Hoge officier gedood bij inval Al-Qaida-pand Irak

Bij een inval in een schuilplaats van Al-Qaida-strijders in de West-Iraakse stad Rutba zijn zaterdag twee hoge legerofficieren en vijf soldaten gesneuveld. Vier militairen raakten gewond, melden bronnen bij de politie.

De Iraakse strijdkrachten leden de verliezen bij de bestorming van het met valstrikexplosieven uitgeruste toevluchtsoord van de moslimextremisten. Onder de slachtoffers zijn de commandant van de zevende divisie van het Iraakse leger, generaal-majoor Mohammed al-Karawi en een kolonel.

In Fallujah, ongeveer driehonderdvijftig kilometer oostwaarts, kostte een aanslag vier politieagenten het leven. De daders scheurden voorbij een politiebureau en vuurden daarop een kogelregen af. Vlakbij de noordelijke stad Kirkuk vonden een officier en een soldaat de dood toen twee mortiergranaten hun legerkamp troffen.

Ook sjiitische pelgrims moesten het opnieuw ontgelden. In Latifiyah, even bezuiden Bagdad, kwam een mortiergranaat neer op een groep bedevaartgangers op weg naar de heilige stad Karbala. Er vielen twee doden en zeven gewonden.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist.