UCI boos over beschuldigingen Usada-preses

De UCI heeft vrijdag uitgehaald naar het hoofd van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada. De internationale wielerunie en Lance Armstrong zouden samen hebben gespannen om een positieve dopingtest van de Texaan te verdoezelen. Volgens Usada-preses Travis Tygart suggereerde Armstrong dat hij de medeplichtigheid van de UCI kon bewijzen. De UCI meldt in een verklaring niets te verbergen.

De UCI wordt er al langer van beschuldigd verdachte dopingtests van Armstrong achterover te hebben gedrukt en geld te hebben aangenomen van de gevallen wielerheld. Tygart zei donderdag tijdens een hoorzitting van de Franse senaat dat Armstrong de sleutel in handen heeft om de mate van betrokkenheid van de wielerunie te onthullen.

"Het feit is dat meneer Tygart geen bewijs heeft en ervoor heeft gekozen om te scoren met zijn interpretatie van een gesprek met Armstrong", laat een woordvoerder van de UCI weten. "Hij zou de feiten moeten vaststellen voordat hij conclusies trekt. De UCI staat open voor alle assistentie en duidelijkheid die Armstrong wil geven."

De UCI maakte eerder deze maand de gegevens openbaar van Armstrongs dopingtesten tijdens de Ronde van Zwitserland van 2001. De monsters waren zeer verdacht, maar nooit positief.

"Het Usada heeft Armstrong slechts 49 keer getest tijdens zijn carrière, de UCI 189 keer. Het was de UCI die Floyd Landis en Tyler Hamilton betrapte. Zij legden uiteindelijk de getuigenissen af, waardoor Armstrong kon worden aangepakt."