Amphia heeft operatiekamers niet op orde

anoniem_22072019025900

De operatiekamers van het Amphia Ziekenhuis in Breda vertonen tekortkomingen. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geconstateerd tijdens een onverwacht bezoek aan het ziekenhuis eind juli, bevestigt een woordvoerder van de inspectie vrijdag. Het ziekenhuis kreeg vier weken de tijd om de problemen op te lossen.

De inspectie had bij het bezoek op 29 juli kritiek op negen punten, zo staat in een brief van de top van het ziekenhuis aan het personeel. De regionale krant BN De Stem publiceerde deze brief vrijdag. Zo werd onder meer het narcosemiddel propofol niet volgens de richtlijn gebruikt, worden neus-, mond- en haarmaskers niet juist gedragen en vond soms geen dubbele check plaats bij het klaarmaken en toedienen van medicijnen.

Het onverwachte bezoek op de locatie aan de Molengracht vond plaats naar aanleiding van een melding van een calamiteit op het complex. Daardoor liep een patiënt schade op, aldus de zegsvrouw van de inspectie. Wat er precies is gebeurd kon zij niet zeggen.

De raad van bestuur van het ziekenhuis laat in een reactie op de website weten dat de operaties in het ziekenhuis gewoon 'kunnen en mogen doorgaan'. Het ziekenhuis zegt dat direct na het bezoek van de inspectie een 'actieplan' in werking is gesteld en dat een 'zerotolerancebeleid' wordt gevoerd. "Het is onze hoogste prioriteit om veilige zorg te bieden in een patiëntvriendelijke omgeving", aldus voorzitter van de raad van bestuur Olof Suttorp in de verklaring.