FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 april 2013

[Serie A] Napoli vertaalt overwicht na rust in score

Napoli kan de rest van het seizoen gaan spelen voor het vermaak van het publiek. De tweede plaats is na de 3-0 zege op Pescara zo goed als zeker. In Pescara, de kustplaats halverwege de Laars, had Napoli geen kind aan de thuisploeg. Het overwicht dat de nummer twee van de Serie A al vanaf de start van de wedstrijd had kwam evenwel pas na de onderbreking tot uitdrukking in de score.

Het was Gökhan Inler die de bal kort na de onderbreking met zijn linkervoet richting het doel dirigeerde. Ook Goran Pandev gebruikte zijn linkerbeen tien minuten later om het vijandelijke net te vinden. Op aangeven van Christian Maggio verdubbelde hij de score.

Met nog acht minuten op de klok maakte Blerim Dzemaili aan de geringe twijfel een eind. Met een schot van buiten het strafschopgebied schoot de Zwitser de bal in de bovenhoek. Hekkensluiter Pescara stevent af op degradatie, met zeven punten achterstand op Genoa en Palermo lijkt het doek gevallen voor de club.

Maaskant boos: "Het is klassejustitie"

Niet voor de eerste keer dit seizoen mocht Robert Maaskant niet de gehele wedstrijd vanaf de bank meemaken. Scheidsrechter Ruud Bossen stuurde de trainer naar de tribune. Dat deed de arbiter overigens niet persoonlijk. "Dat durfde hij kennelijk niet te zeggen, want we zouden weer beginnen. Daarna hoorde ik van mijn teammanager dat ik niet meer mocht komen", zegt Maaskant in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

"Ik snap er niks van, het is klassejustitie. Bij PSV roepen ze 'vuile flikker' vanaf de bank en ik word weggezonden", klaagde de trainer van FC Groningen na afloop van het duel, waarin zijn ploeg met 5-2 ten onder ging. Tijdens de wedstrijd stond Bossen te dollen met Mark van Bommel, tot ergernis van Maaskant. "Ik snap dat niet. Daarnaast vond ik dat bij de 4-0 sprake was van een overtreding."

Probleem cokehandel vaak geweldloos opgelost

Mensen die in cocaïne handelen, lossen een derde van de problemen en incidenten met hun handel op met geweld. Vaak zoeken ze echter ook naar een andere oplossing. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut.

"Veel mensen associëren drugshandel met geweld. Dat is deels onterecht’’, zegt onderzoeker Franz Trautmann van het Trimbos-instituut. "Een derde is veel, maar zelfs in die wereld wordt vaak naar andere oplossingen gezocht.’’

Zo blijkt uit het onderzoek dat een kwart van de problemen wordt opgelost met een ruilhandel. Bij verlies van de drugs, een lage kwaliteit of een ander incident, geven de handelaars elkaar vaak een kans om het op te lossen.

Probleem cokehandel vaak geweldloos opgelost
Probleem cokehandel vaak geweldloos opgelost (Foto: ANP)

Hoe bereid je je voor op het einde der tijden?

Het omvallen van de banken, het ontploffen van de staatsschuld, het instorten van de economie, het uitvallen van de stroomvoorziening, milieurampen.
Er zijn talloze crises waar we niet op voorbereid zijn.
Steeds meer mensen komen erachter hoe we met handen en voeten gebonden zijn. Vangnetten en zekerheden die weg dreigen te vallen.
Het einde van de beschaving lijkt nabij. De beschaving zoals we die kennen.

[Primera Divisíon] Real klopt Atletico in stadsderby

Real Madrid heeft zaterdag de stadsderby bij Atletico Madrid gewonnen. De nummer twee van de Primera Division won met 2-1. Angel di Maria maakte na ruim een uur de winnende treffer. Falcao had Atletico op 1-0 gezet, maar een eigen doelpunt van Juanfran bracht Real al snel weer langszij.

Real verkleint de achterstand op FC Barcelona, dat eerder zaterdag gelijkspeelde bij Athletic Bilbao, met de zege naar elf punten. Er zijn in Spanje nog vijf speelronden af te werken. Nummer drie Atletico staat zes punten achter Real.

Uitslag NAC Breda - A.F.C. Ajax

In Breda heeft Ajax er voor gezorgd dat ze volgende week zondag kampioen kunnen worden. De Amsterdammers wonnen van NAC met 0-2. Hieronder vind je de statistieken van het duel.

NAC Breda

0 - 2

AFC Ajax

     47' Sigthorsson 
 52' Gilissen(e.d.) 
 
 Gele kaart: Leugers, (NAC Breda),
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 19000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Botteghin
v.d.Weg (Leugers/70)
Buijs (Ciftci/76)
Gilissen
Gudelj
Hooi
Lurling
Ten Voorde
  Vermeer
Ligeon
Alderweireld
Moisander
Blind
S.de Jong
Schöne
Eriksen
Babel (Hoesen/70)
Sigthorsson (Cuenca/81)
Fischer (Poulsen/86)

[Bundesliga] Dortmund wint nipt van Düsseldorf

Borussia Dortmund heeft zaterdag in de Bundesliga met 2-1 gewonnen bij Fortuna Düsseldorf. De geelzwarten traden met het oog op de halve finale in de Champions League aan zonder enkele toppers, maar kwam desondanks op 2-0 via Nuri Sahin en Jakub Blaszczykowski. Adam Bodzek maakte de aansluitingstreffer en Düsseldorf kwam vervolgens nog bijna op 2-2, maar Mats Hummels voorkwam dat.

Voor Düsseldorf betekent de nederlaag dat de ploeg weer in acuut degradatiegevaar is. Op de vijftiende plaats staat de promovendus nog aan de goede kant van de gevarenzone, maar het puntenaantal is met dertig gelijk aan dat van nummer zestien FC Augsburg. Het doelsaldo van fortuna is drie goals beter.

Borussia Dortmund blijft tweede met twintig punten achterstand op kampioen Bayern München. Nummer drie Bayer Leverkusen staat acht punten achter op de Dortmunders.

Uitslagen Eredivisie 27/04/2013

Om 19.45 uur werden twee duels in de eredivisie gespeeld. Roda JC - RKC en ADO Den Haag - VVV-Venlo. Hieronder vind je de statistieken van het duel.

Roda JC

3 - 1

RKC Waalwijk

 50' Zoet(e.d.)
 64' Malki
 77' Ramos(e.d.)
   89' Boukhari 
 
 Gele kaart: Duits, Chevalier, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 15039
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Biemans
Wielaert
Danilo
Fledderus (Delorge/85)
Sutchuin Djoum
Bonevacia
Donald (Nemeth/82)
Hupperts
Demouge (Lebedynski/80)
Malki
  Zoet
Martina
Drost
Ramos
v.Peppen
Stans (Anderson/81)
Duits (Chevalier/69)
Braber (v.Mosselveld/ 76)
Jozefzoon
Lieder
Boukhari

ADO Den Haag

1 - 1

VVV-Venlo

 84' v. Duinen    14' Nwofor 
 
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Omeruo
Wormgoor
Beugelsdijk (Vicento/46)
Koppers (Supusepa/46)
Malone
Holla
Meijers
Chery
v.Duinen
Poepon
  Mäenpää
Joppen
Seip
Ramsteijn
Leiwakabessy
Radosavljevic
v.Haaren
Türk
Ammi (Maguire/60)
Nwofor(Cullen/88)
Linssen (Wildschut/81)

Li zorgt voor droomfinale in Stuttgart

De als tweede geplaatste Na Li heeft zaterdag de finale van het WTA-toernooi van Stuttgart bereikt. De Chinese tennisster stopte de opmars van qualifier Bethanie Mattek-Sands uit de Verenigde Staten: 6-4 en 6-3.

Li neemt het in de eindstrijd zondag op tegen Maria Sharapova. De Russin is als eerste geplaatst en de titelverdediger. Ze klopte de Duitse hoop Angelique Kerber (3) met 6-3, 2-6 en 7-5.

Pakketbezorger beroofd en vastgebonden

Een pakketbezorger is zaterdag beroofd in Rotterdam. Twee mannen lieten hem gekneveld achter in een portiek aan de Asserweg in de wijk Schiebroek. De overvallers gingen er met de auto vandoor. Het voertuig werd korte tijd later teruggevonden, meldt de politie.

De 58-jarige man uit Den Bosch kwam rond 15.00 uur een pakket afleveren bij een flat. Bij zijn auto werd hij bedreigd door twee mannen. Zij namen zijn auto af en lieten hem vastgebonden achter. Een buurtbewoner trof hem aan en waarschuwde de politie.

De auto werd in de Woensdrechtstraat teruggevonden. Van de daders ontbreekt ieder spoor.

Cannabisgebruikers: soms harddrugs in shop

In een klein deel van de Nederlandse coffeeshops kan je naast cannabis ook andere drugs krijgen. De harddrugs komen niet onder de toonbank vandaan, maar worden verhandeld door bezoekers van de zaken.

In een onderzoek van het Trimbos-instituut gaf 9 procent van de ondervraagde cannabisgebruikers uit Nederland aan dat er op hun meest bezochte verkooppunt ook andere drugs te krijgen zijn. "Eigenaren zijn juist heel zorgvuldig en doen dit niet. Het zijn vooral jongeren die in de coffeeshop komen die wat anders verhandelen", verklaart onderzoeker Franz Trautmann van het Trimbos-instituut.

Als een eigenaar doorheeft dat er gehandeld wordt in zijn zaak, neemt hij vaak direct maatregelen. "Coffeeshops willen zich juist bewijzen. Ze willen laten zien dat ze het beste voorhebben en willen geen problemen. Het zijn immers gewoon middenstanders’’, aldus Trautmann.

Volgens de onderzoekers is er in Nederland een duidelijke scheiding van markten. Immers: softdrugs en harddrugs zijn over het algemeen niet op één plek te verkrijgen. Nederland is wat dat aangaat een uitzondering in Europa.

Cannabisgebruikers: soms harddrugs in shop
Cannabisgebruikers: soms harddrugs in shop (Foto: ANP)

[Primera Divisíon] Bilbao stelt titel Barcelona uit

Athletic Bilbao heeft er zaterdag voor gezorgd dat FC Barcelona dit weekeinde nog geen kampioen kan worden. In het eigen San Mames betekende een late goal een punt voor de Basken: 2-2. Als Barça had gewonnen had het de titel kunnen pakken bij winst van Atletico in de Madrileense derby tegen Real.

Athletic maakte al snel duidelijk dat het aan dit scenario niet mee wenste te werken. De thuisploeg kwam na 27 minuten op voorsprong via Markel Susueta en de 1-0 bleef bijna veertig minuten op de borden staan. Uiteindelijk was het invaller Lionel Messi die Barça de weg wees.

Even later scoorde ook Alexis Sanchez voor de Catalanen. De drie punten gingen echter niet mee naar Barcelona. Ander Herrera stak daar met een treffer in de 89e minuut een stokje voor.

Barcelona staat nog altijd dertien punten voor op Real Madrid. Er zijn in Spanje nog vijf speelronden na dit weekeinde. Athletic staat veertiende.

Celta de Vigo pakte eerder zaterdag een belangrijke zege in de strijd tegen degradatie. De Galiciërs wonnen met 1-0 bij Levante door een goal van Augusto Fernandez. Celta staat nu zeventiende en net aan de goede kant van de degradatiestreep. Concurrenten Granada, Real Mallorca en Real Zaragoza komen dit weekeinde echter nog in actie.

Justin Bieber plaatst knuffelfoto met Selena Gomez

Het lijkt erop dat Justin Bieber en Selena Gomez hun relatie nieuw leven hebben ingeblazen. De 19-jarige zanger plaatste een foto op Instagram waarop hij met ontbloot bovenlijf omhelsd wordt door zijn ex.

"Je bent te lang muziek aan het maken schat, kom knuffelen - zij", schrijft Bieber bij de foto. De twee hebben al jarenlang een knipperlichtrelatie.

Gomez en Bieber gingen in november na enkele jaren definitief uit elkaar. Er gaan geruchten over een hereniging sinds de zangeres vorige week een bezoek bracht aan Noorwegen, waar Bieber een optreden verzorgde.

[Premier League] Liverpool scoort ook zonder Suarez

Liverpool weet ook zonder Luis Suarez het net te vinden. De Reds wonnen zonder de geschorste Uruguayaan zaterdag met 6-0 bij Newcastle United. Daniel Sturridge en Jordan Henderson scoorden beiden twee keer, Daniel Agger en Fabio Borini waren ook doeltreffend.

Liverpool opende al na drie minuten de score via Agger en veertien minuten later lag de bal opnieuw in het net. Nu was het Henderson die scoorde. De 2-0 stand bleef tot de rust op de borden staan.

Aan het begin van de tweede helft had Newcastle, zonder de geblesseerde Tim Krul en met Vurnon Anita op de bank, door een dubbele wissel zeven Fransen binnen de lijnen staan. Het hielp de Magpies niet, want Sturridge tilde de score met treffers in de 54e en 60e minuut naar 4-0.

Ook Anita kon het tij voor de thuisploeg niet keren. De oud-Ajacied viel in de 65e minuut in en zag na negen speelminuten hoe Borini de 5-0 scoorde. Even later moest Newcastle door met tien man toen Mathieu Debuchy rood kreeg en in overtal scoorde Liverpool nogmaals via Henderson.

Liverpool blijft ondanks de zege zevende. Newcastle staat op de zestiende positie.

Zwijgende Lindsay Lohan riskeert boete

Lindsay Lohan heeft zichzelf weer in de nesten gewerkt. De 26-jarige actrice heeft vragen nooit beantwoord van de advocaat van een door Lohan aangereden kindermeisje en riskeert een boete.

Nubia Del Carmen Preza raakte drie jaar geleden gewond toen ze door Lindsay werd aangereden, de actrice wist de kinderwagen net te ontwijken. De advocaat van het kindermeisje wilde toen antwoord op een aantal vragen, maar volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ heeft de actrice daar nooit antwoord op gegeven.

Er staat een hoorzitting gepland voor volgende week woensdag. Een rechter bepaalt dan of Lindsay een boete krijgt voor het negeren van de vragen. De actrice is niet bij de hoorzitting aanwezig.

Lohan kwam al meerdere keren in aanraking met justitie, bijvoorbeeld voor juwelendiefstal en liegen tegen de politie na een aanrijding. Ze heeft de rechter onlangs beloofd zich negentig dagen op te laten nemen in een afkickkliniek.

Uitslag PSV - FC Groningen

In Eindhoven stond het duel tussen PSV en FC Groningen op het programma. De thuisclub scoorde in de eerste vijf keer en kreeg er twee tegen in de tweede helft. Hieronder vind je de statistieken van het duel.

PSV

5 - 2

FC Groningen

 4' Matavz
 6' Mertens(pen)
 13' Lens
 41' Van Bommel
 45' Lens
   51' De Leeuw 
 75' De Leeuw 
 
 Gele kaart: Burnet, Ajilore, Kieftenbeld, (FC Groningen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Hutchinson
Marcelo
Bouma
Willems
v.Bommel (Hiljemark/86)
Toivonen
Strootman (Wijnaldum/58)
Lens (Depay/69)
Matavz
Mertens
  Bizot
Magnasco
Letschert
Kwakman
Burnet
Bacuna
De Leeuw
Ajilore
Texeira (Kieftenbeld/28)
Zeefuik
Kirm

Nederlandse in eindrace 'beste baan ter wereld'

De Utrechtse Renée Coers maakt kans om een half jaar lang de beste baan ter wereld te mogen doen. Het Australische toerismebureau Tourism Australia is op zoek naar een culinair recensent die een half jaar lang op zoek mag gaan naar het beste restaurant van West Australië. Het salaris bedraagt omgerekend €80.000 en onkosten worden vergoed.

De 31 jarige communicatiedocente werd gekozen uit 45.000 inzendingen. Nu strijdt ze tegen 24 anderen voor de felbegeerde baan. Het is overigens niet de eerste keer dat Australië zich op ludieke wijze promoot. In 2009 won een Britse man een baan als 'bewaker' van een tropisch eiland.

Om tot de laatste ronde door te dringen moet Coers de komende twee weken zoveel mogelijk volgers op Twitter krijgen. Wil je haar helpen, volg dan @reneecoers.

