Geen onderzoek naar brood met mensenhaar

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) gaat geen onderzoek doen naar Chinees mensenhaar in Nederlands brood. De inspectiedienst vindt het niet aannemelijk dat Nederlandse fabrikanten van bakkerijgrondstoffen het mensenhaar uit Chinese fabrieken verwerken. Daardoor kan het haar niet in Nederlands brood zitten, zegt een woordvoerder vrijdag.

"De fabrikanten van bakkerijgrondstoffen zeggen zelf dat zij geen zaken doen met fabrieken die mensenhaar verwerken", zeg de woordvoerder. "Wij hebben verder geen aanwijzingen gekregen. Bakkers hebben de garantie gekregen dat er geen mensenhaar in het brood zit." Het is verboden om menselijke producten in voedsel te verwerken, zegt de woordvoerder.

Eerder deze week meldde het programma Keuringsdienst van Waarde dat Chinese fabrieken adverteerden met broodgrondstoffen uit eendenveren, een dierlijk product, maar in plaats daarvan mensenharen verwerken tot aminozuur. Aminozuur is een 'broodverbeteraar', dat bakkers toevoegen aan hun brood.

Vicevoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen Cees Hack zei eerder al dat bijna alle Nederlandse bedrijven die aminozuur toevoegen een plantaardig product gebruiken. "Er gebruikt maar eentje dierlijke producten. Dat is een kleine speler op onze markt", zei Hack. "Het kan niet dat zij mensenhaar gebruiken."

Ook zei Hack dat Nederlandse grondstoffenfabrikanten zwart op wit hebben dat hun aminozuur niet uit mensen komt. Mocht dat wel zo zijn, dan is er sprake van fraude. "Dan wordt het Nederlandse bedrijf opgelicht en moet de NVWA direct ingrijpen in China", aldus Hack.