Strijd rond Damascus woedt voort

In voorsteden van de Syrische hoofdstad Damascus, waar eerder deze week een gifgasaanval zou zijn uitgevoerd, wordt vrijdag hevig gevochten. Dat hebben activisten gezegd.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei dat wijken ook vanuit de lucht en met artillerie worden bestookt. Dit werd bevestigd door een activist in de stad. "Er wordt bijna op alle fronten gevochten", aldus Mohammed Abdullah. "Zamalka is verwoest."

Zamalka is een van de wijken die eerder deze week zou zijn aangevallen met gifgas.

Syrische activisten maakten woensdag melding van de gifgasaanval. Ten minste 130 mensen zouden zijn omgekomen. De Syrische regering ontkent in alle toonaarden. Diverse landen, waaronder Rusland, een trouwe bondgenoot van Syrië, hebben opgeroepen tot een onderzoek naar de berichten. Een team van de Verenigde Naties is al in Syrië om eerdere berichten over chemische wapens te onderzoeken, maar de recente aanval valt niet onder hun mandaat.

De Syrische vicepremier Qadri Jamil zei donderdag dat hij persoonlijk een voorstander is van een onderzoek door een internationale delegatie. Daarvoor moet dan wel eerst een nieuwe overeenkomst worden gesloten tussen de regering en de VN. Daarnaast zouden de voorwaarden voor een dergelijke delegatie eerst moeten worden bestudeerd, aldus Jamil.