Deel bewoners Deventer terug naar huis

anoniem_22072019025900

Een deel van de bewoners die vrijdag hun woning in Deventer moesten verlaten na een grote brand in het centrum van de Overijsselse stad, kan waarschijnlijk zaterdag weer naar huis. Het stutten van achtergevels is naar verwachting zaterdag klaar, meldt de gemeente.

Het stutten van de gevels is nodig vanwege instortingsgevaar. Door het stutten moeten zo'n acht bewoners van de Kleine Overstraat zaterdag weer naar huis kunnen terugkeren. Eén pand is inmiddels al vrijgegeven, de rest volgt naar verwachting later op de dag.

Door de brand konden 52 bewoners vrijdagnacht niet naar huis. Veel mensen gingen naar vrienden of familie, voor vier mensen moest opvang worden geregeld. Zij hebben in een hotel de nacht doorgebracht.

De brand brak vrijdagochtend vroeg uit in een woning boven een restaurant aan de Grote Overstraat. De brandweer kon niet voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen panden. Om 09.30 uur werd het sein brand meester gegeven.

Niemand raakte gewond en er kwamen geen gevaarlijke giftige stoffen vrij. Wel bestaat er instortingsgevaar. Daarom werd besloten meerdere panden af te sluiten.

Door de brand zijn drie panden in de as gelegd. Deze panden bestaan uit drie winkels en negen woningen, vooral eenpersoonsappartementen. Hier wonen in totaal vijftien mensen, die door de brand hun woning kwijt zijn. Een ander pand, waarin dertien mensen wonen, liep vooral waterschade op en is daardoor tijdelijk niet bewoonbaar. De bewoners van deze woningen moeten vermoedelijk langere tijd elders verblijven.

Verder wordt momenteel nog bekeken of de afgebrande panden voldoende kunnen worden gestut. "We hopen dat dat zo snel mogelijk klaar is, maar het gaat om historische panden, dus dat maakt het stutten lastiger", legt een woordvoerder van de gemeente uit. Als deze panden zijn gestut, kunnen de bewoners van de woningen aan de overkant weer terug naar huis.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Hiernaar kan pas onderzoek worden gedaan als de panden gestabiliseerd zijn.