'Lastercampagne tegen Bredaas kandidaat-raadslid'

De Bredase politicus John Stubenitsky, lijsttrekker van Gemeentebelangen Breda, vindt dat de media zijn nummer twee Paul de Jong met rust moeten laten. "Er is nu genoeg laster geweest tegen die jongen", zegt Stubenitsky vrijdag.

De lijsttrekker doet zijn uitspraken op de dag dat kandidaat-raadslid De Jong (25) een kort geding heeft aangespannen tegen Omroep Brabant na berichten over zijn criminele verleden. De Jong vindt deze berichten 'onrechtmatig' en eist dat ze van de website van de omroep worden gehaald. Het kandidaat-raadslid betitelt zijn misstappen als jeugdzonden en stelt dat hij nu op het rechte pad is.

Lijsttrekker Stubenitsky spreekt van 'riooljournalistiek'. "Die jongen moet een kans krijgen, hij heeft ook goede dingen gedaan. Nu is er alleen aandacht voor wat hij als snotneus heeft uitgehaald." Stubenitsky legt ook een link met de gemeenteraadsverkiezingen van maart. "Het lijkt wel of mensen mijn partij willen pakken. De Jong is de nummer twee op mijn lijst en deze zaak slaat terug op mijn partij."

Omroep Brabant bracht afgelopen januari het nieuws dat De Jong als tiener werd veroordeeld voor diefstallen, inbraak, poging tot diefstal met bedreiging en aanranding. De zender baseerde zich daarbij op een anoniem toegestuurd reclasseringsrapport. In dezelfde maand kwam naar buiten dat De Jong in 2006 werd veroordeeld wegens carjacking en in 2010 voor dronken rijden. Hij reed toen in op een groep mensen, waarbij een persoon zwaargewond raakte.

De omroep stelt op de eigen website dat er geen sprake is van een lastercampagne en dat is gehandeld in het algemeen belang. "Wij controleren slechts zijn gegevens en die hebben wij gepubliceerd", stelt eindredacteur Joris Gerritsen.

De rechter doet binnen een week uitspraak.