FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 december 2013

Curaçaose vrouwen: hoge bloeddruk en te dik

Bijna één op de drie vrouwen op Curaçao heeft last van hoge bloeddruk. Daarmee scoort het eiland heel hoog in vergelijking met andere Caribische landen. Op Sint Maarten heeft bijvoorbeeld ongeveer één op de acht vrouwen last van hoge bloeddruk. Dat staat in een Nationale Gezondheidsenquête 2013 die aan de Curaçaose minister van Volksgezondheid is aangeboden.

In het onderzoek worden gezondheidsgegevens van Curaçao met meer dan zestig andere (ei)landen in het Caribisch gebied, Midden- en Zuid-Amerika vergeleken. Ook overgewicht en obesitas komen relatief vaker voor bij Curaçaose vrouwen dan bij vrouwen in de overige landen. Opvallend is dat in tegenstelling tot de meeste andere landen in de regio hoge bloeddruk op Curaçao aanzienlijk vaker voorkomt onder vrouwen dan onder mannen.

Veel vrouwen op Curaçao hebben hoge bloeddruk
Veel vrouwen op Curaçao hebben hoge bloeddruk (Foto: ANP)

Agenten gewond bij rellen in Hamburg

Bij botsingen tussen de politie en demonstranten die protesteerden tegen de ontruiming van een gekraakt cultureel centrum in het Duitse Hamburg zijn zaterdag 22 agenten gewond geraakt. Ook een onbekend aantal demonstranten raakte gewond, meldt de politie in Hamburg.

Meer dan zevenduizend mensen namen deel aan de demonstratie tegen de ontruiming van het links culturele centrum Rote Flora, een gekraakt voormalig theater. Volgens de politie begonnen sommige demonstranten kort na de start van de protestactie voorwerpen naar de tweeduizend agenten te slingeren.

Bayern München wint WK voor clubs

Bayern München heeft het WK voor clubs gewonnen. De winnaar van de Champions League was zaterdag in Marokko met 2-0 te sterk voor Raja Casablanca, dat verrassend tot de finale was doorgedrongen. De goals van de Braziliaan Bonfim Dante en de Spanjaard Thiago Alcantara vielen al in de eerste helft.

Dante scoorde al in de zevende minuut uit een corner die werd doorgekopt door Jerome Boateng. Thiago kon de score na goed voorbereidend werk van David Alaba verdubbelen. Casablanca wist voor eigen publiek in Marrakesch vervolgens te voorkomen dat het een afstraffing werd.

Voor Bayern is 2013 een droomjaar geworden. Naast de Champions League en het WK voor clubs werd ook de landstitel, de Duitse beker en de Europese Supercup gewonnen. Alleen in de strijd om de Duitse Supercup moest de overwinning worden gelaten aan Borussia Dortmund.

Arjen Robben moest het WK voor clubs aan zich voorbij laten gaan. De aanvaller staat aan de kant sinds hij begin deze maand in een wedstrijd tegen Augsburg een diepe vleeswond aan zijn knie opliep. Atletico Mineiro sloot het toernooi af op de derde plaats. De Brazilianen wonnen na een 2-1 achterstand met 3-2 van het Chinese Guangzhou Evergrande.

Uitslag Feyenoord - PEC Zwolle

Om 20.45 uur begon in de Kuip het duel tussen Feyenoord en PEC Zwolle. De thuisploeg won met 3-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Feyenoord

3 - 0

PEC Zwolle

 33' Immers
 39' Immers
 55' Boëtius
   
 
 Gele kaart: , Nijland, v. Hintum, Thomas, (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Vormer
Immers (Bakkal/82)
Clasie
Schaken
Pellè
Boëtius (Goossens/69)
  Boer
v. Polen
v.d. Werff
Broerse
Achenteh (v. Hintum/46)
Saymak (Hiwat/46)
Mokotjo
Drost (Nijland/46)
Klich
Thomas
Benson

Uitslag 3FM - RTL

Tijdens de jaarlijkse voetbalwedstrijd van Serious Request stond het team van 3FM opnieuw tegenover het sterrenteam van RTL. Het team van RTL won vorig jaar in de laatste minuut met 0-1 van de ploeg uit Enschede. Dit jaar met het Glazen Huis in Leeuwarden hoopte het radioteam het beter te doen, maar verloor helaas weer met maar één doelpunt verschil. Hieronder het overzicht van de wedstrijd:

3FM

3 - 4

RTL

 7' Cas Hieltjes
 27' Steffen Schra
 30' Sander Lantinga 
   4' John Williams 
 6' Regi Blinker 
 17' Jody Bernal 
 23' Andy Slory 
 
 
 
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Dennis Higler
 
Selectie:   Selectie:
Sander Lantinga (Aanvoerder)
Rámon Verkoeijen
Cas Hieltjes
Andy van der Meyde
Frank van der Lende
Kraantje Pappie
Carmen Manduapessy
Henk Vos
André Ooijer
John de Jong
Jelmer van der Meer
Desiree van Lunteren
Steffen Schra  
  John Williams
Oscar Moens
Brian Kubatz
Charly Luske
Baas B
Pieter Collen
Jody Bernal
Michael Mols
Jaap Reesema
Maarten Atmodikoro
Regi Blinker
Sacha Visser
Andy Slory
Oswald Snip

[Bundesliga] Nürnberg zonder zege winterstop in

FC Nürnberg heeft ook de laatste wedstrijd voor de winterstop niet gewonnen. De club van trainer Gertjan Verbeek speelde thuis tegen Schalke 04 met 0-0 gelijk. Met elf punten uit zeventien duels staat Nürnberg precies halverwege de competitie samen met Eintracht Braunschweig laatste in de Bundesliga.

Nürnberg is al een paar weken in het bezit van een negatief record. Nooit eerder moest een club sinds het begin van de competitie langer dan vijftien speelronden wachten op de eerste overwinning. De slechte start kostte trainer Michael Wiesinger al de kop. Verbeek werd eind oktober aangesteld als opvolger.

[JL] Willem II en De Graafschap thuis onderuit

Willem II en De Graafschap gaan met een slecht gevoel de winterstop in. De Tilburgers verloren in de Jupiler League voor eigen publiek met 1-0 van Excelsior. De Graafschap leed een 2-1 thuisnederlaag tegen Helmond Sport. De wedstrijd tussen Jong FC Twente en Achilles'29 eindigde in 4-0.

Lars Veldwijk velde Willem II met een doelpunt in de 39e minuut. Helmond kwam in Doetinchem terug van een 1-0 achterstand. Na een vroege openingsgoal van Rogier Meijer zetten Charles Kazlauskas en Serhat Koç nog voor rust de eindstand op het scorebord.

Dordrecht, dat vrijdag met 2-0 had gewonnen bij Almere City, staat na 22 speelronden bovenaan. De voorsprong op achtervolgers Willem II en FC Eindhoven bedraagt zes punten.

Uitslagen Eredivisie 21/12/2013

Vitesse heeft de mogelijkheid om zich tot winterkampioen van de Eredivisie laten kronen laten liggen. De Arnhemmers speelden met 2-2 gelijk bij Heracles Almelo. Morgen kan Ajax de ploeg voorbijsteken. Tegelijkertijd werd er in Breda gespeeld tussen NAC en Cambuur Leeuwarden. Het werd 1-0 voor de thuisclub.

Heracles Almelo

2 - 2

Vitesse

 51' Linssen
 77' Linssen
   6' Van Aanholt
 41' Piazón
 
 Gele kaart: Uth, Linssen (Heracles Almelo), Piazón, Atsu, Van der Heijden (Vitesse)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.470
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik
Schenkeveld
J.Veldmate
Davidson
Cziommer
Bel Hassani (Bruns/46)
Rienstra
Tannane (Rosheuvel/31)
Uth
Linssen
  Velthuizen
Leerdam
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Pröpper
Qazaishvili (Chanturia/90)
Vejinovic
Ibarra
Piazón
Atsu (Kakuta/73)

NAC Breda

1 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

 74' Hadouir    
 
 Gele kaart: Verbeek (NAC Breda), Droste, Hemmen (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.250
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Swerts (Gommeren/61)
Buijs
Kwakman
Bodor
Gilissen
Hadouir (Verbeek/87)
Seuntjens
Sarpong
Poepon
Lurling (Perica/90 4)
  Nienhuis
Droste
Leeuwin
Van der Laan
Bijker
Van Brakel (Barto/78)
El Makrini
Bakker (Van Boxel/87)
Lukoki
Hemmen
Christovao (Dijkstra/69)

'Onderzoek NAM naar aardbevingen ontoereikend'

Het onderzoek van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) naar de toekomstige zwaarte van aardbevingen in Groningen is ontoereikend. Dat stellen TNO en experts van onder meer de TU Delft, meldt de NOS zaterdag.

Mede op basis van het onderzoek wordt besloten over de toekomstige gaswinning in Groningen. De experts stellen echter onder meer dat gezien de huidige kennis over de ondergrond het onmogelijk zou zijn nu al vast te stellen hoe zwaar de aardbevingen door gaswinning in Groningen gaan worden.

Vooralsnog zou alleen met statistiek zijn berekend hoe zwaar de aardbevingen maximaal kunnen worden, zowel in Groningen als wereldwijd. Maar met statistiek kunnen onderzoekers zich alleen baseren op aardbevingen die al hebben plaatsgevonden. Voorspellingen doen zonder eigenlijk precies te weten waardoor aardbevingen worden veroorzaakt, is volgens de experts daarom een hachelijke zaak. Meer onderzoek in de ondergrond zou hiervoor nodig zijn.

Al 3 miljoen voor diarreebestrijding

De actie Serious Request heeft na 3 dagen al ruim 3 miljoen euro opgeleverd. Dat meldde een woordvoerster van radiostation 3FM. Het precieze bedrag is zaterdagavond 3.054.689 euro. Het is bijna een ton meer dan vorig jaar na de derde dag, toen stond de teller op 2.958.873. Vrijdag was de tussenstand (na twee dagen) 2.343.631 euro en dat was zes ton meer dan het jaar ervoor op die dag.

Volgens de woordvoerster zijn veel mensen al heel vroeg begonnen met hun acties. Daarom zou mogelijk het bedrag in de eerste twee dagen een spurt hebben genomen.

De dj’s Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering begonnen woensdagavond aan hun verblijf in het Glazen Huis in Leeuwarden. Ze halen geld op voor de bestrijding van kindersterfte door diarree.

Al ruim 3 miljoen voor bestrijding diarree
Al ruim 3 miljoen voor bestrijding diarree (Foto: ANP)

Uitslag AZ - sc Heerenveen

Voor de tweede keer in enkele dagen tijd stond in Alkmaar de wedstrijd AZ - sc Heerenveen op het programma. Waar de Alkmaarders in de beker na strafschoppen nog aan het langste eind trokken hadden ze vandaag in de competitie niets in de melk te brokkelen. Het werd 1-5 voor Heerenveen.

AZ

1 - 5

sc Heerenveen

 40' A.Jóhannsson    12' Basacikoglu
 20' Ziyech
 45' Slagveer
 69' Finnbogason
 73' Ziyech
 
 Gele kaart: Basacikoglu, Van Anholt (sc Heerenveen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M.Johansson
Gouweleeuw
Viergever
Gorter
Gudelj
Ortíz (Henriksen/27)
Martens (Avdic/65)
Beerens
A.Jóhannsson
Gudmundsson (Berghuis/46)
  Nordfeldt
Van Anholt
Kum
Kruiswijk (Zomer/61)
Dijks
De Roon
Ziyech
Eikrem (De Kamps/85)
Basacikoglu
Finnbogason
Slagveer

Gewilde Büttner zet zinnen op WK

Nu hij bij Manchester United op een dood spoor lijkt te zitten, zal Alexander Büttner zijn jacht op speeltijd hoogstwaarschijnlijk elders voortzetten. Zaterdagmiddag liet Alexander Bursac, de zaakwaarnemer van de 24-jarige vleugelverdediger, al weten dat zijn cliënt gevolgd wordt door verschillende clubs.

Onder meer AS Roma en Genoa zouden concrete belangstelling hebben voor de geboren Doetinchemmer. Zodra de transferperiode in januari haar deuren opent, kan Büttner van club veranderen. Bij het maken van zijn keuze houdt hij rekening met het Nederlands elftal, zo stelt Bursac. Büttner wacht nog altijd op zijn eerste uitnodiging voor Oranje.

"Hij heeft de ambities om naar het wereldkampioenschap te gaan", aldus Bursac ten overstaan van de NOS. "Dan is het duidelijk dat hij meer wedstrijden moet gaan spelen dan tot nu toe het geval is."

Vorig jaar kwam de van Vitesse overgekomen verdediger nog met enige regelmaat in actie, maar sinds de komst van David Moyes lijken zijn kansen verkeken. "Met Alex Ferguson waren duidelijke afspraken gemaakt", laat Bursac weten. "In het eerste seizoen vijftien wedstrijden, in het tweede twintig. Maar na het vertrek van Ferguson zijn die afspraken niets meer waard."

Gezien zijn beperkte rol in de plannen van Moyes lijkt United weinig problemen te hebben met een (tijdelijk) vertrek. De clubleiding weet van de interesse van Roma en Genoa. "United is daarvan op de hoogte en de clubs zijn ook naar mij toe gekomen. Ik hoop dat de club meewerkt aan een verhuurconstructie."

Büttner maakte in de winterstop van afgelopen seizoen de overstap naar Manchester United. Onder manager Sir Alex Ferguson kwam hij tot vijf optredens in de Premier League. Daarin scoorde hij liefst twee keer.

[Bundesliga] Luhukay's Hertha klopt Dortmund

Jos Luhukay heeft zaterdag met Hertha BSC voor een stunt gezorgd in de Bundesliga. De trainer zag zijn ploeg in Dortmund met 2-1 winnen van nummer drie Borussia Dortmund. Marco Reus zette de thuisploeg wel op voorsprong, maar Gustavo Ramos en Sami Allagui zorgden er nog voor de rust voor dat Hertha aan de goede kant van de score kwam.

Ook nummer twee Bayer Leverkusen ging onderuit. Op bezoek bij Werder Bremen werd door een doelpunt van Santiago Garcia een kwartier voor tijd met 1-0 verloren. Eljero Elia speelde vrijwel de hele wedstrijd bij Werder. In de eerste minuut van de blessuretijd werd hij gewisseld.

Rafael van der Vaart scoorde voor Hamburger SV tegen FSV Mainz, maar kon een 3-2 nederlaag niet voorkomen. De Oranje-middenvelder nam in de tweede helft de 2-2 voor zijn rekening, maar Shinji Okazaki besliste het duel in het voordeel van Mainz. Hakan Çalhanoglu had HSV in de eerste helft op voorsprong gezet, maar vlak na rust bewerkstelligden Okazaki en Nicolai Müller een ommekeer namens Mainz. HSV beëindigde het duel met tien man na een rode kaart voor Tomas Rincon.

Degradatiekandidaten SC Freiburg en Eintracht Braunschweig sloten 2013 op positieve wijze af. Nummer zestien Freiburg was met 2-1 Hannover 96 de baas. Het een plaats lager geklasseerde Braunschweig was met 1-0 te sterk voor 1899 Hoffenheim. FC Nürnberg staat nu laatste in de Bundesliga. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek komt later zaterdag nog in actie tegen Schalke 04.

Journalist vastgehouden in Parijse moskee

De Nederlandse journalist Frank Renout is zaterdag een uur lang vastgehouden in een moskee in Parijs, toen hij verslag deed van een opstootje. Dat meldt de NOS, een van de werkgevers van de man. Volgens de NOS was een demonstratie van een groep moslimvrouwen bij de moskee uit de hand gelopen. Zij wilden bidden in de gebedsruimte, maar dat werd met geweld voorkomen.

Renout werkt aan een verhaal over de ongelijke behandeling van moslimvrouwen. Nadat er was geslagen voor de deur van de gebedsruimte, werd Renout hardhandig meegenomen en vastgezet, zegt de NOS.

,,Ik ben een uur vastgehouden in een kamer", verklaarde Renout in het Radio 1 Journaal. ,,Daarna kwam de politie, die me heeft verhoord. Zij lieten me vervolgens weer gaan." Tegen hem is geen aangifte gedaan en ook zelf zal hij geen aangifte doen tegen de moskee.

Journalist vastgehouden in Parijse moskee
Journalist vastgehouden in Parijse moskee (Foto: ANP)

36 restaurants dicht om gore keuken

Sinds 2011 hebben tweehonderd restaurants en andere horecabedrijven drie tot acht boetes opgelegd gekregen omdat het een puinhoop was in de keuken. Bij 36 bedrijven was de voedselveiligheid zo ernstig in het geding, dat ze op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tijdelijk moesten sluiten.

Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond na het doorspitten van de boete- en sluitingsrapporten van notoire overtreders van 2011 tot en met heden. Sinds enkele jaren hanteert de NVWA een beleid waarbij restaurants en horecabedrijven die binnen twee jaar voor de derde keer zijn beboet omdat de keuken er te vies is onder de noemer notoire overtreders worden geschaard, waarvoor een speciale aanpak is opgesteld. Die aanpak bestaat onder meer uit inspecties en mogelijke andere stappen als sluiting.

Sommige bedrijven die als notoire overtreder worden aangemerkt, zorgen er al snel voor de boel weer op orde te hebben. Er zijn echter ook bedrijven die zich maar niet herpakken. Zo is het in een restaurant in Den Haag, waar inspecteurs een beschimmelde koeling en vlees waarover maden kropen hebben aangetroffen, sinds 2011 flink mis.

Momenteel wordt nog niet openbaar gemaakt om welke restaurants het gaat. In februari start er een proef met het openbaar maken van de inspectiegegevens van de NVWA bij lunchrooms. Wanneer de gegevens van restaurants openbaar worden, is nog onduidelijk.

Directeur van de Consumentenbond Bart Combé wil dat er bij slechte restaurants een waarschuwingssticker op de deur komt. "Want de inspecteur die daar is geweest gaat daar nooit meer eten, maar de consument gaat daar gewoon weer een hapje eten."

[JL] MVV sluit tumultueuze week af met verlies

MVV heeft in de Jupiler League de elfde nederlaag van het seizoen geleden. De Maastrichtse club ging uit bij Jong Ajax met 3-1 onderuit. MVV moest het in Amsterdam stellen zonder hoofdtrainer. Tini Ruijs besloot donderdag zijn ontslag in te dienen na te zijn bedreigd door fans na de uitschakeling in de beker tegen JVC Cuijk.

