggendraagster #OLympicTeamNL #Sotsji2014 Trots!!! (Laatste sociale media post. Twitter/Facebook uitgeschakeld voor twee weken, focus op schaatsen)", meldde de Nederlandse vlaggendraagster.

De openingsceremonie maakte indruk op het Nederlandse team. "De Spelen officieel begonnen, erg groots. Mooi om meegemaakt te hebben! Nu op naar me plak!", zei Koen Verweij, een van de favorieten op de 1500 meter. "We kunnen los! Olympisch vuur brandt!", liet Laurine van Riessen weten.

Oud-schaatsster Renate Groenewold, tegenwoordig coach van Team Corendon, maakte de openingsceremonie voor het eerst mee. "Yeahhh, het gaat beginnen! Vierde Spelen en nu mijn eerste openingsceremonie. Heb er zin in!", luidde haar reactie. Groenewold won tijdens haar carrière twee keer olympische zilver op de 3000 meter.

Stefan Groothuis was vrijdagavond ook in het stadion aanwezig. "Die Russen gaan lekker uit hun dak bij de binnenkomst van hun ploeg!" Chef de mission Maurits Hendriks kijkt uit naar de Nederlandse medaillejacht. "Eindelijk gaan we doen waar 't allemaal om gaat, wedstrijden winnen! Alle spotlights op onze sporters."

Moordenaar snapt niks van moord

De man die heeft bekend Claudia Oskam uit Zevenbergen te hebben vermoord, weet niet wat hem bezielde toen hij dat deed. Dat zegt de advocaat van de 39-jarige William R. zaterdag tegen BN De Stem. Hij heeft 'enorme spijt' van zijn daad, maar weet niet hoe hij ertoe kwam.

Volgens advocaat Harry Nieland kan zijn cliënt niet bevatten wat er is gebeurd en weet hij niet waarom hij zijn ex-vrouw om het leven heeft gebracht. "Ze was nota bene de moeder van zijn kinderen, de vrouw met wie hij jaren heeft samengewoond", aldus de raadsman tegen de krant. Volgens hem heeft R. zijn ex niet met voorbedachten rade gedood.

Nieland wijst 'allerlei wilde verhalen' over het motief naar het rijk der fabelen. "Zo wordt gezegd dat mijn cliënt nog erg verliefd was op Claudia, maar dat speelde geen rol." Wat wel het motief was moet volgens de raadsman duidelijk worden uit gesprekken met psychologen en psychiaters. "Want dat is ook voor William het grote vraagteken."

R. werd op 11 januari gearresteerd. Op zijn aanwijzen vond de politie een dag later het lichaam van Oskam aan de Schansdijk in de Brabantse plaats. Een paar dagen eerder was de moeder van drie kinderen als vermist opgegeven.

Eerste Olympische goud voor Kotsenburg

Het eerste goud deze Olympische Winterspelen is voor de Verenigde Staten. De Amerikaan Sage Kotsenburg won zojuist de olympische titel op het nieuwe olympische onderdeel slopestyle bij het snowboarden.

De Amerikaan won goud dankzij zijn score van 93,50 punten die hij neerzette in de eerste run. Zilver was voor de Noor Ståle Sandbech met een score van 91,65. Ondanks een gebroken rib pakte de Canadees Mark McMorris het brons met een score van 88,75.

België met zeven sporters in Sochi

België heeft de grootste delegatie afgevaardigd naar een Olympische Winterspelen sinds 1952. De Belgen hebben zeven sporters die in Sochi in actie komen.

De Belgen hopen op plakken bij het langebaanschaatsen en snowboarden. Bart Swings komt vandaag in actie op de 5.000 meter voor mannen bij het schaatsen . De snowboarder Seppe Smits moest vanmorgen aan de bak, maar slaagde er niet in zich te plaatsen voor de finale bij de slopestyle.

IOC vindt censuur oké

Het IOC heeft er begrip voor dat de Russische staatstelevisie een technische misser tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen niet uitzond. Vijf sneeuwvlokken moesten veranderen in de olympische ringen, maar een van de vlokken weigerde dienst. Ook het vuurwerk dat daarna zou komen, bleef uit. Dat was echter niet in Rusland te zien.

De staatstelevisie van het organiserende land besloot beelden van de generale repetitie uit te zenden, waar het wel goed ging. "Sommige mensen hebben die keuze gemaakt, en anderen niet", zei een woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité zaterdag. "De show was fantastisch. Ik zie niet wat het probleem is, eerlijk gezegd."

Brand verwoest leegstaande villa Zetten

In het Gelderse Zetten heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag brand gewoed in een kapitale villa. De brand ontstond in de rieten kap van het pand aan de Wageningsestraat. De hele zolderverdieping is uitgebrand en ook de eerste verdieping heeft veel schade, zo meldde de Veiligheidsregio Gelderland-Midden.