Met dank aan Ludootje voor de herschreven submit!

'Sorry voor kinderpornogedoe'

Kidsweek heeft zaterdag excuses aangeboden voor de onrust die de zaak rond de 34-jarige adjunct-hoofdredacteur van de kinderkrant heeft veroorzaakt. De man en zijn partner worden verdacht van het bezit van kinderporno. In een brief gericht aan ouders laten hoofdredacteur Lotte Stegeman en directeur Mark Termeer weten geschokt te zijn.

"Het nieuws kwam bij alle medewerkers gisteravond binnen als een donderslag bij heldere hemel", staat op de website van de Kidsweek. "Deze zaak blijkt al langer te lopen zonder dat wij daarvan op de hoogte gesteld zijn, en speelde zich niet op het werk maar in de privésfeer van de verdachte af."

"Wij betreuren de gang van zaken enorm en bieden u onze oprechte excuses aan voor de onrust die deze zaak heeft veroorzaakt. Wij hopen dat uw vertrouwen in Kidsweek niet beschaamd is en willen u op het hart drukken dat het integere karakter van onze jongerenkranten nooit in het geding is geweest", schrijven Stegeman en Termeer.

De zaak tegen de adjunct-hoofdredacteur, die op non-actief is gesteld, dient woensdag in Utrecht.

Zilveren Grol: "Ik ben nog zeker niet waar ik wil zijn"

Een niet geheel fitte Henk Grol moest zaterdag op het Europees kampioenschap judo zijn meerdere erkennen in Lukas Krpalek. De Groninger, die vandaag kamte met een duimblessure, was naar eigen zeggen niet in grootse vorm afgereisd naar Hongarije. Uiteindelijk won hij wel een zilveren medaille in de klasse tot 100 kilogram.

"Ik ben nog zeker niet waar ik wil zijn. Het kan echt nog beter", constateerde hij nuchter. "Mijn doel is nog steeds om later dit jaar wereldkampioen te worden." Bij het toernooi golden voor het eerste nieuwe regels, waarbij sneller straffen worden uitgedeeld. Ook mag er niet meer aan benen gezeten worden. "Voor mij is dat flink aanpassen", zei Grol, die al eerder liet weten geen voorstander te zijn van de nieuwe reglementen.

Links, rechts en neutraal in Italiaans kabinet

De Italiaanse formateur Enrico Letta is er zaterdag in geslaagd de maandenlange politieke patstelling te doorbreken en een regering te vormen. Het nieuwe kabinet dat de aankomend premier heeft weten te smeden telt sociaaldemocratische, centrumrechtse en onafhankelijke bewindslieden. Zij worden zondag beëdigd.

Letta's Democratische Partij draagt de regering samen met de kleine centrumpartij van waarnemend premier Mario Monti en, lang ondenkbaar, de centrumrechtse alliantie van Silvio Berlusconi. De omstreden oud-premier neemt zelf geen zitting in het kabinet. De brede coalitie beschikt in beide kamers van het parlement over een ruime meerderheid.

Een grote coalitie van links en rechts werd in Italië lang voor onmogelijk gehouden. Maar, zei president Giorgio Napolitano zaterdag, tegelijkertijd 'is en was het de enig mogelijke regering'. Dat die nu tot stand is gekomen is de verdienste van Letta, die de bittere rivalen van links en rechts tenminste voor even heeft weten te verzoenen. Daarbij zal het de sociaaldemocraat Letta hebben geholpen dat hij een oomzegger is van Gianni Letta, al jaren de naaste raadgever van Berlusconi.

Berlusconi's rechterhand Angelino Alfano wordt in de nieuwe regering vice-premier en minister van binnenlandse zaken. Alfano was eerder minister van justitie, en is volgens critici de architect van een reeks wetswijzigingen die Berlusconi goed van pas kwamen in de talloze rechtszaken waarin de mediamagnaat verwikkeld is.

De ministers van Europese zaken en binnenlandse zaken uit de aftredende ploeg van Mario Monti keren in het nieuwe kabinet terug, al verhuist de tweede dan naar justitie. Minister van buitenlandse zaken wordt gewezen eurocommissaris voor de mensenrechten Emma Bonino.

De Italiaanse politiek verkeerde sinds de verkiezingen van februari in een impasse, met drie grote parlementaire blokken die elkaar in een houdgreep hielden. President Napolitano wist die te doorbreken door de 46-jarige Letta, de tweede man van de centrumlinkse Democratische Partij, aan te stellen als formateur.

Vier doden bij crash ISAF-vliegtuig Afghanistan

Vier manschappen van de internationale troepenmacht in Afghanistan (ISAF) zijn zaterdag in het zuiden van het land omgekomen toen hun vliegtuig neerstortte. Dat heeft de NAVO bekendgemaakt.

Wat de oorzaak is van de crash is nog onduidelijk. Volgens de NAVO wijst niets erop dat vijandelijke strijders in het gebied actief waren. ISAF-eenheden hebben posities ingenomen rond de rampplek en bewaken deze.

Volgens de vice-gouverneur van de provincie Zabul stortte het vliegtuig zaterdagmiddag neer in het district Shah Joy.

Nadal naar finale in Barcelona

Rafael Nadal heeft zaterdag de finale van het ATP-toernooi in Barcelona bereikt. De Spaanse gravelkoning kreeg een set tegenstand van Milos Raonic (5) uit Canada: 6-4 en 6-0. In de eindstrijd treft de als tweede geplaatste Nadal zijn landgenoot Nicolas Almagro (4) die Philipp Kohlschreiber (8) uit Duitsland met 6-2 en 6-1 terugverwees.

Lourdes Dominguez Lino is de tweede finalist bij het WTA-toernooi van Marrakesh. De Spaanse, in de kwartfinale te sterk voor Kiki Bertens, was met 2-6, 6-0 en 6-1 Mandy Minella uit Luxemburg de baas. Eerder had Francesca Schiavone zich al geplaatst voor de eindstrijd van het Marokkaanse graveltoernooi.

Edgar Davids degradeert met Barnet naar Conference

Edgar Davids is er niet in geslaagd om Barnet in The Football League te houden. De ploeg van de Amsterdammer verloor zaterdagmiddag met 2-0 van Northampton Town, terwijl concurrent AFC Wimbledon de voorlaatste plaats verliet door een 2-1 zege op Fleetwood. Barnet moest winnen om in League II te blijven. De club degradeert de Conference, het vijfde niveau van de Engelse voetbalperamide.

Davids had fans én bestuur van Barnet vorige week hoop gegeven door een zege op Wycombe Wanderers. Maar die bleek zaterdag niets meer waard. Bij Barnet staam ook onze landgenoten Collins John, Melvin Holwijn en Michel Kuiper onder contract. De ploeg eindigt niet helemaal onderop. Aldershot Town werd laatste in League II en degradeert ook.

[Premier League] Wigan geeft zege tegen Spurs uit handen

Wigan Athletic heeft zaterdag verzuimd te winnen van Tottenham Hotspur. De tegen degradatie strijdende ploeg van Ronnie Stam stond vlak voor tijd nog met 2-1 voor. Emmerson Boyce en Callum McManaman hadden gescoord voor Wigan nadat Gareth Bale de Spurs al vroeg op voorsprong had gezet. In de slotminuut scoorde Boyce na een scrimmage echter een eigen doelpunt: 2-2.

Door het gelijke spel blijft Wigan aan de verkeerde kant van de degradatiestreep met 32 punten uit 34 duels. Aston Villa is de eerste club die op een veilige positie staat met 34 uit 34. Tottenham blijft vijfde met 62 uit 34. dat zijn evenveel punten als Chelsea, maar de Blues speelden pas 33 duels.

Everton won dankzij een doelpunt van oud-Ajacied Steven Pienaar met 1-0 van het Fulham van trainer Martin Jol. De Toffees kwamen op 59 punten uit 35 duels en staan daarmee vijfde. Fulham staat met 40 uit 35 elfde.

Overige uitslagen Premier League zaterdag:

Stoke City - Norwich City 1-0

Southampton - West Bromwich Albion 0-3

Voorlopig geen Monster Hunter voor Vita

IGN merkte vorige week op dat Yuri Araujo, de communicatiespecialist van Capcom, op de Capcom forums liet weten dat er “voorlopig geen plannen zijn voor een Monster Hunter op PlayStation Vita.”

Christian Svensson liet in januari ook al weten dat Monster Hunter 4 niet naar de handheld zou komen.

Als zoethoudertje kunnen fans wel de game Monster Hunter Freedom Unite van de PlayStation Store downloaden.

Grote brand centrum Eindhoven

In het centrum van Eindhoven woedt momenteel een grote brand in café De Vooruitgang, gelegen aan de Markt. De brand is dermate groot dat de vlammen uit het dak slaan.


Live beelden en verslag van Studio 040

De politie heeft grote delen van het plein afgezet. De cafe's, het muziekgebouw Frits Filips, winkelcentrum de Heuvel Galerie en Holland Casino zijn allemaal ontruimd. In de omliggende winkelstraten hangt ook veel rook, en daarom zijn een aantal winkels ook gesloten.
 

Grote brand in centrum Eindhoven (Foto: Maartje de Vries)Grote brand in centrum Eindhoven (Foto: Maartje de Vries en Victor Freriks)

60% gevangenen Guantanamo weigert eten

Het aantal gedetineerden van de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay dat uit protest tegen het gevangenisregime weigert te eten is opgelopen tot honderd. In de gevangenis van de legerbasis op Cuba zitten momenteel 166 mannen vast.

Negentien hongerstakers wordt door een neussonde vloeibaar voedsel toegediend omdat ze gevaarlijk mager dreigden te worden, zei luitenant-kolonel Samuel House zaterdag. Vijf van hen liggen in het ziekenhuis, maar zij verkeren volgens House niet in levensgevaar.

De hongerstaking op Guantanamo begon in februari. Meer en meer medegedetineerden sloten zich uit onvrede over hun behandeling en gebrek aan uitzicht op een eerlijk proces bij de stakers aan. Toen de gevangenen onlangs van gemeenschappelijke cellen werden overgebracht naar individuele cellen zwol het verzet nog aan.

Volgens de advocaten van enkele gedetineerden proberen de gevangenisautoriteiten de ernst van de kwestie te bagatelliseren door niet het werkelijke, maar een lager aantal hongerstakers te noemen.

Samsom blijft bij strafbaarheid illegalen

PvdA-leider Diederik Samsom gaat niet tornen aan de afspraak die hij met coalitiepartner VVD maakte over de strafbaarstelling van illegaliteit. Dat zei hij zaterdag in zijn toespraak op het PvdA-congres in Leeuwarden. Daar sprak eerder op de dag een ruime meerderheid van de partijleden zich uit tegen het strafbaar stellen van illegalen.

"Ik kan aan uw verzoek geen gehoor geven", zei hij tegen het congres. "Ik maakte een afspraak en met uw toestemming gaf ik mijn woord", refereerde hij aan het eerdere congres waarop werd ingestemd met het regeerakkoord. "En mijn woord als politiek leider staat. Ik kan niet voldoen aan uw wens om mijn woord te breken."

Samsom erkende dat de maatregel pijn doet, en noemde de boete die ongedocumenteerde vreemdelingen een boete kunnen krijgen een 'lelijke dissonant'. Hij beloofde wel dat de PvdA-fractie zich in blijft zetten voor een 'streng maar rechtvaardig vreemdelingenbeleid, gericht op een humane behandeling van kwetsbare mensen'.

David de Klingon

Ik schreef eerst ‘een nieuw pleegproject’, maar dat is helemaal verkeerd. Van pleegzoon Rob hebben we vorig jaar september afscheid genomen. Helemaal geslaagd, mooi opgedroogd, hij zit weer prima in zijn velletje en woont weer bij zijn mam. We zien hem iedere week minstens drie avonden, want thuis heeft hij niks te doen en hier heeft hij zijn familie. Zo voelt hij dat en wie zijn wij om dat tegen te spreken?

Cornelissen tweede in Wereldbekerfinale

Adelinde Cornelissen heeft bij de finale van de Wereldbeker in Göteborg de tweede plaats veroverd. De zege ging naar de Duitse Helen Langehanenberg.

Met Jerich Parzival kwam de winnares van de afgelopen twee jaar tot een score van 86,.214. Langehanenberg zette met Damon Hill een puntentotaal neer van 88.286. Edward Gal, in 2010 winnaar met Totilas, eindigde nu als derde. Met Glock's Undercover was hij goed voor 84.446.

Cornelissen, meervoudig Europees kampioene, veroverde vorig jaar met Parzival zilver op de Olympische Spelen van Londen.

[Bundesliga] Degradatie een feit voor Greuther Fürth

SpVgg Greuther Fürth degradeert na een seizoen uit de Bundesliga. Het lot van de hekkensluiter werd zaterdag bezegeld door FC Augsburg, dat met 3-0 won van VfB Stuttgart. Greuther Fürth ging vrijdag al met 3-2 onderuit bij Hannover 96, waardoor het verschil tussen beide ploegen met drie duels te gaan twaalf punten is.

Voor nummer zestien Augsburg scoorden Sascha Mölders, voormalig Roda JC-middenvelder Marcel de Jong en Dong-Won Ji. De Nederlandse aanvoerder Paul Verhaegh speelde de hele wedstrijd mee.

Augsburg maakt door de zege nog kans om de promotie-degradatiewedstrijden te ontlopen. De ploeg heeft net als nummer vijftien Fortuna Düsseldorf, dat later zaterdag Borussia Dortmund ontvangt, dertig punten, maar het doelsaldo van Düsseldorf is iets beter.

Ook Hoffenheim, dat zeventiende staat, lijkt de laatste strohalm te willen grijpen. Thuis werd met 2-1 gewonnen van FC Nürnberg, waardoor de achterstand op Augsburg en Düsseldorf drie punten bedraagt. Werder Bremen, dat met 32 punten ook nog niet veilig is, verloor met 1-0 bij Bayer Leverkusen.

Bayern München won thuis nipt met 1-0 van SC Freiburg door een doelpunt van Xherdan Shaqiri. Bij de kampioen kregen bijna alle basisspelers rust, onder wie Arjen Robben. Woensdag staat de return tegen Barcelona in de halve finale van de Champions League op het programma. Bayern versloeg de Spanjaarden thuis met liefst 4-0.

Nieuwe arrestatie in gifbrievenzaak VS

De Amerikaanse FBI heeft een 41-jarige man gearresteerd die zij verdenkt van het sturen van brieven met het dodelijke gif ricine naar onder meer president Barack Obama. Everett Dutschke is volgens de federale politie in zijn woning in de staat Mississippi aangehouden. De FBI doorzocht Dutschke's huis en zaak eerder al eens op zoek naar aanwijzingen.

De politie meende aanvankelijk in Elvisimitator Paul Kevin Curtis de man te herkennen die in de roerige dagen na de bomaanslagen in Boston Obama, senator Roger Wicker en een hoogbejaarde plaatselijke rechter een gifbrief stuurde. Dat spoor liep echter dood, Curtis is weer vrij man, en de FBI richtte de blik op Dutschke.

Froome dicht bij eindzege in Romandië

Chris Froome heeft een voorschot genomen op de eindzege in de Ronde van Romandië. De Brit van Team Sky eindigde zaterdag als tweede in de koninginnenrit. Hij moest het in de sprint afleggen tegen zijn Russische medevluchter Simon Spilak, maar pakte meer dan een minuut op zijn belangrijkste concurrenten.

De 27-jarige Froome veroverde dinsdag in de proloog de leiderstrui en gaf die niet meer uit handen. Met alleen de afsluitende tijdrit over ruim achttien kilometer voor de boeg, heeft hij een voorsprong van 47 tellen op Spilak. Rui Costa volgt al op 1.21 minuut.

De Portugees van Movistar won de sprint van de achtervolgende groep, voor zijn ploegmaat Alejandro Valverde. Wilco Kelderman kwam knap als vijfde over de streep en klom daardoor naar de achtste plaats in het klassement. Stef Clement viel buiten de top tien.

Vorig jaar pakte Froomes teamgenoot Bradley Wiggins de eindzege in de Zwitserse rittenkoers. Hij doet dit jaar niet mee.