Jong Ajax maakte het verschil al in de eerste helft door goals van Tobias Sana en Lesley de Sa. Na rust maakte Danzell Gravenberch er 3-0 van. Door een eigen doelpunt van Gravenberch keerde de spanning na een uur spelen nog even terug.

Door de zege stijgt Jong Ajax ten koste van Almere City naar de zestiende plaats. MVV, dat vorig seizoen nog knap vijfde werd, bezet de dertiende plaats.

Zwemmers VS kloppen Europeanen

De Amerikaanse zwemmers hebben zaterdag het Duel in the Pool gewonnen. In Glasgow eindigde het evenement in eerste instantie in een 131-131 gelijkspel. De ploeg uit de Verenigde Staten won echter de tiebreak. Vrijdag had Europa na de eerste dag nog een 68-54 voorsprong.

Femke Heemskerk en Moniek Nijhuis kwamen namens het Europese team in het water. Ook Ranomi Kromowidjojo was geselecteerd, maar zij meldde zich vrijdag af omdat ze niet fit genoeg was. Een bezoek aan de longarts stelde Kromowidjojo zaterdag gerust, meldde ze op Twitter: er was niets mis met haar.

Ruim 10 miljoen pinbetalingen op zaterdag

Nederlanders hebben op zaterdag, vier dagen voor kerst, ruim 10 miljoen pinbetalingen gedaan met hun bankpassen en creditcards. Dat maakte Betaalvereniging Nederland bekend.

Het aantal ligt een paar 100.000 lager dan de zaterdag voor kerst van vorig jaar. Maar toen waren er na zaterdag nog maar twee dagen om kerstinkopen te doen en nu drie.

De vereniging registreerde zaterdag bij de grootste verwerkers tot 17.00 uur ruim 10,3 miljoen pinbetalingen. Het drukst was het tussen 14.30 uur en 15.00 uur, toen per seconde 457 transacties werden verricht.

De organisatie verwacht een van de komende dagen de miljardste pintransactie in de supermarktbranche sinds de invoering van het pinnen.

Ruiten sneuvelen bij vernietigen vuurwerk

In Zwartewaal zijn zaterdagavond ruiten gesneuveld door het onschadelijk maken van vuurwerk door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Het ging om illegaal vuurwerk dat was gevonden in een woning in het nabijgelegen Heenvliet en dat door de dienst van Defensie was weggehaald. Dat meldde de politie.

Het vuurwerk werd onschadelijk gemaakt in de Put van Heenvliet, dat tussen de twee Zuid-Hollandse plaatsen ligt. Van zeker vier woningen gingen de ruiten kapot. Bij een huis zou een aanbouw een scheur hebben opgelopen.

De EOD heeft een ander deel van het vuurwerk dat zou worden vernietigd, teruggebracht naar de woning waar het vandaan kwam. Het wordt zaterdag niet meer tot ontploffing gebracht.

In Heenvliet moeten zeven mensen in verband met de vuurwerkvondst, die vrijdag werd gedaan, voor de tweede nacht ergens anders slapen.

Ruiten sneuvelen bij vernietigen vuurwerk
Ruiten sneuvelen bij vernietigen vuurwerk (Foto: ANP)

[PL] Manchester City houdt druk op Liverpool

Manchester City heeft zaterdag met 4-2 gewonnen bij Fulham. De Citizens blijven daardoor druk houden op koploper Liverpool. Het verschil bedraagt slechts een punt. Yaya Touré en Vincent Kompany zetten City op 2-0, maar na rust brachten Kieran Richardson en een eigen doelpunt van Kompany de ploeg van trainer René Meulensteen weer langszij. Jesus Navas en James Milner bezorgden City alsnog de zege.

Manchester United won met 3-1 van West Ham United. Op Old Trafford waren Danny Welbeck en Adnan Januzaj de mannen die voor rust de marge op twee goals brachten. Ashley Young deed daar in de tweede helft nog een schepje bovenop, maar Carlton Cole bracht het verschil weer terug tot twee goals. Alexander Büttner viel in de slotfase in bij Manchester.

Newcastle United, met Tim Krul en Vurnon Anita in de basis, won met 3-0 van Crystal Palace. Yohan Cabaye opende de score en door een eigen doelpunt van Daniel Gabbidon was het bij rust 2-0 voor de Magpies. Hatem Ben Arfa benutte vlak voor tijd een strafschop en bepaalde zo de eindstand.

Leroy Fer kon met Norwich City niet winnen van Sunderland. Op bezoek in het Stadium of Light haalde Norwich wel een punt: 0-0. Stoke City was met 2-1 het bezoekende Aston Villa de baas. Erik Pieters stond bij Stoke de hele wedstrijd in het veld, bij Villa viel Leandro Bacuna de laatste tien minuten in. west Bromwich Albion en Hull City speelden met 1-1 gelijk.

Hoge officier gedood bij inval Al-Qaida-pand Irak

Bij een inval in een schuilplaats van Al-Qaida-strijders in de West-Iraakse stad Rutba zijn zaterdag twee hoge legerofficieren en vijf soldaten gesneuveld. Vier militairen raakten gewond, melden bronnen bij de politie.

De Iraakse strijdkrachten leden de verliezen bij de bestorming van het met valstrikexplosieven uitgeruste toevluchtsoord van de moslimextremisten. Onder de slachtoffers zijn de commandant van de zevende divisie van het Iraakse leger, generaal-majoor Mohammed al-Karawi en een kolonel.

In Fallujah, ongeveer driehonderdvijftig kilometer oostwaarts, kostte een aanslag vier politieagenten het leven. De daders scheurden voorbij een politiebureau en vuurden daarop een kogelregen af. Vlakbij de noordelijke stad Kirkuk vonden een officier en een soldaat de dood toen twee mortiergranaten hun legerkamp troffen.

Ook sjiitische pelgrims moesten het opnieuw ontgelden. In Latifiyah, even bezuiden Bagdad, kwam een mortiergranaat neer op een groep bedevaartgangers op weg naar de heilige stad Karbala. Er vielen twee doden en zeven gewonden.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist.

Kind naar de klote

Ik ben boos, al een paar weken. Eerst was ik voornemens om heet van de naald een vlammend epistel te produceren, maar enig nadenken daarover noopte mij tot meer nadenken. Volgt u het nog? Mooi! Gelukkig waren er in de tussentijd wel een paar andere gebeurtenissen om over te schrijven, anders was u verstoken gebleven van mijn gedachtespinsels. En dat kan natuurlijk niet, stel je voor! U weet als trouwe lezer inmiddels wel waarmee je Gramps' geestelijke rust in het ongerede kunt brengen: meestal gaat het dan om kinderen. Zo ook hier.

Willem Wâldpyk wint Friese Popprijs 2013

Programmamaker en presentator Willem de Vries heeft gisteravond de Friese Popprijs 2013 gewonnen. De Vries is onder meer bekend van zijn dagelijkse programma Noardewyn, één van de bestbeluisterde programma's op de regionale omroep van Friesland, waarin hij muzikale gasten uit binnen- en buitenland ontvangt.

De prijzen werden uitgereikt bij de voorlaatste dag van Serious Record, een wereldrecordpoging in het kader van Serious request, waarbij zo'n 400 bands en solo-artiesten gezamelijk 363 uur non-stop optreden. De recordpoging, die op 6 december werd geopend met een optreden van De Jeugd van tegenwoordig, is georganiseerd door Friesland College D’Drive, Poppodium Asteriks en Poppodium Romein en zal vanavond afgesloten worden met optredens van onder meer Jacco Gardner en Gratis Bier.

Naast radiomaker Willem 'Wâldpyk' de Vries vielen ook de organisatoren van het nieuwe Leeuwarder popfestival Welcome to the Village in de prijzen. Zij ontvingen uit handen van Hans Snijder, hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, de LC-publieksprijs. De Friesland Pop Talent Award ging naar de jonge Leeuwarder band The Future's Dust.

'Terreur Syrië wereldwijde strijd tegen beschaving'

Bij een ontmoeting met de Australische beweging 'Hands Off Syria' benadrukte de premier van Syrië zaterdag dat 'landen die terroristen steunen' daar uiteindelijk de prijs voor zullen betalen. 

De premier, dr. Wael al-Halqi, bevestigde dat de Syrische troepen momenteel vechten tegen terroristische jihadstrijders uit maarliefst 83 landen. In Syrië raken ze volgens de premier geïndoctrineerd met extreme ideologieën die geweld en moord prediken. Als ze de oorlog overleven zijn er dus inmiddels 82 landen waar ze naar terugkeren.

De strijd is daarmee volgens de premier geen oorlog meer tussen lokale rebellen en de regering-Assad, maar een heilige strijd tussen de beschaafde wereld en jihadisten die van over de hele wereld in Syrië vrij letterlijk hun heil komen zoeken.

Verder gaf al-Halqi aan dat de Syrische regering momenteel vluchtelingenkampen bouwt en uitbreidt, om aan de VN-eisen voor de vredesbesprekingen in januari te voldoen.

Toplessprotest Rio mislukt

Een met veel tromgeroffel aangekondigde demonstratie voor het recht op topless zonnen in Rio de Janeiro is zaterdag uitgelopen op een anticlimax. Slechts een handvol vrouwen bleek bereid voor de goede zaak de borsten te ontbloten.

Ruim honderd persfotografen verdrongen zich op het beroemde Ipanema-strand toen de 73-jarige Olga Salon het spits afbeet. Niet meer dan drie of vier vrouwen volgden Salons voorbeeld, maar die liet zich niet uit het veld slaan. "Een borst is niet gevaarlijk!", riep de bejaarde stedelinge, terwijl ze haar zwarte hemdje afstroopte. "Dat we een wet hebben die vrouwen verbiedt topless te gaan is schijnheilig en tekent onze machocultuur."

Brazilië staat bekend als het land van de minuscule bikini en de losse zeden, maar het ontbloten van de borsten is er nog altijd strafbaar. Een uit de jaren veertig daterend wetsartikel stelt een vrouw die zich aan die 'onzedige daad' bezondigt drie maanden gevangenisstraf of een boete in het vooruitzicht.

Het strafrechtartikel was lang een dode letter, maar wordt met het wereldkampioenschap voetbal en de Olympische Spelen in het verschiet weer geregeld afgestoft.

Beatle helpt Powerpuff Girls

Ringo Starr heeft een stem ingesproken voor een speciale aflevering van de tekenfilmserie The Powerpuff Girls. De serie, die van 1998 tot en met 2005 werd uitgezonden, keert op 20 januari eenmalig terug met een aflevering van een uur. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Time.

De voormalige Beatle is te horen als Fibonacci Sequins, een flamboyante wiskundige die wordt ontvoerd. Powerpuff Girls Bubbles, Buttercup en Blossom gaan Sequins redden uit de klauwen van hun aartsvijand, de gemene aap Mojo Jojo.

De drummer heeft niet alleen zijn stem geleend aan een personage. Starr werkt ook mee aan het liedje I Wish I Was a Powerpuff Girl en de bijbehorende videoclip. De speciale aflevering wordt, net als de originele serie, uitgezonden op de Amerikaanse zender Cartoon Network.

Staking Amazon Duitsland opgeschort tot 2014

Bij internetwinkel Amazon in Duitsland is zaterdag een einde gekomen aan 6 dagen staken door enkele honderden werknemers, met als inzet een hoger loon.

Vakbond Verdi heeft voor 2014 nieuwe werkonderbrekingen aangekondigd.

De zesdaagse staking begon maandag. Het zwaartepunt lag bij de distrubutiecentra in Bad Hersfeld en Leipzig. Volgens de vakbond namen hier zaterdag zo'n 650 medewerkers deel aan de staking.

Amazon was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar, maar het bedrijf benadrukte de afgelopen dagen voortdurend dat de levering van kerstcadeau's niet in gevaar zou komen door de acties.

Staking Amazon Duitsland opgeschort tot 2014
Staking Amazon Duitsland opgeschort tot 2014 (Foto: ANP)

Erdogan valt ambassadeurs aan

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan houdt een stel buitenlandse ambassadeurs verantwoordelijk voor het grote corruptieschandaal rond zijn regering en dreigt hen het land uit te zetten. Erdogan wreef de niet nader aangeduide ambassadeurs zaterdag aan dat zij hem willen beschadigen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar.

Eerder op de dag pakte de politie 24 mensen op op verdenking van omkoping. Onder de verdachten zijn een zoon van de minister van economische en een zoon van die van binnenlandse zaken en de topman van staatsbank Halkbank, meldt het Turkse persbureau Dogan. Volgens de Turkse pers sluisden de arrestanten clandestien geld door naar Iran en bedienden ze zich bij bouwprojecten van smeergeld.

"Enkele ambassadeurs zijn betrokken bij provocaties", zei Erdogan zaterdag in Samsun aan de Zwarte Zeekust. "Blijf bij uw leest. Als u uw bevoegdheden overschrijdt zal deze regering de grenzen van haar gezag opzoeken. We zijn niet verplicht u in dit land te laten blijven."

De regeringsgezinde krant Yeni Safak kopte zaterdag "Wegwezen uit dit land" en leek die verwensing te adresseren aan de Amerikaanse ambassadeur in Turkije. Regeringsmedia betichten ook Israël ervan de corruptiezaak op te poken. Erdogan noemde geen namen, maar haalde de aantijgingen met instemming aan.

De beschuldigingen doen denken aan de verwijten die Erdogan en consorten tijdens de massale protesten van afgelopen zomer maakten aan 'buitenlandse krachten'. De premier spreekt opnieuw van een 'smerige operatie' die bedoeld is om hem en zijn AK-partij te beschadigen.

In maart kiest Turkije nieuwe gemeentebestuurders en die verkiezingen gelden als een graadmeter voor Erdogans getaande populariteit. Dat baart de premier, die uitgesloten is van herverkiezing en in augustus een gooi wil doen naar het presidentschap, steeds meer zorgen.

In Ankara gingen zo'n vijfhonderd mensen de straat op om blijk te geven van hun ongenoegen over het corruptieschandaal. Ook in Istanbul en Izmir eisten demonstranten het vertrek van de regering. Sommige betogers droegen schoenendozen mee, een knipoog naar de schoenendozen vol dollarbiljetten die de politie thuis bij Halkbank-topman Suleyman Aslan zou hebben aangetroffen.

Dagbladcommentatoren betichten de Verenigde Staten en Israël ervan druk te hebben uitgeoefend op de Halkbank. De Turkse staatsbank zou Iran tot hun woede hebben geholpen de door het Westen ingestelde sancties te omzeilen.

De regering-Erdogan ontsloeg sinds het corruptieschandaal aan het licht kwam de politiecommandant van Istanbul en tal van andere politiemensen. De klacht dat de regering de zaak in de doofpot probeert te stoppen klinkt sindsdien nog luider.

GTA Online bonusweekend

Voor de spelers van Grand Theft Auto Online is er dit weekend een evenement. Rockstar geeft korting op voertuigen en heeft vijf prijzen van een miljoen dollar aan ingame cash voor de vijf beste deathmatch- en racebaanmakers.

De Adder sportwagen, Dinka Double-T motor en Buzzard helikopter zijn 25% goedkoper en armorupgrades voor je wagens kost maar de helft. Deelname aan spelergemaakte deathmatch- en race-evenementen zijn gratis en Rockstar gaat vijf sessies belonen met een miljoen dollar aan ingame prijzengeld. De winnaars krijgen ook een apart ingame kentekenplaat. Er zijn daarnaast nog andere ingame en echte prijzen te winnen.

Newswire

[Bundesliga] Leverkusen haakt af in titelstrijd

In de strijd om de titel in Duitsland lijkt Bayer Leverkusen de aansluiting met Bayern München te zijn kwijtgeraakt. Bayer stond sinds de thuisnederlaag tegen Eintracht Frankfurt van afgelopen week al zeven punten achter op de koploper, en verloor ook vandaag met 1-0, ditmaal uit bij Werder Bremen.

Eerder al verloor Borussia Dortmund München uit het zicht, en de Schwarzgelben kregen vandaag nog een tegenslag te verwerken door een verlies thuis tegen Hertha BSC. De ploeg van Jürgen Klopp gaf een vroege 1-0 voorsprong nog in de eerste helft uit handen, en wist die niet meer om te buigen; het bleef 1-2.

Bayern München speelt deze speelronde zelf niet. De Beieren zijn in Marokko voor het WK voor clubteams, waar het vanavond de finale speelt tegen Raja Casablanca. Bij de inhaalwedstrijd kan de titelverdediger tien punten voorsprong pakken op Leverkusen en maar liefst zeventien punten op Dortmund.

Bert van Marwijk stond vandaag thuis met lege handen. De Nederlandse trainer zag zijn ploeg, Hamburger SV, met tien man in de laatste minuut verliezen van Mainz. Rafael van der Vaart scoorde nog wel voor de Hamburgers.

Alle uitslagen van de Bundesliga van vanmiddag:
Borussia Dortmund - Hertha BSC 1-2
Werder Bremen - Bayer Leverkusen 1-0
SC Freiburg - Hannover 96 2-1
Hamburger SV - FSV Mainz 05 2-3
Eintracht Braunschweig - 1899 Hoffenheim 1-0

Alle apen los in trailer

Er is een trailer opgedoken met alle speelbare apen uit Donkey Kong Country: Tropical Freeze in actie. Donkey, Cranky, Diddy en Dixie Kong springen, rennen, klauteren en vliegen de levels door.

Donkey Kong moet wederom in actie komen als er Vikingen een invasie op zijn eiland uitvoeren. Dit keer schiet niet alleen Diddy Kong te hulp, maar zien we nog twee oude bekenden, Cranky en Dixie Kong. In eerdere delen van Donkey Kong Country was ze handig met haar paardenstaart als helicopter om zo rustiger te kunnen dalen, maar dit kan Diddy Kong nu ook met zijn jetpack. Dixie is nu handig omdat ze kan opstijgen door middel van haar kapsel.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze komt 21 februari uit voor Wii U.

'Gifgas was Westers, EU-aanslagen dreigen'

Volgens de Syrische minister van Buitenlandse Zaken hebben de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk 'de terroristen' aan chemische wapens geholpen. Diezelfde drie landen leidden aanvankelijk het initiatief om Syrië na de gifgasaanvallen binnen te vallen.

De plannen werden gedwarsboomd door Syrië-bondgenoot Rusland, dat zich inclusief marine dwars voor Syrië wierp. Dankzij het bondgenootschap heeft Rusland in Syrië het hele jaar door toegang tot de wereldzeeën, die in het eigen land steevast dichtvriezen. Tegelijkertijd is Syrië het enige pro-Russische land in de regio; het wordt door VS-bondgenoten omringd.

