Spekman verzint list in kwestie illegalen

Een PvdA-werkgroep moet gaan onderzoeken of de afspraak in het regeerakkoord om illegaliteit strafbaar te stellen niet in strijd is met de afspraak om mensenhandel intensiever te gaan bestrijden. In dat geval moet de strafbaarstelling worden ingetrokken, zegt partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman zaterdag in Trouw.

De PvdA komt zaterdag in Leeuwarden bijeen voor een ledencongres. Het meest beladen punt dat besproken wordt is de strafbaarstelling van illegaliteit. De afgelopen weken hebben meerdere sociaaldemocraten zich uitgesproken tegen dat plan uit het regeerakkoord. Vooralsnog leek de partijtop echter niet te willen zwichten.

De kans is groot dat een overgrote meerderheid van de leden zich tijdens het congres uitspreekt tegen het voorstel. Spekman zou willen voorkomen dat het zo ver komt. De partijvoorzitter geeft aan niet opnieuw te willen onderhandelen met de VVD. "We hebben een afspraak en daar houden we ons aan", zegt hij in Trouw.

Spekman heeft wel aanvullende voorwaarden. Zo moet hulpverlening aan illegalen nooit strafbaar zijn, evenals opvang door gemeenten. En mocht sprake zijn van strijdigheid in het regeerakkoord tussen de strafbaarstelling en de strijd tegen mensenhandel, dan moet de strafbaarstelling worden ingetrokken, wil hij. "Uitbuiting ligt onmiddellijk op de loer als mensen hier illegaal verblijven. Criminelen zullen daar graag inspringen. Dat zal altijd voorkomen moeten worden", aldus Spekman.