Dijsselbloem: geen spijt van opmerkingen

Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft geen spijt van zijn uitlatingen over de redding van Cyprus. Dijsselbloem kreeg maandag veel kritiek over zich heen nadat hij had gezegd dat bij toekomstige reddingsoperaties van landen en banken de belastingbetaler zoveel mogelijk moet worden ontzien.

"Ik sta voor die beleidslijn", zei Dijsselbloem maandagavond in Pauw en Witteman. "Dat vindt de financiële wereld niet altijd even fijn om te horen." De internationale beurzen daalden maandag direct na de uitlatingen van Dijsselbloem. Dit bewijst volgens hem dat de 'trauma's van eurocrisis zo vers zijn dat je dit soort reacties krijgt'.

Hij ontkende wel dat hij de aanpak van Cyprus als blauwdruk had aangeduid. "Ik heb vandaag pas geleerd wat het Engelse woord voor blauwdruk is."

Dijsselbloem benadrukte dat de rekening voortaan niet naar de belastingbetaler moet gaan, maar naar degenen die risico's hebben genomen. Cyprus was wel een heel uitzonderlijk geval, herhaalde hij.