Marlies Dekkers en Ibn Ghaldoun

Even met de SGP gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Van der Staaij in de buurt?”

De telefonist op Gereformeerde Grondslag vroeg mij om een ogenblik geduld. De partijchef was even druk doende de psalmenpomp op het partijbureau nieuw leven in te blazen, want het waren zware tijden voor de partij. Na enige tijd kreeg ik de heer Van der Staaij alsnog aan de lijn. “Ha. Kees! Hoe bevalt het, om nu eindelijk met de grote mensen mee te mogen doen?” Gemaakt verbaasd vroeg de geplaagde politicus, waarop ik doelde. Ik bromde: “Dat weet je donders goed. Ik heb het over jullie lijsttrekker in Vlissingen, die waarschijnlijk een vrouw zal zijn. Vraag toch niet zo naar de bekende weg!” Kees antwoordde dat de enige bekende weg de weg van God was, en dat het verschrikkelijk was dat een vrouw mogelijk lijsttrekker zou worden bij de verkiezingen van de gemeenteraad. Ik was niet onder de indruk: “Geen paniek, Kees! Vlissingen is toch al sinds jaar en dag een zwaar afvallig gebied. Goddeloos dorp, waar zelfs de zondagsrust niet meer heilig is. De veerboot naar Breskens vaart daar ook gewoon zeven dagen per week. Smerige heidenen, dát zijn het, die Vlissingenaren. Eh, Vlissingers. Of hoe ze daar ook mogen heten.” De heer Van der Staaij gaf op afgemeten toon te kennen, dat dit niet de tijd was voor grappen. Het was al verschrikkelijk genoeg dat er mogelijk een vrouw verkiesbaar zou zijn voor een politieke functie. Dat had God zo niet bedoeld. Fout: “Nee, God had niet bedoeld dat hij belachelijk zou worden gemaakt door een horde vrouwonvriendelijke hufters. Dát had God niet bedoeld. In religie verpakte vrouwenhaat!”

En dan, ja, dan raak ik in de war. Want waar is de vrouwenhaat nu dieper geworteld? In de Achterbaks Gereformeerde kerkgemeente, of bij de Mohammedanen? Ik weet het niet, voorlopig houd ik het op een gelijkspel. Nogal wat Mohammedanen lopen overigens niet uitsluitend over van vrouwenhaat. Ze zijn ook heel erg lui. En stom. Volkomen ongeschikt om op eigen kracht een schooldiploma in de wacht te slepen. De stomste en luiste Mohammedanen zitten op de Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Op die school leer je geen wiskunde en geschiedenis, nee, daar worden vakken onderwezen als deuren forceren en magazijnen leegroven. Maar echt, die Mohammedanen op die school zijn echt zo enorm achterlijk… Er stonden er gistermiddag elf te fluiten voor het hek bij de ingang. Te fluiten. Heel hard te fluiten. Dat komt doordat de Onderwijsinspectie heeft besloten dat ze konden fluiten naar hun diploma. De lieverds. Betrokken bij de diefstal en de heling van de examenvragen. Hoe dan ook: ze staan in hun hemd.

Net als Marlies Dekkers. Staat ook in haar hemd. Ook uitgekleed. Financieel dan. Haar wilde-bh-bedrijf failliet. De poen was op. Economisch slechte tijden. Tegenwoordig dragen veel meer vrouwen weer gewoon een setje van de HEMA. Sociologen noemen dat ‘stille armoede’… Nou ja, Marlies maakt een doorstart. Met minder personeel en wegens bezuinigingen ook met minder stof in de bh’s. Uitsluitend de cups A en B zijn nog te koop, van de grotere maten zijn de materiaalkosten helaas niet meer op te brengen. De zaken gingen voor Marlies pas erg slecht, toen examenkandidaten haar spulletjes niet meer aan mochten. Telkens bleken fout ingevulde antwoorden tijdens examens opeens te worden verbeterd. Kwam door Marlies. Corrigerend ondergoed.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns