Wiegel tegen zzp-plannen kabinet

Het plan van het kabinet om belastingvoordelen voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) te versoberen of af te schaffen, moet snel uit het regeerakkoord worden geschrapt. Dat betoogt het VVD-erelid Hans Wiegel vrijdag in een interview met De Telegraaf.

Het plan om de lasten van zelfstandige ondernemers vanaf 2015 te verzwaren moet een half miljard euro opleveren. Wiegel verwacht echter veel faillissementen onder zzp'ers met 'gewone inkomens'. "Die gaan door de lastenverzwaring de bijstand in", zegt hij in de krant. "Het aantal bijstandstrekkers zal ongetwijfeld toenemen." Daarmee schiet de maatregel zijn doel voorbij, denkt het erelid.

Wiegel vindt verder dat de coalitie alle zelfstandigen over één kam scheert. "Als je een vergelijking maakt, moet je het wel eerlijk doen. Het is gewoon niet waar dat zzp'ers het nu zoveel makkelijker hebben dan werknemers in loondienst."

ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen lieten ruim een week geleden al weten te verwachten dat duizenden zelfstandigen hun onderneming stoppen als de maatregelen doorgaan. Ook zij zeiden te verwachten dat de zzp'ers bij de sociale dienst aankloppen als de belastingaftrek voor eenmansbedrijven wordt afgeschaft.