Het Westerse gifgas is volgens minister Faisal Maqdad gebruikt in de aanvallen van enkele maanden geleden. Bewijzen die de rebellen linken aan alle locaties waar chemische aanvallen plaatsvonden zouden inmiddels aan VN-inspecteurs zijn gepresenteerd.

Ook zouden de rebellen plannen hebben om in de nabije toekomst aanslagen in Europa te plegen met het overgebleven gifgas. Hoewel de Syrische regering haar gifgas volgens plan heeft ingeleverd, zou gifgas in de handen van nietsontziende jihadisten vanzelfsprekend geen goed idee zijn.

Maqdad: "We herhalen dat de terroristische groeperingen degenen zijn die de wapens gebruikten met hulp van de VS, het VK en Frankrijk. Dit moet gestopt worden. Het betekent dat chemische wapens spoedig gebruikt gaan worden door diezelfde groeperingen, [maar dan] tegen de bevolking van Europa."

[PL] Suárez leidt Liverpool langs Cardiff

Luis Suárez heeft zijn grootse vorm bij Liverpool zaterdag opnieuw geëtaleerd. De Uruguayaanse spits was bij de 3-1 zege tegen Cardiff City goed voor twee doelpunten en een voorzet op Raheem Sterling. Jordon Mutch tekende na rust voor de tegentreffer voor de ploeg uit Wales.

Op Anfield Road werd vrijwel meteen duidelijk dat Cardiff als doel had om de schade te beperken. De ploeg van de geplaagde trainer Malky Mackay zakte ver terug en liet een fel Liverpool het spel maken. Dat deed de thuisploeg met overgave, maar het vizier stond in de beginfase niet op scherp.

Suárez toonde in de 25e minuut aan dat hij altijd levensgevaarlijk is. De oud-Ajacied zette een aanval zelf op en volleerde de bal fraai de korte hoek in. Drie minuten voor rust werd de Uruguayaan weer weggestuurd. Nu was hij niet zelfzuchtig en gaf hij Sterling een niet te missen kans. Op slag van rust krulde Suarez bovendien de 3-0 binnen.

Na de thee bleef Liverpool aanvallen, maar de scherpte was wat weggeëbd. Uit een vrije trap kopte Mutch de eretreffer van Cardiff binnen, maar ook dat blies de wedstrijd geen nieuw leven in.

Met de twee doelpunten vestigde Suárez, die nu al op negentien treffers staat in de Premier League, een nieuw record. In december scoorde hij al tien keer en sinds het begin van de Premier League was nog geen enkele speler in één maand zo trefzeker.

Door de zege staat Liverpool nu bovenaan in de Engelse competitie. De Reds haalden 36 punten uit zeventien duels. Arsenal heeft een punt minder, maar speelt maandag nog tegen Chelsea.

Winnaars PlayStation 4-gamespakket

Eerder deze week kreeg je de kans een PlayStation 4-gamespakket te winnen met daarin Killzone Shadow Fall, Knack, LEGO Marvel Super Heroes, Assassin's Creed IV Black Flag en Call of Duty: Ghosts. Het antwoord op de vraag 'hoeveel PlayStation 4-titels zijn er sinds launchdag beschikbaar die uitgegeven zijn door Sony Computer Entertainment Worldwide Studios?' is het antwoord zes. Volgens de ultieme FAQ op de Sony Blog zijn er zeven games uitgebracht, maar omdat Fl0w is uitgesteld telt deze niet mee.

De winnaars zijn: Alara, KoningStoma, shel48 en FastRDust. Zij hebben bericht gekregen. Game on!

Sijsling en Bertens weer naar finale Masters

Tennissers Igor Sijsling en Kiki Bertens verdedigen zondag hun titels bij de KNLTB Masters. Sijsling won zaterdag in de halve finale met tweemaal 6-2 van Thiemo de Bakker en de nummer één van de plaatsingslijst neemt het daardoor in de eindstrijd op tegen Jesse Huta Galung. Vorig jaar was deze de verliezend finalist.

Kiki Bertens (1) had het ook makkelijk tegen Lesley Kerkhove (3). De beste Nederlandse op de wereldranglijst liet haar Zeeuwse opponente met 6-1, 6-3 kansloos. Bertens krijgt zondag in de finale Olga Kalyuzhnaya tegenover zich. Zij won eerder zaterdag de andere halve finale.

Pauwels wint veldrit in Essen

De Belgische veldrijder Kevin Pauwels heeft zaterdag in Essen in zijn thuisland de vierde wedstrijd om de Bpost bank trofee op zijn naam gebracht. Pauwels kwam solo aan de finish met bijna een halve minuut voorsprong op wereldkampioen Sven Nys. Niels Albert werd derde en zorgde zo voor een volledig Belgisch podium. Thijs van Amerongen was op de vijfde plaats de beste Nederlander.

Nys was lang oppermachtig, maar de veelwinnaar zag zijn voorsprong langzaam slinken na een valpartij. Pauwels, vorige week in Kalmthout ook al de beste in de Bosduincross, reed vervolgens weg en liet zijn concurrenten ver achter zich. Nys behield wel de leiding in het klassement.

De Tsjech Zdenek Stybar werd in zijn woonplaats achtste, op meer dan een minuut. De tweevoudig wereldkampioen reed zijn eerste van vooralsnog zes geplande veldritten dit seizoen.

Pauwels wint veldrit in Essen
Pauwels wint veldrit in Essen (Foto: ANP)

Gratis Koran voor iedere Nederlander

De stichting OntdekIslam uit Rotterdam denkt een steentje bij te kunnen dragen aan de islamisering van Nederland door iedere geïnteresseerde Nederlander een gratis koran aan te bieden. Het weggeefproject wordt mede gefinancierd door een Egyptische partner van de organisatie.

De weggeefactie is volgens Jacob van der Blom, voorzitter van OntdekIslam, ook een reactie op de stickeractie van Geert Wilders: "We bieden onze landgenoten het mooiste aan dat we te bieden hebben. Voor iedere anti-islamsticker die Geert Wilders uitdeelt, verspreiden wij een Koran."

Vandaag krijgen Willem-Alexander en Máxima het eerste exemplaar uitgereikt. De oplage bestaat op dit moment uit niet meer dan drieduizend exemplaren, maar binnenkort wil de organisatie er nog eens honderdduizend laten drukken.

Met een vanaf-prijs van nul euro is de Koran nu samen met de Bijbel het goedkoopste reliboek. Voor boeken van concurrerende religies moet voorlopig nog wel betaald worden. Zo kost een thora al snel twee tientjes. Een satansbijbel kost ongeveer de helft daarvan.

Onderzoek in woning Warnsveld na vuurwerkvondst

Explosievenexperts onderzoeken zaterdag een woning in Warnsveld na de vondst van een partij illegaal vuurwerk en vuurwerkonderdelen. Hoeveel er exact ligt, is nog onduidelijk. Het vuurwerk ligt dusdanig opgeslagen dat er voor de omgeving geen sprake is van direct gevaar, meldt de politie.

De vondst werd rond 11.30 uur gedaan in een woning aan de Breegraven na een tip dat er illegaal vuurwerk zou liggen. De 35-jarige bewoner van de woning is aangehouden.

Geen reiskosten student meer na defect OV-chipkaart

Studenten draaien vanaf 1 januari niet meer op voor de reiskosten als hun OV-chipkaart kwijt, gestolen of defect is. Studenten die nog een geldig zogenoemd studentenreisproduct hadden, krijgen in dat soort gevallen een tijdelijke vervanging, meldt voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond Jorien Janssen zaterdag in televisieprogramma Kassa.

Dagelijks gaat het om vier- tot vijfhonderd studenten die een nieuwe OV-chipkaart aanvragen omdat hun kaart defect, gestolen of kwijt is. De eerste negen werkdagen waarin ze wachten op de nieuwe kaart, moeten ze nu nog zelf opdraaien voor de reiskosten. Dit kan ze soms honderden euro's kosten.

Met het nieuwe 'tijdelijke studentenreisproduct' kunnen studenten binnen een uur verder reizen. Om het tijdelijke studentenreisproduct te gebruiken moeten ze wel eerst een anonieme of persoonlijke OV-chipkaart aanschaffen. Vervolgens kunnen ze via studentenreisproduct.nl een aanvraag voor een tijdelijk studentenreisproduct indienen.

De studenten moeten ondertussen ook direct een vervangende kaart aanvragen via de Klantenservice OV-chipkaart. Het tijdelijke studentenreisproduct is zeven dagen geldig vanaf het moment dat het klaarstaat op de ophaalautomaat en verloopt vanzelf.

Deel bewoners Deventer terug naar huis

Een deel van de bewoners die vrijdag hun woning in Deventer moesten verlaten na een grote brand in het centrum van de Overijsselse stad, kan waarschijnlijk zaterdag weer naar huis. Het stutten van achtergevels is naar verwachting zaterdag klaar, meldt de gemeente.

Het stutten van de gevels is nodig vanwege instortingsgevaar. Door het stutten moeten zo'n acht bewoners van de Kleine Overstraat zaterdag weer naar huis kunnen terugkeren. Eén pand is inmiddels al vrijgegeven, de rest volgt naar verwachting later op de dag.

Door de brand konden 52 bewoners vrijdagnacht niet naar huis. Veel mensen gingen naar vrienden of familie, voor vier mensen moest opvang worden geregeld. Zij hebben in een hotel de nacht doorgebracht.

De brand brak vrijdagochtend vroeg uit in een woning boven een restaurant aan de Grote Overstraat. De brandweer kon niet voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen panden. Om 09.30 uur werd het sein brand meester gegeven.

Niemand raakte gewond en er kwamen geen gevaarlijke giftige stoffen vrij. Wel bestaat er instortingsgevaar. Daarom werd besloten meerdere panden af te sluiten.

Door de brand zijn drie panden in de as gelegd. Deze panden bestaan uit drie winkels en negen woningen, vooral eenpersoonsappartementen. Hier wonen in totaal vijftien mensen, die door de brand hun woning kwijt zijn. Een ander pand, waarin dertien mensen wonen, liep vooral waterschade op en is daardoor tijdelijk niet bewoonbaar. De bewoners van deze woningen moeten vermoedelijk langere tijd elders verblijven.

Verder wordt momenteel nog bekeken of de afgebrande panden voldoende kunnen worden gestut. "We hopen dat dat zo snel mogelijk klaar is, maar het gaat om historische panden, dus dat maakt het stutten lastiger", legt een woordvoerder van de gemeente uit. Als deze panden zijn gestut, kunnen de bewoners van de woningen aan de overkant weer terug naar huis.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Hiernaar kan pas onderzoek worden gedaan als de panden gestabiliseerd zijn.

Actie Glazen Hunebed afgebroken

De copycats van het Glazen Hunebed in Gieten zijn afgevoerd naar het ziekenhuis. Het heteluchtkanon dat tot doel had voor warmte te zorgen, blies koolmonoxide het Hunebed in.

Vrijdag raakte er al een DJ bedwelmd, maar op dat moment had de organisatie nog geen enkel idee wat de oorzaak kon zijn. Toen er ’s avonds opnieuw een DJ tegen de vlakte ging, begon er iets te dagen.

De plaatjesdraaiers zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen mocht een nachtje blijven wegens een blessure die hij opliep toen hij onderuit ging. De brandweer kwam later tot de ontdekking dat er vermoedelijk verkeerde brandstof is gebruikt voor de blower, zodat de drie zowel hitte als kolendamp voor de kiezen kregen.

Het Glazen Hunebed is was een initiatief om geld op te halen voor klanten van de voedselbank. De actie is na het incident onmiddellijk afgebroken.

VN-heli neergehaald in Zuid-Sudan

Een helikopter van de Verenigde Naties die vredesmilitairen en burgers wilde evacueren is vrijdag in Zuid-Sudan uit de lucht geschoten. De VN-heli werd beschoten met handvuurwapens en moest een noodlanding maken, liet Rob McKee van huurlingenbedrijf Warrior Security weten. Volgens een tweede ingewijde is de helikopter opgegeven en achtergelaten.

De VN-helikopter was bezig met de evacuatie van een VN-post in Yuai. Dat ligt in de deelstaat Jonglei, waar zaterdag ook een Amerikaans helivliegtuig op evacuatiemissie onder vuur werd genomen. Dat toestel raakte zwaarbeschadigd en moest terugkeren. Vier inzittenden raakten gewond.

Middelburger fietst zonder verlichting op A58

Een 30-jarige Middelburger die in dronken toestand zonder licht over de vluchtstrook op de A58 bij Goes fietste is vrijdagnacht door agenten van de snelweg geplukt. Met de man viel geen land te bezeilen, meldt de politie zaterdag.

Een automobilist had de man, die met een aansteker zwaaide, zien fietsen en belde de politie. Uit voorzorg besloot hij met alarmlichten aan voor de man op de vluchtstrook te gaan rijden, totdat agenten de fietser mee konden nemen.

De dronkaard kon zich niet legitimeren, waarop hij werd meegenomen naar een politiebureau. Daar werd besloten hem ter ontnuchtering maar in een cel te zetten. Toen hij eenmaal weer aanspreekbaar was en zijn identiteit duidelijk was, mocht hij met drie boetes op zak weer naar huis: een voor het fietsen over de snelweg, een voor het niet tonen van zijn identiteitsbewijs en een voor openbare dronkenschap.

Astronauten verlaten ruimtestation voor herstelwerk

Twee Amerikaanse astronauten hebben het internationale ruimtestation (ISS) zaterdag verlaten voor een reparatieronde. Na de ruimtewandeling van zaterdag zijn er waarschijnlijk nog twee nodig om de dringende herstelklus te klaren.

Vorige week woensdag viel de helft van het koelsysteem van het ruimtestation uit. Doordat een klep in een pomp was kapotgegaan werd een van de leidingen waar koelvloeistof doorheen loopt te koud. De bemanning zag zich gedwongen alle niet-essentiële systemen uit te schakelen en ook een aantal wetenschappelijke experimenten stil te leggen.

De bemanning van het ISS loopt momenteel geen gevaar, maar NASA wil niet het risico nemen dat de gehele koeling uitvalt. De ruimtevaartorganisatie besloot daarom dat een ruimtewandeling noodzakelijk was.

Seaworld wilde artiesten overhalen voor concert

Seaworld heeft geprobeerd om artiesten die hun optreden in het dolfinarium hebben afgezegd over te halen om toch te komen. "We wilden ze op andere gedachten brengen door ze uit te nodigen in onze parken en met ons te praten", zegt Seaworld-directeur Jim Atchison in de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

"Helaas vonden ze het gemakkelijker om verder te gaan en geen aandacht meer aan de zaak te besteden", vervolgt hij. Onder meer Willie Nelson, Barenaked Ladies, Heart en Trisha Yearwood zouden volgend jaar optreden tijdens een festival in Seaworld in Orlando. De artiesten annuleerden hun optredens echter na het verschijnen van de documentaire Blackfish, die het leven van orka's in gevangenschap aan de kaak stelt.

Het dolfinarium stuurde vrijdagochtend een open brief naar verschillende Amerikaanse kranten om zijn kant van het verhaal te belichten. In de brief staat onder meer dat Seaworld geen orka's in het wild vangt en babyorka's in gevangenschap niet bij hun moeder vandaan haalt, iets wat wel in Blackfish naar voren komt. "We wilden reageren op een aantal van die misconcepties", reageert Atchison op de brief.

Blackfish-regisseur Gabriela Cowperthwaite zegt dat het dolfinarium nog steeds liegt. "De punten in de brief zijn misleidend en vals", reageert ze. "Ik zou willen dat ze meewerkten aan een betere toekomst." De regisseur heeft toen ze de documentaire maakte ook gevraagd of het dolfinarium mee wilde werken. Seaworld weigerde destijds en daar staat Atchison nog steeds achter. "We zagen al meteen waar het heenging."

Blackfish werd in oktober uitgezonden door CNN. De documentaire, die in Nederland in verschillende filmhuizen draait, vertelt het verhaal van een trainer die in 2010 na een aanval van een orka om het leven kwam. Naar aanleiding van Blackfish werden meerdere acties en protesten gestart.

Ice Age 5 aangekondigd

Het zat er eigenlijk wel aan te komen na het grote succes van Ice Age 4: Continental Drift vorig jaar, maar nu is het dan officieel. Fox Animation Studios heeft gisteren de releasedatum van Ice Age 5 vrijgegeven. 

De nieuwe Ice Age film zal nog steeds de avonturen van Manny, Sid en Diego volgen. Details over het verhaal zijn nog niet bekend gemaakt.

Met de bekendmaking van Ice Age 5 wordt het een drukke bioscoop zomer in 2016. Op 15 juli zal Ice Age 5 verschijnen in Amerika. Dit is een maand na de release van de nieuwe Nemo film Finding Dory, die op 17 juni zal verschijnen. Op diezelfde dag staat ook How To Train Your Dragon 3 gepland.

Ice Age 5 aangekondigd

Schansspringer Ziobro verrast met zege

Schansspringer Jan Ziobro heeft in Engelberg voor een grote verrassing gezorgd door de wedstrijd in de World Cup op zijn naam te schrijven. De Pool bleek duidelijk te sterk voor zijn landgenoot Kamil Stoch en de Noor Anders Bardal.

Ziobro was in de eerste ronde al de beste. Het verschil met Bardal was echter klein, 0,2 punten. Derde stond Jakub Janda uit Tsjechië, gevolgd door nog een Pool, Piotr Zyla. In de tweede ronde ging Simon Ammann lang aan de leiding. De Zwitser viel bij zijn eerste sprong nog zwaar tegen voor zijn thuispubliek, hij kwam niet verder dan plek 28. De tweede sprong was echter een stuk beter, hij wist zich uiteindelijk op te werken naar de elfde plek. 

Stoch stond na de eerste ronde op plaats zeven, maar met de beste sprong van de tweede ronde kon hij de tweede plek grijpen. Bardal moest één plek inleveren en werd derde. Ziobro mocht als laatste zijn tweede sprong laten zien en hij kon de druk aan. Zijn sprong was iets minder dan die van Stoch, maar zijn voorsprong na de eerste ronde was groot genoeg om zijn eerste podium en direct zijn eerste overwinning in de World Cup te pakken.

Ook voor de vrouwen stond er een World Cup op het programma. In het Duitse Hinterzarten was Sarah Takanashi oppermachtig. De winnares van de eerste World Cup van het seizoen was in beide sprongen veel beter dan de rest en verdedigde haar leidende positie in de tussenstand. De tweede plaats was voor Daniela Iraschko-Stolz uit Oostenrijk, voor de Russische Irina Avvakumova. De Nederlandse Wendy Vuik was in Hinterzarten niet van de partij.