Het pand stond leeg. In de villa zaten appartementen, maar die waren niet bewoond. Door de brand zijn de top van de voorgevel en een deel van de zijgevel ingestort. Ook staat de achtergevel los. Onderzoek moet uitwijzen waardoor de brand is veroorzaakt.

Skylanders vliegt naar top 20 game franchises

Skylanders verkoopt goed, erg goed. Uitgever Activision geeft aan dat de huidige verkoopcijfers genoeg zijn om bij de top twintig best verkochte franchises ooit te horen.

Sinds de introductie van de serie in 2011 zijn er 175 miljoen figuurtjes van de serie verkocht en is er twee miljard dollar (ongeveer 1,4 miljard euro) omzet gedraaid. Als je de serie beschouwt als merk voor actiefiguren zijn de verkoopcijfers zelfs genoeg om de best verkochte actiefiguren van 2013 te zijn. Het is dan ook geen wonder dat maker Toys for Bob bezig is met een nieuw deel in de Skylanders serie, waar dit jaar nog een aankondiging over moet komen.

Het nieuwste deel in de serie, Skylanders Swap Force, is beschikbaar voor Mac, Nintendo 3DS, Nintendo Wii U, PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Oudermishandeling onderschat probleem

Kinderen mishandelen hun ouders vaker dan gedacht. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van onderzoeksinstituut TNO en kennisinstituut Movisie. Mensen die bang zijn voor hun kind komen er niet snel mee naar buiten omdat ze zich schamen en zich schuldig voelen.

Bij de politie kwamen in 2012 9500 meldingen binnen van geweld van jongeren tegen hun ouders. De Steunpunten Huiselijk Geweld krijgen jaarlijks minstens tweeduizend meldingen van oudermishandeling. De werkelijke omvang van dit geweld is niet bekend. De meldingen zijn het topje van de ijsberg, denken TNO en Movisie.

Aanleiding voor het onderzoek was het steeds hogere aantal meldingen over oudermishandeling bij de Steunpunten Huiselijk Geweld. Er is maar weinig over het probleem bekend en een goede aanpak ervoor ontbreekt.

De onderzoekers ontdekten dat de daders meestal jongens van een jaar of 15 zijn. Slachtoffers zijn vaak alleenstaande moeders. Ze worden uitgescholden, mishandeld of gemanipuleerd. Ook geven slachtoffers aan dat hun kinderen dreigen met geweld, wapens of zelfmoord. Het komt voor in alle lagen van de bevolking.

De onderzoekers vinden dat er een goede aanpak moet komen voor oudermishandeling. Er zijn nu bijvoorbeeld geen hulpprogramma's. Ook moet er meer aandacht zijn voor een vroege signalering van het geweld. De onderzoekers pleiten bovendien voor een landelijke campagne over het probleem.

'Bankiers krijgen miljoenen voor moleninvestering'

Duurzame energie is een lucratieve investering voor financiële topmannen. Een groep van 21 bankiers kreeg de afgelopen jaren miljoenen euro's belasting terug vanwege een investering in De Ambtenaar, Nederlands grootste windmolen in Medemblik. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag na onderzoek naar de financiering van de molen.

Via een ingewikkelde fiscale constructie is de windturbine van tweehonderd meter hoog als beleggingsobject verkocht aan 21 bankiers en financieel specialisten. Die hoeven door de constructie minder inkomstenbelasting af te dragen. De helft van de geschatte opbrengst van de molen voor de komende vijftien jaar bestaat uit subsidies en fiscaal voordeel voor de eigenaren, schat de Volkskrant. In totaal zou het fiscale voordeel voor de topmannen rond de 7,5 miljoen euro uitkomen.

Voormalig bestuursvoorzitter van ABN AMRO Rijkman Groenink is een van de investeerders. Hij is voor ruim vijftien procent eigenaar van de Noord-Hollandse molen. Volgens Groenink zijn er in Nederland zeer veel duurzame projecten op deze wijze gefinancierd. Ook Galo Bagijn (2,1 procent), oprichter van Binckbank en ABN AMRO-adviseur Frans van Lanschot (7,6 procent) stopten geld in het project, zegt de Volkskrant.

De bouw van de molen kostte ongeveer vijftien miljoen euro. De 21 particuliere investeerders brachten 2,5 miljoen euro bijeen voor de financiering ervan. Rabobank verstrekte een lening van 12,5 miljoen euro.

[NBA] Indiana Pacers verslaat Portland na verlenging

Indiana Pacers heeft de thuiswedstrijd tegen Portland Trail Blazers vrijdag nipt gewonnen. De koploper van de Western Conference was na verlenging met 118-113 te sterk voor de nummer drie van de oostelijke afdeling. George Hill eiste in Indianapolis een hoofdrol voor zich op.

De point-guard maakte 37 punten, een persoonlijk record, en dwong bovendien de verlenging af met een late driepunter. David West had met dertig punten ook een belangrijk aandeel in de zege. Topscorer van het duel was Damian Lillard van Portland met 38 punten.

