Verdachte schooldreiging Leiden naar Nederland

De 18-jarige jongen die verdacht wordt van het dreigen met een schietpartij op een school in Leiden komt naar Nederland. Dat gebeurt vrijwillig en onder begeleiding, meldt de politie vrijdag. De verdachte verblijft momenteel nog in Costa Rica in aanwezigheid van een medewerker van de ambassade. Wanneer hij naar Nederland komt, is nog niet bekend.

De jongen had zich gemeld bij de ambassade in de hoofdstad San José, liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder vrijdagochtend weten. Volgens RTL Nieuws had hij geen geld meer. De ambassade zou aangeboden hebben zijn ticket naar Nederland te betalen.

Maandag gingen in Leiden de middelbare en mbo-scholen dicht vanwege het dreigement op het Amerikaanse webforum 4chan.org. De dreiger schreef van plan te zijn een leraar en 'zo veel mogelijk leerlingen' dood te schieten. Woensdag werd duidelijk dat de vermoedelijke dader in Costa Rica zit en dat hij zijn dreigement helemaal niet kon uitvoeren.

Justitie liet meteen weten dat alles in het werk werd gesteld om de verdachte naar Nederland te halen. Hem hangt een maximale gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd.

Donderdagavond verscheen een nieuw dreigement op internet. De dreiger, die deed alsof hij de 18-jarige verdachte was, kondigde aan op Koninginnedag alsnog te gaan schieten. Volgens de politie staan beide zaken los van elkaar. Vooralsnog worden geen maatregelen genomen.