Van der Sar blij met doorstroming Ajax

Edwin van der Sar heeft alle reden om met een goed gevoel terug te kijken op het jaar 2013. De marketingdirecteur van Ajax vindt dat vooral de jeugdopleiding stappen maakt. In zijn column in De Telegraaf somt de oud-doelman de hoogtepunten van 2013 aan.

"Het derde landskampioenschap onder Frank de Boer en zijn staf én de doorstroming van nieuwe talenten in ons eerste elftal", zegt de directeur van Ajax. "Ik vind het elke keer weer prachtig om te zien als er vanaf De Toekomst nieuwe jeugd opstaat en de stap maakt naar de hoofdmacht."

"Daarbij is het goed om te zien dat Frank zoveel vertrouwen heeft in de opleiding en in de kwaliteiten van de spelers. Dat is meteen een groot compliment aan de hele staf in de opleiding. Een aantal namen hoor je op De Toekomst wel een tijdje rondzingen. Mensen raken enthousiast over bepaalde spelers."

"De naam van Davy Klaassen is de laatste tijd veel gevallen. Ik hoop dat hij weer het voorbeeld is voor andere jongens, zoals hij en Frank al aangaven, om zich vanuit de jeugd bij het eerste elftal te voegen. De bewijzen zijn er dat je je bij ons kan doorontwikkelen en kan aanhaken bij de nationale of internationale top. Dat is en blijft toch de story van Ajax als club", aldus Van der Sar. Ajax sluit zondag het jaar af met de competitiewedstrijd tegen Roda JC.

Van Praag: "Clubs zijn bang voor eigen fans"

Michael van Praag vindt dat sommige profclubs in Nederland te weinig doen als het gaat om homo-acceptatie. Volgens de voorzitter van de KNVB zijn bepaalde clubs 'bang'.

"We merken dat er bepaalde betaald voetbalclubs zijn die daar heel moeilijk over doen, die er eigenlijk niet eens over willen praten of er niets van willen weten. Ze zijn bang voor hun supporters: wat zullen die wel niet zeggen", zegt Van Praag in gesprek met NU.nl.

"Ik vind dat gewoon een zwaktebod. Je kunt op zijn minst kijken wat je kunt doen en als dat niet werkt, heb je recht van spreken. Maar op voorhand een beetje de boot afhouden vind ik verkeerd", vervolgt de voorzitter, die volgend jaar met clubs om de tafel zal gaan zitten.

"Ik ga in het voorjaar afspraken maken met de betrokken clubs. Niet een standje uitdelen, maar bespreken wat we nu met z'n allen kunnen doen om het binnen de club bespreekbaar te maken", besluit Van Praag. De KNVB heeft dit jaar veel gedaan om acceptatie van homoseksuelen in het voetbal te promoten. Er voer onder meer een boot van de bond mee tijdens de Gay Pride.

Opvang daklozen in de knel

Het aantal mensen dat gebruikmaakt van de daklozenopvang is de laatste jaren flink gegroeid. Ondertussen bezuinigen veel gemeenten momenteel flink op de daklozenopvang, meldt het televisieprogramma Eenvandaag zaterdag.

Dit jaar maakten circa 66 duizend mensen gebruik van de opvang, tegenover vijftigduizend in 2009. De hulpzoekenden die dagelijks worden geweigerd zijn niet meegerekend, omdat deze mensen niet worden geregistreerd. Volgens directeur van de Federatie Opvang Jan Laurier gaat het om duizenden mensen die op de wachtlijst staan.

Door de crisis raken veel mensen hun baan en daardoor soms ook hun huis kwijt. De helft van de gemeenten maakte vorig jaar echter minder geld vrij voor daklozenopvang. Voor 2015 is een verdere bezuiniging aangekondigd van landelijk 25 miljoen euro.

Advocaat: "PSV kan nog eerste worden"

PSV staat dertien punten achter op koploper Vitesse, maar volgens Dick Advocaat is de rol van de Eindhovenaren in de titelrace nog niet uitgespeeld. Advocaat was tot afgelopen zomer werkzaam bij PSV.

De Hagenaar moest de Eindhovenaren naar de landstitel leiden, maar de Brabanders eindigden als tweede in de Eredivisie. Dit seizoen is de titel nog verder weg voor Advocaat' opvolger Phillip Cocu. De voormalig assistent van de huidige coach van AZ bivakkeert met PSV in de middenmoot.

Cocu moet de strijd niet opgeven, zegt Advocaat. De 66-jarige oefenmeester steunt zijn collega. "Het kan ook zijn dat ze nog eerste worden. Ik heb vorig seizoen geen enkel probleem gehad met de meeste van die jongens. Gasten als Jürgen Locadia en Memphis Depay moest je echt naar binnen trekken na de training", zei de coach van AZ tegen De Telegraaf.

"Phillip Cocu moet je ook gewoon de tijd geven. Dat is zó'n integer persoon. Het is echt een goede trainers- en spelersgroep. Het moet echt een keer gaan lopen. In deze tijd met die sociale media ontstaat er snel een breed, scheefgetrokken beeld van ze", aldus Advocaat.

De Kleine Generaal en AZ staan op de zevende plaats in de Eredivisie, één punt boven nummer negen PSV. AZ speelt zaterdagavond in eigen huis tegen sc Heerenveen. PSV ontvangt ADO Den Haag zondagavond in het Philips Stadion. Na dit weekend begint de winterstop in de Eredivisie.

Moan wint noordse combinatie Schonach

Magnus Moan heeft de noordse combinatie in Schonach gewonnen. Het was de eerste keer in ruim een jaar dat de ervaren Noor een wedstrijd in de World Cup wist te winnen.

Na het schansspringen was de leiding weinig verrassend voor Håvard Klemetsen. De Noor, die bekend staat als één van de beste springers in het veld, was iets beter dan de jonge Duitser Tobias Haug en diens landgenoot Eric Frenzel. Zoals gewoonlijk was de Noor Mikko Kokslien tijdens het langlaufen de snelste. Hij was tijdens het schansspringen echter slechts 38e geworden en kon geen aansluiting vinden met de kopgroep. Kokslien werd uiteindelijk achtste.

De kopgroep werd gevormd door de Noren Klemetsen, Moan en Jan Schmid met Frenzel en Akito Watabe uit Japan. Kort voor de finish ging Moan in de aanval. Aanvankelijk konden zijn landgenoten volgen, maar kort voor de finish moesten ze Moan laten gaan. Klemetsen kon de tweede plaats nog net vasthouden, Schmid werd op de streep geklopt door Watabe. Frenzel blijft na vijf wedstrijden nog altijd oppermachtig in de strijd om de World Cup.

Trio vast voor voorbereiden misdrijf

De politie heeft vrijdag in Duiven (Gelderland) een Nederlander, een Duitser en een Pool aangehouden omdat ze mogelijk een afpersing of ontvoering aan het voorbereiden waren. De politie uitte zaterdag die verdenking aan de hand van spullen die in hun auto werden gevonden.

De politie hield het drietal aan na een melding over een verdachte auto. Een van de drie probeerde zich nog van een wapen te ontdoen door het in een vijver te gooien, maar dat werd er later door de brandweer uitgevist.

De Nederlander, een 33-jarige man uit Roermond, werd al gezocht en werd direct opgepakt. De 26-jarige Pool, die ervan wordt verdacht het wapen te hebben weggegooid, had ook harddrugs bij zich. Ook de derde man, een 42-jarige Duitser, werd gearresteerd.

Wie eventueel hun slachtoffer zou worden is niet bekend. Wegens het onderzoek doet de politie verder geen mededelingen.

Mannen vast voor voorbereiden misdrijf
Trio vast voor voorbereiden misdrijf (Foto: ANP)

Huta Galung finalist bij Masters

Jesse Huta Galung heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van de KNLTB Tennis Masters. In het topsportcentrum in Rotterdam rekende hij af met Thomas Schoorel, de winnaar van 2010. Na 95 minuten stond de 7-5 en 7-6 (5) eindstand op het bord. Huta Galung was als tweede geplaatst, Schoorel als vierde.

In de eindstrijd treft Huta Galung de winnaar van de wedstrijd tussen Igor Sijsling (1) en Thiemo de Bakker (3). Dat duel staat later zaterdag op het programma.

Bij de vrouwen is Olga Kalyuzhnaya de eerste finaliste. De 31-jarige nummer twee van de plaatsingslijst had het maar een set lastig met Bibiane Schoofs: 6-0 en 7-6 (5). De winnaar van de wedstrijd tussen Kiki Bertens (1) en Lesley Kerkhove (3) wordt Kalyuzhnaya's tegenstandster in de finale.

Skiër Guay wint afdaling Val Gardena

Skiër Erik Guay heeft in Val Gardena de afdaling op zijn naam geschreven. Op de Saslong-piste was de Canadees net beter dan Kjetil Jansrud en Johan Clarey.

Jansrud was de eerste van de favorieten die naar beneden mocht. De Noor zette een tijd neer waar de meesten hun tanden op stukbeten. Clarey kwam het dichtste in de buurt, de Fransman moest 0,12 seconde toegeven op Jansrud. Nadat ook de Noor Aksel Lund Svindal, een dag eerder winnaar van de super-G, niet aan de tijd van zijn landgenoot kwam leek Jansrud langzamerhand zijn zege te kunnen vieren. Dat was echter buiten Guay gerekend. De wereldkampioen van 2011 maakte maar weinig fouten en was bij de finish 0,12 seconde sneller dan Jansrud.

Paus geeft kerkbestuurders standje én schouderklop

De paus heeft de bestuurders van het Vaticaan zaterdag gewaarschuwd dat ze niet uit het oog moeten verliezen dat ze er zijn om de kerk te dienen. Vergeet de Curie haar roeping, dan dreigt ze volgens Franciscus weg te glijden in middelmatigheid, roddelzucht en bureaucratisch gekibbel.

De paus hield zaterdag zijn kersttoespraak voor de Romeinse Curie, de 'regering' van de rooms-katholieke kerk. Naar die rede was reikhalzend uitgezien, omdat Franciscus bij zijn aantreden in maart de taak op zich nam om het verkalkte en vaak slecht functionerende kerkbestuur te hervormen.

Franciscus' hervormingsdrang kostte vorige week al een aantal topbestuurders de kop. De paus herschikte de machtige Congegratie voor de Bisschoppen, die alle bisschoppen benoemt. Hij gaf twee scherpslijpers, de aartsconservatieve Amerikaanse kardinaal Raymond Burke en diens Italiaanse collega Mauro Piacenza, hun congé.

De paus zwaaide de in de clementijnse zaal verzamelde kardinalen, bisschoppen en priesters ook lof toe. Hij prees hen voor hun ijver, doorzettingsvermogen en vindingrijkheid en schoof zijn tekst aan de kant voor wat spontane trots. "De Curie telt heiligen!", stelde de paus verheugd vast.

Maar amateurisme en onheiligheid liggen altijd op de loer, hield de paus zijn manschappen voor. Wie een loopje neemt met zijn werk 'levert sleetse, doodse stukken af, die nooit vergezichten kunnen openen'. "De Curie (...) verandert dan in een gewichtig tolhuis (...) dat het werk van de Heilige Geest en de groei van Gods kinderen hindert."

Man in invalidenkar richt ravage aan in winkel

Een 29-jarige man uit Drachten heeft vrijdagavond in zijn invalidenkarretje in een winkel in zijn woonplaats flinke schade aangericht. Een deel van de winkelinventaris ging hierbij verloren. De man is aangehouden, meldt de politie zaterdag.

De man reed de winkel aan de Zuiderbuurt binnen en ramde daar meerdere stellages. Hierna reed hij weg, waarbij hij nog een fiets raakte. Korte tijd later kwam de man terug en ramde nog enkele keren de pui van de winkel. Agenten die inmiddels waren gearriveerd hebben de man aangehouden. De winkelier heeft aangifte gedaan.

De man is een bekende van de politie. Hij veroorzaakte vaker, vaak in verwarde toestand, problemen in zijn woonomgeving en het centrum van Drachten. Daarom had hij al een winkelverbod voor de winkel.

Hiddink: "Koeman nooit een optie geweest"

Guus Hiddink heeft nooit overwogen Ronald Koeman als zijn assistent-trainer naar Oranje te halen. Dat laat de vermoedelijk nieuwe bondscoach weten aan de Volkskrant.

"Ronald Koeman is wat mij betreft nooit een optie geweest als assistent. Dat heb ik hem deze week ook gezegd", zegt Hiddink. "Hij is het stadium van assistent-trainer allang voorbij."

Koeman leek lang in beeld als de opvolger van bondscoach Louis van Gaal, maar de afgelopen tijd werd steeds duidelijker dat Hiddink de absolute nummer één is voor de KNVB. De voetbalbond hoopte dat Koeman de assistent van de Achterhoeker wilde worden en benaderde de huidige Feyenoord-trainer. Die was kwaad over de actie van de KNVB.

"Ik weet nog niet precies hoe het is gegaan, maar ik vind het ongepast dat ze me via mijn zaakwaarnemer gevraagd hebben als assistent. Dat heeft me geraakt. Ik was in 1998 al assistent van Guus. Ik vind mezelf capabel genoeg om het nu alleen te doen." De KNVB hoopte dat Koeman in 2016 dan het stokje van Hiddink zou overnemen. Dat scenario lijkt nu ver weg.

[Eredivisie] Preview speelronde 18

Vanavond begint de laatste speelronde in de Eredivisie voordat de winterstop van start gaat. In deze laatste preview blikken we weer vooruit op een duel en krijg je uiteraard een overzicht van de programma's en wedstrijden. Op die manier weet je precies wat waar op welke tijd wordt uitgezonden.

De laatste wedstrijd van 2013 waarop we vooruit gaan blikken, is de wedstrijd tussen AZ en sc Heerenveen. Deze stond afgelopen week in de KNVB beker ook al op de rol. De Friezen hebben in elk geval nog een rekening te vereffenen, aangezien zij op strafschoppen werden uitgeschakeld. In de reguliere speeltijd troffen beide ploegen één keer doel. Vervolgens scoorden beide teams in de verlenging nog een keer.


Ramon Zomer en Mattias Johansson in duel (Foto: ProShots)

Beide ploegen hebben in elk geval wel één en ander met elkaar gemeen. Zo was Gertjan Verbeek van beide ploegen hoofdtrainer. Verbeek werd eerder dit jaar ontslagen bij AZ, vanwege slechte resultaten. Inmiddels zwaait hij de scepter over de selectie van 1. FC Nürnberg. Hans Vonk bewandelde recent de omgekeerde weg. Hij vervulde in Alkmaar de functie van teammanager, maar gaat nu als technisch directeur bij de Friezen aan de slag.


Zowel Gertjan Verbeek als Hans Vonk werken niet meer bij AZ (Foto: ProShots)

De wedstrijd tussen AZ en sc Heerenveen kent in elk geval een mooie historie. Sinds 2000 werd dit duel 23 keer gespeeld. Vier van deze wedstrijden kenden een totaal van zes goals, waarbij AZ in 2009 de grootste zege boekte. Het haalde toen de Johan Cruijff Schaal binnen door met 5-1 te winnen. De goals voor AZ kwamen toen van Brett Holman, Mounir El Hamdaoui, Maarten Martens, Jeremain Lens (2). Michal Papadopoulos redde de eer voor de ploeg uit Heerenveen.

Onderlinge resultaten sinds het seizoen 2000/2001:

AZ Alkmaar vs. sc Heerenveen
10 Winst 8
5 Gelijk 5
45 Gemaakte doelpunten 45


Naast deze wedstrijd probeert RKC Waalwijk het jaar goed af te sluiten met een zege tegen FC Twente, krijgt Heracles Almelo bezoek van koploper Vitesse en hoopt Go Ahead Eagles de punten van FC Utrecht af t snoepen. Hoe de laatste stand van 2013 eruit gaat zien, weet je zondagavond rond de klok van 18.30 uur.

Welke wedstrijd wordt waar uitgezonden?

Aanvang uitzending Programma / Wedstrijd Zender
20 dec om 20.00 uur RKC Waalwijk - FC Twente FOX Sports 1
20 dec om 20.30 uur Voetbal International RTL7
20 dec om 22.55 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 2
20 dec om 23.20 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 3
21 dec om 02.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
21 dec om 18.45 uur AZ - sc Heerenveen FOX Sports 1
21 dec om 19.45 uur Heracles Almelo - Vitesse FOX Sports 3
21 dec om 19.45 uur NAC Breda - sc Cambuur Leeuwarden FOX Sports 5
21 dec om 20.45 uur Feyenoord - PEC Zwolle FOX Sports 1
21 dec om 23.30 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
22 dec om 12.30 uur Roda JC Kerkrade - Ajax FOX Sports 1
22 dec om 14.30 uur FC Groningen - N.E.C. Nijmegen FOX Sports 1
22 dec om 14.30 uur Go Ahead Eagles - FC Utrecht FOX Sports 3
22 dec om 16.30 uur PSV - ADO Den Haag FOX Sports 1
22 dec om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
22 dec om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1
22 dec om 22.15 uur NOS Studio Voetbal Nederland 1

"Psychologische oorlogsvoering van Ajax"

Ajax-trainer Frank de Boer liet deze week doorschemeren geïnteresseerd te zijn in Roda JC-aanvaller Guus Hupperts. Volgens de Limburgers is dat psychologische oorlogsvoering. Zondag staat Ajax tegenover Roda JC.

"Zijn naam is al een paar keer de revue gepasseerd. Een interessante speler, die vaak scoort en die wij volgen", zei De Boer. "Als je kijkt wie op dit moment de beste rechtsbuitens van de Eredivisie zijn, dan kom je al snel bij hem uit. Wij denken serieus over hem na, ja."

Roda JC-directeur Marcel van den Bunder denkt dat De Boer de interesse bewust openbaart vlak voor het onderlinge treffen. Volgens hem is Ajax welkom om te onderhandelen met Hupperts, die een aflopend contract heeft.

"Maar na 1 januari", benadrukt de algemeen directeur van Roda JC in het Algemeen Dagblad. "We hebben nu niets gehoord. Ik ga er nu vanuit dat dit dan ook een staaltje van psychologische oorlogsvoering is voor de wedstrijd van zondag. Als ze een en ander willen bespreken, dan horen we dat wel."

Naast Hupperts is Ajax ook geïnteresseerd in onder meer Ola John, maar de buitenspeler mag nog niet vertrekken bij Benfica en vertrekt zelf liever naar de Duitse of de Engelse competitie.

