[EK Hockey] Oranjemannen verliezen van Duitsland

Het EK-goud gaat aan de Oranjemannen voorbij. De ploeg van bondscoach Paul van Ass verloor vrijdag in de halve eindstrijd van Duitsland, dat met 5-3 aan het langste eind trok. Nederland speelt zondag om de derde plaats, waarin Engeland of België de opponent is.

Nederland moest in de eerste minuten van deze hockeyklassieker een heuse stormloop doorstaan. Binnen driehonderd tellen nam Duitsland driemaal het Oranjedoel onder vuur. Na dit roerige begin knokte Nederland zich terug in de wedstrijd. Na negentien minuten leverde dit resultaat op, toen Mink van der Weerden een strafcorner benutte, die door Valentin Verga werd versierd.

Elf minuten later kwam een doeltreffend antwoord uit de derde Duitse corner, die via Tobias Hauke in het doel werd geflatst: 1-1. Dit leek de ruststand te worden, maar Van der Weerden sloeg twee minuten voor tijd nogmaals toe. De Brabander benutte ook de tweede strafcorner van Nederland.

Oranje begon voorzichtig aan de tweede helft, waarin Duitsland negen minuten nodig had voor de gelijkmaker. De aanvallende beer Thilo Stralkowski timmerde de bal met zijn haakje in het doel. Kort nadat Valentin Verga onderuit was geschoffeld door de Duitse keeper Nicolas Jacobi, wat merkwaardig genoeg geen strafcorner of strafbal opleverde, zette Mats Grambusch onze oosterburen op voorsprong.

In de zestigste minuut velde Hauke het definitieve vonnis over Oranje. De middenvelder tipte een strafcorner tegen de touwen. Nederlandse protesten over een vermeende overtreding vonden geen gehoor bij de scheids. Vijf minuten voor het einde maakte Billy Bakker nog de 4-3, maar dichterbij dan deze aansluitingstreffer kwam Nederland niet. Duitsland deed er in de laatste seconde nog een schepje bovenop. Oskar Deecke tekende voor de 5-3.