Zuid-Korea saneert schulden half miljoen burgers

De Zuid-Koreaanse regering zet een fonds van anderhalf biljoen won (een miljard euro) op om de schulden van ruim een half miljoen burgers te saneren. Mensen die een betalingsachterstand van meer dan zes maanden hebben, komen in aanmerking voor de kwijtschelding. Dat maakten de financiële toezichthouder en de regering maandag bekend in een gezamenlijke verklaring.

Door de hoge schuldenlast aan te pakken, is de hoop dat de zwakke consumentenbestedingen weer gaan aantrekken. Zuid-Koreanen konden in het begin van het vorige decennium hoge schulden opbouwen doordat de huizenprijzen stegen en creditcardmaatschappijen soepel krediet verstrekten.

Het fonds was een verkiezingsbelofte van president Park Geun-hye, die eind vorig jaar werd verkozen. Zij zegde een fonds van 18 biljoen won toe, maar volgens de financiële toezichthouder is er de komende vijf jaar maar anderhalf biljoen won nodig.

Mensen met schulden van minder dan honderd miljoen won (69 duizend euro) komen in aanmerking voor het fonds. Maximaal de helft van de schuld wordt kwijtgescholden. De financiële toezichthouder schat dat 210 duizend mensen in aanmerking komen voor de kwijtschelding. Daarnaast maken nog eens 340 duizend mensen aanspraak op een renteverlaging. De rente die zij betalen daalt daardoor van ruim twintig procent tot minder dan tien procent.


Zuid-Korea saneert schulden half miljoen burgers (Foto: Novum)