Brabants uitzendbureau hekelt klacht over hoofddoek

Het uitzendbureau dat tegen een 18-jarige studente zou hebben gezegd dat ze niet welkom is met hoofddoek, zegt dat haar klachten een 'vooropgezet plan' zijn. "In het sollicitatiegesprek hebben wij al tegen haar gezegd dat werknemers met hoofddoek welkom zijn, ook al droeg zij geen hoofddoek", zegt eigenaar Omer Dasguney vrijdag.

Een medewerkerster van het Roosendaalse uitzendbureau waar de vrouw stage wilde lopen als intercedente zei in een opgenomen telefoongesprek dat een Nederlands bedrijf 'gewoon mag eisen' dat een werknemer geen hoofddoek draagt. In dagblad Spits zei de studente dat ze niet van plan was een hoofddoek te dragen, maar zich toch gediscrimineerd voelde. Ze heeft aangifte gedaan tegen het bureau.

Volgens Dasguney, die zelf niet in de opname te horen is, is het een vooropgezet plan dat de studente nu de media opzoekt om te klagen over discriminatie. "Ik ben zelf ook moslim", zegt hij. "En waarom zou een moslim een andere moslim weigeren? In mijn familie dragen de vrouwen ook hoofddoeken. Ik snap deze actie niet."

Daarnaast had het gesprek niet opgenomen mogen worden, zegt hij. "Dat geeft ons eigenlijk nog meer het gevoel dat ze expres aan de telefoon vroeg of ze een hoofddoek mocht dragen. Bovendien mag je van de wet op de privacy niet zomaar telefoongesprekken opnemen."Ondanks alle ophef is de studente nog steeds welkom bij het uitzendbureau, aldus Dasguney.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) liet vrijdagochtend weten dat hij de vrouw steunt. "Als de feiten kloppen, dan is dit een ernstige zaak. Discriminatie en uitsluiting op basis van geloof, geslacht en leeftijd is verboden", schrijft Asscher in een verklaring. "In Nederland is iedereen voor de wet gelijk. Het is dan ook goed dat ze aangifte heeft gedaan."