'Amy Winehouse krijgt straat in Londen'

Amy Winehouse krijgt mogelijk haar eigen straat in Londen. Volgens de Britse boulevardkrant The Sun zijn bewoners van het gebied King's Cross gevraagd om tien nieuwe namen te verzinnen voor straten met gerenoveerde huizen, en haar fans doen er alles aan om te zorgen dat er een Winehouse Street komt.

Mitch Winehouse, de vader van de in 2011 overleden zangeres, is dolblij met het plan. "We zijn door en door een Londen-familie en het zou een enorme eer zijn als we letterlijk deel uitmaken van deze geweldige stad."

Winehouse stierf twee jaar geleden op 27-jarige leeftijd aan alcoholvergiftiging. Eerder deze week werd bekend dat er een documentaire over haar leven wordt gemaakt.

PvdA-congres tegen strafbaarstelling illegaliteit

Het PvdA-congres heeft zich zaterdag uitgesproken tegen de strafbaarstelling van illegaliteit. Een overgrote meerderheid stemde in met een motie die deze afspraak uit het regeerakkoord verwerpt.

Het onderwerp was op voorhand het heetste hangijzer van het partijcongres in Leeuwarden, en zorgt al enkele weken voor een schisma in de partij. Partijprominenten spraken zich uit tegen het strafbaar stellen van illegalen en voor de deur van het congres demonstreerde zaterdag een groep van zo'n 75 uitgeprocedeerde asielzoekers.

Op het congres klonk felle kritiek op het plan. "Dit gaat fundamenteel tegen onze waarden in", klonk het. "We gaan het toch niet meemaken dat wij naar de PVV moeten om steun te krijgen voor deze wet?", zei een ander PvdA-lid. "Dit raakt mensen in hun bestaanszekerheid. Wij horen te staan voor kwetsbare mensen."

Tweede Kamerlid Martijn van Dam had de ondankbare taak om de maatregel te verdedigen. "We begrijpen waarom dit punt tot zoveel ophef leidt", zei hij. Van Dam legde uit dat geen van de 38 PvdA-Kamerleden staat te juichen, maar dat het deel uitmaakt van het regeerakkoord. Hij beloofde toe te blijven zien op een humaan asielbeleid.

Partijvoorzitter Hans Spekman herhaalde deze belofte. Volgens hem 'poetst dat niks weg van de rottigheid van de maatregel', maar hij wil zich wel houden aan het regeerakkoord.

Ondanks de nadrukkelijke wens van de partijtop om tegen de motie te stemmen besloot het congres toch anders. Of het regeerakkoord nu opengebroken wordt is nog maar de vraag, coalitiepartner VVD zal dat naar verwachting niet pikken.

[EK Judo] Grol verliest finale, Verkerk pakt brons

Henk Grol(-100kg) heeft op de slotdag van de Europese kampioenschappen judo in Budapest de finale gehaald. Hij won met twee yuko's van Cyrille Maret uit Frankrijk. Grol, Europees kampioen in 2008, staat in de finale tegenover Lukas Krpalek uit Tsjechië. 

Marhinde Verkerk(-78kg) mag op voor brons. Ze won in de herkansingsronde van Audry Tcheumeo uit Frankrijk. Na 2,5 minuut gooide ze haar tegenstander op d'r rug en won ze op ippon. In de categorie +78kg wist Carola Uilenhoed niet de herkansingsronde te winnen. Ze verloor van Gulsah Kocaturk uit Turkije. 

Update 16.50 uur


Marhinde Verkerk heeft een bronzen medaille gewonnen. Ze versloeg de oud-wereldkampioene  Audry Tcheumeo met waza-ari. Verkerk kwam al snel op drie straffen te staan, maar ging hier goed mee om. Met nog dertig seconden op de klok wist ze het halve punt te maken en de partij te winnen. 

Update 17.15 uur

Henk Grol is er niet in geslaagd Europees kampioen judo te worden. Hij verloor van de Tsjech en nummer één van de wereld Lukas Krpalek met waza-ari. Die nam over toen Grol een worp inzette en scoorde. Hij oogde de hele dag al vermoeid en had dit toernooi last van een duimblessure. Het is de derde zilveren medaille voor Grol op het EK. In 2009 en 2011 pakte hij ook al zilver. In 2008 werd hij wel Europees kampioen. 

Chaos bij ziekenhuis Heerlen

Het is druk bij het Atriumziekenhuis in Heerlen. Omroep L1 meldt dat er in en bij het ziekenhuis ruim 100 familieleden en kennissen van een zwaargewonde vrouw bivakkeren.

Rond 2.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag werd de vrouw het ziekenhuis binnengebracht door twee mannen. Dit tweetal is opgepakt. Zaterdagochtend is nog een derde man opgepakt. De politie laat echter niets los over wat er gebeurd is. De arrestanten worden verhoord.

In de loop van zaterdag stroomden de familieleden en kennissen van de vrouw, die in kritieke toestand verkeert, toe. Auto's van deze mensen staan kriskras in de berm in de omgeving van het ziekenhuis.

De massale aanwezigheid van de familieleden zorgt voor een gespannen sfeer rond het ziekenhuis. Het is er rustig, en de politie doet er samen met de ziekenhuisdirectie alles aan die rust te bewaren. Verslaggevers worden verzocht afstand te houden.

Fervent cannabisgebruiker begint jong

Mensen die intensief cannabis gebruiken, zijn gemiddeld jonger begonnen dan mensen die slechts af en toe blowen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut.

Mensen die vrijwel dagelijks cannabis gebruiken, begonnen gemiddeld toen ze 15,5 jaar oud waren. De mensen die incidenteel hasj of wiet gebruiken, deden dat gemiddeld voor het eerst toen ze gemiddeld 17,2 waren.

"Uit verschillende onderzoeken weten we dat hoe jonger mensen beginnen, hoe groter de kans is dat er problematisch gebruik ontstaat. Dat geldt voor cannabis, maar bijvoorbeeld ook voor alcohol", legt onderzoeker Franz Trautmann van het Trimbos-instituut uit.

Ook Haase wint eerste partij Oeiras

Na Thiemo de Bakker is ook Robin Haase doorgedrongen tot de tweede ronde van het kwalificatietoernooi in het Portugese Oeiras. De Hagenaar was met 6-0, 6-2 veel te sterk voor de 18-jarige Portugees Joao Barra. In de tweede kwalificatieronde treft hij Artur Completo uit Portugal of de Australiër John Peers.

Haase was oppermachtig tegen de jeugdige Portugees. De nummer 71 van de wereld won de eerste tien games van de wedstrijd voordat het Barra eindelijk lukte zijn opslaggame te winnen. De Portugees had daarna de smaakt te pakken en brak Haase direct. Hij had daarna kansen op 4-3, maar Haase was weer bij de les en knokte zich naar 5-2. Daarna serveerde hij de partij uit.

Haase en De Bakker moeten beide drie partijen winnen om het hoofdtoernooi te bereiken in Oeiras. Het plaatsje aan de monding van de Taag is de nieuwe locatie van het ATP- en WTA-toernooi dat voorheen in het naburige Estoril werd gespeeld.

Sharapova naar finale in Stuttgart

Maria Sharapova heeft de finale van het WTA-toernooi in Stuttgart bereikt. De als eerste geplaatste Russin ontdeed zich zaterdag in de halve eindstrijd van de Duitse Angelique Kerber met 6-3, 2-6, 7-5. Het was al de derde driesetter op rij voor Sharapova, die eerder afrekende met Lucie Safarova en Ana Ivanovic.

De 26-jarige Sharapova is titelverdedigster op het Duitse gravel. In de eindstrijd neemt ze het op tegen de winnaar van de partij tussen de Chinese Na Li (2) en de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands.

Francesca Schiavone is de eerste finalist in Marrakech. De Italiaanse, die als zesde is geplaatst, rekende met 7-6 (4), 6-1 af met de Zuid-Afrikaanse Chanelle Scheepers. Het is haar eerste finaleplaats sinds Roland Garros in 2011.

In de eindstrijd in Marokko neemt Schiavone het op mogelijk op tegen Lourdes Dominguez Lino, die vrijdag nog Kiki Bertens uitschakelde. De Spaanse moet dan wel zien af te rekenen met Mandy Minella uit Luxemburg.

De finale in Boekarest gaat verrassend tussen de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez en Lukas Rosol uit Tsjechië. Garcia-Lopez was met 6-4, 4-6, 6-3 te sterk voor de Duitser Florian Mayer, de nummer vijf van de plaatsingslijst. Rosol versloeg de als tweede geplaatste Fransman Gilles Simon met 6-2, 6-3.

Katwijk kampioen topklasse zaterdag

Katwijk is zaterdag zonder te spelen kampioen geworden in de topklasse zaterdag. De Katwijkse club zag HHC Hardenberg een inhaalwedstrijd met 6-2 winnen van concurrent GVVV. De club uit Veenendaal kan Katwijk daardoor niet meer inhalen. Het verschil bedraagt twee wedstrijden voor het einde van de competitie acht punten.

Katwijk-fans bekeken de wedstrijd tussen HHC en GVVV zaterdag op een groot scherm bij de club, waarna het feestgedruis losbarstte. Voor Katwijk is het de eerste keer dat de titel in de topklasse werd veroverd. De titel bleef de eerste twee seizoenen van de topklasse in Spakenburg. Eerst won IJsselmeervogels, daarna Spakenburg.

De titel in de topklasse zondag werd vorige week al vergeven. Daar prolongeerde Achilles '29 zijn titel. Katwijk en Achilles strijden nu tegen elkaar om de titel van algeheel amateurkampioen van Nederland.

'Vandaag nog nieuwe regering Italië'

Een nieuwe Italiaanse regering lijkt na een maandenlange politieke patstelling dan toch nabij. Oud-premier Silvio Berlusconi verzekerde zaterdag dat zijn rechtse alliantie nog diezelfde dag een coalitieakkoord zal sluiten met de centrumlinkse formateur Enrico Letta. De formateur brengt zaterdagmiddag verslag uit aan president Giorgio Napolitano.

Berlusconi en Letta overlegden zaterdag twee uur lang over de verdeling van de portefeuilles in het kabinet dat Letta zelf gaat leiden. Volgens de Italiaanse pers krijgt Berlusconi's alliantie vijf ministersposten. De omstreden oud-premier zelf mikt niet op een ministerschap. Hij zou niet willen dienen onder een centrumlinkse premier.

De Italiaanse politiek verkeerde sinds de verkiezingen van februari in een impasse, met drie grote parlementaire blokken die elkaar in een houdgreep hielden. President Napolitano wist die te doorbreken door de 46-jarige Letta, de tweede man van de centrumlinkse Democratische Partij, aan te stellen als formateur.

Al-Qaida overrompelt legerpost Jemen

Vijf Jemenitische militairen zijn zaterdag gesneuveld toen terroristen van Al-Qaida de controlepost overvielen die zij bemanden. Het gevecht om de legerpost in het centraal gelegen Radda dat volgde kostte ook twee aanvallers het leven, lieten bronnen bij het Jemenitische leger weten.

In Mukalla, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Hadramawt, schoten twee mannen op een motorfiets inlichtingenofficier Ahmed Abdel-Razaq dood. De kolonel was het hoofd van de inlichtingendienst in Mukalla.

Grote Moslimbroer wil naar Gaza

De vooraanstaande islamgeleerde Yusuf al-Qaradawi brengt volgende maand een bezoek aan de Gazastrook. De komst van een van de belangrijkste ideologen van de internationale Moslimbroederschap werd zaterdag aangekondigd door Hamas-minister Ismail Ridwan van islamitische zaken.

Het voorgenomen bezoek is een opsteker voor Hamas, dat in Gaza de lakens uitdeelt. Het diplomatieke isolement waarin het Palestijnse gebied raakte nadat Hamas er de macht had gegrepen vertoont steeds meer scheuren. Ook de Turkse premier Erdogan doet volgende maand de Gazastrook aan, en vorig jaar verwelkomde Hamas al de emir van Qatar.

De Hamas-regering in Gaza kan de steun van Al-Qaradawi goed gebruiken om het verwijt van nog radicalere groepen te pareren dat zij een te gematigde koers vaart.

Taliban viert de lente

De Taliban hebben zaterdag het begin van een lenteoffensief aangekondigd. Woordvoerders van de extremistische beweging waarschuwden via e-mail bezig te zijn met de voorbereidingen van (zelfmoord)aanslagen op buitenlandse troepen in Afghanistan en op ambassades.

Ook wordt gewaarschuwd voor aanvallen door Afghaanse militairen en politieagenten op Westerse troepen, de zogeheten 'groen-op-blauw-aanvallen'.

De Taliban kondigden in voorgaande jaren ook een zogenaamd lenteoffensief aan, die vaak gevolgd werd door vuurwapengeweld en aanslagen. De aanvallen worden dit jaar met extra zorg bekeken, omdat na 2014 de NAVO-gevechtstroepen zich terugtrekken. Afghaanse troepen zijn vanaf dan verantwoordelijk voor de veiligheid in het hele land en de strijd tegen de Taliban.

[Premier League] City thuis te sterk voor West Ham

Manchester City heeft zaterdag in de Premier League met 2-1 gewonnen van West Ham United. Sergio Aguero zette de Citizens na een klein halfuur op voorsprong. Na een fraaie aanval schoot de Argentijn op aangeven van Samir Nasri raak. De thuisploeg had weinig moeite met de 'Hammers', maar verzuimde het duel snel te beslissen.

Zeven minuten voor tijd tekende Yaya Touré, eveneens op aangeven van Nasri, alsnog voor de 2-0. Andy Carroll kon in blessuretijd door een blunder van goalie Joe Hart de eer redden voor de Londenaren.

Door de overwinning doet de ploeg van trainer Roberto Mancini goede zaken in de strijd om de tweede plaats. City heeft nu 71 punten, acht meer dan nummer drie Arsenal. Chelsea en Tottenham Hotspur volgen met respectievelijk 62 en 61 punten, maar hebben nog wel een wedstrijd tegoed.

Argos-renner Kittel spurt naar zege in Turkije

Marcel Kittel heeft zaterdag de zevende etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De Duitse renner van Argos-Shimano was na 124 kilometer de snelste in de massasprint in Ismir. Hij bleef de Italiaan Andrea Guardini (Astana) en de Argentijn Maximiliano Richeze (Lampre-Merida) overtuigend voor.

De 24-jarige Kittel had maandag al de openingrit in Turkije op zijn naam geschreven. De Turk Mustafa Sayar kwam de vlakke etappe zonder problemen door en blijft in het bezit van de leiderstrui. Zondag wordt de koers afgesloten met een rit naar Istanbul.

Wilders zoekt toenadering tot Vlaams Belang

Naast zijn geflirt met het extreemrechtse Franse Front National blijkt Geert Wilders nu ook in België een extreemrechtse partij te paaien. Hij heeft namelijk aangegeven graag samen te willen werken met het Vlaams Belang.

Vlaams Belang is in België geen onomstreden partij. De partij is de opvolger van het Vlaams Blok, dat werd opgeheven nadat het wegens racisme veroordeeld werd. Hoewel partijvoorzitter Filip Dewinter in een speech afstand nam van neonazisme en extreemrechts, duiken er in zijn partij toch steeds mensen op die banden hebben met openlijk extreemrechtse groeperingen.

Desondanks wil Wilders, wiens partij ook al tijden geteisterd wordt door beschuldigingen van extreemrechtse sympathieën, graag samenwerken met het VB. Hoewel hij vroeger afstand nam van die partijen, is hij nu van mening veranderd: "Ik heb meer met die partijen in het buitenland dan met de hele Tweede Kamer."

Het PVV-lid wil gaan samenwerken met Vlaams Belang en Front National om tegenwicht te bieden aan de samenwerkingsverbanden van socialisten, liberalen en christendemocraten in de EU: "We moeten kijken of we elkaar kunnen helpen en steunen. Dat zou een enorm signaal zijn."

Vlaams Belangvoorzitter en -icoon Dewinter is alvast enthousiast. Op Twitter schrijft hij: "Europese alliantie van Eu-kritische partijen: de toekomst van het echte Europa! Eurofiele partijen nu al met de daver op het lijf!"

