Obama: gifgasaanval reden tot grote zorg

Als er in Syrië inderdaad een aanval met chemische wapens heeft plaatsgevonden is dat een 'grote gebeurtenis die zeer zorgelijk' is. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag gezegd in een interview met CNN.

De Verenigde Staten proberen nog steeds te bevestigen of er woensdag gifgassen zijn ingezet in Syrië, zei Obama. Hij waarschuwde echter voor de 'overschatting' dat de VS de Syrische burgeroorlog kunnen oplossen.

Het ministerie van buitenlandse zaken liet een dag eerder weten dat Obama de inlichtingendiensten opdracht heeft gegeven nieuwe informatie te vergaren over het incident. "Op dit moment zijn we niet in staat vast stellen of er chemische wapens zijn gebruikt", zei woordvoerster Jen Psaki.

Opmerkelijker was dat Rusland vrijdag liet weten toch een onderzoek naar de vermoedelijke gifgasaanval door de Verenigde Naties te willen. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov had de kwestie besproken met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry, waarna beiden tot de slotsom waren gekomen belang te hebben bij een onderzoek.