MIVD richt zich op cyberaanvallen

De geheime dienst van het leger MIVD gaat de komende jaren meer aandacht besteden aan de bestrijding van cyberaanvallen. Dat staat in het jaarverslag van de dienst dat minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De sterk toenemende digitalisering maakt de Nederlandse samenleving kwetsbaar voor 'cyberdreigingen'. Dat geld ook voor de Nederlandse krijgsmacht en de defensie-industrie. Om zich hiertegen te wapenen brengt de MIVD mogelijke bedreigingen in kaart en besteedt de dienst de komende jaren meer aandacht aan het digitale domein.

Daarbij wordt kritisch gekeken naar het gebruik van eigen opslagmiddelen voor gevoelige informatie, externe opslag van informatie in de 'cloud' en vergaande integratie van communicatiekanalen. Veel ruimtes worden namelijk uitgerust met systemen om videoconferenties te kunnen houden. Deze ontwikkelingen vergroten echter de kwetsbaarheid van Defensie en de kans op het lekken van geheime informatie.

Overigens schuwt de MIVD de digitale aanval zelf niet. Het jaarverslag noemt dat het 'optreden in het digitale domein met een militair oogmerk door de inzet van offensieve cybercapaciteiten die tot doel hebben het handelen van de tegenstander te beïnvloeden of onmogelijk te maken'. Daartoe wordt in 2014 het Defensie Cyber Commando opgericht.

De MIVD speelt een belangrijke rol bij het realiseren van het 'offensieve cybervermogen' van de krijgsmacht. Eventuele cyberaanvallen vinden echter altijd plaats onder verantwoordelijkheid van de commandant der strijdkrachten.

Als het gaat om cyberdreiging heeft de MIVD de krachten gebundeld met de geheime dienst AIVD, die onder het ministerie van Binnenlandse Zaken valt. De ontwikkelingen gaan zo snel en zijn zo kostbaar dat het efficiënter is om het gezamenlijk te doen. Beide diensten werkten al samen rondom informatieverstrekking over het Caribisch gebied.

De MIVD doet verder onderzoek naar ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de inzet van de krijgsmacht. Dan gaat het bijvoorbeeld om politieke ontwikkelingen in de regio's waar Nederlandse militairen actief zijn, zoals Afghanistan en voor de kust van Somalië waar piraten worden bestreden.