Oklahoma City Thunder, dat aan de leiding gaat in de Eastern Conference, ging onderuit bij Orlando Magic. De thuisploeg trok met 103-102 aan het langste eind. Tobias Harris maakte in de buzzer de winnende. Orlando kwam in het laatste kwart terug van een achterstand van acht punten.

Kevin Durant kon Oklahoma met 29 punten niet voor een nederlaag behouden. Bij Orlando was Harris goed voor achttien punten.

Overige uitslagen
Philadelphia - LA Lakers 98-112
Washington - Cleveland 113-115
Boston - Sacremento 99-89
Detroit - Brooklyn 111-95
New York - Denver 117-90
Dallas - Utah 103-81
New Orleans - Minnesota 98-91
LA Clippers - Toronto 118-105 

Ruim 3,4 miljoen kijkers openingsceremonie Spelen

De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sochi op Nederland 1 heeft ruim 3,4 miljoen kijkers getrokken. De opening van de 22e Winterspelen staat daarmee bovenaan in de top 25 van best bekeken programma's vrijdag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De Russische president Vladimir Poetin verklaarde de Spelen vrijdag iets voor 19.30 uur Nederlandse tijd officieel voor geopend. Een halfuur later werd het olympisch vuur ontstoken. Schaatsster Jorien ter Mors droeg de Nederlandse vlag het Fisjt-stadion binnen.

Het achtuurjournaal was het op een na best bekeken programma. 3,39 miljoen kijkers stemden daarop af. Goede Tijden, Slechte Tijden wist 2,18 miljoen mensen te boeien. Naar de nieuwe dagelijkse talkshow van de NOS vanuit Sochi, Studio Sportwinter, keken 1,38 miljoen mensen.

Elfstedenwinnaar Angenent stapt uit schaatssport

Henk Angenent heeft het marathonschaatsen vaarwel gezegd. De winnaar van de laatste Elfstedentocht in 1997 is gestopt als ploegleider. "Ik ben opgelucht en teleurgesteld", laat hij zaterdag weten in De Telegraaf. "Opgelucht omdat ik stop, teleurgesteld omdat mijn sport in een neerwaartse spiraal is terechtgekomen."

Angenent hekelt het beleid van de KNSB. "Er is geen visie en geen beleid. De tweehonderd kilometer van Finland is al vier jaar van de kalender. Deze wedstrijd is de eyecatcher van onze sport. Vorige week ging de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee vanwege extreme sneeuwval niet door. De KNSB had met plan B moeten komen door in Zweden volgende week tweehonderd in plaats van 150 kilometer te rijden."

Tot zijn ontsteltenis zag de 46-jarige Angenent echter dat de KNSB geen maatregelen nam. "Het wedstrijdprogramma wordt steeds korter, ploegen blijven zomaar weg. Bij elkaar opgeteld, valt het marathonschaatsen niet meer te verkopen. Nog even en iedereen rijdt weer voor een rookworst of een kaas."

Fognini treft Almagro in halve finale Viña del Mar

Fabio Fognini heeft de halve finale van het ATP-toernooi in Viña del Mar bereikt. De als eerste geplaatste Italiaan rekende vrijdag af met de Fransman Jérémy Chardy (5) met 6-4, 3-6 en 6-2. Zijn volgende tegenstander op het Chileense gravel is Nicolas Almagro, de nummer drie van de plaatsingslijst.

De Spaanse gravelspecialist, die al twaalf toernooien won op het gemalen baksteen, was Taro Daniel uit Japan de baas met 6-2 en 7-5. De 21-jarige Daniel stond voor het eerst in zijn carrière in de kwartfinale op de ATP-tour.

De andere halve eindstrijd gaat tussen de Colombiaan Santiago Giraldo en Leonardo Mayer uit Argentinië. Beide spelers schakelden een Spanjaard uit. Giraldo versloeg Guillermo Garcia Lopez (7) met 3-6, 6-4 en 6-2, terwijl Mayer Daniel Gimeno Traver naar huis stuurde met 3-6, 7-5 en 6-3.

Rafael Nadal had het evenement in Viña del Mar aanvankelijk ook op zijn programma staan. De Spanjaard meldde zich af met een rugblessure. Door een buikvirus is hij er ook volgende week in Buenos Aires niet bij.

Alex Rodriguez legt zich neer bij jaar schorsing

Honkballer Alex Rodriguez heeft zijn schorsing van 162 wedstrijden, een volledig MLB-seizoen, geaccepteerd. De 38-jarige Amerikaan van New York Yankees kreeg de straf onder meer voor het gebruik van verboden middelen, iets wat hij altijd heeft ontkend. Het is de langste schorsing voor dopinggebruik ooit in de sporthistorie.