Beyoncé doet lief in Walmart

Beyoncé heeft vrijdag klanten van een filiaal van de Amerikaanse budgetketen Walmart verrast. De zangeres bezocht de winkel in Massachusetts en kocht voor alle winkelende mensen een cadeaukaart van vijftig dollar, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Beyoncé gaf in totaal bijna 38 duizend dollar uit aan de 750 kaarten die ze kocht. "Fijne feestdagen van Beyoncé", stond er op een envelop die bij de kaart zat. De zangeres deed zelf ook boodschappen in de winkel. Zo kocht ze onder meer haar vijfde plaat, die vrijdag fysiek uitkwam maar al een week op iTunes staat, en kocht ze speelgoed voor haar bijna 2-jarige dochter Blue Ivy.

Het bezoek van de 32-jarige zangeres kwam als een grote verrassing voor de klanten. Op Instagram verschenen meerdere foto's van Beyoncé. Ook plaatste iemand een filmpje online waarin Beyoncé met een meisje knuffelt.

Heitinga mag weg bij Everton

John Heitinga mag deze winterstop weg bij Everton. Roberta Martinez, de trainer van de Engelse club, heeft dit laten weten.

Heitinga kan dit seizoen bij Everton op weinig speeltijd rekenen. Daardoor is hij ook uit beeld geraakt bij bonscoach Louis van Gaal. Heitinga heeft echter de hoop nog niet opgegeven voor een uitnodiging voor het WK voetbal komende zomer. Daarom is hij er aan gelegen om weer wekelijks te kunnen voetballen.

Sinds 2009 speelt Heitinga voor Everton. Door de fans van de club werd hij in het seizoen 2011/2012 verkozen als speler van het jaar.

Oranjemannen winnen nipt van Spanje

Het Nederlands elftal heeft zaterdagmiddag het oefenduel met Spanje nipt gewonnen. In Alicante trok de formatie van bondscoach Paul van Ass met 2-1 aan het langste eind. Tijdens de rust keek Nederland nog tegen een 1-0 achterstand aan.

In het tweede bedrijf zorgde Jeroen Hertzberger voor de gelijkmaker. Het duel leek vervolgens af te stevenen op een gelijkspel, maar Sander de Wijn tekende in de laatste minuut voor de 2-1. Zondagmiddag sluit Nederland de trainingsstage in Spanje af met een wedstrijd tegen België. Dit duel start om 15.00 uur en wordt eveneens in Alicante afgewerkt.

Zeventienduizend klanten Ziggo zonder internet

Door een storing zitten zeventienduizend klanten van Ziggo in en rond Roermond zonder internet. Ook kunnen zij sinds 11.30 uur niet bellen, laat een woordvoerder weten.

De storing komt door een probleem in een centrale. "We hebben daar meerdere centrales, dus alleen de mensen bij wie de verbinding via deze centrale loopt hebben hier last van." De storing treft klanten tussen Roermond en Venlo. De woordvoerder verwacht dat het probleem snel is opgelost.

Kanye vindt 'antisemitische' opmerking compliment

Kanye West vindt dat zijn opmerking dat joodse mensen meer connecties hebben dan zwarte mensen niet antisemitisch is. "Ik dacht dat het een compliment was. Maar het was misschien een kortzichtig compliment", zegt de rapper in een interview met de Amerikaanse radiozender WBBM-FM.

De 36-jarige West maakte de opmerking onlangs in een interview en dat zorgde voor kritiek van een Amerikaanse organisatie die zich onder meer inzet voor antisemitisme. "Ik snap niet dat het een belediging is als je zegt dat iemand rijk is", reageert de rapper.

"Dat is hetzelfde als dat je zegt dat alle zwarte mannen grote piemels hebben. Je wilt niet de zwarte man zijn die zijn hand opsteekt en zegt: nee, dat is niet waar. Ik heb bewijs", zegt de rapper lachend. "Ik dacht dat het iets aardigs was om te zeggen, maar het was misschien niet zo slim. Ik zou het graag terug willen nemen."

West komt geregeld in het nieuws door zijn arrogante opmerkingen. Zo vergeleek hij zichzelf onlangs ook met God, Picasso en Steve Jobs en vond hij het niet kunnen dat hij volgend jaar 'slechts' kans maakt op twee Grammy Awards.

West, die verloofd is met realityster Kim Kardashian, baalt ervan dat er steeds fragmenten uit zijn interviews worden gehaald. "Dat vind ik heel vervelend", zegt hij. "Dan geef ik een interview vol met gemotiveerde, geïnspireerde en intelligente uitspraken en halen ze een stuk eruit waardoor het heel raar overkomt."

Asbest vrijgekomen bij brand in Zeewolde

Bij een brand op een industrieterrein in Zeewolde in Flevoland is zaterdagochtend asbest vrijgekomen. De brandweer raadt omwonenden aan ramen en deuren gesloten te houden.

De brand woedde in een schuur van een landbouwmechanisatie-bedrijf aan de Landbouwweg. Het asbest dat vrij kwam is in een straal van tweehonderd meter rond de brandhaard neergedwarreld en wordt later zaterdag opgeruimd. Omdat het pand op een industrieterrein staat, zijn er niet veel omwonenden die in de rook van de brand zaten. "Maar er zijn hier wel meer bedrijfspanden waar ook mensen wonen", zegt de brandweerwoordvoerder.

In het pand zat een woning en waren tractoren gestald. De schuur is volledig uitgebrand. De bewoners wisten te ontkomen, maar twee honden kwamen om, zegt een brandweerwoordvoerder.

De brand werd rond 07.45 uur ontdekt. "Toen wij arriveerden stond zo'n beetje de hele schuur al in brand", zegt de woordvoerder. De brandweer richtte zich daarom op het voorkomen dat het vuur oversloeg op materieel en een pand naast de schuur. Dat lukte.

De brand was rond 11.00 uur onder controle, waarna het nablussen begon.

Vliegtuigen VS beschoten in Zuid-Sudan

Twee helivliegtuigen van het Amerikaanse leger zijn in Zuid-Sudan beschoten. Drie bemanningsleden raakten gewond, hebben ingewijden persbureau AP toevertrouwd. Een van hen is er slecht aan toe.

De toestellen waren onderweg naar Bor, de hoofdstad van de deelstaat Jonglei, die afgelopen week meermalen het toneel was van hevig geweld. Toen het eskader onder vuur kwam te liggen keerde het om en zette koers naar het Ugandese Kampala. De gewonde militairen zijn van daaruit naar een ziekenhuis in Nairobi gebracht.

De beschoten vliegtuigen waren Ospreys, toestellen die als een vliegtuig en als een helikopter kunnen vliegen. Ze werden vermoedelijk ingezet voor evacuaties. Een van de Ospreys is zwaargehavend, zei een van de bronnen. De ingewijden willen voorlopig niet bij naam worden genoemd.

Het Zuid-Sudanese leger beticht gedeserteerde militairen van de aanval op het Amerikaanse konvooi. Het regeringsleger kan niet de dader zijn, want dat is immers uit Bor verdreven, zei woordvoerder Philip Aguer. ''Bor is in handen van troepen van Riek Machar.''

Riek Machar was tot voor kort vicepresident, maar viel in ongenade bij president Salva Kiir en zou vervolgens een staatsgreep hebben beraamd. De onmin tussen de twee rivalen is inmiddels ontaard in een stammenstrijd tussen Kiirs Dinka en Machars Nuer.

Clasie: "Niet altijd mezelf geweest"

Jordy Clasie is blij dat Feyenoord in 2013 steeds constanter is geworden. Een tevreden gevoel overheerst dan ook bij de middenvelder van de Rotterdammers.

"We hebben veel punten laten liggen in het begin van het seizoen, maar nu hebben wij de stijgende lijn weer te pakken. We zitten er dichtbij", doelt Clasie op de stand in de Eredivisie. Als zaterdag Feyenoord wint van PEC Zwolle, dan vindt het de aansluiting bij de top.

Tijdens de laatste twee wedstrijden wisten de Rotterdammers echter niet te overtuigen. "Maar we hebben ze wel winnend afgesloten. We hebben ook fases in de competitie gehad dat wij die duels verloren, nu trekken we ze wel over de streep", constateert Clasie tegen RTV Rijnmond.

"Zolang je punten blijft pakken groeit het vertrouwen. We willen dat het spel beter wordt, zoals tegen PSV en SC Heerenveen, hopelijk lukt dat tegen PEC Zwolle."

Op zijn eigen jaar kijkt Clasie met gemengde gevoelens terug. "Een jaar met tegenslagen. Een bepaalde periode was ik niet mezelf, zat ik in een dip. Maar ik heb ook momenten gehad meegemaakt met Feyenoord en het Nederlands elftal."

Büttner kan nog voor de kerst naar Serie A

Alexander Büttner speelt de tweede seizoenshelft mogelijk in de Serie A. Twee Italiaanse clubs zijn geïnteresseerd in de linksback van Manchester United.

AS Roma en Genoa hebben zich bij de Engelse club gemeld om de oud-speler van Vitesse over te nemen. Na het weekend wordt volgens de zaakwaarnemer van Büttner, Alexander Bursac, besproken of de Nederlander verhuurd of verkocht wordt. Dat meldt De Telegraaf.

De spelersmakelaar verwacht dat een transfer van Büttner naar Italië 'een kwestie van enkele dagen is'. Hij denkt dat de linksback nog voor de kerst speler kan zijn van Roma of Genoa.

Büttner is op zoek naar een nieuwe werkgever omdat hij nauwelijks in de plannen van manager David Moyes voor komt. Hij speelde dit seizoen pas één competitiewedstrijd.

De verdediger maakte in de eerste weken van afgelopen seizoen de overstap naar Manchester United. Onder manager Sir Alex Ferguson kwam hij tot vijf optredens in de Premier League. Daarin scoorde hij liefst twee keer.

Feyenoord mogelijk met fans naar Arena

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan sluit niet uit dat tijdens de bekerwedstrijd tussen Ajax en Feyenoord fans van de Rotterdamse club weer welkom zijn.

in 2009 spraken Ajax en Feyenoord af dat er vijf jaar lang geen supporters mee zouden gaan naar onderlinge uitduels. Dit vanwege de aanhoudende ongeregeldheden tussen de supportersgroepen. Op het moment van de bekerwedstrijd is die afspraak nog van kracht, maar Van der Laan zet de deur op een kier voor de fans van Feyenoord.

"De kwestie met of zonder uitpubliek, daar komen we in januari op terug", zegt hij in De Telegraaf. "Ik wil daar graag samen met de Rotterdammers naar kijken, want voetbalfeesten zijn leuk als het echte feesten kunnen zijn. Dat doen we dus in gezamenlijkheid na de kerst."

Op 8 januari zullen Ajax, Feyenoord, de KNVB, de politie van Amsterdam en Rotterdam en supportersverenigingen van beide clubs om de tafel plaatsnemen. Dan wordt de optie om uitsupporters weer toe te laten besproken.

Ajax en Feyenoord spelen tegen elkaar in de kwartfinale van het bekertoernooi. Op woensdag 22 februari wordt de wedstrijd gespeeld.

Kerstprijsvraag 2013

Beste FOK!games-bezoekers. Zoals de meesten van jullie weten organiseert FOK!games jaarlijks een uitgebreide kerstprijsvraag met een daarbij behorende veiling waarmee jullie leuke prijzen kunnen winnen. Helaas moeten we dit jaar om verschillende redenen de kerstprijsvraag anders organiseren dan normaal.

Er zullen daarom vanaf 23 december tot en met 5 januari dagelijks één of meerdere prijsvragen online gaan. Deze prijsvragen zullen maar voor 24 uur online staan dus check dagelijks of er iets is waarvoor je mee wilt doen. De prijsvragen zijn te herkennen aan [KPV] en zullen in de nieuwstracker verschijnen om 00:00. Uit alle ingezonden goede antwoorden worden automatisch één of meerdere winnaars gekozen. Er worden verschillende prijzen weggegeven waaronder t-shirts, posters en natuurlijk ook games.

Hou de komende twee weken FOK!games dus goed in de gaten.

Meer vrijheid voor asielzoekers

Vluchtelingen in vreemdelingendetentie krijgen meer rechten en vrijheden. Zo mogen ze straks telefoneren (maar niet internetten of filmen) met hun mobiele telefoon en mogen ze zich overdag vrij binnen de inrichting bewegen. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Wie in vreemdelingenbewaring zit, krijgt ook recht op veertig uur dagbesteding per week. Gezinnen met kinderen worden alleen nog opgesloten als ze zich aan het toezicht onttrekken. Verder komt er extra aandacht voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld degenen die extra zorg nodig hebben.

Vreemdelingen die moeten terugkeren worden straks in beginsel in het zogenoemde verblijfsregime geplaatst. Daar kunnen zij grotendeels zelf bepalen hoe ze hun tijd indelen. Wel moeten ze dan van 22.00 tot 08.00 uur met hun deur op slot in hun cel blijven. Zij krijgen cursussen aangeboden die hen moeten helpen bij hun terugkeer.

Vluchtelingen die de regels overtreden, worden in het zogenoemde beheersregime geplaatst. Daar hebben ze minder vrijheid, maar nog wel recht op achttien uur dagbesteding per week. Vreemdelingenbewaring blijft volgens Teeven een uiterste middel dat zorgvuldig wordt toegepast.

De vreemdelingenbewaring in Nederland is niet onomstreden. De Raad van Europa oordeelde vorig jaar dat voor vreemdelingen die worden opgesloten andere regels moeten gelden dan voor gewone gevangenen. Het regime zou voor vreemdelingen soepeler moeten zijn. Ook de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer was kritisch. Met de aanpassingen lijkt Teeven zijn critici in ieder geval deels tegemoet te komen.

Hoes biechtte slippertjes al in februari op

Onno Hoes vertelde in februari al aan zijn man Albert Verlinde dat hij hem meerdere keren had bedrogen. "In februari heb ik mijn geheim aan hem onthuld. Dat was heftig, maar daar zijn we doorheen gekomen", zegt de burgemeester van Maastricht in NRC Handelsblad.

De buitenechtelijke avontuurtjes van de 52-jarige Hoes kwamen twee weken geleden aan het licht toen hij zoenend werd gespot met de 24-jarige Ruud Schepers. De 25-jarige Danny beweerde even later meerdere keren het bed met Hoes te hebben gedeeld, iets wat de burgemeester ontkende. Ook werd onthuld dat de Maastrichtse burgervader gebruik maakte van Grindr, een datingapp voor homo's.

De politicus besloot zijn slippertjes op te biechten toen hij eind vorig jaar met Verlinde op vakantie was in Zuid-Afrika. "Ik zag in ons hotel de ontwapenende vreugde van Albert. Ik merkte dat ik niet diezelfde authentieke liefde naar hem toe had", legt Hoes uit. Hoewel het heftig was, zijn ze erdoorheen gekomen.

De burgemeester zit naar eigen zeggen, sinds hij eerlijk is geweest tegen Verlinde, niet meer op Grindr. "Ik besefte dat ik dit als burgemeester niet moest doen. Het drong door dat het wel heel erg risicovol was." Hoes is blij dat alles nu is uitgesproken met Verlinde en de gemeenteraad. Woensdag werd besloten dat hij mag blijven als burgemeester.

De politicus maakt zich niet druk om andere mannen die naar buiten brengen dat hij met ze het bed heeft gedeeld. "Wat er uit het verleden nog naar boven komt zien we wel. Er kunnen zich misschien nog mannen melden, maar dat is dan zo." Ook ziet Hoes de afgelopen periode als een goed onderwerp voor de komende carnaval als hij met Verlinde in Maastricht op een tribune toekijkt naar wat er voorbij komt. "Reken maar dat grote groepen toyboys ons een zoen komen geven."

Sprintzeges langlaufers Kowalczyk en Kriukov

In het Italiaanse Asiago hebben Justyna Kowalczyk en Nikita Kriukov de klassieke sprint in de World Cup gewonnen. Waar de Poolse Kowalczyk het relatief makkelijk had moest de Rus Kriukov tot de laatste meter vechten voor zijn zege.

Bij de vrouwen kon Kowalczyk het doen zonder de aanwezigheid van onder anderen Marit Bjørgen, Therese Johaug en Charlotte Kalla. In de kwalificatie moest ze de Sloveense Katja Visnar nog voor zich dulden, maar toen het er echt om ging was ze onklopbaar. In de kwartfinale, halve finale en de finale kon niemand bij haar in de buurt komen. In de finale pakte de Finse Anne Kyllönen achter Kowalczyk de tweede plaats, voor Maiken Caspersen Falla uit Noorwegen.

Bij de mannen was Ola Vigen Hattestad de snelste in de kwalificatie. De Noor won vervolgens wel zijn kwartfinale, maar in de halve finale ging hij eruit. Opvallend was het optreden van Gianluca Cologna. De Zwitser, de jongere broer van wereldtopper Dario Cologna, haalde in zijn nog jonge carrière één keer een zesde plek in de World Cup. In Asiago reikte hij tot de finale en wist hij uiteindelijk beslag te leggen op plaats drie. De zege ging echter naar de Rus Nikita Kriukov. De regerend olympisch- en wereldkampioen troefde Alexey Poltoranin in de laatste meters af. 

Kabinet zet de bloemetjes buiten

Premier en voormalig liberaal Mark Rutte heeft eerder dit jaar een briljante oplossing voorgesteld om uit de crisis te komen: hou op met oppotten en ga rap wat centjes uitgeven. Zijn vriendjes van de VVD hebben hier trouw gehoor aan gegeven.

Melanie Schultz van Haegen heeft het beste geluisterd naar de man die ons uit de voortdurende economische malaise gaat leiden. De minister van Infrastructuur en Milieu, iemand met een riante vergoeding voor haar diensten, woont in een geweldig pand te Leiden. Om het Nederlandse volk een handje te helpen is ze zo onbaatzuchtig geweest om ook het pand van de buren te kopen. Na een ingrijpende verbouwing moet dit een verblijf worden dat meer bij haar status past.

Ook het honderd jaar oude optrekje van minister Blok van Wonen stond in de steigers. Het bij elkaar geschraapte belastinggeld is nuttig besteed aan nieuwe bouwankers. Gelukkig wel tegen een laag btw-tarief.

Ronald Plasterk toont zich geen goed patriot, hij heeft dit jaar geen grote uitgaven gedaan. De minister vindt dat hij met twee studerende zoons genoeg uitgaven heeft.

Skiester Kaufmann-Abderhalden wint tumultueuze wedstrijd

In Val d'Isère heeft Marianne Kaufmann-Abderhalden haar eerste overwinning in de World Cup geboekt. Tijdens een door valpartijen gekenmerkte wedstrijd troefde ze Tina Maze af op de afdaling.

