Helen Mirren hekelt recensenten

Helen Mirren kan zich flink opwinden over filmrecensenten. "Wat weten zij nou helemaal?", zei de Britse actrice zondagavond bij de Empire Film Awards. "Mensen buiten onze industrie hebben geen idee wat wij doen om films te maken. Daarom word ik altijd zo kwaad op filmcritici," aldus Mirren.

De 67-jarige actrice kreeg de Empire Legend Award voor haar hele oeuvre. Ze vertelde niet alle aspecten van haar vak even leuk te vinden. "Je moet om vier uur opstaan en werken in de kou en soms in de regen, het kan echt vreselijk zijn."

Niet alleen recensenten kregen ervan langs. Mirren deelde ook Sam Mendes een sneer uit. Hij werd verkozen tot beste regisseur voor zijn Bondfilm Skyfall, die ook werd benoemd tot beste Britse film. Daarnaast kreeg Mendes een Inspiration Award. "Ik wil niet onnodig uithalen naar Sam Mendes, maar toen hij sprak over zijn inspiraties, noemde hij geen enkele vrouw", klaagde Mirren.

De actrice benadrukte dat het niet om Mendes persoonlijk ging, maar het jammer te vinden dat er zo weinig vrouwelijke filmmakers zijn. "Ik hoop dat over vijf jaar, als weer een filmmaker van het kaliber Sam Mendes een prijs krijgt, hij of zij een paar vrouwennamen opnoemt."

Mirren memoreerde aan haar eerste schreden in het filmvak. "Het leek wel of ik een kleedkamer van een voetbalvereniging binnenliep", vertelt de actrice, die in 1967 haar eerste film maakte. "Het was echt een mannenwereld, maar gelukkig is dat wel aan het veranderen."


Helen Mirren hekelt recensenten (Foto: Novum)