Aspirant-agent veroordeeld voor neerschieten man

Een 38-jarige aspirant-agent is donderdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden voor het neerschieten van een verdachte. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van duizend euro betalen. De rechtbank in Den Bosch acht de man schuldig aan poging tot doodslag.

Agenten gaven in april 2011 een auto 's nachts in Apeldoorn een stopteken, omdat de bestuurder nog een boete moest betalen. Toen de man doorreed, zette de politie de achtervolging in. Daarbij werd met snelheden tot 180 kilometer per uur gereden.

De achtervolging eindigde in het Brabantse Ravenstein. De agent in spe zat in een van de politiewagens die betrokken waren bij de achtervolging. Toen de bestuurder na het uitstappen zijn aanwijzingen niet opvolgde, loste de aspirant een waarschuwingsschot.

De aspirant zei nogmaals dat de man moest blijven staan, en schoot vervolgens een keer gericht op het bovenlichaam van de verdachte. De verdachte raakte gewond aan zijn arm en borst.

De rechtbank stelt het niet onbegrijpelijk te vinden dat de aspirant zich bedreigd voelde en oordeelt dat sprake was van een noodweersituatie waarin verdediging gerechtvaardigd was. De aspirant hoefde echter niet direct te vrezen voor zijn leven. De verdachte was niet gewapend. De rechtbank vindt daarom dat de aspirant een minder vergaand middel had moeten kiezen, 'zeker omdat er collega's in de buurt waren'.

De aspirant heeft aangegeven in een vergelijkbare situatie op dezelfde manier te handelen. Dat getuigt volgens de rechtbank van een onjuist inzicht. Om herhaling te voorkomen, heeft de rechtbank daarom een voorwaardelijke celstraf opgelegd.

De aspirant heeft zijn opleiding bij de politie overigens inmiddels afgerond en werkt nog steeds bij de politie.