Rebellen Syrië kiezen aanval na verlies terrein

Syrische opstandelingen hebben zaterdag een offensief ingezet tegen een uitgestrekte luchtmachtbasis in het noordwesten van het land. Ook in het zuiden kozen de rebellen de aanval. Daar bestookten ze een reeks van controleposten en versterkingen van het regeringsleger.

De rebellen slaan terug na bijna twee weken lang te zijn teruggedrongen door het Syrische leger. Dat won veld in voorsteden van de hoofstad Damascus en langs de Libanese grens.

Bij het zaterdag opgelaaide geweld rond de luchtmachtbasis Abu Zuhour in de noordwestelijke provincie Idlib sneuvelden strijders uit beide kampen, berichtte het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De basis wordt al maandenlang door rebellen belegerd. Volgens het Observatorium en de Lokale Coördinatiecomités (LCC), die beide de opstand in Syrië verslaan, probeerde de Syrische luchtmacht zaterdag met een serie luchtaanvallen de belaagde basis te ontzetten. De staatspers houdt het erop dat het leger de aanval heeft afgeslagen en de opstandelingen 'zware verliezen' heeft toegebracht.

In de zuidelijke provincie Daraa, een gebied dat ook wel de Vlakten van Houran heet, hebben de rebellen volgens het Observatorium en de LCC een nieuw offensief ingezet dat ze 'de Vulkaan van Houran' hebben gedoopt. Beide strijdende partijen leden er zaterdag verliezen, maar het is nog onduidelijk hoeveel.

De Bakker verder in kwalificaties Oeiras

Thiemo de Bakker heeft de tweede kwalificatieronde van het ATP-toernooi in Oeiras bereikt. De 24-jarige Nederlandse tennisser was zaterdag met 6-3, 6-2 te sterk voor de Griek Theodoros Angelinos. Zijn volgende tegenstander is de Rus Mikhail Elgin.

De Bakker is als tweede geplaatst in de kwalificaties op het Portugese gravel. De nummer één van de plaatsingslijst, Robin Haase, komt later zaterdag nog in actie. De Hagenaar, die vorig jaar tot de kwartfinale reikte, treft thuisspeler Joao Barra.

Igor Sijsling is rechtstreeks toegelaten tot het hoofdschema. Bij de vrouwen geldt dit voor Kiki Bertens.

De organisatie van het toernooi in Portugal was tot vorig jaar in handen van Estoril.

Iraakse leger en bondgenoten doelwit overvallen

Bij een reeks aanvallen op Iraakse militairen en regeringsgezinde strijders zijn er zaterdag acht van hen gesneuveld. De bloedigste aanval vond in de vroege ochtend plaats bij Tikrit, waar een door een soennitische militie bemande controlepost werd overvallen. Dat hebben ziekenhuismedewerkers en bronnen bij de politie bevestigd.

In het westen van het land, vlakbij een protestbetoging in de plaats Ramadi, hielden gewapende mannen een auto aan met drie manschappen van de militaire inlichtingendienst. Dat liep uit op een vuurgevecht dat de drie militairen het leven kostte. Twee strijders raakten gewond.

Bomaanslag op politiebureau in onrustig Libië

Een politiebureau in de Oost-Libische stad Benghazi is zaterdagochtend getroffen door een bomaanslag. De explosie liet weinig heel van de gevel, maar er zijn geen slachtoffers gevallen. Het is al de tweede keer dit jaar dat het politiebureau in de wijk Barka doelwit was van een aanslag.

De regering in Tripoli is er nog niet in geslaagd na de val van het bewind van kolonel Moammar Gadhafi de orde in Libië te herstellen. Vrijdag besloot een vijfsterrenhotel in de hoofdstad halsoverkop tot een ontruiming, omdat met een bomaanslag was gedreigd. Op dezelfde dag kwam een regeringsgetrouwe strijder om bij een aanval van vermoedelijk radicaalislamitische rivalen op het hoofdkwartier van zijn militie, de Uqba ibn Nafi, in de oostelijke stad Darnah.

Holleeder weer vrijgelaten

Willem Holleeder is zaterdagmiddag na verhoor weer vrijgelaten. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Holleeder meldde zich zaterdag bij de politie in Utrecht nadat Peter R. de Vries een dag eerder aangifte tegen hem had gedaan wegens bedreiging. Het Openbaar Ministerie zag geen grond om hem vast te houden.

Holleeder verscheen donderdagavond onaangekondigd op De Vries' privéadres en 'ging volledig door het lint', meldde de misdaadverslaggever op Twitter. De vrouw van De Vries zou erbij zijn geweest toen Holleeder hem met de dood bedreigde. De reden daarvoor is onduidelijk.

Bedreiger Leiden aangehouden op Schiphol

De 18-jarige jongen die wordt verdacht van het dreigen met een schietpartij op een school in Leiden is op Schiphol aangehouden. Hij kwam zaterdag, in aanwezigheid van een medewerker van de ambassade, aan vanuit Costa Rica. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Dit weekeinde zal hij verhoord worden.

De jongen had zich gemeld bij de ambassade in de hoofdstad San José, liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag al weten. Hem hangt een gevangenisstraf van maximaal twee jaar boven het hoofd.

Maandag gingen in Leiden de middelbare en mbo-scholen dicht vanwege het dreigement op het Engelstalige webforum 4chan.org. De dreiger schreef van plan te zijn een leraar en 'zo veel mogelijk leerlingen' dood te schieten. Woensdag werd duidelijk dat de vermoedelijke dader in Costa Rica zat en dat hij zijn dreigement helemaal niet kon uitvoeren.

Geen kind voor Eva Simons

Eva Simons denkt niet veel na over haar persoonlijke toekomst. "Ik ben totaal niet bezig met een gezin, of plannen in die richting. Dat zijn vraagstukken voor grote mensen", vertelt de 29-jarige zangeres aan De Telegaaf. "Ik ben nog een kind."

Simons is liever bezig met haar muzikale carrière en wil nog veel doelen bereiken. "Ik heb geen idee of er voor mij een top bestaat", vertelt ze. "Maar ik klim hoe dan ook zo hoog mogelijk. Ik wil net iets beter worden dan de rest."

De zangeres, die afgelopen week in het voorprogramma van Beyoncé stond, heeft niet het gevoel dat ze is doorgebroken. "Zolang ik geen albums en tournees op mijn naam heb staan, kun je toch niet spreken van een doorbraak."

Kind voor Vince Vaughn

Vince Vaughn wordt dit jaar weer vader. "We verwachten ons tweede kind", onthulde de 43-jarige acteur in de talkshow van Ellen DeGeneres.

"Dit is de eerste keer dat ik er iets over zeg", vertelde Vaughn. "We zijn heel erg blij." Zijn vrouw Kyla is uitgerekend in augustus.

Vaughn is onder meer bekend van films als Wedding Crashers en The Break-Up. De acteur, die eerder een relatie had met Jennifer Aniston, trouwde in januari 2010 met Kyla Weber. De twee hebben een dochter van 2 jaar, Locklyn.

Geen kind voor Paul van Vliet

Paul van Vliet heeft er spijt van dat hij nooit eigen kinderen heeft gekregen. Toen hij in de jaren zeventig een relatie kreeg met zijn huidige partner Lidewij had zij al twee kinderen. "Ik vind het gewoon zonde. Ik heb een rijk en liefdevol leven gehad, maar ik zou het een tweede keer anders doen", vertelt de 77-jarige cabaretier aan AD Weekend.

Van Vliet wilde eerst de kinderen van zijn partner laten wennen aan de situatie. "Daarna zag ik het belang niet om eigen nageslacht te krijgen", vertelt hij. "Eigenlijk vind ik dat nu pas jammer. Natuurlijk, Manuel en Laurien voelen ook als eigen kinderen. En ook de kleinkinderen zijn volledig familie, maar echt iets van mezelf heb ik niet."

De cabaretier vindt het vooral jammer dat hij 'nergens doorgaat'. "Mijn eigen bloedlijn komt ten einde. En verder had ik de onvoorwaardelijkheid van een ouder met zijn kind ook zelf wel willen ervaren. Ik weet nog dat Lidewij haar kleindochter voor het eerst zag en meteen zei: die ken ik. Ik heb Noa lief als geen ander, maar ze is niet mijn eigen vlees en bloed."

Kind voor Ian Ziering

Ian Ziering is voor de tweede keer vader geworden van een dochter. De vrouw van de acteur is donderdag bevallen van Penna Mae Ziering.

Het meisje is precies twee jaar na de geboorte van haar oudere zus Mia ter wereld gekomen. "We hebben het niet gepland!" vertelt Ziering aan het Amerikaanse tijdschrift People. "Mia was een week te laat geboren en Penna een week te vroeg."

De 49-jarige Ziering trouwde in mei 2010 met Erin. De acteur is vooral bekend van de serie Beverly Hills, 90210.

Sekte verbrandt 3 dagen oude 'antichrist'

Net als je denkt dat reliwaan niet erger kan, bewijst een Chileense sekte het tegendeel. Ze verbrandden namelijk een drie dagen oude baby levend, omdat ze dachten dat het kind de antichrist was.

De sekte, 12 man sterk, werd geleid door Gustavo Castillo Gaete. Gustavo is ervan overtuigd dat de wereld zeer binnenkort ten einde komt. Volgens de meeste Bijbelinterpretaties gebeurt dat nadat Jezus de Antichrist, het vleesgeworden kwaad, uitschakelt. Dan begint het eeuwigdurende rijk Gods, en zullen alle goede mensen eeuwig gelukkig zijn.

Nou zijn zulke sprookjes leuk en aardig, totdat er iemand zich pijn doet. Voor de pasgeboren dochter van sektelid Natalia Guerra zou zich slechts pijn doen nog een goede uitkomst zijn geweest. De sekteleden namen het meisje namelijk mee naar een heuvel. Daar snoerden ze haar de mond met tape, bonden haar op een bord en ze gooiden haar levend op het vuur.

De politie in Chili heeft afgelopen donderdag vier van de sekteleden gearresteerd op verdenking van moord. Castillo Gaete is nog op de loop. De politie vermoedt dat hij op weg is naar Peru om ayahuasca te kopen, een hallucinogeen middel waarmee hij de sekteleden in z'n macht houdt.

[Video] Voetbalster mist 'niet te missen' kans

Het missen van een opgelegde kans komt in het mannenvoetbal vaak voor. Maar nu blijkt dat het geheel menselijk is, getuige het feit dat ook voetballende vrouwen wel eens een prima kans om zeep helpen. Dat onderstreepte gisteravond een speelster van Beerschot AC in de wedstrijd tegen Ajax (2-0 verlies).

Door een vrije trap van Nicoletta den Ridder op de rand van de zestien, moest Ajax-keepster Laura du Ry zich inspannen om de bal uit de bovenhoek te tikken. De redding zorgde ervoor dat de bal via de paal voor de voeten van Beerschot-speelster Tamara Valentijn kwam. Voor open doel schoot ze vervolgens huizenhoog over.

De pijnlijke misser zorgde ervoor dat Beerschot AC niet langszij kon komen. Ajax Vrouwen wonnen de wedstrijd uiteindelijk met 2-0 door doelpunten van Desiree van Lunteren en Eshly Bakker.

Bekijk de beelden.

Leerlingen VS opgesloten voor christelijke indoctrinatie

Ah, Amerika. Land of the free. Behalve dan als je in Mississippi naar school gaat. Daar worden studenten nog ouderwets gedwongen christelijke indoctrinatie te ondergaan. Weigeren is er niet bij: de deuren gaan op slot en de spijbelambtenaar houdt je in het oog.

Ene M.B. ondervond dat aan den lijve. Ze is een zogenaamde 'junior', dat wil zeggen dat ze in de derde klas, onder de afstudeerklas ('senior'), zit. Deze seniorklas werd gedwongen een bijeenkomst bij te wonen, zonder te weten waarover het ging. Aangezien er wel vaker zulke verplichte bijeenkomsten zijn, die over school en studie gaan, zochten ze er niets achter.

Maar welk een verrassing stond de seniors te wachten! Toen de leerlingen en de leraren zich in de aula hadden verzameld, liet een vertegenwoordiger van de lokale kerk een filmpje zien waarin vier jongeren vertelden hoe ze 'gevaren' als drugs, porno en homoseksualiteit hadden overwonnen. Vervolgens vertelde hij hen over hoe geweldig Jezus Christus wel niet is.

Enkele dagen later waren de juniors aan de beurt. Na gehoord te hebben dat het om een bijeenkomst voor christelijke indoctrinatie ging, besloot M.B. dat ze niet wilde gaan. Ze vroeg samen met enkele anderen aan de spijbelambtenaar, meneer White, of ze instede van de bijeenkomst bij te wonen niet in de bibliotheek zouden mogen gaan studeren.

Helaas, meneer White was niet te vermurwen. Hij bedreigde de leerlingen en dwong hen in de aula plaats te nemen. De deuren werden gesloten en leraren en ouders namen plaats bij de uitgangen. Ook zij kregen het filmpje te zien en te horen dat Jezus best wel super cool is.

Nou, zul je zeggen, die indoctrinatie zuigt ballen, maar verplicht is verplicht. De American Humanist Association (AHA) is het daar echter niet mee eens. Scholen die kinderen verplichten zulke propagandalessen te volgen gaan volgens hen rechtstreeks in tegen de zogenaamde 'Establishment Clause' van de grondwet. Die stelt dat de overheid op geen enkele manier een religie steunt.

Zij besloten daarom de directeur van de school aan te schrijven en op de illegaliteit van zijn bijeenkomsten te wijzen. Hij reageerde door de geplande bijeenkomsten voor de eerste- en tweedejaarsleerlingen af te gelasten. Iets meer dan een week later besloot hij toch de bijeenkomst voor de tweedejaars te geven.

Daarom heeft M.B., met behulp van de AHA, besloten een rechtszaak aan te spannen tegen haar school. Ze eist dat de organisatie van zulke bijeenkomsten per direct gestaakt wordt en dat ze niet meer voor zullen komen.

Er schijnt ook nog een video gemaakt te zijn van de bijeenkomst voor de seniors, maar die heeft uw verslaggever niet kunnen vinden.

Bouwmeester pakt titel in Laser Radial

Marit Bouwmeester heeft haar olympisch succes van vorig jaar in de regatta van Hyères een vervolg gegeven. De Friese zeilster pakte de eindoverwinning van de wereldbekerwedstrijd in Frankrijk. Dit dankte ze mede doordat ze tijdens medalraces eerste en tweede werd, 

Bouwmeester bleef uiteindelijk de Finse Tuula Tenkanen en de Britse Alison Young ruim voor. Het WK in de Laser Radial-klasse is halverwege juli in Hongarije. 

Chinese aangehouden met honderden valse bonnetjes

Een 40-jarige Chinese vrouw is vrijdagavond op luchthaven Schiphol aangehouden met een grote hoeveelheid kassabonnetjes in haar bagage. De vrouw is aangehouden op verdenking van oplichting en valsheid in geschrifte.

Douaniers vertrouwden de vondst niet en schakelden medewerkers van de marechaussee in. Die ontdekten dat op zo'n driehonderd bonnetjes een datum stond die nog plaats moest vinden. Uit de bonnetjes werd duidelijk dat die bij een drogisterij vandaan kwamen en dat er babyvoeding mee zou zijn gekocht. Dat bleek echter niet het geval.

De marechaussee doet verder onderzoek naar de zaak.

FOK!filmtips van de dag: Notorious

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Notorious is een spionagefilm van Alfred Hitchcock over een Amerikaanse vrouw gespeeld door, Ingrid Bergman, die voor de Amerikaanse geheime dienst samenwerkt met Devlin, in de persoon van Cary Grant, in Rio De Janeiro. Het duurt niet lang tot ze verliefd wordt op hem. Te zien om 15.05 uur op BBC2.

Op de ochtend van zijn dochters verjaardag belooft Abu Laila om 's avonds een verjaardagstaart mee naar huis te nemen, maar eerst moet hij de dag zelf nog zien door te komen. Hoewel Abu Laila eigenlijk rechter van beroep is, kan hij door allerlei bureaucratische problemen zijn vak niet meer uitoefenen en is daardoor gedwongen om als taxichauffeur de kost te verdienen. Hij moet zeer tegen zijn zin bewapende cliënten in zijn auto toelaten, ervaart een bomaanslag en krijgt met woedende passagiers te maken. Zijn voornaamste streven is dat mensen zich als waardige burgers dienen te gedragen.

