NAC onder verscherpt toezicht van de KNVB

NAC Breda, De Graafschap, Excelsior en Fortuna Sittard staan er financieel niet goed op bij de KNVB. De vier clubs zijn door de licentiecommissie ingedeeld in de zorgwekkende categorie 1, meldde de voetbalbond vrijdag. Ze moeten een plan van aanpak opstellen dat er op is gericht ze binnen drie jaar structureel naar categorie 2 of 3 te brengen.

NAC bezet momenteel de elfde plaats in de Eredivisie. De Graafschap, Excelsior en Fortuna spelen in de Jupiler League. Als de clubs zonder toestemming van het plan van aanpak afwijken, kunnen sancties volgen variërend van een waarschuwing tot punten in mindering. De indeling is samengesteld op basis van de jaarcijfers over het seizoen 2012-2013 en de prognosecijfers voor 2013-2014.

Vorig jaar maakten vijf clubs deel uit van categorie 1. Van de clubs die destijds tot de financiële zorgenkindjes behoorden, staat alleen Fortuna Sittard nog onder verscherpt toezicht.

Negentien clubs krijgen van de KNVB een voldoende, waaronder de eredivisieteams Vitesse, Feyenoord, FC Utrecht, FC Groningen, PEC Zwolle, NEC, RKC Waalwijk, Roda JC, SC Cambuur en ADO Den Haag.

In categorie drie, voor de financieel gezonde clubs, zitten Ajax, PSV, AZ, sc Heerenveen, Heracles Almelo, Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam, Almere City FC, FC Oss en Telstar.

"De KNVB merkt dat clubs in het algemeen hard werken aan hun financiële beleid", zegt Mark Boetekees, bestuurssecretaris betaald voetbal. "De KNVB juicht dat toe, want dat is in het belang van het gehele Nederlandse voetbal. Het mooiste zou zijn als al die inspanningen er in zouden resulteren dat er geen enkele club meer tot categorie 1 behoort, maar gezien het economische klimaat moeten we daarin realistisch zijn."

De licentiecommissie deelt FC Twente vooralsnog niet in. De definitieve besluitvorming over hun indeling volgt op een later moment, meldt de KNVB.

De indeling:

Categorie 1: De Graafschap, Excelsior, Fortuna Sittard en NAC Breda.

Categorie 2: ADO Den Haag, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam, Feyenoord, Helmond Sport, MVV Maastricht, N.E.C., PEC Zwolle, RKC Waalwijk, Roda JC, SC Cambuur, Vitesse, VVV-Venlo en Willem II.

Categorie 3: Ajax, Almere City FC, AZ, FC Oss, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PSV, sc Heerenveen, Sparta Rotterdam en Telstar.