Grootste vakbond Zuid-Afrika eist vertrek Zuma

De grootste vakbond van Zuid-Afrika heeft zich vrijdag tegen president Jacob Zuma gekeerd. Uit verontwaardiging over de schier eindeloze reeks schandalen rond Zuma's regering weigert de Nationale Unie van Metaalarbeiders (NUMSA) bovendien regeringspartij ANC te steunen in de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

De NUMSA is het belangrijkste lid van vakcentrale COSATU, die sinds 1994 samen optrok met het ANC van wijlen Nelson Mandela. Maar onder het bewind van Mandela's opvolger Jacob Zuma is de partijtop 'doordrenkt geraakt van corruptie, patronage en vriendjespolitiek', klaagt algemeen secretaris Irvin Jim van de metaalbond.

Zuma brak volgens Jim bovendien zijn verkiezingsbelofte dat hij eenmaal verkozen nauw zou samenwerken met de bonden. De regering voerde juist 'een beleid dat de arbeidersklasse benadeelt'.

De metaalarbeiders eisen daarom dat Zuma opstapt. De NUMSA is het beu dat het ANC de vakbond slechts als campagneapparaat en stemmenmachine gebruikt en houdt zich daarom bij de verkiezingen van komend jaar afzijdig, verklaarde Jim.