Eid milad Laila (Laila’s Birthday) won tijdens het 25ste internationale festival van de liefdesfilm in Bergen, De Grote Prijs. Te zien om 16.31 uur op CANVAS.

Samen met haar vijfjarige zoontje Enzo zwerft Nina door Parijs. Ze is werkeloos en met haar familie heeft ze verder geen contact. Hun problemen drijven hen naar het gebied rondom het paleis van Versailles. Daar ontmoet ze Damien, die ook in de marge van het bestaan er het beste van probeert te maken. Nadat ze de nacht met hem heeft doorgebracht, besluit ze de volgende morgen zonder haar zoon verder te trekken. Damien heeft geen andere keus dan zich over de jongen te ontfermen. Versailles is te zien om 23.05 uur op CANVAS.

 

In het hart van ons Koninkrijk woedt een strijd met als inzet de monarchie. Het is Prinsjesdag, een jaar na de dood van Claus, haar grote liefde. Beatrix voelt zich eenzamer dan ooit en twijfelt aan alles. Aan de monarchie, aan de betrouwbaarheid van haar zoons en vooral aan zichzelf. De spanningen lopen hoog op wanneer minister president Balkenende de troonrede op het laatste moment wil veranderen. Beatrix verzet zich. Zij wil niet langer een vrouw zijn die danst op de muziek van anderen. Zal zij ons Koninkrijk beschermen? Tradities, liefde, verdriet, twijfel, intrige en macht.

Op het Noordelijk Filmfestival won dit Nederlandse drama, Majesteit, de publieksprijs. Regisseur Peter de Baan boog zich al eerder over het koningshuis. Hij maakte de televisiedrama’s De prins en het meisje en De kroon, die beiden een Gouden Kalf in de wacht sleepten. De cast voor deze film bestaat onder andere uit Carine Crutzen, Jeroen Willems, Marcel Hensema, Gijs Naber en Hadewych Minis. Te zien om 23.20 uur op Nederland 2.

Le petit Nicolas, Cloverfield, Road Trip, The Prince & 3: A Royal Honeymoon, Nooit te Oud, EuroTrip, Flight 93, Beyond a Reasonable Doubt, Sommersby, Moon, Body of Lies, The Way of the Gun, The Brave One en Sham moh (At the End of Daybreak) zijn ook op televisie te zien vandaag.

Obama vindt chemische wapens Syrië nog niet voldoende bewezen

De Amerikaanse president Barack Obama vindt de bewijzen voor het gebruik van chemische wapens in Syrië nog te dun om over te gaan tot gewapenderhand ingrijpen. Obama hield vrijdag wel vol dat de inzet van chemische wapens door het bewind van president Bashar Assad zijn 'afweging' over de Amerikaanse houding jegens Syrië zou veranderen.

Het Witte Huis moet al lange tijd koorddansen in het Syrische conflict, en probeert zowel behoedzaam de handen vrij te houden als Damascus vastberaden de duimschroeven aan te draaien. In Washington gaan steeds meer stemmen op die aandringen op ingrijpen in de steeds bloediger burgeroorlog.

Donderdag zei de Amerikaanse regering dat Syrië zeer waarschijnlijk zeker tweemaal chemische wapens heeft gebruikt. Dat zou blijken uit door de inlichtingendiensten vergaarde informatie. Het zou gaan om de inzet van het zenuwgas sarin. Syrische hoogwaardigheidsbekleders ontkennen dat chemische wapens zijn ingezet of schuiven de schuld in de schoenen van de rebellen.

[Upd] [EK Judo] Grol naar halve finale, Uilenhoed en Verkerk naar herkansingen

Henk Grol, Grim Vuijsters en Guillaume Elmont zitten bij de laatste zestien op het EK judo in Budapest. Grol gooide met nog achttien seconden op de klok zijn tegenstander Elkhan Mammadov uit Azerbeidjan op zijn rug. Hij won op ippon terwijl hij daarvoor met een waza-ari achter stond.

Vuiijsters won zijn eersterondepartij in de klasse boven de honderd kilogram op ippon van de Let Arturs Nikiforenko en mag het in de volgende ronde opnemen tegen de regerend wereld- en olympisch kampioen Teddy Riner uit Frankrijk. 

In de klasse tot 90 kg versloeg Van 't Endt de Montenegrijn Predag Stanjevic op ippon, terwijl Elmont zijn tegenstander Aliaksei Stsepkankou uit Wit-Rusland vier straffen zag krijgen en zo zag verliezen. Van 't Endt verloor uiteindelijk zijn tweede partij van de Marc Odenthal. De Duitser wist met nog een halve minuut te spelen Van ´t Endt op zijn zij te werpen en een waza-ari te scoren. De landgenoot had ook al een half punt staan, maar omdat hij meer straffen had verloor hij de partij. 

Elmont won zijn tweede rondepartij van Slobodan Minic(Bos), voor een plek bij de laatste acht moet hij tegen de titelverdediger Varlam Liparteliani uit Georgië. Bij de dames in de categorie +78 kg verloor Carola Uilenhoed haar eerste partij van de nummer één geplaatst Emilie Andeol. Omdat er in die categorie maar acht deelnemers zijn mag ze wel door naar de herkansingen.  

Update 12.10 uur

Vuijsters verliest op straffen van olympisch kampioen Riner. Zijn toernooi zit erop. 

Update 12.25 uur

Ook voor Guillaume Elmont zit het toernooi erop. In het duel tegen de Georgier Verlam Liparteliani stond het 0-0 na vijf minuten. In de extra tijd wist Liparteliani wel te scoren en gaat door naar de kwartfinale. 

Update 12.50 uur

Henk Grol heeft zich moeizaam geplaatst voor de kwartfinale. Hij versloeg uiteindelijk op ippon de Bosniër Amel Mekic. Marhinde Verkerk zal in de categorie -70 kg instromen in de kwartfinale. Ze neemt het op tegen Abigel Joo uit Hongarije. 

Update 13.20 uur

Marhinde Verkerk maakt alleen nog kans op brons via de herkansingen. Abigel Joo, die voor eigen publiek judoot, won op straffen van Verkerk. Henk Grol staat wel in de halve finale, hij won voortijdig op straffen van de Letlander Jevgenijs Borodavko. 

Staatsloterij wil online gokken

De Staatsloterij wil binnenkort gokspellen aanbieden op internet. Nu is dat nog niet toegestaan, maar het kabinet komt in mei met een concept voor een wetsvoorstel dat online kansspelen legaal maakt. De Staatsloterij wil daarop voorbereid zijn.

De Staatsloterij wil onder meer bingo, poker en loterijen online gaan brengen, liet directeur Frans van Steenis zaterdag weten in een interview met NRC Handelsblad. Wat de loterij precies online gaat aanbieden wil het nog niet kwijt vanwege de concurrentie.

"Wat nu online wordt aangeboden aan gokspellen is illegaal. Maar als het kabinet inderdaad besluit tot legalisering, dan willen wij vast klaar zijn voor nieuwe online activiteiten", legt een woordvoerder van de Staatsloterij uit. De concurrentie uit het buitenland is volgens hem groot.

De Staatsloterij wil verder dat het geld dat wordt afgedragen aan de schatkist voortaan wordt gelabeld. "Nu weten we niet wat het ministerie van Financiën doet met de ruim honderd miljoen die we jaarlijks afdragen en dat kan anders", aldus de zegsman. De loterij zou graag zien dat het geld naar sport of onderwijs gaat.

Ethiopiërs vliegen met Dreamliner

Na ruim drie maanden hangararrest vanwege accuproblemen is zaterdag voor het eerst weer een Boeing 787 Dreamliner opgestegen voor een commerciële vlucht. Het paradepaardje van de Amerikaanse vliegtuigbouwer koos het luchtruim in het Ethiopische Addis Abeba.

De hoofdingenieur van Boeing verklaarde zaterdag dat de veiligheid weer is gewaarborgd door de wijzigingen die aan de lithium-ionaccu van het toestel zijn aangebracht. Over de veiligheid was twijfel ontstaan nadat in januari de accu van verscheidene Dreamliners vlam had gevat. De nieuwe 'batterij' van het vliegtuig is niet alleen ontworpen om brand te voorkomen, maar schermt de accu ook van de rest van het vliegtuig af als er toch brand ontstaat, zei hoofdingenieur Michael Sinnett.

Wat er aan de accu's mankeerde is nog altijd niet duidelijk, maar de Amerikaanse en Japanse luchtvaartautoriteiten zijn toch voldoende gerustgesteld om de Dreamliners weer tot het luchtruim toe te laten.

Syrië bombardeert Arabische Lente

De Syrische regering heeft met nieuwe lucht- en raketaanvallen veel burgerslachtoffers gemaakt in door de oppositie gecontroleerde gebieden van Aleppo. Dit meldde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zaterdag.

Een team van HRW onderzocht recente aanvallen in de provincie Aleppo in de periode 18 maart tot 7 april. Daarbij kwamen zeker 84 burgers om het leven, onder wie 36 kinderen. Militaire doelen zijn daarbij niet geraakt, zei de organisatie.

Uit de verzamelde informatie blijkt dat de Syrische regering ook verboden clusterbommen blijft gebruiken en willekeurige aanvallen laat uitvoeren in dichtbevolkte gebieden. HRW noemt deze aanvallen "ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht en oorlogsrecht".

Veel zon op Koninginnedag

De zon gaat behoorlijk schijnen en het blijft nagenoeg zeker droog op Koninginnedag. Er is niet al te veel wind en 's middags kan de temperatuur stijgen tot 15 graden. Dat meldt Weerplaza zaterdag.

'Best aardig weer', aldus meteoroloog Ben Lankamp. De bewolking die boven Frankrijk ligt komt dichterbij, maar bereikt mogelijk alleen Limburg. Daardoor wordt er flink wat zon verwacht.

Meteorologen durfden eerder nog geen uitspraak te doen over het weer tijdens de troonswisseling. Weeronline.nl meldde vrijdag dat het weerbeeld wordt bepaald door stapelwolken, zon, een enkele bui en koude lucht.

FOK!sport foto-onderschrift dinsdag 23 april

FOK!sport is van start gegaan met een foto-onderschriftcompetitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke week twee nieuwe foto's plaatsen.

Afgelopen zaterdag was de 26e ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was Multani met het volgende onderschrift: "Marco van Basten moet nog hard oefenen op het 3 vingers in de lucht gedeelte van het oranjelied."

Opgave van zaterdag 20 april
 
Herta BSC promoveerde afgelopen zaterdag naar de Bundesliga. Dit werd goed gevierd door de spelers, maar wat zijn ze hier aan het doen? (Foto: Pro Shots) 

Ierse wielerbond twijfelt over steun aan McQuaid

De Ierse wielerbond komt mogelijk terug op het besluit om Pat McQuaid voor te dragen voor een derde termijn als preses van de UCI. Er komt een extra vergadering waarin de steun aan de 63-jarige Ier wordt heroverwogen. Eerder deze maand stelde McQaid zich officieel kandidaat, nadat de bond zich achter hem had geschaard.

De Ierse bond eiste in ruil voor de steun aan McQuaid een reeks hervormingen binnen de internationale wielerunie, die de afgelopen jaren stevig onder vuur ligt na een reeks dopingschandalen. Momenteel zijn er nog geen andere kandidaten voor de positie. De verkiezing vindt in september plaats.

McQuaid staat sinds 2005 aan het hoofd van de UCI. Hij volgde de Nederlander Hein Verbruggen op. Wanneer de Ierse bond bijeenkomt, is nog niet bekend.

Man komt om bij brand in vakantiehuisje Putten

Bij een brand in een vakantiehuisje in Putten is zaterdagochtend een man omgekomen. Dat meldt de politie.

Rond 06.25 uur kwam een melding binnen van de brand aan de Veenhuizerveldweg. Tijdens het blussen werd het lichaam van de man aangetroffen.

De politie onderzoekt de oorzaak van de brand. De identiteit van het slachtoffer wilde de politie zaterdagochtend nog niet bekendmaken.

Politie Bangladesh pakt verdachten fabrieksramp

De Bengaalse politie heeft vijf mensen aangehouden in het onderzoek naar het instorten van een bedrijfsgebouw in Savar, waarbij minstens 340 mensen het leven hebben gelaten. Het betreft de vrouw van de voortvluchtige eigenaar van het gammele pand, de directeur en de bestuursvoorzitter van kledingbedrijf New Wave Apparels en twee ingenieurs.

De politie speurt nog naar Mohammed Sohel Rana, de eigenaar van het Rana Plaza-gebouw en leider van de plaatselijke afdeling van de regeringspartij. Sinds het pand woensdagochtend bezweek is hij spoorloos. Voor de bouw van de bovenste drie verdiepingen van het Rana Plaza had hij geen vergunning.

De politie ondervraagt nu zijn echtgenote. Het is in Bangladesh niet ongebruikelijk verwanten van voortvluchtige verdachten op te sluiten om de verdachten te bewegen zich aan te geven.

De ramp van woensdag in de voorstad van de hoofdstad Dhaka is de ernstigste die de kledingindustrie in Bangladesh tot dusver heeft getroffen. Met de negentien mensen die zaterdag, na drie bange dagen, vantussen het puin zijn gered inbegrepen staat het aantal overlevenden op 2419. Omdat in het gebouw meer dan drieduizend mensen werkten vrezen de autoriteiten dat er de komende dagen nog meer doden dan de huidige 340 zullen worden geborgen.

Het fabrieksdrama heeft tot grote verontwaardiging geleid in binnen- en buitenland. Veel kledingbedrijven in Bangladesh nemen het niet erg nauw met de veiligheidsvoorschriften. Honderden demonstranten koelden hun woede over de in hun ogen mensonterende arbeidsomstandigheden op de politie, die een kordon optrok rond de rampplek.

Koningsspelen Jeugdjournaal slecht bekeken

Het Jeugdjournaal dat in het teken stond van de Koningsspelen heeft vrijdagochtend 259 duizend kijkers weten te trekken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. In het programma was te zien hoe Willem-Alexander en Máxima de speciale sportdag ter ere van de troonswisseling openden.

De tweede aflevering van een nieuw seizoen van X Factor wist vrijdag 1,67 miljoen mensen te boeien. De talentenjacht staat hiermee op een derde plaats in de lijst met best bekeken programma's van de dag. Flikken Maastricht deed het net iets beter met 1,68 miljoen kijkers.

Goede Tijden, Slechte Tijden was vrijdag het populairst, hier keken bijna 1,8 miljoen mensen naar. DWDD University wist de top 25 van de kijkcijferlijst net te halen, met 586 duizend kijkers eindigt het programma op een 24e plek.

Alderweireld: "Feyenoord tien pingels, wij twee"

Toby Alderweireld hoopt dat de arbitrage vanavond tegen NAC Breda geen grote rol van betekenis zal spelen in het uiteindelijke resultaat van Ajax.

De Belg is dit seizoen over het algemeen niet te spreken over het niveau van de scheidsrechters en maakt een vergelijking met aartsrivaal Feyenoord. "Laat ik voorop stellen dat we het in de eerste plaats zelf moeten doen. Maar het is natuurlijk wel frappant dat Feyenoord tien penalty's mee heeft gekregen en wij twee."

"Terwijl wij er echt veel meer hadden moeten krijgen", vindt Alderweireld in gesprek met de Telegraaf. "Als je die handsbal van Ramon Zomer tegen sc Heerenven ziet, denk je toch hoe kan dat? Misschien zit het nu eens mee of in elk geval niet voor de zoveelste keer tegen."

Desondanks kijkt Alderweireld met vertrouwen vooruit naar het duel met NAC. "We hebben het de laatste jaren goed gedaan in Breda. We weten dat we het onszelf heel moeilijk en heel makkelijk kunnen maken. Als we geconcentreerd zijn en doen wat we moeten doen, zijn we sterker dan NAC."

Wildcards Tour de France louter naar Franse ploegen

De ASO heeft vandaag bekendgemaakt welke ploegen een wildcard krijgen voor de komende editie van de Tour de France. De organisatie heeft weinig verrassend besloten louter Franse ploegen een wildcard te geven.

