Schadevergoeding voor weduwen Sulawesi

Het kabinet wil een schikking treffen met de weduwen van Sulawesi. Behalve een spijtbetuiging krijgen zij waarschijnlijk elk twintigduizend euro. Dat meldt de woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

De ministerraad heeft vrijdag steun uitgesproken voor de instructie die Timmermans eerder deze week aan de landsadvocaat heeft gegeven om met de weduwen van Sulawesi te komen tot een schikking net zoals gebeurde in de zaak-Rawagedeh. In 2011 kregen de weduwen van de massa-executie in Rawagedeh twintigduizend euro schadevergoeding en een spijtbetuiging.

In de nu voorliggende kwestie betreft het tien weduwen van mannen die in 1947 door Nederlanders werden doodgeschoten op Zuid-Celebes, het huidige Sulawesi. "Aangezien Nederland eerder al het principe van een schadevergoeding en spijtbetuiging had omarmd, is er geen enkele reden om deze hoogbejaarde en kwetsbare weduwen te confronteren met een langdurige juridische procedure", laat Timmermans weten.

"Dat is niet in hun belang, maar ook niet in het belang van de staat. Met een schadevergoeding en een spijtbetuiging krijgen de weduwen hun dierbaren niet terug, dus hun verdriet kunnen wij niet wegnemen, maar toch hoop ik dat hiermee een bijdrage wordt geleverd tot verwerking van het verlies."

Zondag meldde de NOS nog dat de onderhandelingen tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en de weduwen waren gestaakt. Het departement zou met een schikkingsvoorstel van tienduizend zijn gekomen, wat in de ogen van de weduwen een grove belediging zou zijn.

Volgens Timmermans waren de onderhandelingen nog niet afgebroken. Op instructie van de bewindsman heeft de landsadvocaat dit dinsdag ook laten weten aan de advocaat van de weduwen. De minister wil verder in de toekomst bij gelijke gevallen ook dezelfde schikking en spijtbetuiging toepassen. De staat zal daarbij de uitspraak van de rechter in de Rawagedeh-zaak volgen.