'Agenten vrezen falen communicatiesysteem 30 april'

Agenten vrezen dat het communicatiesysteem C2000 van de politie op 30 april in Amsterdam faalt als gevolg van de drukte rondom de troonswisseling. Dat meldt het AD vrijdag. Het systeem had al eerder problemen bij grote evenementen. Ook bij de aanslag op Koninginnedag in 2009 werkte het systeem niet naar behoren.

'Betrokken politiemedewerkers' vrezen volgens de krant dat C2000 overbelast raakt. Dat zou gebeuren wanneer honderdduizenden bezoekers hun mobiele telefoons intensief gebruiken en daarmee het netwerk belasten.

Om problemen met het communicatiesysteem te voorkomen zijn maatregelen getroffen. Mobiele zendmasten zijn naar de hoofdstad gebracht voor extra capaciteit. Ook hebben telefoonbedrijven hun capaciteit 'drastisch' verhoogd.

Een woordvoerder van de politie in Amsterdam laat in een reactie weten dat er 'infrastructurele maatregelen' zijn genomen voor 30 april. Zo zijn er afspraken gemaakt over het gebruik van de portofoon en wordt er op aangestuurd dat politiemensen kort en bondig binnen 'hun eigen groep' communiceren. "We vertrouwen erop dat we met de maatregelen problemen voorkomen", aldus de zegsman.

C2000 werd in 2007 ingevoerd en is sindsdien omstreden. Het systeem werkte slecht of niet, onder meer bij de facebookrellen in Haren en bij de crash van een toestel van Turkish Airlines in 2009.