Onbeperkt drinken in Arnhemse disco

De Arnhemse discoclub The Level lokt zijn voornamelijk jonge publiek op donderdagavond met onbeperkt drinken voor een vast bedrag. Jongens mogen doordrinken voor 15 euro en meisjes moeten daarvoor 12,50 euro betalen. Volgens de club gaat het om een experiment, waarmee deze maand is begonnen.

Het CDA in Arnhem heeft de kwestie aan de kaak gesteld. De fractie gaat maandagavond vragen stellen over het drankbeleid in Arnhem, vooruitlopend op de behandeling van de nieuwe gemeentelijke drank- en horecawet.

"Wat heeft het voor zin om enerzijds preventief bezig te zijn bij scholen en anderzijds jongeren op deze wijze te verlokken tot overmatig drankgebruik", vraagt de fractie zich af.

Update 12:58
Hulpverleningsorganisatie IrisZorg is "totaal niet blij" met de drankactie van een Arnhemse discotheek, die op donderdagavond onbeperkt drinken voor een klein bedrag aanbiedt. "Het werkt overmatig drinken in de hand. En het staat lijnrecht tegenover alle alcoholpreventie-acties waarmee we ook in Arnhem aan de weg timmeren", reageerde projectleider alcohol- en drugspreventie Lars van Driel vrijdag.

IrisZorg werkt in Gelderland en delen van Overijssel en Flevoland. "In Arnhem houden we onder andere kroegentochten voor ouders, zodat die kunnen zien waar hun kinderen eigenlijk uithangen tijdens een avondje stappen." Met horeca-onderondernemers op de Korenmarkt, het Arnhemse uitgaanscentrum, is volgens Van Driel veel contact over alcohol schenken aan jongeren. "Daar past zo'n actie totaal niet in."

Van Driel is bang voor een "uitroleffect". " The Level is echt een adres voor heel jonge bezoekers. Maar volgend jaar mag er geen drank meer worden geschonken aan mensen onder de 18 jaar. Dat gaat de kroegen natuurlijk treffen in de portemonnee. Nu er één schaap over de dam is qua nog even goedkoop schenken, kunnen we komende maanden nog wel meer rare sprongen verwachten van zaken daar in de buurt."

IrisZorg heeft Arnhem geadviseerd over de nieuwe drank- en horecawet en daarbij nadrukkelijk gewezen op het schadelijke effect van alcohol op de ontwikkeling van puberhersenen. Met ziekenhuizen in Arnhem, Doetinchem en Nijmegen is afgesproken dat jongeren die met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp terechtkomen standaard in contact worden gebracht met de hulpverlening. De eerste cijfers van dat project worden eind dit jaar verwacht. "We houden de vinger scherp aan de pols", aldus Van Driel.

Update 17:46
De Arnhemse discoclub The Level stopt per direct met het aanbieden van onbeperkt drinken tegen een klein bedrag op de donderdagavonden. Dat heeft clubmanager Paul Hu besloten nadat vrijdag een storm aan afkeurende reacties was losgebarsten. Ook liet de gemeente Hu weten dat er scherp op het reilen en zeilen in zijn club zou worden gelet.

In The Level, waar vooral heel jonge bezoekers komen, konden meisjes op donderdagavond voor 12,50 onbeperkt drinken. Jongens moesten daarvoor 15 euro betalen. De actie liep sinds enkele weken en was volgens Hu erg succesvol.

Disco Arnhem lokt jeugd met onbeperkt drinken
Disco Arnhem lokt jeugd met onbeperkt drinken (Foto: ANP)