Grootverdiener Rodriguez werd in augustus geschorst. Hij was samen met twaalf andere honkballers klant van een antiverouderingskliniek in Miami. Die kliniek handelde onder meer in groeihormonen, testosteron en anabole steroïden. De twaalf collega's van Rodriguez accepteerden in augustus een schorsing van vijftig wedstrijden.

'A-Rod', die drie keer is verkozen tot meest waardevolle speler van de MLB, hield vol onschuldig te zijn en klaagde de competitie en de spelersvakbond aan voor een federale rechter. Dat kwam hem op veel kritiek van andere honkballers te staan en Rodriguez ziet nu dan ook van de zaak af.

Freestyleskiester Voisin uit OS

De Amerikaanse freestyleskiester Maggie Voisin ligt al uit de Spelen nog voor ze voor haar begonnen zijn. De pas vijftienjarige Amerikaanse, het jongste lid van het team uit de VS, ging tijdens de training onderuit en liep een enkelblessure op.

De jonge skiester won ruim een week geleden nog de zilveren medaille op de slopestyle tijdens de X-Games in Aspen, waarmee ze de jongste medaillewinnares ooit was op de X-Games. In Sochi werd ze gezien als outsider om ook een olympische medaille te pakken.

Finaleveld slopestyle compleet

De Canadese snowboarders zijn op de Olympische Spelen sterk vertegenwoordigd in de finale van het onderdeel slopestyle. In de halve eindstrijd dwong Mark McMorris zaterdag als derde Canadees een finaleplek af. Ook de Brit Billy Morgan, de Amerikaan Sage Kotsenburg en Yuki Kadono uit Japan grepen hun laatste kans.

De eerste acht finalisten werden donderdag, een dag voor de officiële openingsceremonie in Sochi, al bekend. De Canadezen Sebastien Toutant en Maxence Parrot, de Noor Staale Sandbech, de Fin Peetu Piiroinen, de Brit Jamie Nicholls, de Fin Roope Tonteri, de Zweed Sven Thorgren en de Noor Giermund Braaten strijden later zaterdag ook om de eerste gouden medaille.

De Belg Seppe Smits strandde in de herkansing. Zijn beste run was goed voor een vijfde plaats met 84,50 punten. Morgan (90,75), Kotsenburg (90,50), McMorris (89,25) en Kadono (84,75) deden het allen net iets beter.

Cheryl Maas komt zondag bij de vrouwen in actie in de halve finale. De geboren Brabantse ging in de kwalificatie in allebei haar runs onderuit.

Dekker wil geen kritiek op Citotoets

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) wil dat de kritiek op toetsen in het basisonderwijs ophoudt. Volgens hem wordt ten onrechte een 'spookbeeld' gecreëerd dat het basisonderwijs een afrekencultuur kent. "Dat is niet bevorderlijk", zegt de bewindsman zaterdag in Trouw.

Dekker vindt het een slechte ontwikkeling dat middelbare scholen een toelating laten afhangen van de score van een leerling op de Citotoets. Die houding heeft er volgens de bewindsman voor gezorgd dat kinderen en vooral ouders de Citotoets beschouwen als een soort eindexamen van de basisschool, met enorme nervositeit tot gevolg.

De bewindsman zegt zich in het interview te hebben verbaasd over de steeds veranderende houding van de Tweede Kamer over de toets. "Ik vind het ook uitermate zorgelijk. Het is funest voor het onderwijs als de Kamer elke drie, vier jaar op zulke fundamentele dingen de koers wil bijstellen."

Vorige maand pleitte een groep schooldirecteuren nog voor afschaffing van de toets, die volgende week door ruim 164 duizend achtstegroepers gemaakt wordt. Ze storen zich eraan dat de inspectie de toets gebruikt als ijkpunt voor onderwijskwaliteit en dat creativiteit en technisch inzicht niet worden beloond.

Rutte praat met Amnesty

Premier Mark Rutte heeft zaterdagochtend in Sochi met activisten een gesprek gehad over de mensenrechtensituatie in Rusland. Bij het gesprek waren naast Amnesty International de milieuorganisatie Ecowatch en de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial aanwezig.

Volgens Emile Affolter van Amnesty International heeft het gesprek zo'n anderhalf uur geduurd. Hij typeerde het overleg met de minister-president als 'diplomatiek'.

Er is gesproken over de milieuschade die er bij de voorbereidingen op de Olympische Spelen is aangericht en de rechten van de duizenden werklieden die bij de bouw zijn uitgebuit. Ook ging het over de twee activisten van de groen-liberale partij Jabloko die afgelopen week zijn opgepakt en voor een aantal dagen achter de tralies verdwenen.

Amnesty International heeft bovendien de zogeheten Bolotnaja-zaak aangekaart, genoemd naar het plein in Moskou waarop in mei 2012 demonstraties plaatsvonden tegen de inauguratie van de Russische president Vladimir Poetin. Tientallen betogers werden opgepakt en zitten nog altijd vast. Hun hangt tot zes jaar celstraf boven het hoofd.

