Vliegtuigen VS beschoten in Zuid-Sudan

Twee helivliegtuigen van het Amerikaanse leger zijn in Zuid-Sudan beschoten. Drie bemanningsleden raakten gewond, hebben ingewijden persbureau AP toevertrouwd. Een van hen is er slecht aan toe.

De toestellen waren onderweg naar Bor, de hoofdstad van de deelstaat Jonglei, die afgelopen week meermalen het toneel was van hevig geweld. Toen het eskader onder vuur kwam te liggen keerde het om en zette koers naar het Ugandese Kampala. De gewonde militairen zijn van daaruit naar een ziekenhuis in Nairobi gebracht.

De beschoten vliegtuigen waren Ospreys, toestellen die als een vliegtuig en als een helikopter kunnen vliegen. Ze werden vermoedelijk ingezet voor evacuaties. Een van de Ospreys is zwaargehavend, zei een van de bronnen. De ingewijden willen voorlopig niet bij naam worden genoemd.

Het Zuid-Sudanese leger beticht gedeserteerde militairen van de aanval op het Amerikaanse konvooi. Het regeringsleger kan niet de dader zijn, want dat is immers uit Bor verdreven, zei woordvoerder Philip Aguer. ''Bor is in handen van troepen van Riek Machar.''

Riek Machar was tot voor kort vicepresident, maar viel in ongenade bij president Salva Kiir en zou vervolgens een staatsgreep hebben beraamd. De onmin tussen de twee rivalen is inmiddels ontaard in een stammenstrijd tussen Kiirs Dinka en Machars Nuer.