Van Praag: "Clubs zijn bang voor eigen fans"

Michael van Praag vindt dat sommige profclubs in Nederland te weinig doen als het gaat om homo-acceptatie. Volgens de voorzitter van de KNVB zijn bepaalde clubs 'bang'.

"We merken dat er bepaalde betaald voetbalclubs zijn die daar heel moeilijk over doen, die er eigenlijk niet eens over willen praten of er niets van willen weten. Ze zijn bang voor hun supporters: wat zullen die wel niet zeggen", zegt Van Praag in gesprek met NU.nl.

"Ik vind dat gewoon een zwaktebod. Je kunt op zijn minst kijken wat je kunt doen en als dat niet werkt, heb je recht van spreken. Maar op voorhand een beetje de boot afhouden vind ik verkeerd", vervolgt de voorzitter, die volgend jaar met clubs om de tafel zal gaan zitten.

"Ik ga in het voorjaar afspraken maken met de betrokken clubs. Niet een standje uitdelen, maar bespreken wat we nu met z'n allen kunnen doen om het binnen de club bespreekbaar te maken", besluit Van Praag. De KNVB heeft dit jaar veel gedaan om acceptatie van homoseksuelen in het voetbal te promoten. Er voer onder meer een boot van de bond mee tijdens de Gay Pride.