Cofidis, Sojasun en Team Europcar mogen op 29 juni op Corsica aan de start verschijnen van de 100e Tour. Naast deze drie ploegen zullen ook de negentien ProTour-ploegen aan de start verschijnen. Hierbij zijn drie Nederlandse ploegen, namelijk Blanco, Vacansoleil en Argos-Shimano.

KNSB komt met eerste plannen voor de schaatssport

Het door de KNSB ingestelde ‘Dreamteam’ is met zijn eerste ideeën naar buiten gekomen. De commissie, die als opdracht meekreeg om ideeën te ontwikkelen voor de schaatssport voor na de Spelen van Sochi, stelt dat de internationale kalender aangepast zou moeten worden.

Er wordt gedacht aan drie blokken; eerste een Grand Prix, die ter vervanging van de World Cup zou moeten komen en uit drie tot vijf wedstrijden en een finale moet bestaan. Vervolgens moeten de titeltoernooien allround en sprint worden afgewerkt, waarna wordt afgesloten met de WK afstanden eind februari.

Daarnaast omarmt de commissie van deskundigen het plan van Ard Schenk om een maal in de vier jaar, tussen twee Winterspelen in, een groot multidisciplinair schaatsevenement te organiseren, met naast de WK afstanden ook de WK's shorttrack en kunstrijden.

Verder zijn er ook plannen opgesteld specifiek voor het Nederlandse schaatsen. Zo zou er maximaal plaats zijn voor zes commerciële ploegen, waarbij deze geen geïsoleerde rijders zouden mogen hebben. Een stayer zou niet in een sprintploeg mogen kunnen zitten.

[WK Snooker] M. White en Murphy eerste kwartfinalisten

Op het wereldkampioenschap snooker in Sheffield hebben Michael White en Shaun Murphy zich als eerste geplaatst voor de kwartfinales. White maakte met 13-3 een eind aan de droom van Dechawat Poomjaeng. Murphy had het lastiger tegen Graeme Dott maar won wel met 13-11. 

White is een 21-jarige debutant op het WK had donderdag al een 7-1 voorsprong genomen. Vrijdag maakte hij daar 9-1 van toen de Poomjaeng nog een frame mocht winnen. White sloot af met een break van 104. Om een plaats in de halve finales treft White de winnaar van de partij tussen de Engelsen Robert Milkins en Ricky Walden.

Murphy nam in de eerste sessie direct een 6-2 voorsprong tegen Dott door grote breaks te potten.  Zo noteerde hij breaks van 128, 112, 54 en 99. In de tweede sessie moest de wedstrijd worden stilgelegd. Zo had Dott, telkens hij de bal van tegen de band wegspeelde, last van statische elektriciteit. Tijdens een korte pauze werd er water gesprenkeld op de voerbekleding waardoor het euvel verholpen werd. Het korte oponthoud had echter weinig invloed op het spel van de Schot, die tijdens de tweede sessie zes van de acht frames won en terug op gelijke hoogte kwam.

In de derde en laatste sessie wonnen beide spelers om beurt een frame tot Murphy in het 21ste frame na een herspotte zwarte bal, bij 52-52 weer een voorsprong nam. Murphy pakte ook nog het 22ste frame na een 53 break. Dott won nog wel frame 23, maar Murphy toonde zich de beste in frame 24. Murphy treft in de kwartfinales Marco Fu uit Hong Kong of de Engelsman Judd Trump.

Di Luca heeft nieuwe ploeg gevonden

Danilo di Luca heeft alsnog emplooi gevonden. De 37-jarige Italiaanse wielrenner heeft een contract ondertekend bij het continentale team Vini Fantini-Selle Italia. Hij debuteert zaterdag al voor zijn nieuwe ploeg in de GP Larciano.

Di Luca reed vorig seizoen voor Aqua & Sapone, maar kreeg geen nieuwe verbintenis. Hij won in 2007 de Ronde van Italië en werd twee jaar later tweede. Dat laatste resultaat in de Giro bleef door een dopingaffaire niet in de boeken staan.

Di Luca bekende het gebruik van cera, de derde generatie epo, en werd als dank voor zijn medewerking niet voor 2 jaar maar voor 9 maanden geschorst. De voormalig winnaar van onder meer de Amstel Gold Race maakte zijn rentree in het peloton in dienst van Katoesja.

Advocaat: "Niet klagen over achterstand"

PSV-coach Dick Advocaat vindt dat zijn ploeg het aan zichzelf te danken heeft dat de achterstand op koploper Ajax momenteel vier punten bedraagt. De Eindhovenaren lijken de titel te kunnen vergeten, maar wel is het bereiken van de voorronde Champions League en het winnen van de KNVB Beker nog mogelijk. Bovendien heeft Advocaat nog een ander doel voor ogen.

De oefenmeester hoopt met PSV het aantal van honderd competitietreffers te halen. De teller staat momenteel op 93. "We gaan natuurlijk proberen de 100 te halen. Dit seizoen hebben we genoeg mooie wedstrijden gespeeld, anders maak je ook geen 93 goals", aldus de keuzeheer op de persconferentie.

"We hebben alleen onnodig veel punten laten liggen dit seizoen. Daarom moet je nu niet klagen dat je vier punten achter Ajax staat."

Kroon met Saxobank naar Giro

Karsten Kroon zal vanaf volgende week zaterdag zijn opwachting maken in de Giro d’Italia. De Nederlander van Saxobank-Tinkoff is opgenomen in de selectie van negen renners, waarvan Daniele Benatti en Rafael Majka verder de kastanjes uit het vuur moeten halen.

Daarnaast zullen ook Rory Sutherland, Mats Christensen, Matti Breschel, Manuele Boaro, Bruno Pires en Evgeni Petrov hun opwachting maken in de drieweekse Italiaanse wielerronde.

FC Twente neemt afscheid van Fernandes

Doelman Daniel Fernandes heeft van FC Twente te horen gekregen dat hij komende zomer mag uitkijken naar een andere club. De Portugees-Canadese doelman werd in januari 2012 aangetrokken door de Enschedese club, maar speelde nog geen minuut mee met de hoofdmacht. Twente heeft de sluitpost inmiddels te kennen gegeven dat hij niet in de toekomstplannen voorkomt.

Twente geeft de voorkeur aan de 19-jarige Timo Plattel, die als tweede doelman achter Nicolai Mihaylov bij het eerste is gehaald. "Als we bij een jeugdspeler potentie en groei zien, dan gaat dat voor. Dat is waar we voor gekozen hebben", aldus trainer Alfred Schreuder tegenover De Telegraaf.

Desondanks bestaat de kans dat Twente komende zomer alsnog een doelman aantrekt. De naam van FC Volendam-doelman Sonny Stevens zingt rond in Enschede, terwijl ook oud-PSV'er Heurelho Gomes in beeld is.

Koeman: "Kijken of PSV met druk kan omgaan"

Feyenoord en PSV lijken de twee teams die in de slotfase moeten vechten om de tweede plaats. Ronald Koeman legt de druk graag bij de Eindhovenaren. Met nog twee competitieduels te gaan hebben beide ploegen evenveel punten (63), maar het doelsaldo van PSV is een stuk beter.

De Eindhovenaren hebben het bereiken van de tweede plaats daarom in eigen hand, maar daar komt volgens Koeman vanzelfsprekend wat druk bij kijken. "Tegen AZ is er gewonnen," laat de oefenmeester optekenen door het Algemeen Dagblad. "Maar ze spelen op de slotdag nog in Enschede tegen FC Twente, eens kijken of ze ook daar met de druk kunnen omgaan."

Feyenoord speelt morgen een thuisduel tegen Heracles Almelo, terwijl PSV vanavond in het eigen Philips Stadion FC Groningen ontvangt.

Illegalen protesteren bij PvdA-congres

Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers demonstreert zaterdag bij het PvdA-congres in Leeuwarden. Dat meldt actiegroep Recht op Bestaan. Op het congres wordt onder meer gesproken over de strafbaarstelling van illegaliteit.

Op de stoep van de WTC Expo hebben zich zo'n 75 vluchtelingen uit Den Haag en Amsterdam verzameld. Zij liggen op matjes en in slaapzakken. De demonstranten hebben spandoeken bij zich met teksten als 'stop de strafbaarstelling van illegaliteit'. Een woordvoerder van de actiegroep laat weten dat het protest rustig verloopt en er geen politie aanwezig is.

Aan de deelnemers van het congres worden brieven uitgedeeld. Daarin worden leden onder meer opgeroepen 'het verschil te maken door de discussie binnen uw partij aan te zwengelen.'

Het strafbaar stellen van illegaliteit is een beladen punt omdat de afgelopen weken meerdere sociaaldemocraten zich uitspraken tegen dat voorstel uit het regeerakkoord. De partijtop lijkt echter niet van plan te zwichten voor de druk van lokale afdelingen en partijprominenten.

Steffen niet naar WK op 100 vrij

Britta Steffen ontbreekt komende zomer bij de WK zwemmen op de 100 meter vrije slag. De Duitse concurrente van Ranomi Kromowidjojo haalde zaterdagochtend tijdens de nationale kampioenschappen in Berlijn de kwalificatietijd in de series niet. Steffen tikte na 55,68 seconden aan, 0,16 boven de limiet.

Daniela Schreiber (54,74) en Dorothea Brandt (54,82) voldeden wel aan de eerste eis. Als ze die tijd ook in de finale zwemmen, mogen ze individueel starten op deze afstand tijdens de WK in Barcelona. Steffen krijgt nog wel een kans zich te plaatsen op de 50 vrij.

Van Basten: "Met 0-4 niet eens ongelukkig"

Marco van Basten toonde zich na afloop van het verloren duel tegen AZ realistisch. De oefenmeester van sc Heerenveen vond dat de uitslag nog hoger kon uitvallen dan 0-4. Heerenveen had vrijdagavond in het eigen Abe Lenstra Stadion niets in te brengen tegen een superieur AZ en ging dan ook met kansloze cijfers onderuit: 0-4.

Gedecideerd zocht Van Basten na afloop de media op. De oefenmeester besefte dat er ditmaal weinig te halen was voor zijn ploeg."AZ was vanavond een maatje te groot voor ons", aldus de oefenmeester tegenover Eredivisie Live. "We hebben via Marten de Roon een kansje gehad. AZ kreeg veel meer kansen, met 0-4 waren we niet eens ongelukkig. Dit was een oorwassing."

Van Basten wil dan ook niet te lang stil blijven staan bij de nederlaag, maar zich richten op de slotfase van de competitie. Heerenveen kan theoretisch gezien nog Europees voetbal halen. "Volgende week tegen FC Utrecht zal het beter moeten willen we kans blijven houden op deelname aan de play-offs."

[NBA] Lakers op rand van uitschakeling

Voor Los Angeles Lakers lijken de play-offs in de NBA er dit jaar na een ronde op te zitten. De Lakers werden vrijdag op een 3-0 achterstand gezet door San Antonio Spurs, dat het derde duel ruim met 120-89 won. Tim Duncan was met 26 punten het best op schot voor de bezoekers uit Texas. Tony Parker was goed voor twintig punten.

Bij de Lakers deed het gemis van de geblesseerden Kobe Bryant en Steve Nash zich voelen. De ploeg leunde nu op Dwight Howard (25 punten), maar hij kon niet voorkomen dat de zestienvoudig NBA-kampioen zijn grootste nederlaag ooit leed in de play-offs.

Carmelo Anthony was de grote man bij New York Knicks. Hij tekende voor 26 punten tijdens de 90-76 zege op Boston Celtics. De Knicks zijn daardoor, net als de Spurs, nog een overwinning verwijderd van de volgende ronde.

Golden State Warriors was nipt met 110-108 te sterk voor Denver Nuggets en bracht de stand op 2-1. Stephen Curry was met 29 punten topscorer voor de formatie uit Oakland.

Cannabisgebruik NL is relatief beschaafd

Nederlandse cannabisgebruikers zijn minder extreem dan hun Europese collega’s. Ze roken geen enorme hoeveelheden, doen vaak tabak in hun joint, kopen niet al te veel wiet inéén keer en delen hun jointje vaak met anderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut.

Nederlanders gebruiken, in vergelijking met andere Europeanen, een beschaafde hoeveelheid cannabis per jaar. Per intensieve gebruiker gaat er 310 gram doorheen, iets minder dan het gemiddelde van de in totaal 7 onderzochte landen. Engeland en Wales spannen de kroon met 374 gram.

Cannabisgebruik NL is relatief beschaafd
Cannabisgebruik NL is relatief beschaafd (Foto: ANP)

Ruben Nicolai vindt bejaarden leuk

Ruben Nicolai vond het heerlijk om voor Golden Oldies samen te werken met ouderen. "Ik vond het fantastisch om met ouderen te werken", vertelt de presentator aan Novum Nieuws. "Het grootste verschil is dat je er bij deze mensen een dubbeltje ingooit en er voor een tientje uitkomt."

Nicolai besteedde in het BNN-programma Golden Oldies, waarin een koor met bejaarden rockliedjes zingt, veel aandacht aan de zangers en zangeressen. "Deze generatie wordt weinig meer gevraagd en dat is zonde", vindt de presentator. "De portretjes die we van alle mensen hebben gemaakt waren heel mooi, erg leerzaam maar af en toe ook schokkend, als je ziet wat sommigen hebben meegemaakt. Ze hebben natuurlijk een hoop levenservaring."

De ouderen hebben opgetreden in Theater Carré, wat zaterdagavond wordt uitgezonden. "Ik heb expres maar een klein stukje bekeken en ik ga zaterdag voor de tv zitten. Het was echt een magische avond, ik heb er lang naartoe geleefd", aldus Nicolai. "Ik merkte wel dat sommige 'oldies' in aanloop naar het concert een beetje stresserig werden. Eentje heeft zelfs aan de hartbewaking gelegen."

De dames en heren van Golden Oldies waren niet lastig om mee te werken. "Klagen deden ze helemaal niet, integendeel", zegt Nicolai. "Een man die een hartaanval had gehad wilde maar één repetitie overslaan, helemaal niet een paar weken rust houden. Het waren echte doorzetters."

Nicolai sluit niet uit dat hij later ook in een ouderenkoor te vinden is. "Als ik nu mag tekenen voor een optreden in Carré als ik oud en rimpelig ben, zou ik nu m'n handtekening zetten."

'Oranjes leggen na 30 april erefuncties neer'

Prins Willem-Alexander en koningin Beatrix leggen na 30 april veel van hun erefuncties neer. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag. Opgeteld gaat het om tientallen organisaties die hun koninklijke bescherming verliezen.

Willem-Alexander schrapt al zijn beschermheerschappen, behalve die van het Oranje Fonds. Onder meer stichting Sail Amsterdam, de Nederlandse Hartstichting en de Stichting Hermitage aan de Amstel raken hun koninklijke bescherming kwijt.

Omdat Willem-Alexander 'koning van iedereen' wil zijn, vindt hij het beschermheerschap van specifieke organisatie niet passend. Voor het Oranje Fonds wordt een uitzondering gemaakt, omdat dit nu de belangrijkste organisatie is voor maatschappelijke activiteiten van het kroonprinselijk paar.

Koningin Beatrix heeft nu zo'n tachtig beschermvrouwschappen. Om haar te ontlasten vervallen daarvan tientallen. Prinses Máxima houdt na 30 april haar erefuncties.

Omroep Max schrapt afleveringen Derrick

Omroep Max haalt de Duitse krimi Derrick van de buis vanwege het SS-verleden van acteur Horst Tappert. "Wij gaan geen acteur eren die zo gelogen heeft over zijn verleden, ook al leeft hij niet meer", zegt Max-directeur Jan Slagter zaterdag in De Telegraaf.

De omroep had voor de zomer nog wat afleveringen gepland, maar die worden geschrapt, zegt Slagter in het dagblad.

Vrijdag werd bekend dat een Duitse socioloog heeft ontdekt dat Horst Tappert tijdens de Tweede Wereldoorlog lid was van de Waffen SS. De acteur, die in december 2008 overleed, had altijd gezegd dat hij hospik was geweest bij de Wehrmacht.