Kaufmann-Abderhalden was de eerste van de kanshebbers die naar beneden mocht. Vooral op het eerste en het laatste deel was ze erg snel, terwijl ze op het technische middenstuk wat tijd liet liggen. Wel was het op dat moment ruim genoeg voor de eerste plaats. Vervolgens was het de beurt aan de Française Marie Marchand-Arvier. Zij was snel, maar maakte een fout waardoor ze hard onderuit ging. Na een lange pauze werd ze met een mitella om haar schouder naar beneden gebracht.

Kort daarop ging Stacey Cook van start. De Amerikaanse was slechts enkele honderden langzamer dan Kaufmann-Abderhalden, tot ze weg gleed en met bijna honderd kilometer per uur in de vangnetten terecht kwam. De val zag er ernstiger uit dan het was, al snel stond Cook weer op de benen.

Nadat Maze de tweede tijd had neergezet was het de beurt aan Lindsey Vonn. De van een zware knieblessure herstelde Amerikaanse was halverwege toen ze een foutje maakte en uit de race lag. Hoewel ze niet viel greep ze direct naar haar knie. Na afloop zei Vonn tegenover diverse media dat ze enkele weken rust gaat nemen en nog steeds de Olympische Spelen in Sochi als hoofddoel heeft.

Voor Kaufmann-Abderhalden was het de eerste overwinning uit haar carrière. Eerder haalde ze al wel twee keer het podium in de World Cup. De derde plek was voor Cornelia Hütter uit Oostenrijk, die daarmee voor het eerst op het hoogste niveau het podium mocht betreden.

Werkstress beroepsziekte nummer 1

Stress op of over het werk is de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland. Ongeveer een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Dat blijkt uit een brief van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer.

De werkgerelateerd psychische klachten worden vaak veroorzaakt door een verstoorde balans tussen werk en privé, werkdruk, baanonzekerheid, of agressie en geweld op de werkvloer. Bij veel bedrijven is het onderwerp nog onvoldoende bespreekbaar, aldus Asscher, die er daarom 4 jaar lang samen met werkgevers en werknemers extra aandacht aan gaat besteden.

Asscher wil een maatschappelijke dialoog op gang brengen. Daarnaast gaat de Inspectie SZW bij controles extra aandacht besteden aan werkstress.

Hypermoslims veroveren ziekenhuis Aleppo

Syrische moslimextremisten hebben een strategisch gelegen ziekenhuis in Aleppo veroverd. Het Kindi-ziekenhuis ligt vlakbij de gevangenis van de miljoenenstad, die de extremisten al maanden belegeren in de hoop gevangen medejihadisten te bevrijden.

Het gehavende ziekenhuis viel vrijdag in handen van conservatief-islamitische milities en met Al-Qaida verbonden jihadisten, melden het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en een activist ter plaatse van het Aleppo Media Centrum. De rebellen trotseerden de regen van dodelijke vatbommen die de Syrische luchtmacht al de hele week afwerpt op hun stellingen in Aleppo.

[NBA] Bosh leidt Heat naar ruime zege

Miami Heat heeft vrijdag een ruime zege geboekt in de NBA. In eigen huis was de titelverdediger met 122-103 Sacramento Kings de baas. Chris Bosh was met 25 punten de grote man bij Miami. Dwyane Wade kwam tot twintig, LeBron James droeg achttien punten bij.

Indiana Pacers, de enige ploeg in de Eastern Conference die het beter doet dan Miami, won thuis ook simpel. Houston Rockets werd met 114-85 opzij gezet. Liefst zes spelers van de Pacers haalden een score in de dubbele cijfers. Paul George was met 24 de beste.

Overige uitslagen:

Thuis Uit Score
Philadelphia 76ers Brooklyn Nets 121 - 120 (na overtime)
Cleveland Cavaliers Milwaukee Bucks 114 - 111 (na overtime)
Detroit Pistons Charlotte Bobcats 106 - 116
Atlanta Hawks Utah Jazz 118 - 85
Dallas Mavericks Toronto Raptors 108 - 109 (na overtime)
Denver Nuggets Phoenix Suns 99 - 103
Los Angeles Lakers Minnesota Timberwolves 104 - 91

Snelle tijden bij laatste wedstrijd voor OKT

Volgende week is in Heerenveen het olympisch kwalificatietoernooi. Ter voorbereiding werden er gisteren in Thialf snelle tijden gereden door de Nederlandse schaatsers.

Op de 1.000 meter bleven zowel Margot Boer (1.15,76) als Ireen Wüst (1.15,93) onder de 1.16. Marrit Leenstra won de 1.500 meter.

Jesper Hospes was op de 500 meter bij de mannen met 35,10 het snelste. Op de 3.000 meter werd Sven Kramer verslagen door Koen Verweij. De 1.000 meter tenslotte was een prooi voor Stefan Groothuis.

Ku Klux Klan: wij zijn niet racistisch

Getooid met een wit laken en een vrolijke witte puntmuts probeert de Ku Klux Klan in Elkton, Maryland een nogal opmerkelijk statement geloofwaardig te laten overkomen: de zoveelste splintergroepering van de Klan zou niet meer racistisch zijn. Tijdens een bijeenkomst in dit stadje in de Verenigde Staten werd de nieuwe koers uiteengezet.

De Imperial Wizard van de Confederate White Knights of Rosedale, Richard Preston, zouden we naar eigen zeggen op zijn blauwe ogen moeten geloven wanneer hij zegt dat de KKK geen eng clubje meer is dat jaagt op zwarten, anti-van alles is en sinds de jaren negentig veel elementen van het nazisme geadopteerd heeft.

De grote tovenaar beweert dat de standpunten zijn bijgesteld tot het heroveren van Amerika door/voor de blanke, protestantse bevolking, het terugbrengen van initiatieven die de schijn van socialisme (en dus: communisme) in zich dragen en natuurlijk moeten immigranten het land uit gegooid worden. O ja: Barack Obama moet ook opzouten, want Preston is van mening dat de huidige president van de Verenigde Staten geen Amerikaan zou zijn.

De mutsenclub zou zich meer willen profileren als politieke beweging. Men is van plan om nog meer van dit soort festiviteiten in het land te organiseren. Hierbij worden ze gesteund door ridders van andere Klans. De christelijke organisatie vindt dat het tijd is de handen ineen te slaan want: Amerika moet gered worden.

'Ku Klux Klan stak vrouw in brand' (ANP)

PvdA-lunch te koop

De Partij van de Arbeid doet een duit in het zakje voor Serious Request, de jaarlijkse 3FM-actie ten bate van het Rode Kruis. Via Marktplaats kun je bieden op een lunch met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) of zijn collega Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Er kon ook worden geboden op een lunch met fractieleider Diederik Samsom, maar die is intussen gesloten. De hoogste bieder heeft er 2020 euro voor over om een vorkje te prikken met de fractieleider. Op de lunches met Asscher en Plasterk kan nog worden geboden. Zaterdagochtend stond de teller op respectievelijk 625 euro en 800 euro.

Anders dan bij normale handeltjes via Marktplaats, is het bij deze veiling verplicht het 'gekochte' af te nemen. Dat is omdat het voor het goede doel is.

Serious Request: PvdA-toppers veilen zichzelf
Serious Request: PvdA-toppers veilen zichzelf (Foto: ANP)

Anouk vindt The Voice te weinig betalen

Anouk wil geen coach in The Voice of Holland worden omdat ze vindt dat het te weinig betaalt. "Als ik daar een seizoen ga zitten voor een bedrag dat ik ook met een optreden kan verdienen, ben ik natuurlijk een idioot", zegt de zangeres in de Volkskrant.

Anouk is meerdere malen gevraagd om mee te doen aan de talentenjacht. "Ik zei tegen John: luister, wat als ik een paar uitzendingen achter elkaar niemand leuk genoeg vind om die stoel voor om te draaien? Moet ik dan in de laatste uitzendingen heel vaak draaien omdat ik een bepaald aantal kandidaten moet halen?"

Toen John de Mol zei dat dat inderdaad de bedoeling was, haakte Anouk af. "Dat zou niet 'sincere' zijn, dus dat kan niet", legt de zangeres uit. Toch sluit Anouk niet volledig uit dat ze in de toekomst plaats zal nemen op de rode draaistoel. "Of ze moeten een bloedbedrag neerleggen."

De 38-jarige zangeres geeft slechts een paar optredens per jaar en het geld dat ze daarmee verdient, gaat grotendeels naar haar kinderen. De zangeres kreeg drie kinderen met Postman-rapper Remon Stotijn en een vierde kind met rapper Unorthadox, die haar bedroog met meerdere vrouwen. Anouk, die vrijgezel is, vindt het soms lastig om bekend te zijn. "Alles ligt op straat."

Toch beleeft de zangeres nog veel plezier aan het maken van muziek. "Als ik in de studio zit ben ik weer gelukkig", legt ze uit. "Zodra ik een nummer af heb, dat gevoel. Dat heb ik bij niets anders."

Pechtold: VVD schurkt tegen PVV-kiezer aan

Het is volstrekte onzin om te denken dat de tijd rijp is voor een fusie tussen VVD en D66. "Ik denk dat we in het verleden dichter bij elkaar zaten dan vandaag de dag", zei D66-leider Alexander Pechtold zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Pechtold reageerde op uitspraken die oud-minister Hans Hoogervorst (VVD) vrijdag in Nieuwsuur deed. Hoogervorst pleitte voor een hogere kiesdrempel om het vormen van coalities gemakkelijker te maken en one-issuepartijen tegen te gaan.

D66 en VVD kijken volgens Pechtold op een heel andere manier tegen de samenleving aan. "Elke keer schurkt de VVD tegen de PVV-kiezer aan." Ook wees hij erop dat de partijen andere meningen hebben over de rechtsstaat en Europa.

Dat D66 het kabinet soms toch steunt, betekent volgens Pechtold niet dat D66 hetzelfde vindt als de VVD. "De PvdA zit ook in het kabinet. Het is toch een soort paarsmin. D66 zorgt ervoor dat het stabiel is."

Gutiérrez blijft voor Sauber racen

De Mexicaanse autocoureur Esteban Gutiérrez rijdt ook volgend seizoen voor Sauber. Hij vormt een duo met de Duitser Adrian Sutil, die vorige week al als opvolger van zijn landgenoot Nico Hulkenberg werd benoemd. Dat heeft de Zwitserse renstal in de Formule 1 zaterdag bekendgemaakt.

Gutiérrez krijgt de voorkeur boven Sergej Sirotkin. Deze Rus is komend seizoen wel als testrijder bij Sauber betrokken. Voor de Nederlander Giedo van der Garde blijven er nog twee opties over om actief te blijven in de Formule 1. Caterham en Marussia hebben nog een stoeltje vrij. Van der Garde reed het afgelopen seizoen voor Caterham.

Gutiérrez blijft voor Sauber racen
Gutiérrez blijft voor Sauber racen (Foto: ANP)

Floortje Dessing bestolen op Schiphol

Floortje Dessing is zaterdag beroofd op Schiphol. "Kom net op Schiphol terug en heb toch echt een van de gevaarlijkste landen op aarde bezocht", twitterde de presentatrice, die net terug is uit Afghanistan. "Al onze apparatuur weg."

De 43-jarige Dessing is vervolgens 'als een gek' door de aankomsthal gaan rennen om de dief te zoeken. "Ik zag als een wonder alles staan bij de dief die de trein in wilde stappen", zegt ze. De presentatrice pakte vervolgens de spullen weer terug.

Dessing kon de man niet laten arresteren. "Hij deed alsof het niet bij hem hoorde", legt ze uit. Toch wezen de camerabeelden uit dat de presentatrice gelijk had. Dessing waarschuwt andere reizigers. "Let op een man met alpinopet en korte witte broek. Echt waar: een korte witte broek."

Saakasjvili is Georgië ontvlucht

De onlangs afgetreden president van Georgië, Michail Saakasjvili, is het land ontvlucht. Hij vreest vervolging, zegt zijn Nederlandse vrouw Sandra Roelofs zaterdag in een interview in Trouw.

Een jaar geleden won de 57-jarige Bidzina Ivanisjvili van de partij Georgische Droom vanuit het niets de parlementsverkiezingen en werd hij premier. Dit resulteerde in een machtsstrijd tussn Ivanisjvili en Saaksjvili. In oktober won Giorgi Margvelasjvili van Georgische Droom ook de presidentsverkiezingen van een partijgenoot van Saakasjvili.

De nieuwe regering heeft zich volgens Roelofs 'vrij wraakzuchtig' opgesteld tegenover mensen die nauw bij haar man betrokken waren. Onder anderen de oud-minister van buitenlandse zaken zit vast.

Datzelfde kan Saakasjvili volgens Roelofs overkomen. "De komende periode blijft hij weg." Zelf zit Roelofs nog wel in Georgië. Bij een bezoek aan Brussel had Saakasjvili al gezegd dat de Georgische premier hem met vervolging had gedreigd. Ivanisjvili zou zelfs de gevangenis hebben genoemd waar hij zou worden opgesloten.

Met de zogenoemde Rozenrevolutie maakte Saakasjvili in 2003 een eind aan het bewind van Eduard Sjevardnadze. Aanvankelijk was Saakasjvili erg populair. Hij trad hard op tegen corruptie en voerde economische hervormingen door. Maar na verloop van tijd groeide de kritiek op zijn autoritaire manier van besturen.

Roelofs stelt dat haar man veel ten goede heeft veranderd. Maar omdat hij altijd haast had, maakte hij fouten en daarmee vijanden. Ook naar haar luisterde hij slecht als ze kritiek doorgaf die ze hoorde in het land. Op den duur wil hij weer terug in de politiek.

Met een eigen humanitaire organisatie heeft Roelofs zich ingezet voor onder meer de volksgezondheid. Zij wil blijven. "Ik kan hier mijn energie en liefde kwijt."

'Ajax-prominent is pedo'

Een prominent clublid van Ajax dringt zich op aan jonge spelers. Nadat bij hem 'grensoverschrijdend gedrag' is vastgesteld, heeft hij na een officieel onderzoek een kleedkamerverbod gekregen, schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van ingewijden.

De man, die al tientallen jaren bij de club werkt, mag sinds het voorjaar ook niet sms'en, bellen of mailen met jonge voetballers. De onrust binnen de club zou groeien omdat de man zich niet aan de opgelegde gedragsregels houdt. Een gerenommeerd onderzoeksbureau noemt het lid volgens de krant een risicobron.

De ingewijden die zich bij de krant meldden zouden zich grote zorgen maken over de veiligheid van de jeugdspelers. Zij vinden dat het lid van jeugdcomplex De Toekomst moet worden verwijderd. Hij zou nog altijd contact hebben met jonge voetballers.

Assistent-trainer Dennis Bergkamp en hoofd jeugdopleiding Wim Jonk eisten volgens de krant in september al in een brandbrief aan de clubleiding het vertrek van de man. Zij schreven dat hij bijna iedere dag aanwezig is en ook in het kleedkamergebied komt.

De zaak zou aan het licht zijn gekomen toen een oud-speler de man onder ede van seksuele handelingen beschuldigde. Die verklaring legde hij af in het bijzijn van een advocaat en een notaris. Volgens de directie is seksueel misbruik van minderjarigen door het onderzoek niet aangetoond. Wel zou sprake zijn van ongepast gedrag. Ook de advocaat van het clublid, Diederik Oolbekkink, stelt in de krant dat seksueel misbruik niet vaststaat en laat weten dat zijn cliënt ontkent zich ooit schuldig te hebben gemaakt aan seksueel ontoelaatbaar gedrag.

Theatrhythm laat gordijnen open gaan

WIl je nog meer Final Fantasy-nostalgie dan in Theatrhythm Final Fantasy, dan kan dat, want Theatrhythm Final Fantasy Curtain Call bevat meer dan 200 liedjes en meer dan 60 personages uit de franchise.

De nieuwe game heeft dan ook meer nummers uit recentere games, zoals Lightning Returns: Final Fantasy XIII, Final Fantasy Type-0 en Final Fantasy XIV: A Realm Reborn. Nadeel is dat twee van die games nog niet eens in Nederland uit zijn.

Waarschijnlijk moeten we ook op deze game nog even wachten , want Theatrhythm: Final Fantasy Curtain Call komt in de lente van 2014 uit in Japan voor Nintendo 3DS. Of en wanneer er een westerse versie komt is niet bekend.

Marvel bevestigt Paul Rudd als Ant-Man

Marvel Studios heeft bevestigd dat Paul Rudd, wiens naam eerder deze week naar voren kwam als mogelijke invulling van de hoofdrol in Ant-Man, inderdaad deze rol gaat spelen.

Rudd zal de rol op zich nemen van één van de personages die in de Marvel-geschiedenis de rol van Ant-Man op zich heeft genomen; Marvel heeft niet bekend gemaakt welke Ant-Man in de film te zien zal zijn. De film wordt geregisseed door Shaun of the Dead-regisseur Edgar Wright, die het scenario voor de film schreef met Joe Cornish.

"Toen Edgar Wright ons benaderde met het idee om Paul Rudd te casten voelden we een enorme opluchting, want de eerste stap in elke Marvel Studios film is het vinden van de juiste ster," licht Marvel-topman Kevin Feige de casting toe. "We wisten al snel dat we in Paul de juiste persoon hadden gevonden. Toen hij niet alleen ja zei tegen het aanbod maar ook enthousiast werd over het werk, wisten we dat hij de juiste man was. We zijn erg benieuwd naar wat het publiek gaat vinden van hoe hij Ant-Man tot leven brengt."

Paul Rudd is voornamelijk bekend van comedy-rollen, zoals in Role Models, Knocked Up en The 40-Year-Old Virgin. In de Verenigde Staten is hij momenteel te zien in Anchorman 2: The Legend Continues, die in februari naar Nederland komt. Ant-Man volgt in juli 2015 na de Marvel-release The Avengers: Age of Ultron in mei van dat jaar. De films moeten het superheldenpodium die zomer delen met Superman, Batman en Wonder Woman in het vervolg op Man of Steel, en een mogelijke reboot van de Fantastic Four-franchise.

Galliani ontkent komst Seedorf

Adriano Galliani, directeur van AC Milan, ontkent dat Clarence Seedorf een voorcontract als trainer heeft getekend bij de Italiaanse club. In de Italiaanse media verschenen er eerder berichten dat de Nederlander aan het einde van het seizoen Massimiliano Allegri als trainer gaat opvolgen.

"We hebben niet met hem gesproken en concentreren ons nu ook volledig op het huidige voetbaljaar”, zo zegt Galliani in een reactie. Seedorf speelde tussen 2002 en 2012 voor AC Milan. De inmiddels 37-jarige middenvelder voetbalt dit jaar voor het Braziliaanse Botafogo speelt.