Amnesty heeft aangegeven dat Rutte zich over specifieke zaken moet uitspreken en niet over de Russische mensenrechten in het algemeen. "Alleen dat kan nog helpen, ook in de Bolotnaja-zaak", aldus Affolter. "Als Rutte niets in het openbaar zegt over de zaak, zou dat een klap zijn in het gezicht van de mensenrechtenbeweging."

Het gesprek ging daarnaast over de homorechten in Rusland, waarover Rutte vrijdag tegenover Poetin al zijn zorgen had uitgesproken. Poetin heeft volgens Affolter geantwoord dat homo's openlijk in Rusland kunnen leven.

Rutte is in Rusland voor de Olympische Winterspelen. De minister-president had beloofd de situatie van de mensenrechten onder de aandacht te brengen bij zijn bezoek vanwege kritiek op de zware Nederlandse delegatie naar de Spelen.

Belegger iets optimistischer over economie

Hoewel de Amsterdamse beurs de laatste weken niet zelden in de min sloot, was een meerderheid van de Nederlandse beleggers in januari iets positiever over de economische situatie dan een maand eerder. Wel blijven de markten nerveus. Dat blijkt zaterdag uit de beleggersbarometer van ING.

57 procent van de beleggers zag de afgelopen drie maanden een verbetering in de economische situatie. Een maand eerder was dat nog 45 procent. Twee derde van de beleggers zag zijn orderportefeuille in waarde stijgen.

Ook voor de komende drie maanden is een meerderheid positief. 56 procent verwacht een gunstig beleggingsrendement in die periode. Een kwartaal geleden verwachtte nog 48 procent dit. ING schat dat de AEX over drie maanden rond de 406 punten staat.

ING waarschuwt zaterdag wel voor de nervositeit van de markt. Beleggers reageren nog altijd heftig op koersstijgingen en -dalingen. "De recente koersdaling kan weer zorgen voor een lager optimisme in de komende maand", zegt hoofd ING Investment Bob Homan in een verklaring. "We moeten altijd bedacht zijn op plotselinge schokken."

CDA: gemeentebelastingen niet omhoog om extra taken

Het CDA vindt dat de gemeentelijke belastingen niet mogen worden verhoogd omdat het rijk taken naar gemeenten overdraagt. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma zaterdag op Radio 1.

Buma noemt het 'een van de grootste problemen dat de regering taken naar de gemeenten overdraagt met veel te weinig geld'. Volgens hem is het gevolg van de decentralisatie dat gemeenten alleen de belastingen kunnen verhogen om die diensten te kunnen aanbieden.

Gemeenten dreigen door de nieuwe taken door hun hoeven te zakken, aldus de CDA'er. "En inwoners van alle gemeenten zijn de klos." Of zijn partij instemt met de kabinetsplannen voor decentralisatie hangt ervan af of het kabinet kan bewijzen dat de belastingen niet omhoog hoeven door de nieuwe regels.

Het CDA houdt zaterdag een partijcongres in Maarssen.

Fax kapot, moordverdachte vrij

Een rechtbank in Bobigny bij Parijs heeft een verdachte van moord moeten vrijlaten vanwege een defecte fax. De advocaat van de man had een verzoek om vrijlating per fax naar de rechtbank gestuurd, maar deze had de tekst niet kunnen afdrukken. Omdat de termijn dat antwoord moest worden gegeven verstreek, moest justitie de verdachte laten gaan.

Het gaat om een man die op oudejaarsavond 2011 samen met anderen een 33-jarige dj in elkaar zou hebben geslagen die daarna overleed. Hij was boos geworden omdat hij niet werd toegelaten tot het feest waar de dj optrad.

Moordverdachte vrij vanwege kapotte fax
Moordverdachte vrij vanwege kapotte fax (Foto: ANP)

CIDI klaagt stichting Gretta Duisenberg aan

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft vrijdag in samenwerking met het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) aangifte gedaan tegen de website van de Stichting Stop de Bezetting van Gretta Duisenberg. Volgens het CIDI zijn er op de website van Stop de Bezetting beledigende teksten over joden gezet.

Een woordvoerster van het CIDI liet weten dat op de internetpagina Stop de Bezetting een artikel was geplaatst met de titel 'The Jewish hand behind Internet Google, Facebook, Wikipedia, Yahoo!, MySpace, eBay'. Daarin staat dat joden het internet hebben gepenetreerd met als doel de informatie te domineren en te controleren.

CIDI klaagt stichting Gretta Duisenberg aan
CIDI klaagt stichting Gretta Duisenberg aan (Foto: ANP)

'Plasterk wist al van herkomst telefoongegevens'

Ministers van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) wisten vorig jaar al dat Nederland zelf de metadata van 1,8 miljoen telefoontjes heeft onderschept en niet de Amerikaanse NSA. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Uit onderzoek is vorig jaar al onomstotelijk vast komen te staan dat de gegevens waren vergaard door de Nederlandse inlichtingendiensten. De ministers weten dat volgens de krant sinds eind 2013, maar Plasterk beweerde steeds dat de NSA de telefoontjes had onderschept.