Slagter was zaterdag zelf nog niet bereikbaar voor commentaar.

Omroep Max schrapt afleveringen Derrick
Omroep Max schrapt afleveringen Derrick (Foto: ANP)

The Pirate Bay weer bereikbaar

De Telegraaf bericht dat de beroemdste site voor auteursonrecht, het van origine Zweedse The Pirate Bay, een nieuw onderkomen heeft gevonden in IJsland.

De site was op drift geraakt nadat de Groenlandse domeinprovider toegaf aan buitenlandse pressie om de site off-line te halen.

De nieuwe IJslandse domeinhaven heeft aan TorrentFreak te kennen gegeven The Pirate Bay alleen van internet te halen als de IJslandse autoriteiten sluiting van het domein eisen.

Bijkomend voordeel voor de gebruikers van The Pirate Bay is dat stichting B.R.E.I.N. nog achter de filterfeiten aanloopt waardoor de site nu nog even ongehinderd bereikbaar is via thepiratebay.is

Na de blokkade kun je via pirateproxy.net, fucktimkuik.org, de turbo mode in browser Opera en op honderden andere manieren The Pirate Bay gewoon bezoeken.

Update:
Schopje, omdat het kan.

'Gemeenten willen zelf wiet kweken'

Zeker veertien gemeenten willen zelf legaal wiet gaan kweken. Tien gemeenten hebben daarvoor een plan naar minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) gestuurd, of willen dit doen. Dat meldt Trouw zaterdag op basis van een inventarisatie.

De gemeenten hebben veel kritiek op het onduidelijke coffeeshopbeleid van het kabinet. De steden willen 'gemeentewiet' kweken of ondernemers toestemming geven voor wietteelt.

"Die wiet komt echt niet uit de hemel vallen. Als het de minister menens is met het aanpakken van illegale hennepplantages, dan moet de overheid zelf de wietteelt in handen nemen", laat burgemeester van Heerlen Paul Depla (PvdA) aan de krant weten. Naast Heerlen, pleiten onder meer Venlo, Zwijndrecht, Eindhoven, Tilburg en de vier grote steden voor wietteelt door gemeenten.

Daarnaast willen negentien van de veertig gemeenten waarvan Trouw de gegevens achterhaalde het zogeheten ingezetencriterium niet handhaven. Ze vrezen overlast op straat van toeristen.

Het vorige kabinet voerde vorig jaar een wietpas in Zuid-Nederland in, waarmee alleen Nederlandse ingezetenen nog lid konden worden van een coffeeshop en alleen leden konden nog in de coffeeshop terecht.

Het nieuwe kabinet kwam daar deels van terug. Een lidmaatschap is niet meer nodig, maar nog steeds mogen alleen Nederlanders de coffeeshop in. 'Lokaal maatwerk' is echter wel mogelijk volgens het regeerakkoord.

Wat onder dat 'lokale maatwerk' valt, bepaalt minister Opstelten. Zijn mening moet blijken uit de reactie op de wensen van de gemeenten, die 1 mei op zijn bureau liggen.

TV: Revolution - The Night The Lights Went Out In Georgia

Wat een lange titel. Maar deze suggereert wel een boeiende aflevering. En nu we twee weken hebben moeten wachten op een nieuwe aflevering in verband met de aanslagen in Boston, zijn we hier wel aan toe. De kijkers worden al maanden getrakteerd op dialogen over Georgia, het 'buurland' van de Monroe Republic. Hoe is het leven daar? En wie wonen er daar? Allemaal vragen die deze week een antwoord krijgen. Zou dit betekenen dat de stijgende lijn van de afgelopen paar afleveringen wordt doorgezet?

'Verbeterde achievements voor next-gen Xbox'

Een zooi nieuwe geruchten vliegen weer in enen en nullen over het internet over de nieuwe Xbox van Microsoft. De achievements zouden worden vernieuwd zodat ontwikkelaars en uitgevers zonder DLC nieuwe achievements toe kunnen voegen aan een spel na de release.

Dit stelt ontwikkelaars in staat om het gedrag van spelers te tweaken. Door achievements toe te voegen kunnen ze ervoor zorgen dat spelers langer in een gebied moeten rondhangen bijvoorbeeld. Er zouden ook cross-platform en cross-titel achievements zijn. Dat zou betekenen dat je een spel op Xbox 360 en op de nieuwe console moet spelen of twee titels moet spelen om een achievement te halen.

Er komt geen limiet op het aantal Xbox LIVE-vrienden dat een persoon kan hebben. Verder zijn mensen in staat om elkaar te volgen, zoals bij Twitter. Videosharing moet er ook in komen, de video's worden opgenomen zodat het later op YouTube kan worden gedeeld. Spelers kunnen na hun sessie de highlights aangeven en deze uploaden. Het opnemen zelf is aan of uit te zetten of zelfs automatisch te regelen door het besturingsysteem zelf.

De console zal ook een vorm van always-on vereisen voor apps, streaming-videodiensten, en om mogelijk een anti-piraterij tool te zijn. DRM wordt ondersteund en checks kunnen dan over de internetverbinding gedaan worden. Dit kan door middel van een eenmalige check over het internet of door middel van een constante verbinding, dat is aan de uitgever van het spel.

Geruchten, roddels en achterklap. Op 21 mei wordt de nieuwe Xbox voorgesteld en weten we pas met zekerheid wat de feiten zijn.

Uitnodiging

Ex-ACII level designer versterkt team Molyneux

Jamie Stowe, de verantwoordelijke level designer van de zeeslagen in Assassin's Creed 3, is naar 22Cans gegaan om te werken aan het Kickstarterproject Godus

Stowe gaat er werken als technisch director bij de indiestudio van Peter Molyneux. Voor 2009 was Stowe level designer bij Codemasters voor het spel Operation Flashpoint: Dragon Rising. Daarna werkte hij aan projecten van Ubisoft en had hij vijftien man onder zijn hoede, als manager en begeleider. Hij was hoofd level-design voor de zeeslagen in Assassin's Creed III.

"Jamie komt in een zeer spannende tijd bij 22Cans en neemt de rol van technisch ontwerper van het huidige, door Kickstarter gefinancierde, project Godus", vertelt Jemma Harris, hoofd van productie bij 22Cans. "Het team was erg onder de indruk van kennis en ervaring van Jamie tot nu toe in de gamesindustrie, die titels als Assassins Creed bevat. We hebben het gevoel dat Jamie de ervaring en vaardigheden heeft om een belangrijk teamlid voor 22Cans te worden."

Jamie Stowe

Adjunct Kidsweek verdacht van kinderpornobezit

De 34-jarige adjunct-hoofdredacteur van kinderkrant Kidsweek wordt verdacht van bezit van kinderporno. Dat meldt De Telegraaf zaterdag. Ook de partner van de adjunct is verdachte in de zaak. Het tweetal ontkent.

Op de computer van het stel zouden tientallen kinderpornofilmpjes en -foto's zijn aangetroffen. Het OM zou de twee op het spoor zijn gekomen na een tip van de internationale politieorganisatie Interpol. De twee moeten woensdag voorkomen.

De adjunct-hoofdredacteur is op non-actief gezet. "Hij werkt hier al tien jaar en heeft een onberispelijke staat van dienst. Dit ligt heel gevoelig", aldus directeur Mark Termeer van de uitgeverij van de krant in De Telegraaf.

Sinister en Psylocke in Deadpoolgame

In een blogpost van High Moon Studios over hun spel Deadpool worden de personages Mister Sinister en Psylocke voorgesteld. De twee mutanten komen voor in de game.

Psylocke, de psychisch begaafde ninja, zagen we al in een trailer van de game. Mister Sinister is een oude mutant die maar blijft proberen te stoeien met het DNA van mutanten. Zelf kan hij zich genezen van verwondingen, is hij superslim en schiet hij ook nog kinetische energie uit zijn handen, dus Deadpool heeft wat te doen. De naam Apocalypse wordt ook genoemd in onderstaande biografie, maar of we hem gaan tegenkomen in het spel is nog afwachten.

Deadpool komt 25 juni uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Bio Psylocke

Bio Sinister

Noord-Korea gaat Amerikaan berechten

Noord-Korea heeft zaterdag aangekondigd dat het een Amerikaans-Koreaanse man gaat berechten. De man zit sinds november vorig jaar vast. De 44-jarige Kenneth Bae heeft volgens persbureau KCNA, een spreekbuis van het Noord-Koreaanse regime, bekend dat hij "met geweld de staat omver wilde werpen".

Hoewel het proces voor het hooggerechtshof nog moet beginnen, meldde het persbureau al dat zijn misdaden zijn bewezen. De gevangenschap van Bae draagt bij aan de toch al hoogoplopende spanningen tussen het geïsoleerde Noord-Korea en de Verenigde Staten.

Ook de relaties met buurland Zuid-Korea zijn de laatste tijd uitermate slecht. Noord-Korea heeft de afgelopen maanden in steeds feller bewoordingen gedreigd met hervatting van de oorlog.

Koninginnedag her en der al gevierd

In een beperkt aantal plaatsen en wijken wordt zaterdag al Koninginnedag gevierd, in verband met de aanstaande troonswisseling. In ieder geval in Ulft-Noord, Oude Pekela, Ede, Millingen aan den Rijn, Geldermalsen, Eethen en Oud-Beijerland is in ieder geval een deel van de festiviteiten verplaatst. Zo wordt in onder meer Ede de vrijmarkt al gehouden.

De verantwoordelijke organisaties geven over het algemeen aan ervan uit te gaan dat mensen op 30 april vooral voor de tv zitten, maar zorgen ook op die dag vaak wel voor een programma. "Om 30 april toch ook feestelijk te maken, zeker ook voor mensen die niet de hele dag voor de tv zitten, hebben we diverse andere activiteiten georganiseerd", aldus een woordvoerder van Oranjevereniging Prinses Juliana uit Oud-Beijerland.

In Amstelveen is gekozen voor een groot feest op 29 april. Voordat koningin Beatrix haar abdicatie bekendmaakte zou de koninklijke familie Koninginnedag in onder meer Amstelveen vieren. Om de inwoners van Amstelveen toch een mooi feest te geven kiest de organisatie daar voor een zogenoemde 'Dag Koninginnedagnacht'.

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen liet eerder weten dat elke oranjevereniging vrij is de activiteiten te verschuiven. Dit hoeft niet aan de bond te worden gemeld.

De eerste Koningsdag wordt overigens op 26 april gevierd, omdat de 27e volgend jaar op een zondag valt. Eerder werd al bekendgemaakt dat de koninklijke familie dan alsnog Amstelveen en De Rijp bezoekt.

PvdA praat over illegalen

De PvdA komt zaterdag in Leeuwarden bijeen voor een ledencongres. Het meest beladen punt dat wordt besproken is de strafbaarstelling van illegaliteit. De afgelopen weken hebben meerdere sociaaldemocraten zich uitgesproken tegen dat voorstel uit het regeerakkoord, maar de partijtop lijkt niet van plan te zwichten voor de druk van lokale afdelingen en partijprominenten als Job Cohen, Jan Pronk en Hedy d'Ancona. Wel wordt een werkgroep ingesteld om te kijken of het voorstel niet strijdig is met de afspraak om mensenhandel intensiever te bestrijden.

Het congres begint om 10.00 uur in de WTC Expo in Leeuwarden, waar de PvdA-leden welkom worden geheten door burgemeester en partijgenoot Ferd Crone. In het ochtendgedeelte houdt ook de voorzitter van de Jonge Socialisten Toon Geenen een toespraak. Hij leverde vrijdag in een interview met nu.nl felle kritiek op partijleider Diederik Samsom, die volgens hem de beloften die hij deed bij de presentatie van het regeerakkoord niet waarmaakt.

Na de lunchpauze spreekt partijvoorzitter Hans Spekman, die zaterdag in een interview in Trouw nieuwe voorwaarden voor het strafbaar stellen van illegaliteit introduceerde. Een werkgroep moet onderzoeken of deze afspraak wel te rijmen is met het voornemen mensenhandel harder aan te pakken.

Volgens Spekman is mensenhandel alleen te bestrijden als illegalen niet onderduiken. Mocht blijken dat dat het geval is, dan moet de strafbaarstelling worden ingetrokken. Spekman hoopt hiermee volgens de krant te voorkomen dat een overgrote meerderheid zich uitspreekt tegen de strafbaarstelling.

Met de VVD is afgesproken dat mensen die illegaal in Nederland verblijven strafbaar zijn. Een deel van de PvdA'ers vind dat het regeerakkoord moet worden opengebroken om deze maatregel te schrappen, maar daar voelen Samsom en Spekman weinig voor. Als het congres zich uitspreekt tegen de maatregel neemt de druk op de Tweede Kamerfractie toe.

Ook over schaliegas bestaat verdeeldheid in de PvdA. De Kamerfractie sprak zich afgelopen week uit voor het winnen van schaliegas, mits dit onder strenge voorwaarden gebeurt. Binnen de partij lopen de meningen echter uiteen. Onder anderen Europarlementariër Judith Merkies heeft zich uitgesproken tegen het winnen van schaliegas, vanwege de milieugevolgen en de risico's die het boren naar het gas met zich meebrengt.

Het congres wordt afgesloten met een toespraak van Samsom en het zingen van de Internationale, al ruim een eeuw het strijdlied van de arbeidersbeweging.

Witwaspraktijken met cadeaukaarten onderzocht

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaat witwaspraktijken met prepaid kaarten laten onderzoeken. Het onderzoek wordt uitgevoerd door De Nederlandsche Bank. Dat heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt.

Het onderzoek volgt op vragen van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer over de kwestie. Prepaidkaarten, zoals cadeaukaarten, zijn een relatief nieuw betaalmiddel, waarmee mogelijk geld wordt witgewassen en gesmokkeld. Het onderzoek moet een beeld geven van de praktijken en hoe deze het beste tegen kunnen worden gegaan.

Ook wordt bekeken of aangifteplicht van prepaid kaarten bij de douane kan worden uitgebreid. Personen die nu de EU binnenkomen of verlaten en meer dan tienduizend euro aan contanten bij zich hebben, zijn verplicht dit aan te geven. Bij prepaid kaarten hoeft dit nu nog niet. Dijsselbloem laat onderzoeken of de kaarten onder de 'liquide middelen' gebracht kunnen worden.

Dijsselbloem laat verder weten dat zijn grootste zorg uitgaat naar kaarten die in het buitenland worden uitgegeven. In Nederland worden volgens de minister in de praktijk alleen kaarten uitgegeven met een saldo van maximaal 250 euro.

FOK! wat een weer... Een stuk vriendelijker

Goedemorgen! Na een zeer treurige vrijdag knapt het weer vandaag weer wat op. Op veel plaatsen viel er gisteren tussen de 5 en 13 millimeter regen en voor de plantjes is dat een goede zaak. De planten hebben liever de hele dag lichte regen dan een stortbui van tien minuten. Ook voor de mensen die last hebben van hooikoorts leek de overlast gisteren wel even mee te vallen, maar dit weekend zal de pollenconcentratie weer toenemen.

Op de meeste plaatsen blijft het droog vandaag en daarbij schijnt geregeld de zon. De temperaturen blijven met gemiddeld 11 graden wel erg laag voor deze tijd van het jaar. De wind is matig en komt uit een noordelijke richting. Ook morgen zal de zon zeker weer van de partij zijn, maar de kans op een bui is wel wat groter dan gisteren. De temperaturen blijven ongeveer gelijk.

Op maandag valt er weer enige tijd regen en ook op dinsdag zou er nog een enkele bui kunnen vallen. Pas tegen het einde van de nieuwe week lijkt het kwik te gaan stijgen naar 15 graden en de pluim van vanmorgen wees op een nog verdere stijging na het volgend weekend.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Koolzaad
Dit leuke plantje noemen we Koolzaad en qltel maakte daar deze mooie foto van.

 Wolkje
In de zomer eindigt een foto als deze vaak met een stevige donderbui en qltel woont daar in een uitstekend gebied voor met veel warmteuitstraling, zodat dit soort wolkjes vaak flink doorgroeien.