De positie van Allegri staat onder druk wegens tegenvallende resultaten van de club. AC Milan staat in de Serie A slechts tiende. Overigens bereikte de club wel de volgende ronde in de Champions League.

'Guacamelee gaat naar next-gen'

IGN had een nieuwtje online gezet dat DrinkBox Studios Guacamelee voor PlayStation 4 en Xbox One ontwikkelt. De versie moet Guacamelee! Super Turbo Champion Edition gaan heten.

IGN heeft de pagina ondertussen weer verwijderd en DrinkBox Studios weet zogenaamd van niets. Het spel zou, naast de originele content, voorzien zijn van twee nieuwe werelden, nieuwe vijanden, een nieuwe vaardigheid met een kipbom, en verbeterde graphics.

Guacamelee is al een tijd uit voor pc en PlayStation Vita.

Meer Disney in Kingdom Hearts 2.5-trailer

Square Enix heeft een nieuwe trailer van Kingdom Hearts HD 2.5 Remix uitgebracht. De video bevat beelden uit Kingdom Hearts II: Final Mix, Kindom Hearts: Birth by Sleep Final Mix, en Kingdom Hearts: Coded. Alle drie de titels zijn geremastered in HD.

In Kingdom Hearts speel je met een Final Fantasy-achtige personage, Sora, die samen met Disney-figuren Donald en Goofy door allerlei Disney-werelden reist. Sora gebruikt een keyblade om te vechten en om de deuren van het kwaad te sluiten die de werelden teisteren.

Kingdom Hearts HD 2.5 Remix komt ergens in 2014 wereldwijd tegelijkertijd uit voor PlayStation 3. 

Bravely Second krijgt nietszeggende trailer

Square Enix is ook op Jump Fiesta en heeft een nieuwe trailer van Bravely Second laten zien. Er is alleen geen enkele nieuwe content te zien ten opzichte van de teaservideo die je ziet als je Bravely Default, het eerste deel, hebt uitgespeeld.

Een illustratie van de magie-universiteitstad Istantarl en de onlangs aangekondigde personage Magnolia Arch zijn even te zien in onderstaande trailer.

Het avontuur speelt zich af in Luxendarc, enkele jaren na de Warriors of Light het gered hebben in het eerste deel. Een nieuwe locatie is Istantarl, een stad op het Nadarakes-continent. In de stad is een magie-universiteit opgericht, op verzoek van de premier. Geleerden hebben hier een nieuw soort magie uitgevonden.

Magnolia Arch noemt zichzelf de 'Devil Buster die van de maan kwam'. Er is weinig bekend over haar verleden en haar leeftijd. Er wordt gesuggereerd dat ze de laatste overlevende lid van de maan-natie is. Ze is bekend om haar roekeloze houding.

Het is nog niet zeker of Bravely Second uitkomt buiten Japan.

De teasertrailer uit Bravely Default:

Man in borst geschoten in Schiedam

Een 33-jarige man is zaterdagochtend in Vlaardingen in zijn borst geschoten. Hij is afgevoerd naar een ziekenhuis. De politie heeft in Vlaardingen drie mannen en een vrouw aangehouden.

Rond 05.00 uur waarschuwden getuigen van de schietpartij de politie. Die hield vervolgens vier verdachten aan op de Oosthavenkade. Hierbij werd ook een vuurwapen gevonden.

Het slachtoffer was zelf gevlucht en werd twee uur later gevonden in een woning aan de Schaperlaan in Schiedam. De Schiedammer was volgens de politie op straat neergeschoten.

De aangehouden mannen zijn 24, 33 en 40 jaar en komen onder meer uit Rotterdam en Maassluis. De aangehouden vrouw is 22 en komt uit Rotterdam.

Hundred Knight slaat er op los

Nippon Ichi heeft een nieuwe en vooral Engelse gameplaytrailer van de actie-RPG The Witch and the Hundred Knight laten zien. Voor de goede orde, er is maar één ridder en die heet Hundred Knight.

De heks Metallia is niet in staat om te reizen buiten de grenzen van haar moeras. Ze roept de hulp in van de legendarische Hundred Knight om haar te helpen haar moeras te vergroten door heel de wereld Medea. De speler is de Hundred Knight. Door de wereld te verkennen en speciale pilaren te vernietigen wordt het mogelijk het moeras uit te breiden. Waarom de heks is gevangen in haar eigen moeras wordt tijdens het verhaal duidelijk.

The Witch and the Hundred Knight komt 21 maart ui voor PlayStation 3.

Tales of Zestiria nu goed in beeld

Namco Bandai heeft nu de nette versie van de debuuttrailer van de onlangs aangekondigde Tales of Zestiria online gezet, zodat we de beelden in HD kunnen zien.

Motoi Sakuraba en Go Shiina zijn in de trailer bevestigd als verantwoordelijk voor de muziek in de game. Veel is er nog niet bekend. De mannelijke hoofdpersonage heet Slay, en de vrouwelijke personage heet Alicia. Het spel speelt zich af in Green Wood en volgens producer Baba willen ze met dit spel zich vooral focussen op fantasie en verkenning. De fantasie zullen we vooral zien in de vorm van draken. De verkenning komt terug door de variatie in terrein.

Tales of Zestiria komt tegelijkertijd in japan en het westen uit op PlayStation 3.

Vita beter verkocht door PlayStation 4

Sony geeft aan dat de komst van PlayStation 4 een positieve impact heeft gehad op de verkopen van PlayStation Vita. De handheld is 68% meer verkocht in de week na de lancering van PlayStation 4.

De week erna ging het nog eens 65% beter met de verkoopcijfers. De Remote Play-functie is de reden dat de handheld verkocht wordt. Senior product manager Ben Law zegt in een interview: "Verkoopsgewijs blijven we elke week een sterke groei zien voor PlayStation Vita nadat onze laatste reclamecampagne is gestart. De nieuwe tv-reclame is te zien deze week en we zien meteen al positieve feedback van PlayStation 4-eigenaren op Remote Play. Het succes van Tearaway laat zien hoe goed de PlayStation Vita is als stand-alone apparaat of als de perfecte combi met PlayStation 4."

Snowboardster Van Gils mist finale

Bij wereldbekerwedstrijden in het Amerikaanse Copper Mountain is snowboardster Charlotte van Gils er op het onderdeel slopestyle niet in geslaagd de finale te bereiken. Ze bleef steken in de kwalificaties.

De 27-jarige Van Gils maakte haar rentree in Copper Mountain na aan de kant te hebben gestaan met een enkelbreuk. Ze heeft volgende maand in Stoneham nog een kans om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Sochi.

Cheryl Maas, die al zeker is van Sochi, wist de eindstrijd wel te halen. En op de cross in Lake Louise bereikte ook Bell Berghuis de finale.

In Copper Mountain kwamen eerder Dolf van der Wal en Dimi de Jong al in actie tijdens de kwalificatie in de halfpipe. Beide Nederlanders wisten zich niet te plaatsen voor de finale. Ook Joris Ouwerkerk slaagde er, op het onderdeel slopestyle, niet in zich te kwalificeren voor de finale.

SPAR-supers roepen amandelstollen terug

Supermarktketen SPAR roept in totaal 15.000 amandelstollen terug wegens schimmelvorming. Dat heeft een woordvoerster zaterdag laten weten. Het gaat om de handgemaakte roombotervariant van 750 of 1000 gram.

Een mogelijk beschimmelde stol levert geen gevaar op voor de volksgezondheid, benadrukt de zegsvrouw. "Maar hij voldoet niet aan onze kwaliteitseisen." Ze raadt consumenten die het product in huis hebben, aan om de stol niet op te eten. Klanten kunnen hem in de winkel omruilen voor een nieuwe of hun geld terugkrijgen.

De stollen die nog in de schappen lagen, zijn daar vrijdag al weggehaald. Een aantal stollen was niet in de supermarkt te koop, maar zat in kerstpakketten.

'Psychologen overdrijven aandoening om vergoeding'

Psychologen plakken een zwaardere stempel op hun cliënten dan noodzakelijk omdat de verzekeraar de therapie anders niet vergoedt. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) maandag naar buiten brengt, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Meer dan vier op de tien psychologen geeft in het onderzoek aan dat hij de afgelopen twee jaar te maken heeft gehad met 'omhoog labelen' door henzelf of door collega's. Dit kan volgens NIP-voorzitter Elly Plooijen van Gorsel noodzakelijk zijn omdat een cliënt anders van hulp verstoken blijft.

Een voorbeeld is een man die therapie nodig heeft na een vechtscheiding. Sinds vorig jaar wordt de behandeling van psychische klachten na schokkende gebeurtenissen, zogenoemde aanpassingsstoornissen, niet meer vergoed. De psycholoog stelt daarom dat de man een angststoornis of een depressie heeft. De behandeling daarvan wordt nog wel vergoed.

De behandeling van psychische klachten wordt niet meer langdurig vergoed. Alleen stoornissen komen hiervoor in aanmerking. Zo is relatietherapie en de behandeling van een burn-out al uit het pakket. Vanaf volgend jaar wordt de behandeling van bepaalde fobieën en seksuele problemen ook niet meer vergoed.

Door 'creatief diagnosticeren' worden de behandelingen nog wel vergoed. Dat dit gebeurt is ook terug te zien in cijfers. In 2011 zat negentien procent met aanpassingsproblemen bij de psycholoog. Vorig jaar daalde dat naar negen procent. De groep met depressies en angsten steeg van 31 naar 41 procent.

Het opzettelijk stellen van onjuiste diagnoses, ook al is het met een goede bedoeling, voelt niet goed, zegt psychiater Esther van Fenema in de krant. "Je beschaamt het vertrouwen van de patiënt met verkeerde diagnoses. We frauderen met z'n allen."

Een te zware diagnose kan tot stigmatiseren leiden. Ook kan het gevolgen hebben bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering of overlijdensrisicoverzekering.

Elite: Dangerous-bèta heeft Oculus-ondersteuning

Frontier Developments, ontwikkelaar van Elite: Dangerous heeft bevestigd dat de space-sim ondersteuning voor Oculus Rift, 3D TV en Track IR heeft gekregen in de laatste aplha-build.

Het Kickstarterproject blijft trouw aan de vorige Elite-games. Spelers starten met een simpel ruimteschip en een beetje geld en worden de open ruimte in geworpen. Je kunt zelf kiezen hoe sociaal je wil spelen: van offline tot MMO-achtige mogelijkheden. Alles wordt gesimuleerd. Als een stabiele overheid van een planeet omver wordt geworpen door een oorlog tussen spelers, dan kan de planeet een anarchistisch bolwerk worden.

Elite: Dangerous komt in maart 2014 uit voor pc, Mac OS volgt later.

Gaisah en Hassan kandidaat atletiekprijzen

Verspringer Ignisious Gaisah en langeafstandsloopster Sifan Hassan maken kans op de eretitels atleet en atlete van het jaar. De geboren Ghanees en geboren Ethiopische komen pas sinds dit jaar uit voor Nederland en zijn door de Atletiekunie direct genomineerd voor de verkiezing op 16 januari.

Gaisah won tijdens de wereldkampioenschappen in Moskou zilver in een nationaal record. Naast de verspringer zijn ook sprinter Churandy Martina en Europees indoorkampioen zevenkamp Eelco Sintnicolaas genomineerd. Hassan, Europees kampioene cross onder 23 jaar, moet het opnemen tegen Nadine Broersen, Susan Kuijken en Dafne Schippers. Die laatste veroverde in een Nederlands record brons op de zevenkamp tijdens de WK.

Gaisah en Hassan kandidaat atletiekprijzen
Gaisah en Hassan kandidaat atletiekprijzen (Foto: ANP)

Max rent, springt en klautert naar Xbox One

Ontwikkelaar Press Play heeft Max: Curse of Brotherhood uitgebracht op Xbox One en viert dit met een releasetrailer. Het spel is te koop voor zo'n vijftien euro in de Xbox One Store.

Max: Curse of Brotherhood is een puzzelplatformer waarin de hoofdperonage Max een fantasiewereld ingaat om zijn broer Felix te redden met zijn magische stift. Je zult de stift moeten gebruiken om allerlei gevaren te overleven in een woestijn, moeras, tempel, bos en meer omgevingen.

De game is nog niet beschikbaar voor Duitsland, want die willen er nog een leeftijdsstempel op zetten.

Booslims: Wilders doden om sticker

De anti-islamstickers van de PVV doen veel stof opwaaien. Waar stickers die het christendom belachelijk maken nimmer de media haalden is dat met de sticker van Geert Wilders anders, want Islam.

De reactie op de sticker van Wilders is echter voorspelbaar; een verkapte doodsbedreiging. Op de afbeelding staat in op Arabisch lijkende letters de tekst 'Geert is gek geworden'. Hieronder is een afbeelding van Geert Wilders te zien waarop zijn hoofd op de zo kenmerkende wijze is afgesneden van de romp en waarbij het hoofd doorboord is met een zwaard.

Naast de afbeelding spreken ook andere reacties boekdelen. De politie maakt hopelijk overuren om dit soort gevaarlijke gekken op te sporen.

Vrolijk kerstfeest!

FOK!toen: De Lockerbie-aanslag

Voor de FOK!toen van vandaag gaan we een kwart eeuw terug in de tijd. Het was namelijk op 21 december 1988 dat een Boeing 747 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij PanAm crashte op het dorpje Lockerbie in het zuidoosten van Schotland. De terroristische aanslag op vlucht 103 en de nasleep ervan zou bekend worden als de Lockerbie-ramp.

De Leeuwarder Courant van 22 december 1988
De Leeuwarder Courant van 22 december 1988

De aanslag

Pan Am vlucht 103, een Boeing 747 met de naam 'Clipper Maid of the Seas', was die ochtend van het vliegveld van Frankfurt vertrokken voor een vlucht naar New York. Daarbij werd een tussenlanding gemaakt op het vliegveld van Londen. Iets na 19.00 uur verdween het toestel opeens van de radar. Door een explosie in het laadruim van de Boeing 747 werd het toestel uiteengereten. Hierbij kwamen brandende delen van vliegtuig neer in het dorpje Lockerbie. Alle 259 inzittenden en 11 mensen op de grond kwamen om het leven.

Het dorpje Lockerbie zag er uit als een oorlogsgebied. In de straten lagen lijken, lichaamsdelen en verwrongen stukken metaal. Een brandende vleugel van het vliegtuig was neergekomen op een woonwijk waarbij ook een benzinestation werd geraakt. Een enorme vuurzee, veroorzaakt door de brandende kerosine, zette vele huizen in de brand. De felle westenwinden gaven de vuurzee vrij spel.

Uit de Leeuwarder Courant van 22 december 1988
Uit de Leeuwarder Courant van 22 december 1988

Lockerbie is gelegen in een dal en vanaf de heuvel aan de oostkant van het dorp was de ramp goed te reconstrueren. Het voorstuk van het vliegtuig was op de heuvel terechtgekomen, terwijl de rest van het vliegtuig als een regen van brandende brokstukken op het dorp was gevallen. Het restant van het toestel had zich in de autoweg A-74 geboord en had een krater van zijn tien meter in het asfalt geslagen. Minstens vijf auto's werden in de vuurzee meegesleept.

Het onderzoek naar de vliegramp

De Leeuwarder Courant van 23 december 1988
De Leeuwarder Courant van 23 december 1988

Bij het onderzoek naar de vliegramp bleek al snel dat het ging om een aanslag. De vraag was natuurlijk wie er achter deze gruwelijke aanslag zat. In eerste instantie werd gedacht aan de pro-Iraanse terreurgroep Wachters van de Islamitische Revolutie. Men had namelijk het vermoeden dat het om een vergeldingsactie ging, voor het neerschieten van een Iraans verkeersvliegtuig door het Amerikaanse fregat Vincennes, in juli 1988. Daarbij waren alle 290 inzittenden om het leven gekomen. Een andere mogelijkheid was een aanslag door extremistische Palestijnen die de toenaderingspogingen van PLO-leider Arafat en de Verenigde Staten wilden saboteren. Volgens een Amerikaanse diplomaat in Washington was er met een bomaanslag gedreigd door iemand die verklaarde lid te zijn van de groep van Abu Nidal, een afsplitsing van de PLO. De man zou hebben verteld dat er door een vrouw een bom aan boord van een vliegtuig zou worden gebracht. Iran ontkende ondertussen ook maar iets met de aanslag te maken te hebben en noemde het een sterk staaltje propaganda van de buitenlandse persmedia om het land in diskrediet te brengen.

Onderzoek door deskundigen naar de opnames op de zwarte doos van het toestel leverden weinig tot niks op. Op de band met de gesprekken in de cockpit werd niks bijzonders opgemerkt. Het enige wat de opnames bevestigden was dat de bemanning geen noodsignaal had uitgezonden, voordat het toestel al brandend op het Schotse dorpje was neergestort. Volgens de deskundigen eindigde de band met een vaag, onbestemd geluid. Bij een Italiaans nieuwsagentschap kwam een anoniem telefoontje binnen van een man die beweerde dat de aanslag op het PanAm-toestel was gepleegd door Libische extremisten. De Libische ambassadeur wees alle beschuldigingen onmiddelijk van de hand. "Iedere gek kan namens ons opbellen en zo'n claim heeft dan ook totaal geen enkele waarde", aldus een woorvoerder van de ambassade. De Finse politie had het ondertussen druk met een verhoor van een man die naar de Amerikaanse ambassade had gebeld met de waarschuwing dat er een bomaanslag zou worden gepleegd op een toestel van PanAm op de route Frankfurt - New York. Volgens de politie waren er echter geen bewijzen voor een connectie tussen de beller en de aanslag in kwestie.

De Leeuwarder Courant van 23 december 1988 2
De Leeuwarder Courant van 23 december 1988

Libiè

Het zou tot 1991 duren voordat ook Washington en Londen hun vizier op Libië gingen richten. Volgens critici was dat vanwege politiek-opportunistische redenen, omdat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië na de Iraakse inval in Koeweit (augustus 1990) Syrische en Iraanse steun dan wel neutraliteit nodig hadden in de confrontatie met Saddam Hussein. De Amerikanen hadden een zondebok nodig en dat werd de Libièr Gadaffi. Gadaffi had dan ook wel de nodige redenen om zich op het Westen te willen wreken. In 1986 hadden de Amerikanen en de Britten gezamenlijk luchtaanvallen uitgevoerd op militaire doelen in tripoli en Benghazi, als wraakactie voor een aan Libiè toegeschreven aanslag op een door Amerikanen bezochte discotheek in Berlijn. Bij deze luchtaanvallen zou een pleegdochter van de Libische leider om het leven zijn gekomen.

