Accountant mag bijl in Laiki zetten

De tweede bank van Cyprus, Laiki, wordt ontmanteld door de voormalige topvrouw van HSBC in Cyprus, de Brits-Cypriotische accountant Andri Antoniades. Dat maakt de centrale bank van Cyprus maandag bekend.

De 56-jarige Antoniades was van 2010 tot afgelopen januari werkzaam bij de centrale bank van Griekenland. Daarvoor werkte ze 25 jaar bij de Cypriotische vestiging van HSBC, waaronder twee jaar als operationeel directeur en vijf jaar als chief executive officer.

De regering van Cyprus werd het maandag in alle vroegte eens over de directe ontmanteling van Laiki. Het goede deel, met daarin de tegoeden tot honderdduizend euro en de al ontvangen liquiditeitssteun van de Europese Centrale Bank gaat over naar de Bank of Cyprus, de grootste bank van het land. De slechte delen worden bevroren en uiteindelijk geliquideerd.

De ontmanteling van Laiki zorgt ervoor dat het land minder geld nodig heeft van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. Die hebben nu de eerder toegezegde tien miljard euro steun definitief aan Cyprus toegekend.


Centrale bank laat Laiki splitsen door accountant (Foto: Novum)