Beursgang beste optie voor ABN AMRO

Een beursgang is de beste optie voor ABN AMRO. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag. Voorwaarde is wel dat er voldoende interesse moet zijn vanuit de markt. Ook moet de financiële sector stabiel genoeg zijn, en moet de bank er klaar voor zijn.

Het kabinet beoordeelt over een jaar of aan de voorwaarden is voldaan. Volgens Dijsselbloem heeft ABN AMRO minimaal een jaar de tijd nodig om zich voor te bereiden op een beursgang. De beursgang zelf neemt vervolgens nog eens vier tot zes maanden in beslag.

Het ministerie van Financiën schat de waarde van ABN AMRO bij een beursgang op ongeveer vijftien miljard euro. De staat heeft tot nu toe zo'n 21,7 miljard euro geïnvesteerd in de bank.

Voor verzekeraar ASR kiest het kabinet tussen een beursgang en een onderhandse verkoop. ASR krijgt een halfjaar om zich voor te bereiden.

"De beoogde beursgang van ABN AMRO en ASR bevordert de concurrentie in de financiële sector", schrijft Dijsselbloem. "Banken moeten bijdragen aan het goed functioneren van de Nederlandse economie. Dat gaat beter als zij op eigen benen staan", aldus de minister.

ABN AMRO werd op 3 oktober 2008 gekocht door de Nederlandse staat. De bank was destijds eigendom van het Belgisch-Nederlandse Fortis, dat door de kredietcrisis in financiële nood belandde. Naast ABN AMRO kocht de staat ook Fortis Bank Nederland en de Nederlandse verzekeringstak van Fortis, dat onder meer eigenaar was van verzekeraar ASR.

De volledige nationalisatie was volgens toenmalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) noodzakelijk om de 'belangen van rekeninghouders veilig te stellen'. Bos betaalde aanvankelijk 16,8 miljard euro voor ABN AMRO en de Fortis-onderdelen. Later moest de staat nog vele miljarden bijleggen, voor het integreren van beide instellingen en om de kapitaalbuffers van de bank te vergroten. De kosten voor de nationalisatie liepen daardoor op tot bijna dertig miljard euro.

Na de ingreep werden ABN en Fortis in verschillende stappen samengevoegd in de nieuwe ABN AMRO Group. Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm kwam aan het hoofd te staan van dat nieuwe bankconcern. De verzekeringsactiviteiten van Fortis werden omgedoopt tot ASR Nederland. Daaronder vallen onder andere de verzekeraars ASR, Ditzo en De Amersfoortse.

Minister Bos, en ook zijn opvolgers Jan Kees de Jager (CDA) en Jeroen Dijsselbloem (PvdA), hebben na de nationalisatie altijd gezegd dat de bank op termijn weer zou worden verkocht. Dijsselbloem hintte eerder deze week al op een spoedig besluit over een mogelijke verkoop van ABN AMRO.

Topman Gerrit Zalm zei halverwege juli in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times dat ABN AMRO zich voorbereide op verkoop. De bank zou volgens Zalm voor volgende zomer klaar zijn om geprivatiseerd te worden. Het moment van verkoop zou volgens hem afhangen van de marktsituatie.