Op 14 november 1991 werd tegelijkertijd in Edinburgh en in Washington bekendgemaakt dat twee mannen, omschreven als agenten van de Libische geheime diensten, in staat van beschuldiging werden gesteld. Abdel Baset Ali Mohammed el-Megrahi en Al-Amin Khalifa Fhima hadden op 21 december via een luchthaven op Malta een bom aan boord van een toestel van Air Malta gesmokkeld met bestemming Frankfurt. In Frankfurt werd de koffer overgeladen op een toestel van PanAm, met als bestemming Londen. Via Heathrow kwam de koffer uiteindelijk terecht in het ruim van de Boeing 747 die boven Lockerbie zou ontploffen. Libiè weigerde in eerste instantie om de twee mannen uit te leveren.

Door deze houding besloot de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in 1992 een wapen- en luchtvaartembargo uit te roepen tegen het land. Een jaar later zou dat embargo nog een worden uitgebreid met een verbod op de levering van onderdelen voor de oliewinning aan het Noord-Afrikaanse land. Ook werden banktegoeden van Libiè bij buitenlandse banken bevroren. Na veel juridisch getouwtrek werd in 1998 een overeenkomst bereikt. Libië zou de verdachten uitleveren en de rechtszaak zou plaatsvinden naar Schots recht op neutraal terrein. Nederland stelde voor de rechtzaak een terrein beschikbaar bij Soesterberg, het Kamp van Zeist. Na deze toezegging werden de VN-sancties opgeschort.

Uit de Leeuwarder Courant van 22 april 1998
Uit de Leeuwarder Courant van 22 april 1998

Het proces

Meer dan elf jaar na de aanslag op PanAm-vlucht 103 stonden twee verdachten terecht. Het proces tegen hen werd onder leiding van drie Schotse rechters gevoerd volgens de regels van het Schotse recht. Voor het intensieve onderzoek werden in 70 landen zo´n 15.000 getuigen verhoord, werden meer dan 35.000 foto´s gemaakt en waren in totaal zo´n 18.000 bewijsstukken verzameld. Op 31 januari 2001 werd al-Megrahi tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Mede-verdachte Khalifa Fhimah werd vrijgesproken.

De Leeuwarder Courant van 6 april 1999
De Leeuwarder Courant van 6 april 1999

De bewijslast tegen de twee Libièrs was op zijn zachtst gezegd flinterdun te noemen. Al-Megrahi zou hebben gewerkt voor de Libische geheime dienst, terwijl Fhimah directeur was van de Libische luchtvaartmaatschappij op Malta. De hele zaak hing uiteindelijk af van een klein stukje plastic, een op het rampterrein gevonden stuk van een electronisch printplaatje. Het stukje bevatte ´geheel toevallig´ een serienummer, dat terug te traceren was naar een Zwitserse fabrikant van tijdschakelaars, Meister & Bollier uit Zurich. Deze vertelden op hun beurt dat ze dergelijke timers hadden verkocht aan Libiè. De bom was verpakt geweest in een T-shirt waarvan ´alweer geheel toevallig´ het label intact werd teruggevonden. Het shirt bleek te zijn verkocht in een winkeltje op Malta en de eigenaar van deze winkel herkende Al-Megrahi als de koper van het kledingstuk.

De Leeuwarder Courant van 21 augustus 2009
De Leeuwarder Courant van 21 augustus 2009

Abdel Basset al-Megrahi werd op 20 augustus 2009 vrijgelaten omdat hij in een terminale fase van prostaatkanker zou verkeren en volgens een arts nog maar drie maanden te leven had. Toen al-Megrahi in Libiè aankwam, kreeg hij een grootse ontvangst. Vooral in Groot-Brittanniè zou dit tot veel consternatie leiden.

De Leeuwarder Courant van 21 augustus 2009
De Leeuwarder Courant van 21 augustus 2009

Al-Megrahi bleef ondertussen volhouden dat hij onschuldig was en dat hij zijn zegje wel zou doen in zijn biografie. In juli 2010, 11 maanden na zijn vrijlating was de terrorist nog steeds in leven. De arts, die eerder had beweerd dat al-Megrahi nog maar drie maanden te leven had, bleek door Libiè onder druk te zijn gezet. Niet lang daarna zou bekend worden dat ook het olieconcern BP invloed had gehad op de diagnose van de geneesheer, dit met het oog op concessies voor olieboringen voor de kust van Libiè. Bij een pro-Gadaffi bijeenkomst in Tripoli in 2011 verscheen al-Megrahi voor het laatst op de Libische televisie. Hij zou op 20 mei 2012 op 60-jarige leeftijd overlijden aan de gevolgen van kanker.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 21 mei 2011
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 21 mei 2011

Twee forummods Silk Road opgepakt

Twee hoge moderators van de anonieme marktplaats Silk Road zijn in Ierland en de Verenigde Staten gearresteerd. De actie luidt volgens de politie het einde van de ondergrondse site in, meldt Tweakers.

De aanhoudingen zouden het gevolg zijn van infiltratie door Europese opsporingsdiensten. In Ierland leidde dit tot het oppakken van een onder de naam Libertas opererende moderator, waarbij voor enkele tonnen aan Bitcoins in beslag werd genomen. Een mod genaamd Inigo werd in de VS in de kraag gevat. Naar verluidt ging het tweetal niet erg secuur te werk bij het verborgen houden van hun identiteit.

De Amerikaanse justitie wil bij de arrestaties buitgemaakte informatie inzetten bij het proces tegen de in oktober gearresteerde Silk Road-eigenaar Ross Ulbricht. De vooral bij drugshandelaren populaire marktplaats, die werkt via een anoniem Tor-netwerk, ging na diens aanhouding offline maar maakte vorige maand een doorstart.


Truthloader probeert Silk Road uit

Bestorming treinkaping toch onderzocht

Een onderzoek moet alsnog duidelijk maken met welk doel militairen in 1977 de door Molukkers gekaapte trein bij De Punt bestormden. Dat kondigt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan, schrijft de Volkskrant zaterdag.

De regering heeft altijd verklaard dat de kapers niet met opzet zijn gedood. Eind vorige maand schreef de Volkskrant echter over een geheim gebleven nota waaruit blijkt dat wel degelijk is geschoten met het doel hen te doden. De kapers zijn in totaal door 144 kogels getroffen. Dit was een jaar na de kaping al op het ministerie bekend.

Na vragen van de SP en PvdA stelt Opstelten nu een archiefonderzoek in. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt hiervoor de autopsierapporten van de zes kapers en de twee gegijzelden die omkwamen. Ook worden een rechter, een oud-militair en een wetenschapper geraadpleegd. De uitkomsten worden in de zomer van volgend jaar verwacht.


Live-verslag van het einde van de kaping

'Rattengif in yoghurt Chinese schoolkinderen'

Zeker 19 leerlingen van een Chinese basisschool zijn in het ziekenhuis terechtgekomen na het eten van vergiftigde yoghurt. Het melkdrankje van de kinderen was naar verluidt aangelengd met rattengif en onkruidverdelger, berichtte staatspersbureau Xinhua zaterdag.

Zeker drie van de jonge slachtoffers zijn er slecht aan toe, maar verkeren niet in levensgevaar. Een 34-jarige vrouw uit de stad Loudi heeft het vergiftigen van de yoghurt opgebiecht, aldus Xinhua. De vrouw lijdt vermoedelijk aan een geestelijke stoornis.

China kampt al jaren met aanvallen op schoolkinderen. Zo raakten in 2010 nog vijf kinderen en een leraar gewond toen een boer zich met een ijzeren hamer op leerlingen van een kleuterschool stortte. De Chinese overheid besloot daarop een speciale commissie in te stellen om de veiligheid op scholen te vergroten.

'Rattengif in yoghurt Chinese schoolkinderen'
'Rattengif in yoghurt Chinese schoolkinderen' (Foto: ANP)

Indiërs boos op VS en slopen pizzatent

Indiase betogers hebben vrijdag een pizzarestaurant van een Amerikaanse keten aangevallen in Mumbai. De actievoerders zijn woest om de behandeling van een Indiase diplomate in de Verenigde Staten, meldden Indiase media. Ze eisen een boycot van Amerikaanse producten.

De rel draait rond plaatsvervangend consul-generaal in New York, Devyani Khobragade. Ze kan in de VS tot 15 jaar cel krijgen wegens visumfraude en het onderbetalen van haar huishoudster. Tijdens haar hechtenis moest ze een strip search ondergaan. Dat leidde tot veel ophef in haar thuisland, waar actievoerders hun woede koelden op een filiaal van Domino's. Ook een McDonalds-restaurant was naar verluidt doelwit van betogers.

Een kleine politieke beweging heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Hoewel niemand gewond raakte, houdt de politie uit voorzorg grote Amerikaanse bedrijven in de stad extra in de gaten. Ook elders in het land zijn anti-Amerikaanse protesten opgelaaid naar aanleiding van de zaak tegen Khobragade.

Khobragades advocaat zegt dat haar arrestatie op grond van diplomatieke immuniteit onwettig was, en zal deze aanvechten. Volgens het Amerikaanse OM geniet de vrouw echter geen volledige immuniteit, met name niet voor delicten die niet in verband met haar werk zijn gepleegd.


Protest bij het Amerikaanse consulaat in de stad Hyderabad

FOK! wat een weer... Regen en veel wind

Na een heel aardige vrijdag ziet het weer er vandaag helaas wat minder goed uit. In de kustprovincies staat een harde tot stormachtige wind en komen er ook zware windstoten voor. Verder is het bewolkt en valt er af en toe regen. In het zuidoosten lijkt dit echter wel mee te vallen.

De meeste regen valt in de noordwestelijke helft en het kan daar soms even goed doorregenen. Hoe meer we naar het zuidoosten toe gaan hoe minder druppels er vallen. In Limburg blijft het waarschijnlijk zelfs helemaal droog en kan er misschien wel een waterig zonnetje gaan schijnen. Ik moet er wel bij zeggen dat er ook daar wel een stevig briesje staat. Het blijft nog steeds rond de 7 graden.

Morgen ziet het er iets beter uit. Er vallen weliswaar een aantal buien, maar tussen de buien door schijnt ook de zon weer af en toe. De temperatuur loopt alweer iets op en dat is de opmaat naar een paar zeer zachte dagen. Tot en met Kerst blijft het hard waaien en is het wisselvallig.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Zonsokla
De zonsopkomsten nabij Eemnes blijven prachtig.

 Zosnsojkl
Toch dapper van KlapMongeaul om altijd zo vroeg op te staan.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Wiener Philharmoniker schrapt nazi's uit erelijst

Het beroemde Wiener Philharmoniker heeft zes nazi-kopstukken postuum hun onderscheidingen afgenomen. Onder meer Hitlers rijkscommissaris voor het bezette Nederland, Arthur Seyss-Inquart, verloor de erering van het Oostenrijkse symfonieorkest. Dat vertrouwde historicus Oliver Rathkolb persbureau AP vrijdag toe.

Het orkest stemde volgens Rathkolb op de jaarvergadering van 23 oktober unaniem in met het royement van de nazi-coryfeeën. Behalve Seyss-Inquart zijn ook Albert Reitter, Baldur von Schirach, Friedrich Rainer, Rudolf Töpfer en Hanss Blaschke uit de lijst van gelauwerden geschrapt.

Rathkolb boog zich eerder dit jaar in opdracht van het Wiener Philharmoniker over het oorlogsverleden van het orkest. Hij stelde vast dat het Weense muziekgezelschap het nazibewind enthousiast omarmde. De helft van de leden sloot zich aan bij de NSDAP, en het orkest liet joodse collega's zonder aarzelen vallen. Van de dertien wegens hun joodse afkomst ontslagen musici kwamen er vijf om in concentratiekampen.

Grootste vakbond Zuid-Afrika eist vertrek Zuma

De grootste vakbond van Zuid-Afrika heeft zich vrijdag tegen president Jacob Zuma gekeerd. Uit verontwaardiging over de schier eindeloze reeks schandalen rond Zuma's regering weigert de Nationale Unie van Metaalarbeiders (NUMSA) bovendien regeringspartij ANC te steunen in de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

De NUMSA is het belangrijkste lid van vakcentrale COSATU, die sinds 1994 samen optrok met het ANC van wijlen Nelson Mandela. Maar onder het bewind van Mandela's opvolger Jacob Zuma is de partijtop 'doordrenkt geraakt van corruptie, patronage en vriendjespolitiek', klaagt algemeen secretaris Irvin Jim van de metaalbond.

Zuma brak volgens Jim bovendien zijn verkiezingsbelofte dat hij eenmaal verkozen nauw zou samenwerken met de bonden. De regering voerde juist 'een beleid dat de arbeidersklasse benadeelt'.

De metaalarbeiders eisen daarom dat Zuma opstapt. De NUMSA is het beu dat het ANC de vakbond slechts als campagneapparaat en stemmenmachine gebruikt en houdt zich daarom bij de verkiezingen van komend jaar afzijdig, verklaarde Jim.

Rechter VS wijst verbod homohuwelijk Utah af

Het door de Amerikaanse staat Utah ingestelde verbod op het homohuwelijk is strijdig met de Amerikaanse grondwet. Dat heeft een Amerikaanse federale rechtbank vrijdag bepaald.

Het verbod, dat in 2004 werd voorgelegd aan de kiezers in Utah en aangenomen, maakt volgens rechter Robert J. Shelby inbreuk op de rechten van stellen van gelijk geslacht. Hij wees het verweer van de staatsadvocaat af, die betoogde dat de wet een 'verantwoordelijke voortplanting' en 'optimale opvoeding' waarborgde en zo het belang van Utah diende. Volgens Shelby heeft Utah niet aangetoond dat heteroseksuele huwelijken onder homoseksuele te lijden hebben.

Veel inwoners van Utah zijn mormoons. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen is fel tegen de openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen.

H&M stopt met gillendekonijntjeswol

H&M stopt met het produceren van kleding met angorawol. Dat liet het modebedrijf vrijdag weten. Het besluit volgt op de ophef die ontstond over de wijze waarop angorakonijnen zonder verdoving worden geplukt.

"Als verantwoordelijk bedrijf hebben we besloten de productie van angoraproducten definitief te staken", liet H&M weten. Het bedrijf had eerder al bekend gemaakt de wolproducten tot nader orde niet te verkopen, maar dat besluit is nu dus definitief geworden.

De rel rond de wol ontstond toen dierenorganisatie PETA beelden liet zien over het plukken van de gillende konijnen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) sprak toen over onacceptabele praktijken.


Filmpje PETA: 'De waarheid over angorawol'

Samsom: senaat zal vaker dwarsliggen

PvdA-leider Diederik Samsom houdt er rekening mee dat kabinetsplannen in de toekomst opnieuw op serieuze weerstand in de senaat kunnen stuiten. Het kabinetsplan voor de verhuurderheffing werd deze week maar ternauwernood aangenomen in de senaat.

Samsom zei vrijdag in Pauw en Witteman dat hij zich goed kan voorstellen dat er 'nog een keer een wet komt waarbij senatoren zeggen: nou, daar heb ik kanttekeningen bij'. Deze week gebeurde dat bij PvdA-senator Adri Duivesteijn, die zich pas op het allerlaatst neerlegde bij de verhuurderheffing.

Samsom gaf toe dat daar wel 5 weken van lang en intensief contact tussen vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en Duivesteijn aan vooraf waren gegaan.

Samsom voorbereid op meer weerstand in Senaat
Samsom: senaat zal vaker dwarsliggen (Foto: ANP)

Glazen Huis 6 ton voor op 2012

De actie Serious Request heeft na 2 dagen al 2.343.631 euro opgeleverd. Dat maakte 3FM vrijdagagavond bekend. Het bedrag is aanzienlijk hoger dan vorig jaar, toen de teller na 48 uur op 1.752.907 euro stond.

Na de bekendmaking gingen de dj's en het plein maar weer eens los op het nummer Tsunami. Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering begonnen vrijdagavond aan hun derde nacht in het Glazen Huis in Leeuwarden. Televisiepresentator Dennis Weening is slaapgast. Afgelopen nacht was dat Jantje Smit.


Zou het eind van de crisis dan toch in zicht zijn?

[PDC WK] Taylor verrassend uitgeschakeld, Wright wint

Peter Wright, Raymond van Barneveld en Michael Smith mogen na de kerst terug komen in het Alexandra Palace te Londen. Alle drie de spelers hebben de derde ronde gehaald op het WK darts. Vooral voor Smith is dit een knappe prestatie, de 23-jarige darter versloeg Phil Taylor. 

Peter Wright (16)* v Per Laursen

Beide spelers hielden hun eerste leg. Het was Wright die met 104 de eerste break van de avond plaatse en pakte daarna zijn eigen leg om de eerste set met 3-1 te winnen. Laursen won met dezelfde cijfers de tweede set. Hij gooide 128 uit om de set te winnen. 

In set drie staat het 2-2. In de beslissende leg was Wright heel dicht bij een negendarter, op pijl acht ging het mis. Wright miste later ook nog op dubbel zestien. Laursen profiteerde daarvan en won de set. Snakebite liet het er niet bij zitten en sloeg direct terug. Hij won de vierde set met 3-0. 

Het verzet van Laursen was nu gebroken. In de laatste twee sets probeerde de Deen het nog wel en pakte nog twee legs mee, maar hij verloor sets vijf en zes met 3-1. Wright is de eerste speler die zich plaatst voor de derde ronde. 

Raymond van Barneveld (10)* v Jamie Caven (23)

Raymond van Barneveld won van Jamie Caven met 4-3 in sets. In de derde ronde speelt Van Barneveld tegen Mark Webster of John Henderson. 

Phil Taylor (1) v Michael Smith (32)*

Michael Smith heeft in een sensationele wedstrijd Phil Taylor verslagen. Het werd 3-4 voor de jeugdwereldkampioen.  Bij 1-1 in sets kwam de 23-jarige Smith met 2-0 legs voor in de derde set. Op dat moment toonde Taylor nog talent en won drie legs op rij.

Ook op 2-2 kreeg Smith kansen om voor te komen. Hij benutte de kansen niet en Taylor kwam 3-2 voor in sets. Smith herstelde direct en won de zesde set met 3-0. Een beslissende set was nodig. Taylor kreeg de kans om uit te lopen naar 2-0 in legs, maar miste drie keer op dubbel zeven. Die missers bleken uiteindelijk fataal. Met een geweldige 128-finish pakte Smith de laatste set met 4-2.

Het is pas de tweede keer in 21 jaar dat Taylor vóór de kwartfinales wordt uitgeschakeld. In de derde ronde zullen Peter Wright en Michael Smith tegen elkaar uitkomen. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.