 

 

 

VVD'er Van Beek onderzoekt elektronisch stemmen

Oud-Kamerlid van de VVD Willibrord van Beek gaat onderzoeken of voortaan weer elektronisch kan worden gestemd. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

Van Beek geeft leiding aan een commissie die moet onderzoeken of het rode stempotlood definitief kan worden afgeschaft. De VVD'er gaat een risicoanalyse maken van het elektronisch stemmen en adviseren hoe risico's kunnen worden afgedekt. Ook gaat Van Beek eisen opstellen waaraan het elektronisch stemmen moet voldoen.

Behalve Van Beek zijn wetenschappers, it-deskundigen en organisaties als het Genootschap van Burgemeesters vertegenwoordigd. Voorzitter van de Kiesraad Henk Kumeling is als onafhankelijk expert aan de commissie toegevoegd.

Plasterk kondigde het onderzoek vorige maand al aan. De bewindsman is zelf optimistisch. Hij denkt dat tijdens de volgende Tweede Kamerverkiezingen alweer elektronisch kan worden gestemd, mits het kabinet de rit uitzit. Hij denkt aan een systeem met een zogeheten 'paper trail', waarbij de stemcomputer een soort van bonnetje uitprint.

"Die kun je dan als officiële stem beschouwen en is die machine eigenlijk alleen maar om te zorgen dat je alvast heel snel weet wat de uitslag waarschijnlijk zal zijn", aldus Plasterk.

Boetes voor frauderende horecafamilie

Vier leden van een horecafamilie zijn vrijdag veroordeeld tot boetes van honderd- tot vijfhonderdduizend euro voor belasting- en premiefraude en witwassen. De hoofdverdachte in de zaak kreeg een celstraf van tien maanden opgelegd.

De familie baatte op het Amsterdamse Damrak en omgeving een fors aantal horecagelegenheden uit. Met die bedrijven werd op grote schaal fraude gepleegd en op verschillende manieren belasting ontdoken.

Nadat in 2002 een fraudeonderzoek naar de hoofdverdachte was uitgevoerd, zette de man familieleden op de voorgrond door ze bestuurders te maken van de hotels en restaurants. Zelf bleef hij echter achter de schermen leiding geven, waarbij hij met zijn zoon en andere familieleden ook doorging met het plegen van fraude.

Sommige personeelsleden werkten deels of helemaal zwart. Voor de fraude werd de administratie vervalst. De zoon van de hoofdverdachte kwam wekelijks in de hotels contante betalingen ophalen. Grote sommen geld zijn volgens de rechtbank in Amsterdam naar een Luxemburgse bank gebracht en dus witgewassen.

Dat de behandeling van de zaak zo lang op zich heeft laten wachten, komt onder meer door de afhandeling van rechtshulpverzoeken aan Luxemburg en vooral de bezwaarprocedures die daar door verdachten tegen zijn gevoerd.

Tegen de hoofdverdachte had het OM dertig maanden cel geëist. Tegen zijn neef, zoon en broer waren de eisen een tot anderhalf jaar. Volgens het OM bedroeg de illegaal verkregen winst twee tot vijf miljoen euro.

Utrecht sluit nog eens zes prostitutieboten

De gemeente Utrecht laat nog eens zes seksboten aan het Zandpad sluiten. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt. De boten, met achttien werkruimten voor 36 prostituees, worden uitgebaat door twee exploitanten. Zij hebben tot donderdag de tijd om te stoppen.

De gemeente weigert de exploitanten een vergunning of trekt die in, onder meer vanwege aanwijzingen van mensenhandel. Ook is er geen of slecht toezicht. "De bescherming van de prostituees is een belangrijke reden geweest van de maatregelen", aldus de gemeente. De prostituees zijn persoonlijke en met een brief ingelicht.

Als de deuren op de zes boten gesloten blijven, is ongeveer dertig procent van de peeskamers aan het Zandpad dicht. Vorige week werden ook al vergunningen van twee exploitanten van boten aan het Zandpad waar raamprostitutie plaatsvindt ingetrokken. Toen ging het om 24 werkruimten. De gemeente Utrecht probeert sinds 2010 mensenhandel in de raamprostitutie effectiever te bestrijden.

Pussy Riot-lid niet vervroegd vrij

Het gedetineerde Pussy Riot-lid Nadezjda Tolokonnikova wordt niet vervroegd vrijgelaten. Dat heeft een rechtbank in het Russische Zoebova Poljana vrijdag besloten.

De 23-jarige Tolokonnikova is net als haar mede-bandleden Maria Alechina en Jekaterina Samoetsevitsj tot twee jaar strafkamp veroordeeld. Zij zit gedetineerd in een strafkamp in Mordovia, in het westen van Rusland. Nu zij de helft van haar straf heeft uitgezeten diende ze een verzoek om vervroegde vrijlating in, wat door de wet wordt toegestaan. De rechter wees het verzoek echter af, omdat Tolokonnikova zich in detentie 'niet altijd volgens de regels had gedragen'.

Volgens medebandlid Jekaterina Samoetsevitsj, die in hoger beroep een voorwaardelijke straf kreeg en wie dus het strafkamp bespaard bleef, moet Tolokonnikova zo'n beetje dag en nacht werken om te voldoen aan het quotum jasvoeringen dat zij dagelijks moet zien af te krijgen en is ze volledig uitgeput.

De Pussy Riot-leden werden vorig jaar veroordeeld omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore hadden gebracht.

Oud-medewerkers Bizarre Creations maken puzzelspel

Er is een nieuwe game aangekondigd voor PlayStation Vita en iOS. Jacob Jones and the Bigfoot Mystery is een episodisch 3D-puzzelavontuur dat speciaal voor touchscreen-apparaten ontwikkeld wordt. Het spel is ontwikkeld met de Unreal Engine 3.

In Jacob Jones and the Bigfoot Mystery speel je Jacob Jones; een klein jongetje dat op zomerkamp gaat. Er is echter iets vreemds gaande in Camp Eagle Feather. Aan Jacob en zijn grote harige vriend Biggie de taak om het mysterie op te lossen.

Ontwikkelaar Lucid Games is begin 2011 opgericht nadat Activision de deuren van Bizarre Creations, de studio achter games als Geometry Wars, de Project Gotham Racing-serie en Blur, sloot. 

Het spel zal vanaf mei te downloaden zijn via de PlayStation Store en de App Store, een exacte releasedatum is nog niet bekend.

Geen multiplayer voor Witcher 3

De ontwikkelaars van The Witcher 3 hebben aangegeven dat er definitief géén multiplayer-opties in de game aanwezig zijn. Ook krijgt de game geen DRM-kopieerbeveiliging. Dit goede nieuws kwam naar voren in een interview met Forbes.

CD Projekt RED geeft aan dat The Witcher 3: Wild Hunt een epische, verhaalgedreven, singeplayer-game wordt in een open wereld. In een dergelijke rpg is geen plek voor multiplayer. De Polen geven overigens wel aan dat het geen gemakkelijke opgave is. Het verhaal van The Witcher 3 zo'n 36 keer groter is dan het verhaal van zijn voorganger. Daarbij komt ook nog dat de gehele gamewereld vanaf het eerste moment toegankelijk is voor de speler.

Om ervoor te zorgen dat spelers niet verdrinken in de grote hoeveelheid verhaal- en optionele missies heeft CD Projekt RED een nieuw systeem ontwikkeld. Je kunt te allen tijde zien hoever je gevorderd bent in het verhaal. Hoe dit precies zal gaan werken houdt men nog even geheim.

Een andere uitdaging die de makers hebben is de balans tussen verhaal en de rest van de game. Ze willen de gamers motiveren om zeker ook te wereld te gaan verkennen. Het systeem dat men hiervoor ontwikkeld heeft heet 'Points of Interest' en zorgt ervoor dat Geralt gedurende de game op interessante lokaties terecht komt alwaar hij kan gaan sidequesten of op monsters kan gaan jagen. In totaal zal de hoofdverhaallijn zo'n 50 uur opslokken en kan dat verdubbeld worden door de sidequests en verkenning. 

Als je The Witcher 3 uitgespeeld hebt krijg je een epiloog waarin een samenvatting gegeven wordt van de gevolgen van jouw keuzes in de game. Deze epiloog is uiteraard elke keer dat je de game speelt anders omdat je steeds andere keuzes maakt. Tenzij je Vosss (met dubbel ss) heet en steeds dezelfde keuzes maakt.

Naast multiplayer en DRM ontbreken ook quick time events (QTE's) in dit derde deel in serie. Er was veel kritiek op de QTE's uit het tweede deel en dus blijven ze nu achterwege. 

Tot slot melden de makers dat er flink gesleuteld is aan het gevechtssysteem. Geralt zal niet meer kunnen wegrollen in gevechten, maar ontwijken van aanvallen doe je nu door een pirouette te draaien. Een pirouette past meer in de gevechtsstijl van een witcher. Tevens wordt het nieuwe Witcher Sense-systeem geïntroduceerd waarmee Geralt zwakke punten van vijanden kan ontdekken of hun speciale vaardigheden kan uitschakelen. Als voorbeeld geven ze een stier die steeds recht op je afkomt rennen. Je kunt deze aanvallen steeds ontwijken, maar het is handiger om zijn knieën aan te vallen zodat hij niet meer naar je toe kan rennen. 

The Witcher 3: Wild Hunt moet in 2014 verschijnen voor pc, PlayStation 4 en de volgende Xbox. Het zal de laatste game met Geralt zijn, maar CD Project RED wil in de toekomst zeker meer games in het Witcher-universum maken. Wat dat in zal gaan houden weten we pas over een paar jaar.

Demo Resident Evil: Revelations HD aangekondigd

Capcom heeft laten weten dat er binnenkort een demo voor Resident Evil: Revelations HD beschikbaar zal komen. Wanneer precies is nog niet bekendgemaakt, maar de uitgever belooft dat we nog voor de release van het complete spel met de demo aan de slag kunnen.

De demo zal te downloaden zijn via PlayStation Network, Xbox LIVE, de Wii U-eShop en Steam. Resident Evil: Revelations kwam eerder uit voor Nintendo 3DS. Je speelt de game als Jill Valentine, en zult het cruiseschip 'Queen Zenobia' moeten infiltreren om Chris Redfield en Jessica Sherawat te redden.

'Dure vis leidt tot honger'

De explosief gegroeide handel in tandbaarzen dreigt de voedselvoorziening van honderdduizenden mensen in gevaar te brengen. Bovendien wordt 12 procent van alle soorten tandbaars met uitsterven bedreigd door overbevissing. Dat stelt de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN in een zaterdag verschenen rapport.

De tandbaars is geliefd, vooral in Azië waar restaurants inmiddels tot 200 dollar per kilo betalen. Voor veel mensen in onder meer Indonesië en de Filipijnen zijn de baarzen echter een belangrijke voedselbron. De IUCN voorziet problemen en stelt dat voedselzekerheid boven export moet gaan.

Om de achteruitgang van de populaire vissoort te stoppen moet er beter internationaal toezicht komen op de vangst en de handel, bepleit de natuurorganisatie.

'Honger dreigt door handel in tandbaars'
'Honger dreigt door handel in tandbaars' (Foto: ANP)

'Verdachte asielzoeker had Canada uitgezet moeten worden'

Canada zint op aanscherping van het uitzetbeleid voor immigranten die misdrijven begaan. Verantwoordelijk minister Jason Kenney heeft dat vrijdag aangekondigd. Aanleiding is de arrestatie van twee mannen die volgens de autoriteiten een aanslag op een passagierstrein hadden beraamd. Het complot werd op tijd ontdekt.

Verdachte Raed Jaser (35) stond in 2004 al op de nominatie om gedeporteerd te worden omdat hij veroordeeld was voor vijf gevallen van fraude. De uitzetting ging echter niet omdat de Palestijn die in de Verenigde Arabische Emiraten geboren werd stateloos zou zijn. Hij kreeg een pardon.

"We onderzoeken een beleidswijziging. Het lijkt mij dat je het land uit getrapt moet worden als je een serieus misdrijf begaat in Canada, of er nu een pardon is verleend of niet", aldus minister van Immigratie Kenney.

'Verdachte had Canada uitgezet moeten worden'
'Verdachte had Canada uitgezet moeten worden' (Foto: ANP)

Druktemeter 30 April verwijderd om overbelasting

De druktemeter in een app voor 30 april van de gemeente Amsterdam is verwijderd, uit vrees dat de meter het telefoonnetwerk te zwaar belast. Tot de verwijdering is besloten na advies van providers, meldt de politie vrijdagavond.

Via de app ontvangen mensen informatie over gebeurtenissen in de stad. Via de druktemeter hadden mensen moeten zien waar het te druk is in de hoofdstad op 30 april. De providers hebben echter geadviseerd de druktemeter niet op een dag als 30 april te testen, maar op een evenement met minder bezoekers.

De politie bezweert dat de app ook zonder de druktemeter handig is om te hebben. Zo biedt de app nog wel informatie over locaties, programma's, looproutes en het laatste nieuws via twitterstreams.

Deel gekaapt vliegtuig 9/11 ontdekt

Tussen twee gebouwen in New York, waaronder een gebouw waarin een moskee wordt opgericht, is een deel van een landingsgestel gevonden dat mogelijk toebehoorde aan een van de twee vliegtuigen die zich op 11 september 2001 in de torens van het World Trade Center boorden. Het onderdeel bevat een zeer goed leesbaar serienummer van een Boeing, zei politiewoordvoerder Paul Browne vrijdag.

Het brokstuk werd woensdag ontdekt door bouwinspecteurs die een gebouw waarin een islamitisch maatschappelijk centrum moet komen in opdracht van de eigenaar van het pand aan een onderzoek onderwierpen, aldus Browne. De inspecteurs belden de politie, die daarop de omgeving afzette en de vindplaats en het brokstuk in kaart brachten. Hoe groot het onderdeel is, is niet bekendgemaakt.

De plek waar het onderdeel gevonden werd ligt zo'n drie straten verwijderd van Ground Zero, de plek waar het WTC ooit stond. Toen enkele jaren geleden plannen werden aangekondigd voor de bouw van het islamitisch centrum ontstond hier veel verzet tegen. Tegenstanders spraken van een gebrek aan respect voor de slachtoffers van de aanslagen. Voorstanders benadrukten daarentegen de vrijheid van religie.

Er zal een gezondheids- en veiligheidsonderzoek worden verricht om vast te stellen of de grond rond de gebouwen kan worden afgespeurd naar eventuele menselijke resten.

De aanslagen op het WTC kostten aan enkele duizenden mensen het leven.

Wimlex wordt 46 jaar

In stilte, met wat familie en vrienden. Zo viert de aanstaande koning Willem-Alexander zaterdag zijn 46e verjaardag in Wassenaar. Vrijdag zei hij bij de Koningspelen in Enschede dat hij zich na zijn verjaardag helemaal gaat richten op 29 en 30 april. Vooral dinsdag wordt voor hem en zijn vrouw Máxima een belangrijke dag. Koningin Beatrix doet in Amsterdam afstand van de troon en Willem-Alexander wordt dan de koning, Máxima koningin.

In de nabije toekomst wordt 27 april een belangrijke datum voor Nederland. Dat wordt de nieuwe datum voor Koningsdag, de opvolger van Koninginnedag. Volgend jaar is het feest verplaatst naar zaterdag 26 april omdat 27 april op een zondag valt.

Benefietduel grensrechter brengt 56.000 euro op

Voor de familie van de begin december doodgeschopte grensrechter Richard Nieuwenhuizen is een bedrag van 55.536 euro opgehaald. Dat meldt SC Buitenboys vrijdagavond. Het geld werd opgehaald met een benefietwedstrijd die de club van Nieuwenhuizen vrijdagavond speelde tegen een team van ex-internationals.

Namens de voormalige internationals waren onder anderen Ronald de Boer, Edwin van der Sar, Giovanni van Bronckhorst en Roy Makaay aanwezig bij de wedstrijd in het stadion van Almere City FC. De zoon van de grensrechter, Mykel Nieuwenhuizen, stond namens SC Buitenboys op het veld.

Onder anderen burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma en KNVB-voorzitter Michael van Praag zagen de oud-internationals met 8-1 winnen. Dennis Bergkamp en Pierre van Hooijdonk scoorden elk twee goals. Patrick Paauwe, Richard Witschge, Michael Mols en Ajax-trainer Frank de Boer troffen ook doel.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.