Dolfijnenvriendin wil geen Grootste Dierenvriend worden

Janine Abbring heeft zich teruggetrokken als genomineerde voor de titel van Grootste Dierenvriend. De presentatrice wil de prijs niet omdat de uitreiking wordt georganiseerd in het Dolfinarium in Harderwijk. De verkiezing is een initiatief van Amivedi, een stichting die baasjes helpt bij het terugvinden van vermiste huisdieren.

"Ik vind het Dolfinarium als locatie voor een verkiezing van de Grootste Dierenvriend een ongelukkige keus, omdat een ideële organisatie zich op deze manier verbindt aan een commerciële partij die in dierenbeschermingskringen omstreden is", laat Janine weten via de website van het programma Vroege Vogels, dat Abbring sinds twee jaar presenteert. "Ikzelf heb ook grote moeite met het fenomeen Dolfinarium."

Volgens de 37-jarige Abbring worden 'educatie en behoud van de soort' vaak als argumenten gebruikt om wilde dieren in gevangenschap te houden. "Daar kan ik tot op zekere hoogte inkomen, maar beesten stelselmatig verplichten tot het doen van kunstjes is iets waar ik niet achter sta. Je doet mij dan ook geen plezier met een dolfijnenshow en vandaar dat ik me heb teruggetrokken".

De uitreiking vindt 4 oktober, op Dierendag, plaats. Het Dolfinarium laat weten het spijtig te vinden dat Janine zich heeft teruggetrokken en staat open voor een gesprek hierover. "Amivedi en haar medewerkers zijn blij met het aanbod van het Dolfinarium", reageert de stichting in een verklaring. "We zijn dankbaar dat het Dolfinarium Amivedi steunt door geheel belangeloos hun locatie voor de prijsuitreiking beschikbaar te stellen."