De minister kwam deze week pas met de informatie vanwege een rechtszaak die is aangespannen door de Nederlandse staat, aldus de krant. Een groep burgers eist in die zaak dat Nederland stopt met het aannemen van inlichtingen die zijn verzameld door de NSA.

De NRC schreef vrijdag al dat Plasterk wist dat er geen hard bewijs was toen hij vorig najaar verklaarde dat NSA Nederlandse telefoontjes had onderschept. Hij zei destijds dat het aantal van 1,8 miljoen telefoontjes grofweg overeenkwam met het maandelijkse aantal telefoontjes tussen Nederland en de Verenigde Staten. Volgens de krant was er geen enkel ander bewijs.

De Tweede Kamer, en dan vooral de oppositie, neemt de zaak hoog op. Het verkeerd informeren van de Tweede Kamer geldt als een politieke doodzonde. De bewindslieden moeten zich dinsdag verantwoorden in een debat.

'Fraude bij renoveren parlement Vlaanderen'

Het Vlaams Parlement heeft meer geld betaald dan nodig was voor schilderwerk. Er zou zijn gesjoemeld door vier Vlaamse renovatiebedrijven, om zo grote opdrachten binnen te halen. Naast het Vlaams Parlement zouden ook vakbond ABVV en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid slachtoffer zijn geworden van de fraude. Dat schrijven de Belgische kranten Het Nieuwsblad en De Standaard zaterdag.

De renovatiebedrijven ontkennen. Ze worden beschuldigd van valsheid in geschrifte, omkoping, oplichting en kartelvorming. Maandag moeten ze voor de rechter in België verschijnen. Volgens de kranten wordt de zitting dan wel meteen geschorst, omdat er door de bedrijven uitstel is aangevraagd.

'Fraude bij renoveren parlement Vlaanderen'
'Fraude bij renoveren parlement Vlaanderen' (Foto: ANP)

Crimineel vrijgelaten door tikfout rechtbank

Een crimineel is vorige maand vrijgelaten door een fout van de rechtbank in Utrecht. Mehmet K. had nog 5,5 jaar moeten uitzitten, maar door een tikfout van de rechtbank kwam hij na zeven maanden al op vrije voeten, schrijft De Telegraaf zaterdag.

K. was tot een celstraf van zes jaar veroordeeld voor betrokkenheid bij een bende plofkrakers. De gevangenis liet hem vorige maand vrij na ontvangst van een rechterlijk bevel waarin vermoedelijk door een typefout werd uitgegaan van een straf van zes maanden. Omdat K. die al ruimschoots had uitgezeten mocht hij gaan.

Justitie en de rechtbank ontdekten de fout volgens De Telegraaf pas toen de krant vragen stelde over de vrijlating. De crimineel is er inmiddels vandoor. Hij is mogelijk naar Turkije gevlucht, dat geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland.

De rechtbank zegt in de krant dat er iets is misgegaan met het computersysteem. "Door een menselijke fout is een verkeerde straftermijn ingevoerd en doorgestuurd naar het OM", zegt een woordvoerder. "We balen hier met zijn allen stevig van."

Matavz gewoon op de bank

Tim Matavz zal zaterdagavond gewoon op de bank zitten bij zijn club PSV. Rubin Kazan heeft de Eindhovenaren hiervoor toestemming gegeven.

De Spits zal begin volgende week een medische keuring ondergaan in Duitsland of Zwitserland, waarna hij een contract voor 4,5 jaar zal ondertekeken. Hierna zal Matavz afreizen naar Spanje alwaar hij zich zal melden bij het trainingskamp van Rubin Kazan. PSV zal een bedrag van ongeveer 7,8 miljoen euro ontvangen voor Matavz hiervan zal 230.000 euro naar zijn oude club, FC Groningen gaan.

Rugblessure houdt Serena Williams uit Doha

In navolging van Victoria Azarenka heeft ook Serena Williams zich afgemeld voor het WTA-toernooi van Doha. De Amerikaanse nummer 1 van de wereld heeft nog altijd last van de rugblessure die ze vorige maand opliep tijdens de Australian Open. Williams meldde zich vrijdag af voor de Qatar Open, die maandag begint.

Het afhaken van de Amerikaanse toptennisster is de tweede grote tegenslag voor de organisatie. De Wit-Russische titelverdediger Azarenka, tweede op de wereldranglijst, meldde zich eerder al af vanwege een slepende voetblessure. Vorig jaar won Azarenka in de finale van Williams. De Wit-Russin prolongeerde daarmee de titel die ze in 2012 ook al veroverde.

Na het afhaken van Williams en Azarenka is Li Na, de Chinese winnares van de Australian Open, de hoogst geplaatste tennisster in Doha.

