VVD wil rijksofficier op Sint Maarten

Op Sint Maarten moet een rijksofficier of rijkscommissaris benoemd worden om de bestuurlijke integriteit op het eiland te waarborgen. Dat stelt VVD-Kamerlid André Bosman maandag in De Telegraaf. Volgens hem functioneert de democratie er feitelijk niet meer. Hij wil dat de minister van Justitie van Sint Maarten, Roland Duncan, op non-actief wordt gezet.

"De toenemende corruptie en criminaliteit beschadigen het internationale aanzien van ons koninkrijk", vindt Bosman. Het aanstellen van een rijksofficier is volgens hem 'een verregaande ingreep', maar het zou nu of nooit zijn. "Zo kan het niet langer. We hebben de voormalige Antillen sowieso veel te lang gepamperd."

Bosman doet bij minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) een beroep op de zogenoemde waarborgfunctie in het Statuut van het Koninkrijk. Daarin staat dat Nederland moet ingrijpen als de rechtszekerheid of het deugdelijk bestuur op onafhankelijke landen zoals Sint Maarten in gevaar is.

Premier Mark Rutte (VVD) stelde eerder deze maand al naar aanleiding van berichten over corrupte politici dat de onderste steen boven moet komen op Sint Maarten. Omdat Nederland geen directe zeggenschap heeft over het eiland stelde hij dat het Openbaar Ministerie op Sint Maarten eerst aan zet is.

Op het eiland zou onder meer politicus Patrick Illidge in opdracht van minister Duncan geld hebben opgehaald in ruil voor vergunningen van een bordeel.