Spacey: tv-industrie moet meegroeien of sterven

Televisieseries zijn bioscoopfilms voorbij gestreefd als het aankomt op kwalitatief hoogstaand drama. Dat heeft Oscar-winnaar Kevin Spacey donderdag gezegd. Als de televisieindustrie echter niet inziet dat kijkers zelf willen bepalen wat en wanneer ze tv-series kijken riskeert de industrie haar eigen ondergang.

Spacey was donderdag de hoofdspreker op het International Television Festival in het Schotse Edinburgh. Hij zei dat het succes van zijn politieke thrillerserie House of Cards - waarvan het hele eerste seizoen eerder dit jaar in een keer beschikbaar werd gemaakt op online videodienst Netflix - aantoont dat kijkers 'vrijheid willen'. "Als ze alles in een keer willen kijken -
zoals bij
House of Cards - dan moeten ze dat kunnen doen", aldus Spacey.

Het is voor het eerst dat een acteur de hoofdtoespraak geeft bij het festival in Edinburgh. Spacey zei de uitnodiging te danken te hebben aan het succes van House of Cards en de innovatieve wijze waarop de show is verspreid. "Ik zou hier eerlijk gezegd vijftien jaar geleden niet hebben gestaan, omdat mijn zaakwaarnemer me nooit zou hebben laten overwegen een tv-serie te doen, nadat ik een Oscar had gewonnen." De acteur won Oscars voor zijn rollen in The Usual Suspects en American Beauty.

Series zoals The Wire en Breaking Bad zijn volgens Spacey het bewijs dat de televisie film voorbij is gestreefd wat betreft geraffineerde verhaallijnen. Deze 'gouden eeuw' zou echter snel ten einde kunnen komen als de industrie niet op nieuwe technologieën reageert, aldus Spacey. "We leven niet meer in een wereld waarin mensen op gezette tijden dingen kijken. Het gesprek vindt nu online plaats. Studio's en tv-zenders die deze verschuiving negeren (...) zullen worden achtergelaten."

Volgens Spacey wijst het succes van House of Cards erop dat de tv-industrie de lessen heeft geleerd die de muziekindustrie niet ter harte nam: geef mensen wat ze willen, wanneer ze willen en in de vorm die ze willen, tegen een redelijke prijs. Dan is de kans een stuk groter dat ze er voor betalen dan dat ze het stelen. Spacey denkt dat dit model ook kan werken voor de filmindustrie, door films tegelijkertijd uit te brengen in de bioscoop, op internet en op dvd's.


Spacey: tv-industrie moet meegroeien of sterven (Foto: Novum)