'Alternatieve verbinding Brussel is er nog niet'

De komst van de internationale trein van Arriva tussen Den Haag en Brussel is nog allerminst zeker. Dat stelt de vervoerder vrijdag in een reactie op het uitblijven van een bezwaarschrift van de Nederlandse regering. Voordat de trein kan rijden moeten nog veel meer zaken worden geregeld.

Er is nog geen 'solide basis' voor de verbinding, die de Lage Landen Lijn moet gaan heten, stelt Arriva. "Daar is meer voor nodig. Bijvoorbeeld: hoe kan de exploitatie qua materieel en lijnvoering het beste gevoerd worden en wat zijn de komende ontwikkelingen rondom het hoofdrailnet", stelt een woordvoerder in een verklaring.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil de NS de mogelijkheid bieden het hoofdrailnet voor tien jaar te exploiteren. Onderdeel daarvan is een intercityverbinding op hetzelfde traject als de Lage Landenlijn. De consequenties daarvan zijn volgens Arriva nog niet duidelijk. "Arriva kan dus nog steeds geen sluitende businesscase maken en zolang dat nog niet kan, kunnen wij geen contract tekenen", aldus de vervoerder.

De lijn was een initiatief van de gemeente Den Haag en Arriva. De Nederlandse regering wilde de trein tegenhouden, omdat met de trein ook binnenlandse reizen zouden kunnen worden gemaakt. Arriva zou daarmee de NS te veel in de weg zitten. Een bezwaarschrift in Europa werd door een fout echter niet ontvankelijk verklaard, zo schreef minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook de Haagse wethouder Peter Smit ziet dat probleem, maar is desondanks positief. "Het is goed nieuws voor de reiziger dat die beperkingen van de baan zijn", zegt hij in een verklaring. "Het probleem is nu nog dat de staatssecretaris de NS nog toestaat een slecht presterende trein te laten rijden die de businesscase voor een betere trein, zoals onze Lage Landen Lijn, lastiger maakt."

Kemphanen Cyprus eens over hervatting vredesoverleg

Grieks- en Turks-Cyprioten hervatten volgende week het overleg over de hereniging van hun eiland. De beide kampen zijn het eens geworden over de uitgangspunten van de vredesbesprekingen, meldde het Turkse Noord-Cyprus vrijdag.

De Turks- en Grieks-Cyprioten kibbelden maandenlang over de gezamenlijke verklaring van uitgangspunten. Nu die er eindelijk ligt kan het herenigingsoverleg begin komende week een nieuwe ronde ingaan, aldus het Noorden. De kemphanen gingen halverwege 2012 onverrichterzake uiteen en braken het overleg af.

Cyprus is sinds 1974 in tweeën gedeeld. Turkije bezette het noorden van Cyprus nadat voorstanders van eenwording met Griekenland in de mediterrane eilandstaat de macht hadden gegrepen.

'Raadslid Dinkelland stal half miljoen'

Het raadslid van de gemeente Dinkelland dat verdacht wordt van het plunderen van de kas van de plaatselijke begrafenisvereniging heeft meer geld gestolen dan gedacht. De man heeft de hele kas, ruim een half miljoen euro, buitgemaakt. Dat meldt de Tubantia vrijdagavond. Eerder ging het nog om een bedrag van 21.000 euro.

De leden van de begrafenisvereniging werden vrijdagavond op de hoogte gesteld. Ruim honderd mensen kwamen op de bijeenkomst af. Volgens de Tubantia waren ze 'emotioneel, boos en verontwaardigd'. Ze vinden dat het bestuur van de vereniging de zaak eerder had moeten ontdekken.

Van het raadslid, de 53-jarige Arwin van G., is sinds januari niet meer gehoord. Hij is gevlucht naar het buitenland.

Rusland censureerde opening Sochi

Op de Russische televisie is vrijdag niet te zien geweest dat er technisch iets misging tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sochi. Vijf sneeuwvlokken zouden veranderen in de olympische ringen, maar een van die sneeuwvlokken weigerde dienst en bleef een sneeuwvlok. Het vuurwerk wat daarna zou komen, bleef ook uit. Dat werd overal gewoon uitgezonden, behalve in Rusland. De staatstelevisie toonde in plaats van de falende ring namelijk een opname van een repetitie, waarbij het wel goed ging.

De Russische creatief directeur van de opening noemde het na afloop "heel normaal" dat de fout werd gecensureerd. Konstantin Ernst zei dat het belangrijkste is dat er een goede presentatie getoond wordt.

Russische tv censureerde opening Winterspelen
Russische tv censureerde opening Winterspelen (Foto: ANP)

Wiggins wil via Parijs-Roubaix naar Tour

Bradley Wiggins heeft de datum 13 april met rood omcirkeld in zijn agenda. De Britse wielrenner van Team Sky wil die dag excelleren in Parijs-Roubaix, de beruchte kasseienklassieker door Noord-Frankrijk. "Tijdens de trainingen richt ik me de laatste tijd al meer op zulke parcoursen", aldus Wiggins. "Ik weet van mezelf dat ik de kwaliteiten heb om mee te doen om de zege in wedstrijden als Parijs-Roubaix."

