Saakasjvili is Georgië ontvlucht

De onlangs afgetreden president van Georgië, Michail Saakasjvili, is het land ontvlucht. Hij vreest vervolging, zegt zijn Nederlandse vrouw Sandra Roelofs zaterdag in een interview in Trouw.

Een jaar geleden won de 57-jarige Bidzina Ivanisjvili van de partij Georgische Droom vanuit het niets de parlementsverkiezingen en werd hij premier. Dit resulteerde in een machtsstrijd tussn Ivanisjvili en Saaksjvili. In oktober won Giorgi Margvelasjvili van Georgische Droom ook de presidentsverkiezingen van een partijgenoot van Saakasjvili.

De nieuwe regering heeft zich volgens Roelofs 'vrij wraakzuchtig' opgesteld tegenover mensen die nauw bij haar man betrokken waren. Onder anderen de oud-minister van buitenlandse zaken zit vast.

Datzelfde kan Saakasjvili volgens Roelofs overkomen. "De komende periode blijft hij weg." Zelf zit Roelofs nog wel in Georgië. Bij een bezoek aan Brussel had Saakasjvili al gezegd dat de Georgische premier hem met vervolging had gedreigd. Ivanisjvili zou zelfs de gevangenis hebben genoemd waar hij zou worden opgesloten.

Met de zogenoemde Rozenrevolutie maakte Saakasjvili in 2003 een eind aan het bewind van Eduard Sjevardnadze. Aanvankelijk was Saakasjvili erg populair. Hij trad hard op tegen corruptie en voerde economische hervormingen door. Maar na verloop van tijd groeide de kritiek op zijn autoritaire manier van besturen.

Roelofs stelt dat haar man veel ten goede heeft veranderd. Maar omdat hij altijd haast had, maakte hij fouten en daarmee vijanden. Ook naar haar luisterde hij slecht als ze kritiek doorgaf die ze hoorde in het land. Op den duur wil hij weer terug in de politiek.

Met een eigen humanitaire organisatie heeft Roelofs zich ingezet voor onder meer de volksgezondheid. Zij wil blijven. "Ik kan hier mijn energie en liefde kwijt."