Erdogan valt ambassadeurs aan
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan houdt een stel buitenlandse ambassadeurs verantwoordelijk voor het grote corruptieschandaal rond zijn regering en dreigt hen het land uit te zetten. Erdogan wreef de niet nader aangeduide ambassadeurs zaterdag aan dat zij hem willen beschadigen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar.
Eerder op de dag pakte de politie 24 mensen op op verdenking van omkoping. Onder de verdachten zijn een zoon van de minister van economische en een zoon van die van binnenlandse zaken en de topman van staatsbank Halkbank, meldt het Turkse persbureau Dogan. Volgens de Turkse pers sluisden de arrestanten clandestien geld door naar Iran en bedienden ze zich bij bouwprojecten van smeergeld.
"Enkele ambassadeurs zijn betrokken bij provocaties", zei Erdogan zaterdag in Samsun aan de Zwarte Zeekust. "Blijf bij uw leest. Als u uw bevoegdheden overschrijdt zal deze regering de grenzen van haar gezag opzoeken. We zijn niet verplicht u in dit land te laten blijven."
De regeringsgezinde krant Yeni Safak kopte zaterdag "Wegwezen uit dit land" en leek die verwensing te adresseren aan de Amerikaanse ambassadeur in Turkije. Regeringsmedia betichten ook Israël ervan de corruptiezaak op te poken. Erdogan noemde geen namen, maar haalde de aantijgingen met instemming aan.
De beschuldigingen doen denken aan de verwijten die Erdogan en consorten tijdens de massale protesten van afgelopen zomer maakten aan 'buitenlandse krachten'. De premier spreekt opnieuw van een 'smerige operatie' die bedoeld is om hem en zijn AK-partij te beschadigen.
In maart kiest Turkije nieuwe gemeentebestuurders en die verkiezingen gelden als een graadmeter voor Erdogans getaande populariteit. Dat baart de premier, die uitgesloten is van herverkiezing en in augustus een gooi wil doen naar het presidentschap, steeds meer zorgen.
In Ankara gingen zo'n vijfhonderd mensen de straat op om blijk te geven van hun ongenoegen over het corruptieschandaal. Ook in Istanbul en Izmir eisten demonstranten het vertrek van de regering. Sommige betogers droegen schoenendozen mee, een knipoog naar de schoenendozen vol dollarbiljetten die de politie thuis bij Halkbank-topman Suleyman Aslan zou hebben aangetroffen.
Dagbladcommentatoren betichten de Verenigde Staten en Israël ervan druk te hebben uitgeoefend op de Halkbank. De Turkse staatsbank zou Iran tot hun woede hebben geholpen de door het Westen ingestelde sancties te omzeilen.
De regering-Erdogan ontsloeg sinds het corruptieschandaal aan het licht kwam de politiecommandant van Istanbul en tal van andere politiemensen. De klacht dat de regering de zaak in de doofpot probeert te stoppen klinkt sindsdien nog luider.