De Britse tourwinnaar van 2012 deed al zeven keer mee aan de 'Hel van het Noorden', maar steeds als knecht. "Nu wil ik voor de winst rijden." Na Parijs-Roubaix gaat zijn focus op de Ronde van Californië, die Wiggins rijdt als voorbereiding op de Tour de France. De Franse wielerkoers start op zaterdag 5 juli in Engeland en daar wil Wiggins bij zijn, al weet de 33-jarige wielrenner dat hij in dienst zal moeten rijden van ploeggenoot en titelverdediger Chris Froome.

"Ik wil graag weer terugkeren in de Tour. Ik zal in de grote rondes misschien niet meer meedoen om de eindzege, maar ik wil graag onderdeel zijn van een succesvol team en daar een bijdrage aan leveren."

[Bundesliga] Leverkusen wint nipt in Mönchengladbach

Bayer Leverkusen heeft voor de tweede keer dit seizoen gewonnen van Borussia Mönchengladbach. Na de 4-2 thuiszege van eind augustus werd vrijdag in Mönchengladbach met 0-1 gewonnen.

Son Heung-Min tekende na 62 minuten voor de enige goal van de wedstrijd. Leverkusen verstevigde door de zege zijn tweede plaats in de Bundesliga en wist de voorsprong op nummer vijf Gladbach te vergroten tot tien punten.

In de Primera Division won Espanyol met 1-0 van Granada. Oud-AZ-verdediger Hector Moreno maakte negen minuten voor tijd de winnende goal. Espanyol, dat vanaf de dertigste minuut met tien man speelde na rood voor Víctor Álvarez, steeg door de overwinning van de tiende naar de achtste plek.

[WTT] De Bakker en Sijsling treffen geplaatste spelers

Thiemo de Bakker en Igor Sijsling krijgen volgende week een geplaatste speler tegenover zich bij het ABN AMRO World Tennis Tournament. De Bakker werd vrijdag bij de loting gekoppeld aan de Fransman Richard Gasquet (4). Sijsling moet het opnemen tegen Michail Joezjny, de als zevende geplaatste Rus.

Jesse Huta Galung weet nog niet wie hij treft. De Haarlemmer krijgt een speler uit het kwalificatietoernooi tegenover zich. Juan Martin del Potro en Andy Murray, respectievelijk de nummers een en twee van de plaatsingslijst, krijgen met Gaël Monfils en Édouard Roger-Vasselin Franse opponenten tegenover zich.

'Nieuwe F1-motoren zijn 700 pk'

De nieuwe 1,6 liter V6-turbomotoren die vanaf dit seizoen in de Formule 1 gebruikt zullen gaan worden zijn krachtiger dan eerst aangenomen. Er werd vanuit gegaan dat ze zonder het Energy Recovery System rond de 600 pk zouden zitten, maar Andy Cowell, motorenbaas van Mercedes, zei tegen Auto Motor und Sport dat 700 pk reëel is.

Van het nieuwe ERS is bekend dat het ongeveer 160 pk waard is, wat het totaal aantal pk's van motor plus ERS boven de 850 uitbrengt. Hiermee levert ERS tweemaal zoveel pk's als het Kinetic Energy Recovery System dat de afgelopen jaren gebruikt werd, maar levert daarnaast een stuk langer energie. Cowell: "Het pakket bevat dit jaar ruim drie keer zoveel onderdelen als met de V8 en KERS. Nu hebben we twee elektrische aandrijfsystemen, een turbo en een deel van het autosysteem geïntegreerd in de motor."

"We hebben iets minder dan twintig procent meer koeling nodig voor deze aandrijflijn. De klassieke olie- en waterkoeling van de motor zijn kleiner, maar dat wordt teniet gedaan door de grotere koeling voor de hybride systemen."

Kan een coureur altijd over alle paardekrachten beschikken? Nee, want de nieuwe regels stellen ook dat er per race maar 100 kilogram brandstof verbruikt mag worden en dat er maximaal 100 kilogram brandstof per uur door de motor mag stromen. Dit betekent dat er efficiënt omgegaan moet worden met elke druppel brandstof en dat geprobeerd wordt te besparen waar het kan.

Zo lijkt in ieder geval Ferrari een systeem te hebben dat de brandstoftoevoer afknijpt wanneer er geen gas wordt gegeven. Bovendien maakt dit het remmen op de motor en het terugwinnen van energie makkelijker. Mercedes en Renault zullen vergelijkbare methodes gekozen hebben om te zorgen dat coureurs met een minimum aan energieverbruik een ronde zo snel mogelijk aflegt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.